Pandemi döneminde evimizin temizliği ve dezenfeksiyonu daha da önem kazandı. Evde virüsten korunma yöntemleri hakkında bilgi edinerek ailenizin sağlığını koruyabilir ve evinizdeki virüsleri yok etmek için en uygun evde sterilizasyon yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Virüsler nasıl yok edilir, ev dezenfekte nasıl yapılır, ev temizliğinde en iyi dezenfektan nedir, evde sterilizasyon nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını öğrenerek pandemi döneminde evinizi virüslerden arındırabilir ve ailenizin sağlığını koruyabilirsiniz. Ev dezenfekte etmek ve evde virüsten korunma yollarıyla ilgili soruların cevaplarını sizin için derledik.
Dezenfeksiyon Nedir?
Evinizi virüs ve bakterilerden arındırmak istiyorsanız öncelikle dezenfeksiyon kavramının tam olarak ne anlama geldiğini inceleyelim. Dezenfeksiyon, günlük ev temizliği ile sıradan kirleri temizlemenin de ötesinde, zararlı virüs ve bakterileri yok eden temizlik ürünleri ve yöntemleri ile yapılan dezenfeksiyon işlemlerini kapsar.
Evi dezenfekte etmek için farklı dezenfeksiyon yöntemleri ve dezenfektan özelliği bulunan ürünleri kullanabilirsiniz. Bu yazımızda, evinizin farklı bölgelerinde ve farklı yüzeylerde uygulayabileceğiniz dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemlerini bulabilirsiniz.
Virüsler Evimize Nasıl Bulaşır?
Koronavirüs öksürük ve hapşırık sonrası yüzeylere yapışan küçük tükürük damlalarıyla insandan insana bulaşır. Havada asılı kalan tükürük parçacıkları da hastalığın bulaşmasına neden olur. Koronavirüs dışındaki virüs ve bakterilerin, grip hastalığının bulaşma şekli de benzerdir. Dolayısıyla evinizde virüs ve bakterilerin nasıl yayılabileceğini anlayarak en uygun temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini kullanabilirsiniz. Virüsler aşağıdaki şekillerde evinize bulaşabilir:
- ✦
Evde birinin ağzını eliyle veya bir mendille kapatmadan hapşırması veya öksürmesiyle tükürük damlacıklarının havada asılı kalması ya da yüzeylere yapışması.
- ✦
Dışarıdan eve gelindiğinde ellerin yıkanmaması.
- ✦
Toplu taşıma araçlarında veya iş yerinde giydiğiniz kıyafetler.
- ✦
Ellerinizi yıkamadan dokunmak zorunda kalabileceğiniz kapı kolu, ışık anahtarı gibi bölgeler.
Evinizde doğru dezenfeksiyon yöntemlerini kullanarak virüs ve bakterileri yok edebilir, ailenizin ve sevdiklerinizin sağlığını koruyabilirsiniz .

Ev Nasıl Dezenfekte Edilir?
Ev dezenfekte etmenin farklı yolları vardır. Ev içi dezenfekte işlemine başlamadan önce temizlemeniz ve dezenfekte etmeniz gereken yüzeyleri ve bölümleri gözden geçirelim.
- 1
Kirli yüzeyler
Virüs ve bakterilerin bulaştığı yüzeyler, uygun dezenfektan deterjanlar, sabun, su, çamaşır suyu gibi ürünlerle temizlenmeli. Kirli yüzeyleri dezenfekte ederken yüzey türüne göre en uygun deterjanı kullanabilirsiniz. Deterjan veya çamaşır suyu uygulayamadığınız yüzeylerde sıcak su ve mümkünse sabun ile yıkama yöntemine de başvurabilirsiniz. Temiz bir mikrofiber bez kullanmalısınız. İşlem öncesinde ve sonrasında ellerinizi güzelce temizlediğinizden emin olun.
- 2
Bulaşıklar ve çatal bıçaklar
Elinizle bulaşık yıkadığınızda yüksek sıcaklıklara erişemeyebilirsiniz. Dolayısıyla elde yıkamak yerine makinede yıkamayı tercih edin. Makineyi en yüksek ısıda çalıştırın. Enfekte olduğundan şüphelendiğiniz ürünleri ayrıca yıkamak da riski azaltacaktır.
- 3
Çamaşırlar ve çarşaflar
Çamaşırlarınızı sterilize etmek için yıkama talimatlarını da göz önünde bulundurarak mümkün olan en yüksek sıcaklıkta yıkama işlemi yapın. Çamaşırlarınızı tamamen kurumadan kullanmayın. Çamaşırlarınızı mümkünse açık havada veya havadar bir yerde kurutun. Toplu taşıma, iş yeri gibi alanlarda giydiğiniz kıyafetleri doğrudan çamaşır makinesinin içine veya çamaşır sepetine yerleştirin. Çırpmaktan kaçının. Çamaşırlarınızı makineye attıktan sonra ellerinizi güzelce yıkamayı ihmal etmeyin.
