Kadife kumaşlar, kendilerine has kısa tüyleri olan özel dokuma kumaşlardır. Bu kumaş türü, yapısından dolayı kolay kolay leke tutmaz. Ancak renk seçiminize göre tozu ve kiri belli eden bir yapısı vardır ve bu narin kumaşların temizliği de hassas bir işlem gerektirir. Ancak kadife nasıl temizlenir cevabına geçmeden önce kadife kumaş nedir, kadife kumaşın özellikleri nelerdir gelin kısaca bir göz atalım.
Kadife Kumaş Nedir? Kadife Kumaşın Özellikleri Nelerdir?
Kadife, dokuma yüzeyi belirli ve düzgün bir şekilde kesilmiş liflerden oluşan yumuşak bir kumaş türüdür. Kadifenin ilk üretim tarihinin 14. yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir. İlk ortaya çıktığı yıllarda sadece ipekten üretilen bu lüks kumaş, zamanla Orta Asya’dan Avrupa’ya yayılmış ve saray halkının gözdesi bir giysi olarak yıllarca kullanılmıştır. Kadife, geçmişten günümüze adeta lüksün ve zerafetin bir simgesi olmuştur.
İpekten yapılan kadifenin kendine has ve benzersiz bir üretim süreci vardır. Tarihte el tezgahlarında üretilen kadife, zamanla makineli dokuma tezgahlarında üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise tam otomatik dokuma tezgahlarında üretilen birçok çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca kadife, ipeğin maliyetinin yüksek olmasından dolayı günümüzde yerini daha çok pamuk, suni ipek ve polyester karışımı kadifelere bırakmıştır. Peki modası hiç geçmeyen ve tekstil sektörünün vazgeçilmezi kadife kumaşın özellikleri nelerdir?
- ✦
Hacimli (dolgun) bir yapıda olması ona parlak bir görünüm verir.
- ✦
Yumuşacık dokusundan dolayı konforlu bir kullanımı vardır.
- ✦
Hiçbir dönem modası geçmez. Hem modern hem klasik bir şıklık sunar.
- ✦
Renk ve desen yönünden oldukça zengindir.
- ✦
Doğru bir şekilde bakım yapılırsa oldukça dayanıklıdır.
- ✦
Vücudu sıcak tuttuğundan kış şıklığının aranan parçalarındandır.
İhtiyacın olacak:

Kadife Kumaş Nasıl Temizlenir?
Kadife, ipekten yapıldığı dönemlerde sadece özel kıyafetlerde kullanılan seçkin ve popüler bir kumaş türüydü. Zamanla pamuk, suni ipek ve polyester gibi farklı iplik lifleri eklenerek de üretildi ve bu da onu günlük kullanımda ulaşılabilir kıldı. Kabul etmek gerekir ki bu kadar çok kadife türü olması kadife nasıl temizlenir cevabı için biraz kafa karışıklığına sebep oluyor. Ancak üreticilerin içerik ve yıkama talimatlarına göz atarak nasıl bir temizlik yöntemi seçmeniz gerektiğini kolayca öğrenebilirsiniz. O halde farklı temizleme teknikleri kullanarak kadife kumaş nasıl temizlenir, nelere dikkat etmek gerekir yazımızdan öğrenin.
- 1
Kuru temizleme ile kadife kumaş temizliği
Kuru temizleme, kadife kumaş için en az risk içeren yıkama yöntemidir. Hem hijyenik temizlik hem de kadife kumaşın görünümünün bozulmaması için öncelikle ürün etiketindeki yıkama talimatını okuyun. Ürün etiketinde “daire” şeklinde bir sembol varsa kadife kumaşın sadece kuru temizlemeye uygun olduğu anlamına gelir. Eğer kadife giysiniz gerçek ipek lifleri içeriyorsa veya ipek-pamuk karışımı ise kuru temizleme yöntemini tercih etmek en iyi seçenektir.
- 2
Elde kadife kumaş nasıl yıkanır?
