Tahta Kaşık Temizliği ve Bakımı İçin En Etkili 5 Yöntem

Tahta kaşıklarınız şarkılara değil en güzel yemeklere eşlik etsin istiyorsanız, tahta kaşık temizliği ve bakımı ipuçlarımızı mutlaka bir kenara not edin.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Tahta kaşık temizleme

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Tahta kaşıkların mutfağımızdaki ve soframızdaki yeri yüzyıllara dayanıyor. Gerek doğal içeriği gerek yemeğe özel olarak kattığı lezzet, tahta kaşıkların yerini daha da sağlamlaştırıyor. Popüler mutfak aletleri günden güne değişse de tahta kaşıklar her dönemde zamana direniyor ve bunun birçok iyi nedeni var. Fakat bu nedenlere göz atmadan önce tahta kaşıkların temizliği konusunun oldukça önemli olduğunu ve diğer çatal-kaşık çeşitlerine göre biraz daha çaba istediğini belirtmemiz gerekir. Peki tahta kaşık temizliği nasıl yapılmalı? Tahta kaşık temizliğinden önce biraz tahta kaşıkların avantajlarından ve faydalarından söz edelim.

Öncelikle ahşap, doğal olarak herhangi bir sentetik malzemeden daha fazla antibakteriyel özellikle donatılmıştır. Çünkü ağaçların enfeksiyon, bakteri ve küf ile savaşmak için doğuştan gelen bir yeteneği vardır. Mucizelerle dolu ahşap, bu özelliklerini kaşık haline geldiğinde bile korumaya devam eder.

Ayrıca ahşap kaşıklar, plastik gibi maddelerden yapılan kaşıkların aksine yemeğin lezzetini tamamlar. Farklı ahşapların farklı tatları vardır. Örneğin, meyve ağacı ve kayından yapılan ahşap kaşık daha fazla tatlılık katarken, zeytin ağacı, ceviz ve meşeden yapılan tahta kaşık, içindeki yüksek miktardaki aroma nedeniyle acı bir tat verir. Bu da acılı, çok baharatlı yiyecekleri lezzetli hale getirebilir. Tahta kaşık zaman dışı bir mutfak araç gerecidir ve tahta kaşıkların temizliği uygun şekilde yapıldığında uzun süre dayanırlar.

Bununla birlikte, sağlam ve doğal bir tahta kaşığın da kullanıma ve içeriğindeki diğer malzemelere bağlı olarak bazı dezavantajları vardır. Lekelenme, kabuklanma, yanma ve kırılmaya karşı hassastır. Neyse ki, bu sorunların çoğu giderilebilir. Tahta kaşıklarınızı kurtarmanın ve canlandırmanın en etkili beş yolunu sizin için derledik.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Tahta Kaşık Nasıl Temizlenir?

    1. 1

      Tahta kaşıkların temizliği için kaşıkları sabunla yıkayın.

      Tahta kaşıkları her zaman su ve sabunla elde yıkayın ve işiniz biter bitmez kurutun. Tahta kaşıkları kirli bir şekilde bekletmeden, kullanımın hemen sonrası temizlemek onların ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır. Tahta kaşıklarınızı asla bulaşık makinesinde yıkamayın.

    2. 2

      Temizlik sonrası tahta kaşık yağlama adımlarını uygulayın.

      Tahta kaşıklarınızın biraz kuru görünmesi doğaldır. Hatta zamanla üzerinde çatlaklar da oluşabilir. Ancak üzerinde kırık ve çatlak olan tahta kaşıklarınızla vedalaşmak zorunda değilsiniz. Bunun için öncelikle izlemeniz gereken bazı adımlar var. Kurumuş kaşıkları canlandırmak için periyodik olarak susam yağı, ceviz, hindistan cevizi veya keten tohumu yağıyla ovalayın. Koku yapma eğiliminde olduklarından, bitkisel veya zeytinyağı gibi gıda bazlı yağları kullanmaktan kaçının.

    3. 3

      Lekeli tahta kaşık temizleme için sirke kullanın.

      Tahta kaşıklarda lekeler olması doğaldır ve bu lekelerin giderilmesi de oldukça kolaydır. Kabuklanmış lekelere sahip kaşıklardaki kirleri derinlemesine temizlemek için kaşıkları gece boyunca beyaz sirke ve su solüsyonunda bekletin. Beyaz sirke ve suyu aynı ölçülerde karıştırabilirsiniz. Bu yöntem işe yaramazsa, inatçı lekeler için bakır veya paslanmaz çelik bir fırça kullanabilirsiniz.

    4. 4

      Kötü kokulu tahta kaşıkların temizliği için limon veya karbonat kullanın.

      Tahta kaşıkların lekelenmesi, maruz kaldığı tat ve kokuları emmesi kaçınılmazdır. Çoğu zaman bu lekeler ve kokular, kullanıma ve temizlik düzenine bağlı olarak kaybolur. Ancak kokuların geçmediği durumlar da vardır. Yarıya bölünmüş limonun kesik tarafı veya karbonat ve suyla oluşturacağınız karışımla kaşığınızı ovalayabilirsiniz. Ya da bir başka yöntem olarak, üzerlerine karbonat serpebilir, limon suyunu bolca sıkabilir ve kaşığı biraz bu karışımda bekletebilirsiniz. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın tahta kaşığınızı suyla iyice duruladığınızdan emin olun ve tamamen kurumasını bekleyin.

    5. 5

      Etkili bir tahta kaşık temizliği için kaşıklarınızı hidrojen peroksit ile sterilize edin.