- 4
En çok dokunulan yüzeyler ve eşyalar
Evde herkesin en sık dokunduğu alanları ve eşyaları sık sık temizleyerek ve mümkünse bu alanlara ellerinizi yıkamadan dokunmamaya çalışarak virüslerin yayılmasına engel olabilirsiniz. Kapı kolları, priz ve anahtarlar, telefon, bilgisayar, televizyon kumandası, masa ve sandalyeler, evin giriş kapısı, şarj aletleri, mutfak aletleri gibi alanlar ve eşyalar bu gruba dahil edilebilir.
Evde Dezenfeksiyon için İpuçları
- 1
Temizlik bezlerini 60 derecede yıkayın
Tek kullanımlık bez kullanarak atık üretmek istemiyorsanız, kullandığınız temizlik bezlerini ve süngerleri her kullanımdan sonra en az 60 derece sıcaklıkta yıkayın.
- 2
Evi havalandırın
Evinizin odalarını sık sık havalandırın.
- 3
Uygun temizlik ürününü kullanın
Banyo ve mutfaktaki yüzeyleri Domestos Çok Amaçlı Çamaşır Suyu gibi pratik bir temizlik ürünüyle sık sık temizleyin.
- 4
Zeminleri temizleyin
Evinizdeki zeminleri sulandırılmış çamaşır suyu ile sık sık temizlemeyi ihmal etmeyin. Ahşap zeminler için uygun bir yüzey temizleyici kullanabilirsiniz.
- 5
Çamaşırlarınızı yıkayın
Dışarıdan geldiğinizde kıyafetlerinizi yıkayın.
- 6
Özel eşya paylaşmayın
Ortak havlu veya bardak kullanmayın.
- 7
Düzenli ev temizliği
Evde sık sık dip köşe temizlik yapın.
- 8
Dezenfektan kullanımı
Etkili bir dezenfektan, ev temizliği için gereklidir. Banyo, mutfak, ahşap zeminler gibi farklı yüzeyler için uygun dezenfektanlar kullanın.
Kişisel El ve Vücut Temizliğini İhmal Etmeyin
Dışarıda olduğu gibi evinizde de el ve vücut temizliğinize dikkat ederek virüslerin yayılmasını engelleyebilirsiniz.
- 1
Ellerinizi yıkayın
Virüsten korunma yolları arasında en etkili olanı ellerini sabun ve suyla sık sık yıkamaktır. Tuvalete girerken ve tuvaletten çıktığınızda, yemekten önce ve sonra, gün içinde sık sık ellerinizi bol sabun ve suyla en az 20 saniye yıkayın.
- 2
Kolonya veya dezenfektan kullanın
Fiziksel temasla bulaşan virüs ve bakterileri öldürmek için 60 derece üzerinde alkol içeren kolonyaları veya dezenfektanları kullanabilirsiniz.
- 3
Sık kullandığınız eşyaları temizleyin
Kullandığınız bilgisayar, klavye, telefon vb. ürünleri de uygun dezenfektanlar kullanarak sık sık temizleyin.
- 4
Kişisel eşyaları paylaşmayın
Ortak havlu veya bardak kullanmayın.
- 5
Duş alın
Her gün duş alın.
- 6
Yüzünüze dokunmayın
Ellerinizi yüzünüze, ağzınıza, burnunuza götürmemeye çalışın.
Evde Sterilizasyon Nasıl Yapılır?
Derinlemesine ev temizliği yapmanın yanı sıra evdeki yüzeyleri sterilize etmek de çok önemlidir. Dip köşe ev temizliği yaparken uygulayabileceğiniz birkaç sterilizasyon yöntemiyle evinizde virüs ve bakterilerin yayılmasını önleyebilirsiniz.
Banyo yüzeyleri
Banyo ve tuvaletteki musluk, lavabo, klozet, duşakabin gibi yüzeylerde Domestos Çamaşır Suyu kullanarak sterilizasyon sağlayabilirsiniz. Klozetinizin içini de çamaşır suyu ile temizlemeyi ihmal etmeyin.
Mutfak yüzeyleri
Mutfaktaki tezgâh, mermer gibi yüzeylerde çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Kahve makinesi, elektrikli çay makinesi, tost makinesi gibi ürünlerin gıda temas etmeyen yüzeylerini de nemli bir beze çok az miktarda çamaşır suyu uygulayarak temizleyebilirsin. Bezin ıslak değil nemli olması ve kullandığınız çamaşır suyu miktarının çok az olması önemlidir.