Durulama aşamasında bol suya ihtiyaç duyacağınızdan bu iş için derin bir leğen ya da küvet kullanın. Ardından leğeni ılık su ile doldurun. Yıkamanın hiçbir aşamasında sıcak su kullanmayın. Sıcak su, kumaşın özelliklerini kaybedip büzülmesine, çekmesine ve yumuşaklığını kaybetmesine sebep olur. Elde yıkamaya uygun hassas çamaşırlar için özel olarak üretilmiş kaliteli bir deterjanı suya ekleyin. Bu aşamada deterjanı fazla kullanmayın ve doğrudan kadife kumaş üzerine dökmeyin. Kadife kumaşın tersini çevirin ve nazik hareketlerle kadife elbisenizi yıkayın. Yıkama esnasında çitileme, ovalama gibi kadifeyi yıpratıcı hareketlerden kaçının. Soğuk su ile durulama yapın. Kadife kumaşın deterjandan tamamen arınması için durulama suyunu 2 ya da 3 kez değiştirerek yapabilirsiniz. Durulama ve sıkma esnasında ellerinizi, kumaşın yukarı kısmından aşağıya doğru hareket ettirerek suyunu hızlıca akıtabilirsiniz. Ardından kadife elbisenizi kuruması için askıya asarak güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakın.
Yıkamak için toz deterjan kullanmayı tercih ederseniz toz deterjanın ılık suda bir kapta iyice çözünmesini sağlayın. Bu işlem, kadife kumaş üzerinde oluşabilecek deterjan lekelerini önler. - 3
Buharlı temizleme yöntemi ile kadife nasıl temizlenir?
Eğer kadife elbise veya kadife kumaş üzerinde lekeler yoksa rutin temizlik için en iyi yöntemlerden biri de buharlı temizlik yöntemidir. Özellikle buharlı temizleme yöntemi, kadife koltuk temizliğinde profesyoneller tarafından sıklıkla tercih edilir. Buharlı temizleme yöntemi ile kadife kumaş temizliği, kadifeye yepyeni bir görünüm kazandırır. Bunun için öncelikle kadife üzerindeki toz ve kirlerden kurtulmanız gerekir. İlk adım olarak yumuşak kıllı bir fırça yardımı ile kadife üzerindeki toz ve tüylerden kurtulun. Bunu yaparken kadife kumaşın dokuma yönünde fırçalamaya özen gösterin. Ardından buharlı temizleyiciyi kumaşa fazla yaklaştırmadan yukarıdan aşağıya olacak şekilde gezdirin. Bu aşamada buhar ucunu, kumaşa çok fazla yaklaştırmamaya ve aynı alanda uzun süre bekletmemeye dikkat edin.
- 4
Kadife elbise nasıl silinir?
Kadife elbiseler her zaman şıklığın ve zerafetin sembolü olmuştur ve göz alıcı parlaklığı ile bilinir. Bu parlaklığı korumak için elbette alternatif temizlik yöntemleri vardır. Bunlardan biri de limon suyu ve karbonat kullanmaktır. İşleme başlamadan önce temiz bir mikrofiber bezi yanınızda hazır bulundurun. Limon suyu doldurulmuş bir kaseye iki yemek kaşığı karbonat atın. Karbonat köpüreceği için kaseyi bir yıkama kabı içine oturtun. Karbonat köpürmeye başlayınca bu köpüğü bez ile alarak kadife elbisenizin üst kısmından başlayıp kadife yönünde bastırmadan aşağı doğru silin. İşlem bittikten sonra temiz, nemli bir bezle elbiseyi silmeyi ihmal etmeyin. Ardından elbisenizi düz bir alanda, sererek kurumaya bırakın. Bu işlemleri ne kadar özenli yaparsanız kıyafetinizi o kadar uzun süre kullanmaya devam edebilirsiniz.
Kadife Kumaş Nasıl Yıkanır?
