Deri Mont Nasıl Temizlenir?

Deri monttaki lekeler nasıl çıkar, deri mont ve deri ceket temizliği nasıl yapılır merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
deri mont giyen erkek

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Deri mont nasıl temizlenir veya deri mont nasıl yıkanır sorularının cevabını ararken temizleme talimatlarında gördüğünüz “yıkanmaz” ibaresi, deri mont temizliğini kafa karıştırıcı bir hale getirebilir. Evet, belki deri montları makineye atıp yıkamak mümkün olmayabilir, peki ama deri monttaki lekeler nasıl çıkar? Kuru temizlemeye göndermek dışında deri mont temizliği nasıl yapılır? İşte deri mont temizliği ve bakımı hakkında ihtiyacınız olan tüm püf noktaları!

Deri Mont Temizliği: Başlamadan Önce

Deri mont temizliğine başlamadan evvel ceketin içinde yer alan ve tam olarak hangi tür deriden olduğunu gösteren kullanma talimatına bakın. Kullanma talimatı genellikle ceketinizi profesyonel bir temizleyiciye götürmenizi tavsiye edecektir. Kuru temizleme en ideal temizleme yöntemi olsa da bu her zaman elverişli ve hesaplı bir yöntem olmayabilir.

  • Söz konusu deri mont bakımı olduğunda birçok kullanma talimatı deri temizlemede kullandığınız malzemeyi, ceketin tümünde kullanmadan önce nerede deneyebileceğiniz gibi standart bir tavsiyeye yer vermez. Deri ceket temizliğine başlamadan önce kullanacağınız ürünü veya karışımı ceketin kol kısmında, tersine çevirip deneyebilirsiniz. Eğer herhangi bir renk değişikliği fark ederseniz, ürünü kullanmamalısınız. Bu yüzden deri mont bakımı için herhangi bir sıvı karışım uygulamadan önce test etmenizde fayda var.

  • Kullanacağınız sıvının ceketinize zarar verebileceğini görmenin bir başka yolu daha var. Sıvıyı kullanmadan önce ceketin kollarına birkaç damla su serpin. Eğer birkaç dakika sonra suyu emmediyse, bu montun korumalı olduğunu gösterir; dolayısıyla daha rahat edersiniz. Ancak tam tersi olur ve mont suyu hemen emerse daha dikkatli davranmalısınız.

Deri ceket temizliği sırasında yoğun baskı uygulamaktan ya da sert bir şekilde silmekten kaçının. Deri ceketinizin dışını sildikten sonra kuruması için uygun bir yere asın. Ancak renginin solmaması ve deri montun zarar görmemesi için güneşe veya kalorifer gibi bir ısı kaynağının yakınına asmamaya özen gösterin.

 

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Deri Mont Nasıl Temizlenir?

    Ceketinizi ilk günkü gibi muhafaza etmenin ve uzun süre yeni görünmesini sağlamanın bazı kolay yolları var. Peki, deri ceket nasıl temizlenir? İşte birkaç yöntem.

    1. 1

      Sabunlu ılık su ile deri mont temizliği

      Deri ceket bakımı için oldukça tercih edilen, yaygın bir yöntemdir. Deri ceket nasıl yıkanır diye merak ediyorsanız, pH seviyesi dengeli olan, kokusuz sıvı sabun veya bebek şampuanı ile hazırladığınız karışımı deri ceketin dışına nemli bir bez veya sünger yardımıyla uygulayın. Ardından yumuşak bir bez ile silin. Bu işlemi yalnızca ceketin dışı gerçekten kirlendiğinde yapın.

    2. 2

      Deri temizleme mendilleri ile deri ceket temizliği

      Elbette konu deri ceket temizleme olduğunda akla ilk gelen yöntemlerden biri deri temizleme mendilleri. Bu mendillerin en iyi yanı oldukça pratik olması. Ancak mendiller hem temizleyip hem bakım yapıp hem de ceketinizin ömrünü koruyabilir mi? Bu tartışılır. Ayrıca bu mendillerin birçoğu çevre dostu ve hesaplı değil. Hepsi bir arada şeklinde görünen ürünleri tercih etmek yerine eski usul yöntemleri tercih ederek daha uzun vadeli bir çözüm üretebilirsiniz.

    3. 3

      Zeytinyağı ile deri mont temizliği

      Deri monttaki lekeleri temizlemekte ve aynı zamanda deri bakımında da kullanılan bir diğer yöntem zeytinyağıdır. Yumuşak bir bez yardımıyla zeytinyağını yalnızca lekelerin üzerine sürün ve ovalayın. Bu yöntemi deri ceketin tamamını temizlemek için değil, yalnızca lekeler ve zorlu izler için kullanmanızı öneririz.

    Yukarıda bahsedilenlerin tümü korumalı olarak bilinen, belirli deri türlerinde kullanılmalıdır. Buna rağmen sonuçlar farklılık gösterebilir ve deri ceketin zarar görme riski diğer giysilere göre her zaman daha yüksektir. Ayrıca süet veya nubuk derilerde yukarıda bahsedilen yöntemler hiçbir zaman kullanılmamalıdır.

  • Düzenli Deri Mont Temizliği Nasıl Yapılır?