Bunları unutmayın
Pandemi döneminde virüs ve bakterilerden korunmanın en etkili yollarından biri de evinizi sık sık temizlemek ve dezenfekte etmektir. Günlük ev temizliği ve dip köşe temizlik rutinlerinize dahil edeceğiniz ev içi dezenfekte yöntemleri sayesinde evinizi virüslerden arındırabilirsiniz. Evde virüsten korunma için uygulayabileceğiniz pek çok ev içi dezenfekte yöntemi vardır. Yukarıda bahsettiğimiz ev içi dezenfekte yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Evde sterilizasyon yaparken bunları unutmayın:
- ✦
Banyo ve mutfak yüzeylerini sık sık uygun temizlik ürünleriyle temizleyerek dezenfekte edin.
- ✦
Kapı kolu ve anahtar düğmelerini her gün silin.
- ✦
Ortak havlu, bardak vb. kullanmayın.
- ✦
Evinizdeki odaları sık sık havalandırın.
- ✦
Ahşap ve fayans zeminleri sık sık uygun yüzey temizleyiciler kullanarak temizleyin.
- ✦
Günlük ev temizliğini ihmal etmeyin.
Sıkça Sorulan Sorular
Ev Yapımı Dezenfektan Nasıl Kullanılır?
Mümkünse bir temizlik eldiveni giyin. Temiz bir bezi karışımın içine daldırın. Kirli yüzeyi silin. Solüsyonun her noktaya nüfuz ettiğinden emin olun. Fırın tepsisi, tezgah gibi eşyaları dezenfektan ile sildikten sonra sıcak su ile durulayıp iyice kurutmayı ihmal etmeyin. Bu tip yüzeyler yiyeceklerle direkt temas ettiği için dezenfektandan arındırılması oldukça önemlidir. Son olarak çamaşır suyu kullanıyorsanız üstünüze ve gözünüze sıçratmamaya dikkat edin. Her ne kadar dezenfektan maddeler virüslere karşı korunmamızda etkili olsa da kişisel temaslardan olabildiğince kaçınıp kalabalık yerlerde bulunmamanın en etkili korunma yöntemi olduğunu unutmayın ve bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmayı ihmal etmeyin.Çamaşır Suyu Virüslere Karşı Etkili mi?
Soğuk su ile seyreltilmiş çamaşır suyu birçok bakteri, mantar ve virüse karşı etkili bir dezenfektandır. Bir litre suya yaklaşık yarım çay bardağı kadar çamaşır suyu katarak kullanabilirsiniz. Ancak mermer veya granit gibi bazı yüzeylerde bozulmalar yaratabileceğinden dikkatli kullanmanız daha doğru olacaktır.Alkol Dezenfektan Olarak Kullanılabilir mi?
Alkolün birçok türü dezenfektan olarak kullanılmak için oldukça uygundur. Alkol yüzdesi ise kullanılacak yüzeye göre değişkenlik gösterebilir. Hassas bölgeler daha düşük alkol oranı tercih edilse de alkol oranı ne kadar yüksekse etkisinin de o kadar yüksek olduğunu belirtmeliyiz.Dezenfektan Nedir?
Dezenfektanlar, içerdikleri kimyasallarla eşya ve yüzeylerde bulunan mikropların ölmesini sağlayan ürünlerdir.Nano Dezenfeksiyon Nedir?
Nano dezenfeksiyon, nano boyuta indirilmiş saf gümüşün etkin olduğu dezenfeksiyon yöntemidir. Nano dezenfeksiyon, gümüşün antibakteriyel ve antiviral özelliklerine dayanmaktadır. Nano dezenfeksiyonda gümüş partikülleri virüslere ve bakterilere karşı etkin bir sterilizasyon sağlamaktadır.Ozonla Dezenfeksiyon Nedir?
Ozon, oksijen atomlarından elde edilen ve doğru oranlarda kullanıldığında bakteri ve virüsleri yok ettiği bilinen en güçlü dezenfektanlardan biridir. Etki alanı çok güçlü ve aynı zamanda hızlı olduğu için birçok alanda tercih edilmektedir. Ozon gaz olduğu için geleneksel yöntemlerle ulaşılamayan yerlerdeki bakterileri ve mikropları kolaylıkla temizler.Ozonla Dezenfeksiyon Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Ozonla dezenfeksiyon ve nano hijyen hizmeti almayı düşünüyorsanız hizmet alacağınız kurumların güvenilir ve alanlarında uzman olmalarına dikkat edin. Bir diğer önemli konu ise dezenfektan işlemi sırasında kullandıkları dezenfektan maddelerin içeriklerinin güvenilir olmasıdır.Dezenfeksiyon Nerelerde Gereklidir?
Dezenfeksiyon günlük hayatımızda, evimizde, temas halinde olduğumuz yüzeylerde hasta yapıcı mikroorganizmaların yok edilmesi ve azaltılmasını amaçlar. Dolayısıyla, günlük hayatımızda daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir yöntemdir.Çamaşır Makinesi Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Çamaşır makinesi temizliği ayda bir kez yapılmalıdır. Ayrıca, üç ayda bir çamaşır makinesi temizleyici kullanmanızı öneririz.