İddialı duruşu ve hiç geçmeyen modasıyla kadife, ev dekorasyonundaki en şık seçeneklerden biridir. Kadife kumaşlar, perdelerden koltuk kılıflarına, elbiselerden ayakkabılara pek çok alanda kullanılır. Peki, kadife kumaş nasıl yıkanır? Öncelikle kadife kumaşın yıkama talimatlarını mutlaka kontrol edin. Eğer yıkamaya uygunsa kumaşın narin yapısını bozmamak için mutlaka ters çevirerek yıkama işlemine başlayın. İster elde ister makinede yıkama yapmayı seçin, hassas kumaşlar için özel olarak üretilen Yumoş Hassas Giysiler gibi kaliteli bir sıvı deterjan kullanmayı tercih edin.
- 1
Kadife fon perde nasıl yıkanır?
Asaletin simgesi kadife, ev dekorasyonunda da iddialı ve zarif bir seçimdir. Ancak kadife perde nasıl yıkanır, kadife kumaş temizliği püf noktaları nelerdir bilmek ve bu narin kumaşı uygun bir şekilde temizlemek gerekir. Yıkamaya başlamadan önce perdenizin küçük bir alanında sıvı deterjan ve su testi yapın. Yumoş Hassas Giysiler gibi etkili ve güvenli bir sıvı deterjan ve suyu bir kapta karıştırın ve ardından temiz bir bezi bu karışıma batırın. Tercihen perdenin etek kısmı gibi görünmeyen bir yerini bu bez ile silin. Kadife üzerinde bir deformasyon ve renk değişimi görünmüyorsa perdenizi yıkayabilirsiniz. Kadife perdelerinizi, makinenizin hassas programında ve en fazla 30 derece sıcaklık ayarında yıkamayı tercih edin. Temkinli davranın ve her seferinde yalnızca bir perde yıkayın. Garantili ve risksiz bir temizlik için kuru temizleme yaptırmayı da tercih edebilirsiniz.
Perdelerinizi katlayarak kaldırmak yerine, rulo yapıp sararak saklamayı tercih edin. - 2
Çamaşır makinesinde kadife elbise nasıl yıkanır?
Giysileri çamaşır makinesinde yıkamak elbette ki en kolay ve hızlı yıkama yöntemidir. Ancak kadife gibi hassas kumaşları yıkamak için her zaman en iyi seçenek değildir. Özellikle kadife kumaş; ipek, pamuk veya bunların karışımından üretilmişse elde yıkamayı tercih etmeniz daha uygundur. Ancak kadife, suni ipek veya polyesterden üretilmişse ve yıkama talimatında aksi belirtilmemişse kadife kumaşları makinede de yıkayabilirsiniz. Bunun için seçeceğiniz yıkama sıcaklığı ve deterjan konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Kadife kumaşlar için en uygun yıkama sıcaklığı 30 derecedir.
Kadife kumaşı makineye atmadan önce tersini çevirin ve makinenizin hassas yıkama ayarını seçin. Ardından yıkama sıcaklığını 30 dereceye ayarlayın ve sıkma işlemi yaptırmayın. Mümkünse ekstra durulama yaptırın. Kadife kumaşı, başka çamaşırlarla birlikte yıkamaktan kaçının. Mümkünse elbiseyi geniş bir yıkama torbasına koyun. Yıkama işlemi sona erdiğinde vakit kaybetmeden temiz bir havlu üzerine sererek fazla suyunu alın. Ardından kadife elbisenizi, bir askıya asarak açık havada, güneş görmeyen bir alanda kurumaya bırakın. Ütüsüz kırışıklık giderme yöntemlerinden en pratik olanı kumaşları nemliyken askıya asarak kurutmaktır. Kadife kumaşın ütülenmesi de uygun olmadığından asarak kurutmak en iyi seçenektir.
Kurutma makinesi, kadifenin özel, kısa tüylerine ve dokumasına zarar vereceğinden bu aşamada kurutma makinesi kullanmayın. - 3
Yıkamadan kadife elbise nasıl temizlenir?