      Son olarak, bakterilerin çoğalmasından endişe ediyorsanız, kaşıklarınızı sabun ve suyla yıkayarak sterilize edebilirsiniz. Daha sonra üzerine biraz hidrojen peroksit damlatın ve kurumaya bırakın. Kullanmadan önce tekrar yıkadığınızdan emin olun.

  • Tahta Kaşık Bakımı Nasıl Yapılır?

    Tahta kaşık bakımı, onları uzun süre kullanmak için oldukça önemlidir. Tahta kaşıklarınızı ve hatta kesme tahtalarınızı mümkün olan en iyi şekilde tutmak için şu ipuçlarını izleyebilirsiniz:

    1. 1

      Bulaşık makinesinden uzak durun.

      Ahşap ürünlerinizi ılık su ve sabunla elde yıkayın. Ahşap mutfak eşyaları ve kesme tahtaları teknik olarak bulaşık makinesinde temizlenebilir olsa da bu iyi bir fikir değildir. Bulaşık makinesindeki yüksek su sıcaklıkları onları kurutabilir ve ahşap üzerinde çatlaklara neden olabilir. Sabun-su ikilisi, ahşap ürünler için en ideal olandır.

    2. 2

      Tahta kaşıkları tam olarak kurumadan kaldırmayın.

      Tahta mutfak eşyalarınızı yıkadıktan sonra temiz bir el havlusuyla kurulayarak fazla suyunu alın. Bu, ahşabın çok fazla neme maruz kalmasını önler. Böylece, uzun vadede ahşabın genişlemesinin önüne geçerek çatlama ve bükülme süreçlerini hızlandırmamış, tahta kaşıklarınızın kullanım ömrünü uzatmış olursunuz.

    3. 3

      Kullandıktan hemen sonra sıcak su ve sabunla elde yıkayın.

      Ahşap mutfak eşyalarınızı, temizlemek için sabunla ılık su altında yıkamanız yeterlidir. Artan tüm yiyecek parçacıklarını çıkardığınızdan emin olmak istiyorsanız bir sünger veya bulaşık teli de kullanabilirsiniz. Tahta kaşıklarınızı her kullanımdan sonra beklemeden temizlerseniz kaşıkların ömrünü uzatabilirsiniz.

    4. 4

      Tahta kaşığınızı kokulardan arındırarak saklayın.

      Ahşap ürünler, sarımsak veya yağ gibi güçlü tatlardan gelen kokuları emebilir ve kokuları, tatları diğer yiyeceklere aktarabilir. Kokuyu azaltmak için tahta yüzeyi, yarıya bölünmüş limonun kesik tarafıyla veya karbonat ve suyu karıştırarak elde edeceğiniz bir macunla iyice ovalayın. Bu, kokuyu nötralize etmeye yardımcı olacaktır. Bu işlemi yaparak yıllara meydan okuyan tahta kaşıklarınızı çok daha uzun bir süre mutfak çekmecenizde tutabilirsiniz.

    5. 5

      Zamanla oluşan leke ve pürüzleri giderin.

      Tahta kaşıklarda zamanla oluşan inatçı kirler can sıkıcı durumların başında gelir. Ahşap kaşıklarınızda lekeler veya pürüzler varsa bunları bir parça ince zımpara kâğıdıyla ovalayarak temizleyebilirsiniz. Birçok yöntem deneyip inatçı kirlerden bir türlü kurtulamadıysanız bu kez de zımpara yapmayı deneyebilirsiniz. Temizlemek istediğiniz tahta kaşıkları öncelikle sirkeli suda bekletin, daha sonra lekeli kısımları nazikçe zımparalayın. Lekeleri kazıyarak kaşıkların yenilenmesini sağlayacak, sıradaki yemeklerinizi gönül rahatlığıyla pişirebileceksiniz. İşlem tamamlandıktan sonra yüzeyi uygun bir yağla yağlamayı ihmal etmeyin.

Tahta kaşıkların ne kadar sağlıklı ve kullanışlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Metal kaşıklar ısıyı çok kolay iletirken, tahta kaşıkla uzun süre boyunca bir şey karıştırmak istediğinizde hem eliniz yanmaz hem de kaşığınız çizilmez. Özellikle saatlerce karıştırılması gereken bir yemek pişirirken ya da tatlı yaparken tahta kaşık kullanmanız önerilir. Ayrıca tencere ve tavalarınızı çizmemesi nedeniyle de tercih sebebidir. Tahta kaşık temizliği ve tahta kaşık bakımı doğru yapıldığında, bu kullanışlı kaşıkları çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Tahta kaşık nasıl temizlenir, tahta kaşık bulaşık makinesinde yıkanır mı, tahta kaşık yağlama nasıl ve neden yapılmalı gibi tahta kaşık temizleme ipuçlarını öğrendiğinize göre yemek keyfinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. İstenmeyen kirlerin mutfak keyfinizi engellemesini önlemek için mutfak temizliği ipuçlarını anlattığımız yazımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca bambu kaşıklarınız varsa bambu temizliği nasıl yapılır yazımıza da mutlaka göz atmalısınız.

Tahta kaşıklar nasıl yıkanır ve nasıl yıkanmaz sorusuna öğretici ve bilgilendirici yanıtlar bulduğumuza göre, tıpkı tahta kaşıklar gibi bulaşık makinesinde yıkanmayan mutfak ürünlerini de öğrenmek için bulaşık makinesinde neler yıkanmaz yazısını okumanız yeterli. Tahta kaşıklar nasıl yıkanır ve diğer Temiz Sözlük yazılarıyla tüm mutfak aletlerinizi güvenli bir şekilde temiz tutmanız çok kolay.

Tahta Kaşık Temizliği: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?