Mutfağın gözde beyaz eşyası, fırınlar hepimiz için çok kıymetli! Kekten poğaçaya, sebzeden ete kadar her şeyi pişirebildiğimiz fırınların kullanımı kadar içinde kullandığımız malzemeler de büyük önem taşıyor. Önem taşıyor çünkü bazen fırında pişen yemek sofraya kolay gelmeyebiliyor… Hangimizin keki fırın tepsisine yapışmadı ki? Peki, hangimiz yapışmasın diye yağladığımız tepsiyi yıkamak için saatlerce suda bekletmedi? Kullan-at yağlı fırın kağıtlarına verdiğiniz onca paradan sıkılmadınız mı? İşte, tüm bunlara çözüm olacak şekilde piyasaya sunulan silikon fırın matlarıyla fırında yemek pişirmek de poğaça, börek için hamur yoğurmak da çok daha kolay hale gelecek! Peki, silikon fırın matı nedir? Pişirme kağıdından farkı nedir? Silikon fırın matı nasıl temizlenir? Öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Silikon fırın matı nedir?
Silikon pişirme matı, gıdalar için zararlı maddeler içermeyen, silikondan üretilen yüksek kaliteli yanmaz, yapışmaz bir pişirme yüzeyidir. Çeşitli boyutlarla satışa sunulan silikon fırın matları, ısıyı eşit dağıtarak yiyeceklerinizin daha iyi pişmesini sağlarken, yapışmaz yüzeyiyle kullanacağınız yağ miktarını azaltarak sağlıklı hale getirir. Silikon fırın matları, 240-250 derece sıcaklığa kadar dayanır, yağı ve şekeri matın üzerinde bırakır, emmez ve kullandığınız yüzeyleri kirletmez. Doğru temizlik yöntemleri uygulandığında uzun süre kullanım ömrü sağlar. Silikon fırın matı ile mutfaktaki kağıt atığından kurtulabilir, doğaya katkıda bulunmak için adım atabilirsiniz.
Pişirme kağıdı ve silikon fırın matı arasındaki farklar nelerdir?
- ✦
Pişirme kağıtları genellikle bir ya da ikiden fazla kez kullanılmaz. Silikon pişime matı ise temizlenerek tekrar tekrar kullanabilir.
- ✦
Kullan-at pişirme kağıtları kısa sürede tükenir ve tekrar tekrar harcama yapmanızı gerektirir. Silikon fırın matını bir kez alırsınız, doğru temizlik yöntemleriyle uzun süre kullanarak hem bütçenize hem doğaya katkıda bulunur, israfı azaltırsınız.
- ✦
Pişirme kağıtlarının maksimum 180 derece sıcaklıkta kullanılması önerilir. Silikon fırın matları ise 240-250 dereceye kadar dayanıklıdır.
- ✦
Pişirme kağıtları genellikle şekeri ve yağı içine çeker. Bu da altında kullanılan tepsinin, telin kirlenmesine neden olur. Silikon pişirme matı ise yağı ve şekeri yüzeyde bırakır, emme yapmaz ve altta kalan malzemenin kirlenmesine izin vermez.
- ✦
Pişirme kağıdı üzerinde hamur yoğurmak, yuvarlamak yapıştığı için pek de mümkün değildir. Ancak silikon fırın matı üzerinde hamurunuzu yoğurabilir, kolayca şekil verebilirsiniz. Tezgahınızı ya da ekstra bir tepsiyi kirletmenize de gerek kalmaz.
Peki, silikon fırın matı nasıl temizlenir?
1. Kalıntılardan kurtulun.
Silikon fırın matı her kullanımdan sonra mutlaka temizlemeniz gerekir. Önce üstündeki yemek kalıntılarını peçete yardımıyla alın ya direkt çöpe boşaltın.
2. Ilık suyla yıkayın.
Kalıntılardan kurtulduktan sonra ılık su ile ıslatın.
3. Yağ çözücü özelliği olan bir temizleyici kullanın.
Yağ çözme özelliği olan bir bulaşık temizleyicisiyle yumuşak bir sünger kullanarak arkasını ve önünü köpürtün. Sert yapılı süngerlerin aşındırıcı özelliği olduğunu unutmayın.
4. Durulayın ve kurulayın.
Yine ılık suyla durulayın. Mikrofiber bez ile kurulayın. Tam olarak kurulayamadığınızı düşünüyorsanız açık havada kurumaya bırakın.
Silikon fırın matı bulaşık makinesinde yıkanır mı?
Silikon fırın matını yukarıda belirttiğimiz elde yıkama yöntemleriyle yıkayabilir ya da üstündeki kalıntıları aldıktan sonra bulaşık makinesine atabilirsiniz.
Silikon fırın matını bulaşık makinenizin üst kısmına düz şekilde serin. Herhangi bir yerin buruşmadığından emin olun. Eğer yeterli alanınız yoksa hasarı önlemek için az bir eğim verin.
Silikon fırın matınızı bulaşık makinesinde yıkamak istiyorsanız klor ağartıcı içermeyen bir bulaşık makinesi deterjanı kullandığınızdan emin olun. İçinde yoğun miktarda klor ağartıcı bulunan deterjanlar, silikon matın yüzeyinde bozulmalara neden olabilir.
Silikon fırın matınızın üzerinde yapışkan bir kalıntı mı kaldı?
