Bulaşık Makinesi Kokusu Nasıl Giderilir?
Evin en önemli yardımcıları arasında yer alan bulaşık makinesi, hem su, hem enerji, hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Ancak düzenli bakım yapılmadığında meydana gelen bulaşık makinesi kokusu, bazı zamanlarda rahatsız edici olabilir ve ufak müdahaleler gerektirir.
Günümüzde beyaz eşya grubunun ayrılmaz bir parçası olan bulaşık makinesi, tabak, kaşık, tencere, cam şişe gibi mutfak eşyalarının kolayca temizlenmesini sağlar. En inatçı lekeleri bile çıkaran bulaşık makinesi, aslında düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Bulaşık makinesinin iç kısmı uzun süre temizlenmediyse, makinenin kapağını her açtığınızda ağır ve kötü bir kokuyla karşılaşmanız çok muhtemeldir. Bu koku, yıkama esnasında mutfak eşyalarına sinebilir ve tüm temizliğin boşa gitmesine neden olabilir. ''Bulaşık makinesi kokusu nasıl giderilir?'' sorusuna geçmeden önce, bulaşık makinesi neden koku yapar, makine temizliği ne sıklıkla yapılmalı gibi sorularınıza yanıt vereceğiz.
Bulaşık makinesinin performansını artırmak ve kullanım ömrünü uzatmak için düzenli olarak temizlemeniz gerekir. ''Bulaşık makinesi nasıl temizlenir?'' yazımızdan uygulamanız gereken adımları takip edebilirsiniz.
Bulaşık Makinesi Neden Kokar?
- ✦
Yemek artıkları
Bulaşık makinesi neden koku yapar diye merak ediyorsanız, bu sorunun en yaygın cevabı makinede biriken yemek artıklarıdır. Makineye doğrudan koyduğunuz bulaşıkların üzerindeki yiyecek artıkları, sıcak su ile birleşince yumuşar. Deterjan sırası geldiğinde ise, bu artıklar bulaşıkların üzerinden çıkarak filtreden geçer. Yiyecek artıklarını dışarıya ileten bu filtre, özellikle büyük parçaların geçmesini engeller ve makinenin içinde kalan artıklar giderde birikmeye başlar. Filtrenin içine dolan ve biriken yemek artıkları, kötü kokuların başlıca sebebidir.
- ✦
Kireç
Bazı bölgelerin suyu, diğer bölgelere göre daha sert olabilir. Eğer sert suların olduğu bir yerde yaşıyorsanız, bulaşık makinesinde, çaydanlıkta, ütüde, musluklarda ve duşakabinde kireç problemiyle sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Makinenin içinde biriken kireç, kötü kokulara sebep olur. Aynı şekilde makinede küf tabakası birikmesi de, bu sorunun nedenlerinden biridir.
- ✦
Bulaşıkları bekletmek
Bazen bulaşık makinesinin filtresi temiz olsa bile, kötü kokular geldiğini fark edebilirsiniz. Bunun en yaygın sebebi ise, bulaşıkları makinenin içerisinde uzun süre bekletmektir. Özellikle baharatlı, yumurtalı ve yoğun aromalı yemekler yaptıktan sonra kullandığınız eşyaları makinede bekletiyorsanız, bu kokuların makinenin içine yayıldığını fark etmeniz çok normaldir.
Bulaşık makinesi kokusuna ek olarak iyi yıkamama problemiyle de karşılaşabilirsiniz. Özellikle makinenizi uzun süredir kullanıyorsanız, bir noktadan sonra bulaşıklardaki kirlerin yeterince çıkmadığından şikayet edebilirsiniz. En yaygın nedenler için, ''Bulaşık makinesi neden iyi yıkamaz?'' yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Bulaşık Makinesi Kokusu Nasıl Giderilir?
''Bulaşık makinesi neden koku yapar?'' sorusunun olası cevaplarını sizlerle paylaştıktan sonra, şimdi de bu kokulardan nasıl kurtulacağınıza bakalım. Bulaşık makinesi koku önleyici malzemeler kullanarak, makinenin içinde oluşan tüm kokulara veda edebilirsiniz. Bunun için hem doğal ürünleri kullanabilir, hem de özel olarak üretilen makine temizleyicilerinden faydalanabilirsiniz.
- ✦
Karbonat ile kokulara veda
Karbonat, bulaşık makinesi kokusuna sebep olan küf ve bakterileri yok eder. Uygulamaya başlamadan önce, makinenin raflarını ve içini tamamen boşaltın. Makinenin en alt kısmına bir fincan karbonat dökün. Makineyi boş bir şekilde kısa programda çalıştırın. Karbonatın çözünebilmesi için su sıcaklığının yüksek olması gerektiğini unutmayın.
- ✦
Bulaşık makinesi temizleyicisi
Bulaşık makinesinin hem içini, hem de filtresini temizleyebilmek için, marketlerde satılan bulaşık makinesi temizleyicisinden faydalanabilirsiniz. Bu ürünler makinenin kokusunu giderirken performansını da artırır. Bulaşık makinesi temizleyicisini üst rafa yerleştirin ve makineyi boş bir şekilde yüksek ısıda çalıştırın. İşlemin sonunda tüm kokular gidecektir.
Bulaşık makinesinde kullanılan ürünlerden biri de, makine tuzudur. Makinenin en alt kısmındaki kapaklı alana dökülen bu tuz, cam bardak, tabak, çatal, kaşık gibi eşyaların parlamasını sağlar. ''Bulaşık makinesi ne işe yarar?'' yazımızdan bu tuzun faydalarını ve nasıl kullanılacağını öğrenebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular: Bulaşık Makinesi Kokusu Nasıl Giderilir?
Bulaşık Makinesi Kokusu Zararlı Mı?
Bulaşık makinesindeki kötü kokular, doğrudan zararlı olmasa da, makinede bir sorun olduğunu işaret eder. Bu sorun küf, yiyecek artıkları, filtre tıkanması veya kireçten kaynaklanabilir. Nedenine bağlı olarak bulaşıklarınız iyi bir şekilde yıkanmaz ve hijyenik açıdan sağlık sorunları oluşturabilir. Bu yüzden bulaşık makinesi koku giderme yöntemleri, en kısa zamanda denenmelidir.
Bulaşık Makinesi Temizleyicisi Ne Sıklıkla Kullanılır?
Bulaşık makinesi temizleyicisi, en fazla 4 ayda bir kullanılmalı ve makinenin etkin temizliği sağlanmalıdır. Ek olarak haftada bir kez makinenin içi güzelce temizlenmeli, filtre kontrol edilmeli, tıkanıklık varsa giderilmeli, makinede kalan yiyecek artıkları hızla uzaklaştırılmalıdır.
Bulaşık Makinesi Yumurta Kokusu Nasıl Giderilir?
Bulaşık makinesinde oluşan yumurta kokusu, özellikle yumurtalı kapların temizlenmeden makineye atılmasından kaynaklanabilir. Böyle durumlarda makineyi boşaltıp makine temizleyicisi ile bir kez boşta çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
Bulaşıkları Yıkarken Ne Kullanmalıyız?
Bulaşıkları yıkarken deterjana ek olarak parlatıcı ve bulaşık makinesi tuzu kullanabilirsiniz. Bu ürünler, mutfak eşyalarının daha iyi temizlenmesini ve daha parlak görünmesini sağlar.