Sararan Mermer Nasıl Temizlenir?

Sararan mermer temizleme teknikleri, mermer silme yöntemleri ve mermer bakımı hakkındaki püf noktaları öğrenmek için yazımızı sonuna kadar okuyun.

Güncellenmiş 22 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Seramik zemin üzerinde çamurlu pati izleri

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Mermer şık görünümü ve dayanıklılığıyla mimarinin ve ev dekorasyonun vazgeçilmez malzemeleri arasında yer alır. Yüzyıllardır ayakta olan birçok tarihi eserde mermer kullanıldığını görebilirsiniz. Gerçekten de mermer, doğru bakım yapıldığı takdirde çok uzun süre kusursuzluğunu korur. Mermerin bakımı oldukça kolaydır, tabii doğru yöntemleri bildiğiniz sürece. Mermer temizleme yöntemleriyle ilgili tavsiyelerimiz size bu konuda yardımcı olacak.

Mermerlerinizi günlük hayatta sıkça kullandığımız sirke ve limon gibi asit içeren malzemelerden koruyun. Mermerlerin günlük temizliği için mermer ve granit zeminler için özel olarak üretilen Cif Jel Zemin Uzmanı gibi etkili bir temizlik ürünü tercih edebilirsiniz.

Mermer Temizliği Nasıl Yapılır?

Mermer, kireçtaşının yüksek ısı ve basınçla başkalaşım geçirmesi sonucu ortaya çıkar. Mermer güçlü bir taştır fakat kireçtaşı yapısı nedeniyle temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Kullanılan asitli ve çamaşır suyu içeren temizlik malzemeleri, mermerin içerisindeki kirecin okside olmasına ve mermerin sararmasına yol açar. Aynı zamanda, uzun süreli suya temas da mermerin sararmasına yol açan nedenler arasındadır.

Mermer temizleme yöntemleriyle ilgili en kritik konu ise kullanılan temizlik malzemeleridir. Çamaşır suyu, kireç çözücüler ve sentetik bazlı malzemeler mermer için uygun değildir. Mermerlerin temizliği için pH değeri sıfır olan temizlik malzemelerini seçin.

Mermer Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Mermer lekelerini çıkarmak için evde bulunan malzemelerden faydalanabilirsiniz. Fakat mermer temizleme yöntemleri arasında en iyi sonucu elde etmek için Cif Jel Zemin Uzmanı gibi mermer temizliğine uygun ürünlerden faydalanmalısınız.

Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.

Karbonat İle Mermer Lekelerini Çıkarma

Aşağıdaki adımları uygulayarak mermerdeki lekeleri zahmetsizce çıkarabilirsiniz:

  1. 1

    Mermerin lekeli bölümünü su ile nemlendirin. Bunun için ıslak bir bez veya su spreyi kullanabilirsiniz.

  2. 2

    Ufak bir kabın içinde karbonat ile suyu karıştırarak lapa kıvamında bir karışım elde edin. Bu karışımı sıvı bulaşık deterjanı ve un kullanarak da elde edebilirsiniz.

  3. 3

    Elde ettiğiniz karışımı daha önce ıslattığınız lekelerin üzerine uygulayın.

  4. 4

    Karışım sürdüğünüz kısmı streç film ile kaplayın ve 24 saat süresince dinlenmeye bırakın.

  5. 5

    24 saat sonra streç filmi kaldırın ve ıslak bir bezle karışımı temizleyin.

  6. 6

    Eğer hala leke kaldığını görürseniz aynı işlemleri bir kez daha uygulayın.

  7. 7

    Mermerde oluşabilecek su lekelerini önlemek için yüzeyi ince bir havlu veya mikro fiber bezle kurulayın.

Oksijenli Su İle Mermer Lekelerini Çıkarma

  1. 1

    Mermer lekelerini oksijenli su ile ıslatın. Bunun için sprey şişelerden faydalanabilirsiniz.

  2. 2

    Streç film kullanarak, ıslatmış olduğunuz bölümlerin üzerini örtün ve 24 saat bekletin.

  3. 3

    24 saatin sonunda streç filmi kaldırın. Islak bir bez veya sünger kullanarak oksijenli suyu temizleyin.

  4. 4

    Su lekelerini önlemek için ıslak alanları kurulayın.

Dikkat! Bu metodu yalnızca açık renk mermerler için kullanın. Oksijenli su, koyu renkli mermerlerin renginde açılmaya sebep olabilir.

Bunlara Dikkat

Herhangi bir temizlik yöntemini uygulamadan önce küçük bir yüzeyde test edin. Bir temizlik ürününü kullanmadan önce kullanım talimatlarını dikkatlice okuyun ve talimatları eksiksiz olarak yerine getirin.

Yağlı Mermer Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Mermer mutfak tezgahlarında yağ lekesi oluşması sık görülen bir durumdur. Mısır nişastası kullanarak mermerdeki yağ lekelerine müdahale edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken yağ lekesi üzerine biraz mısır nişastası döküp 20 dakika kadar bekletmek ve sonrasında ıslak bir bezle temizlemek. Tabi ki, temizleme işlemi bittikten sonra kurulamayı unutmamalısınız.

Mermerde Sarı Lekeler Nasıl Önlenir?

Sararan mermer nasıl temizlenir sorusunun cevabı kadar, sarı lekelerin nasıl önleneceğini bilmek de önemlidir. Önerilerimizi takip ederek mermerde sarı lekeler oluşmasının önüne geçmeniz mümkün.

  • Sarı lekelerin ortaya çıkmasını önlemede cilalı mermer cilasız mermere göre daha avantajlıdır. Ev dekorasyonunuzda mümkün olduğunca cilalı mermer kullanmaya çalışın. Eğer halihazırdaki mermerleriniz cilalı değilse, cilalatmayı değerlendirin.

  • Sıcak tabak veya tencereleri mermere direkt olarak koymak mermere zarar verir. Sıcak mutfak malzemelerini altlık kullanmadan mermere temas ettirmeyin.

  • Mermer emici bir yüzeye sahiptir. Sıvı ya da katı fark etmeksizin mermerin üzerine dökülenleri fazla bekletmeden temizlemeye özen gösterin.

  • Mermerleri fırça ya da sert yüzeyli süngerle temizlemeyin. Yumuşak bir bez kullanın.

  • Mermeri ıslak bırakmayın, her temizlik sonrası mutlaka kurulayın.

Mermerit Nasıl Temizlenir?

Bazı mutfak veya banyo tezgahları mermeritten, yani döküm mermerden yapılır. Mermer tozu ve polyester karışımından kalıplara dökülerek oluşturulan mermerit, mermerin aksine asitten veya ısıdan etkilenmez.  Gözeneksiz yapısı sayesinde su geçirmez, sıvıyı emmez, kolay kolay leke tutmaz ve bakteri barındırmaz. Genel temizlik malzemeleri mermerit yüzeyleri temizlemek için uygundur.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?