    1. 1

      Deriyi nemlendirin

      Leke temizliği sonrası deri ceket bakımı vazelin, zeytinyağı ve nemlendirici krem kullanılarak yapılabilir. Zeytinyağının deri ceket bakımı için uygun olduğunu söylemiştik. Vazelin de yağ bazlı olduğu için özellikle temizlik sonrası deri parlatma amacıyla sıkça tercih ediliyor. Vazelini sürdükten sonra iyice emmesini bekleyin, daha sonra kuru bir bezle nazikçe kalıntıları alın.

    2. 2

      Mevsim değişimine hazırlayın

      Uzun süreli kullanım, yüksek ısıya maruz kalma sonrası deri yumuşatma işlemi uygulamak deri ceketinizi yumuşatmak ve esnetmek için idealdir. Aslında bu adım, deri mont temizleme için en önemli adım olarak düşünülebilir çünkü bunu yapmayı unutursanız ceketiniz katılaşabilir ve hatta çatlayabilir. Ceketinizi bir sonraki mevsime kadar kaldırmayı düşünüyorsanız dahi yumuşatıcı uygulamayı unutmayın.

      metal fermuarlı ve düğmeli siyah deri mont
    3. 3

      Sık sık temizleyin

      Deri montunuzun her zaman bakımlı ve temiz olmasını istiyorsanız kirlenmesini beklemeden kısa aralıklarla silmeniz doğru olacaktır. Yumuşak bir bez ya da sünger gündelik bakım için yeterlidir.

    4. 4

      Deri ceketi katlamayın

      Deri ceketinizin temizlik ve bakımını yaptıktan sonra hiçbir zaman katlamayın. Hava alacak şekilde asmayı tercih edin. Böylece kırışıklık oluşumunu önleyebilir, uzun vadede ilk günkü gibi kullanabilirsiniz.

    5. 5

      Kuru temizlemeye verin

      Deri montlarınızı uzun süre kullanmak, kullanım ömrünü artırmak ve yıllar geçse de ilk günkü gibi görünmesini sağlamak istiyorsanız düzenli bakım şarttır. Belli aralıklarla kuru temizlemeye verilen deri montlar bu şekilde yeterli temizliğe ve bakıma zahmetsizce kavuşur. Bunun yanı sıra bakım için isteğe bağlı olarak özel spreyler de kullanılabilir.

Deri Monttaki Lekeler Nasıl Çıkar?

Ceketiniz kirlendiyse deri ceket makinede yıkanır mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Ancak makinede yıkamak, deri ceketinizin yapısını bozacağından leke çıkarmak için farklı yöntemlere başvurmalısınız. Ancak öncelikle belirtmeliyiz ki, lekeler söz konusu olduğunda en büyük rakibiniz zaman. Leke, deri ceketin üzerinde ne kadar uzun süre kalırsa çıkarması o kadar zor olacaktır. Deri mont üzerindeki temizlik işlemleri yalnızca gündelik, nispeten basit leke türleri için geçerlidir. Bir boyanın bulaşması gibi ciddi problemlerde akla ilk gelecek çözümün her zaman kuru temizleme olması gerekir.

Mürekkep Lekesi

Çabuk davranıldığı takdirde mürekkep lekesinden tamamen kurtulmak mümkündür. Deri için özel olarak geliştirilen bazı profesyonel leke çıkarıcıları tercih edebilirsiniz. Fakat unutmayın ki, mürekkep tamamen kuruduktan sonra lekeyi bu ürünlerle bile çıkarmak zor olacaktır.

Eğer ceketiniz korumalı deriyse pamuk çubuğu alkole batırarak lekeli alana sürmeyi de deneyebilirsiniz. Zeytinyağı ve hatta yüz kremi gibi içerikleri de leke üzerine nazikçe uygulayabilirsiniz. 

Yağ Lekesi

Yağ lekelerini çıkarmanın en iyi yolu, üzerine talk pudrası serpmek ve iyice emilmesi için birkaç saat beklemek olacaktır. Ardından mikrofiber bir bez veya yumuşak kıllı bir diş fırçası yardımıyla hafifçe fırçalayabilirsiniz.

Yağ lekelerine karşı etkili olan diğer alternatifler arasında hem mısır nişastası hem de kabartma tozu yer alıyor. Deri ceketinizin lekelendiğinden şüpheleniyorsanız bu ikiliden birini lekeye sürmek için nemli, yumuşak bir bez kullanın. Bir gece veya en az birkaç saat bekletin. Nişasta veya kabartma tozu, yağı tamamen emecektir. Ovalamak için tekrar nemli bir bez kullanın. Ardından deri ceketi kurutmak için kuru bir havlu kullanabilirsiniz. 

Temizlik işlemi esnasında deri montunuza yoğun baskı uygulamak ya da sert bir şekilde silmekten kaçının. Deri ceketinizin dışını sildikten sonra kuruması için uygun bir yere asın. Ancak renginin solmaması ve deri montun zarar görmemesi için güneşe veya kalorifer gibi bir ısı kaynağının yakınına asmamaya özen gösterin.

Deri mont ve deri ayakkabılarınızın bakımını düzenli olarak yaparak uzun yıllar kullanmaya devam edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?