Çamaşır makinesinde kadife elbise nasıl yıkanır artık biliyorsunuz. Peki, yıkamadan kadife elbise nasıl temizlenir? Tabii ki buharlı bir temizleyiciyle. Buharlı bir temizleyiciniz yok mu? Üzülmeyin. Yıkamadan ve buharlı temizleyici kullanmadan kadife elbisenize sinmiş yemek, sigara ve ter kokularını gidermek için bir yöntem daha var. Bu işlem için küvetinizi sıcak su ile doldurarak doğal bir buhar oluşturun. Bu esnada banyonuzun kapısının ve varsa penceresinin kapalı olduğundan emin olun. Kadife elbisenizi buhar çıkışına yakın bir alana asın. Buhar tamamen kaybolana kadar elbisenizi banyoda bırakın. Ardından açık ama güneş görmeyen ve havadar bir yerde kadife elbisenizi kurumaya bırakın. Yenilenmiş görüntüsü ile kadife elbiseniz göz kamaştırmaya hazır.
Kadife Nasıl Temizlenir: Sıkça Sorulan Sorular
Kadife Kumaş Temizliği Kumaşa Zarar Verir mi?
Doğru temizleme teknikleri kullanarak kadife kumaşlarınızı uzun yıllar kullanabilirsiniz. Bunun için kadife kumaş temizliğine başlamadan önce yıkama talimatına bakarak en doğru kararı verebilirsiniz. Her kumaş türünde olduğu gibi lekeye erken müdahale, çıkarılması zor ve inatçı lekelerden kurtulmanın en iyi yoludur. Kadife kumaş temizliği esnasında beyazlatıcı içeren deterjanlar, çamaşır suyu ve güçlü leke çıkarıcılar kullanmamanız gerekir. Kadifeyi elde yıkadığınızda çitileme, ovma gibi sert yıkama hareketlerinden kaçınmanız gerektiğini de belirtmeden geçmeyelim. Çamaşır makinesinde yıkanabilen kadife kumaşlar için kural, ılık su ve doğru sıvı deterjan kullanmaktır. Ayrıca çamaşır makinesinde sıkma ve kurutma makinesinde kurutma işlemleri de kadife kumaş temizliği için önerilmez. Son olarak, kadife kumaş üzerindeki kısa tüylerin zarar görmemesi ve doğallığını kaybetmemesi için ütüleme işlemi yapmamanız gerekir. Tüm bunlara dikkat ederseniz kadife nasıl temizlenir, kadife kumaş temizliği kumaşa zarar verir mi diye endişe etmenize gerek kalmayacaktır.Kadife Kumaş Temizliği İçin Hangi Deterjan Kullanılır?
Kadife kumaş temizliği için kadifenin doğal yapısını bozmayacak, hassas kumaşlar için özel olarak üretilen bir sıvı deterjan kullanmayı tercih edin.Kadife Ütülenir mi?
Kadifenin doğal yapısının bozulmaması için ütü önerilmez. Bunun yerine yıkama sonrası asarak suyunun sızmasını sağlamak kırışmaması için en doğru seçenektir. Doğru şekilde yapılmış kurutma işlemi sonrası yine de kumaşta kırışıklıklar oluşmuşsa ütüyü kumaşa değdirmeden sadece buhar özelliğini kullanarak kırışıklıkları açmayı deneyebilirsiniz. Kırışıklıklar için elbisenizi banyoya asarak duş sonrası oluşan buhardan da faydalanabilirsiniz. Kadife kumaşları saklarken de kırışmaması için özen göstermeniz gerektiğini unutmayın. Her kullanım sonrası doğal yapısının nefes alması için elbise kılıfı kullanmak iyi bir fikirdir. Diğer elbiselerinizin kadife elbisenize baskı yapmamasına ayrıca özen gösterin. Tüm bunlara dikkat ettiğinizde kırışıklıklarla savaşmak ve kadife ütülenir mi diye düşünmek zorunda kalmayacaksınız.