Yıkama işlemlerine rağmen silikon fırın matınızın üzerinde yapışkan bir tabaka kaldıysa öncelikle matınızın sığacağı kadar bir kovayı kaynar suyla doldurun. İçine yağ çözücü özelliği bulunan bir bulaşık deterjanı ekleyin ve karıştırın. Ardından silikon fırın matınızı bu suya yatırın ve en az yarım saat bu suyun içinde bekletin. Yarım saat sonra soğuyan suyu boşaltın ve tekrar sıcak su ile doldurun. Bu kez sıcak suyun elinizi yakmayacak sıcaklıkta olmasına özen gösterin. Aşındırıcı olmayan bir sünger ve bulaşık deterjanıyla matın arkasını ve önünü ovalayın. Sıcak suyla durulayın ve mikrofiber bezle kurulayın.
Silikon fırın matınızı temizledikten sonra mutlaka tam olarak kuruduğundan emin olun.
Silikon fırın matıyla fırında yemek yapmak, tezgahta hamur yoğurup şekil vermek kabus olmaktan çıkıyor! Kullanımı ve temizlemesi çok kolay olan silikon fırın matlarını kullanın, hem bütçenizden tasarruf edin hem de doğaya saygılı bir tutum sergileyin.

Doğrama Tahtası Nasıl Temizlenir?
Doğrama tahtası mutfakların vazgeçilmezidir. Sebze, et, ekmek kesmek gibi birçok konuda da vazgeçilmez gereçlerimizdendir. Bu kadar farklı türde gıda için kullanılınca ister istemez ekmek tahtası nasıl temizlenir sorusu kafamızda yer ediniyor. Bu soruyu sormakta haklısınız; çünkü mutfaktaki bazı araç gereçler, temiz olduğunu düşünsek de tahmin ettiğimizden çok daha fazla mikrop ve bakteri barındırabilir. Sık sık kullandığımız doğrama tahtaları ise oldukça yoğun mikrop barındıran gereçlerdendir. Farklı materyallerden üretilen tahtaların kimileri yıkama biçimine göre yıpranabilir ya da deterjan kokusu bırakabilir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamanız için farklı materyallerden üretilmiş doğrama tahtası nasıl temizlenir cevabını verelim.
- 1
Ahşap kesme tahtası nasıl temizlenir?
Ahşabın hassas yapısı ve koku bırakması dolayısıyla siz de ahşap kesme tahtası nasıl temizlenir diye soranlardan mısınız? Ahşap kesme tahtası temizliği öncelikle bulaşık süngeri veya temizleme fırçası ile başlamalıdır. Doğrama tahtası üzerine yapışmış gıda artıklarını bulaşık fırçası ile güzelce temizleyin. Ardından doğrama tahtanızı su ile nemlendirin. Nemli bulaşık süngerinize az miktarda bulaşık deterjanı dökün ve tahtanızın üzerinde süngeri gezdirin. Tahtanızın temizlendiğinden emin olduktan sonra suyun altında durulayın. Doğrama tahtanızı duruladıktan sonra kuru bir bez ile kurulamayı tercih edebilirsiniz.
- 2
Plastik doğrama tahtası nasıl temizlenir?
Plastik doğrama tahtaları genellikle beyaz renkte olan polietilen malzemeden üretilir. Ancak plastik doğrama tahtaları tıpkı ahşap doğrama tahtaları gibi çabuk aşınır veya çizilir. Bu da tahtanın çizik kısımlarında daha fazla bakteri birikebileceği anlamına gelir. Dolayısıyla herkes plastik doğrama tahtası nasıl temizlenir diye araştırmaya girer. Polietilen kesim tahtası nasıl temizlenir sorusunun cevabı, bulaşık makinesinde yıkamak değildir. Plastik, sıcak su ile buluştuğunda yapısı bozulur ve bakteri veya mikrop üretmeye elverişli hale gelir. Bu yüzden plastik kesme tahtanızı elde yıkamak sağlığınız için daha uygundur. Plastik kesme tahtanızı günlük kullanımda bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsiniz. Ancak arada yoğun temizlik yapmanız gerekir. Böyle durumlarda 3 kaşık karbonat, 1 kaşık hidrojen peroksit ve 1 kaşık bulaşık deterjanını karıştırın. Bu karışımı doğrama tahtanızın üzerine homojen bir şekilde yayın. 3-4 saat bekledikten sonra doğrama tahtanızı durulayıp kurulayın.
- 3
Bambu tahtalar nasıl temizlenir?
Bambu ile ahşap her zaman karıştırılır. Öncelikle belirtmek gerekir ki bambu, bir ahşap türü değildir. Bambu esasen oldukça dayanıklı bir ottur. Bambu kesme tahtaları ahşap kesme tahtalarına göre daha uzun ömürlü ve hijyeniktir. Bambu tahtaların çizilmesi veya deforme olması daha zordur. Bambu tahtalar nasıl temizlenir sorusunun cevabı ahşap ile benzerlik gösterse de yıkama suyu sıcaklığı farklıdır ve kullanılan bez türü de farklı olmalıdır. Bambu kesme tahtası nasıl temizlenir sorusunun cevabı çizmeyen ve yıpratmayan mikrofiber bir bez kullanmaktan geçiyor. Bulaşık deterjanı ve mikrofiber bez ile bambu kesme tahtası temizliği yaptıktan sonra kesme tahtanızı sıcak suyun altında durulayın ve mutlaka kurulayın. Bambu temizliği ile ilgili detaylı bilgi için yazımızı ziyaret etmeyi unutmayın.