Tropikal bir bitki olduğu için evde deve tabanı bakımı hakkında bilmeniz gereken çok şey olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak belli ipuçlarını öğrendikten sonra deve tabanı bakmak oldukça kolaydır. Deve tabanı bakımı ve yetiştirme biçimi hakkında detaylı bilgi vermeden önce, deve tabanı nedir ve kökeni neresidir, onlardan bahsedelim.
Bilimsel adı Monstera Deliciosa olan deve tabanı bitkisi, Araceae tropik familyasına aittir. Deve tabanının, tropik yağmur ormanlarının suları ile yaprakları aşınmış ve girintili çıkıntılı bir görüntü kazanmıştır. Bu aşınmış yaprakların sevgi ve merhametin simgesi olduğu dahi söylenir. Böyle farklı anlamlar taşıyan deve tabanı bitkisi hem ofisinizde hem evinizde rahatlıkla bakabileceğiniz oldukça uzun ömürlü bir bitkidir.
Şimdi sıra deve tabanı bakımı, deve tabanı bitkisi özellikleri ve çoğaltma yöntemleri hakkında birkaç ipucu paylaşmaya geldi. Bizlerle bu eşsiz bitkiyi keşfetmek istiyorsanız, okumaya devam edin.
Deve Tabanı Özellikleri
Deve tabanı bitkisi bakımı doğru bir şekilde yapılırsa, 3-5 metreyi aşan boyu ve uzun saplı koyu yeşil yaprakları ile göz doldurur. Bu yapraklar, yine doğru bakım ile 50 cm’e kadar büyüyebilir. Uzun boyu ve büyük yaprakları dolayısıyla deve tabanı büyük bir saksıya ihtiyaç duyar.
Delikli ve bol yarıklı yapısıyla deve tabanı yaprakları yıllar geçtikçe dağınık bir görünüme sahip olabilir. Ancak, uygun budama yöntemleri ile bitkinizi düzene kavuşturabilirsiniz. Mineral bakımından zengin olan toprak karışımlarından hoşlanan deve tabanı, gölge ve ılık bölgelerde yaşar. Deve tabanı özellikleri arasında, bazı türlerinin yaz dönemlerinde çiçek açması sayılabilir. Deve tabanı bitkinizin çiçek açmasını istiyorsanız öncelikle deve tabanı bakımı ve kontrolünün doğru ve düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini hatırlatalım.
İhtiyacın olacak:

Deve Tabanı Nasıl Bakılır?
Büyük ve yeşil yaprakları ile devasa görünüme sahip olan bu bitkinin bakımı zor görünebilir. Ancak, tropik yağmur ormanlarından çıkıp evinize gelen deve tabanı bitkisi bakımı oldukça kolaydır. Ülkemizde, özellikle Akdeniz Bölgesi’nde rüzgar almayan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Peki, evde deve tabanı nasıl yetiştirilir?
- 1
Deve tabanını ılık ortamda yetiştirin.
Deve tabanı, tropik bölgelerden gelmesi dolayısıyla ılık hava koşullarına uyum sağlamış bir bitkidir. Dolayısıyla deve tabanı bakımı için en önemli ipucu, ortam ısısını iyi ayarlamaktır. 15 derecenin altındaki sıcaklıklar, bitkinizi olumsuz etkileyecek ve ölmesine sebep olacaktır.
- 2
Deve tabanı sulama zamanına ve suyun ısısına dikkat edin.
Daha önce de söylediğimiz gibi deve tabanı ılık ortamları sever. Dolayısıyla deve tabanı sulama suyunun da ılık ve dinlendirilmiş olması gerekmektedir. Soğuk ve dinlendirilmemiş su, bitkinize zarar verecek ve ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. Deve tabanı sulama konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da sulama zamanıdır. Bitkinizi hep aynı ölçüde ve aynı zamanda sulamalısınız. Deve tabanı nasıl sulanır, köklerine su dökmeli miyim gibi birçok soru aklınıza geldi değil mi? Bitkinizi sularken suyu köklerine gelecek şekilde dökmeniz yeterlidir.
Peki deve tabanı kaç günde bir sulanır sorusu aklınıza takıldı mı? Yazın neredeyse her gün su vermeniz gerekecek. Ancak bu durum kış günleri için geçerli değil. Kışın bitkinizi haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli. Saksı dibinde su birikmesini önlemek için altı delikli saksılardan kullanmayı ihmal etmeyin.
- 3
Toprak seçimine özen gösterin.
Deve tabanı nasıl bakılır sorusunun en önemli yanıtı bu maddemizde saklı. Deve tabanı bakımı için vitamin ve mineral bakımından zengin, torflu ve nemli toprak gereklidir. Uygun olmayan topraklarda deve tabanı bitkisi verimli bir şekilde yetiştirilemez. Yeterli vitamin ve mineral almadığında, bitki yavaş yavaş kendini salar ve bir süre sonra ölür.
- 4
Deve tabanı için gölge alanlar tercih edin.
Tropik yağmur ormanlarına uyum sağlamış deve tabanı, direkt gün ışığından hoşlanmaz. Bitkinizi yarı gölge alanlarda yetiştirmelisiniz. Tam gölge alanlar bitkinizde mantar hastalığı görülmesine sebep olabilir. Ayrıca, direkt gün ışığı da bitkinizin güneş ışığına doğru yönelmesine ve bitkide çarpık bir görünüm oluşmasına sebep olabilir. Bununla birlikte, gölge alanlara uyum sağlamış yapısı dolayısıyla deve tabanı bitkisi, güneş ışığına maruz kaldığında kuruyabilir.
- 5
Deve tabanı bitkisi bakımı için geniş saksı kullanın.
Deve tabanı bitkisi, bildiğiniz üzere uzun boylu ve büyük yapraklıdır. Dolayısıyla bu bitki küçük saksılarda yetiştirilemez. Deve tabanı bitkinizi küçük saksıda tuttuğunuzda zamanla saksı yetmeyecek ve bitkiniz kurumaya başlayacaktır. Bu yüzden, deve tabanı bakımı orta boy veya büyük boy saksılarda yapılmalıdır. Bitkinin büyüme oranına göre saksı değişimini 2 – 3 yılda bir yapabilirsiniz. Bitkiniz için kullanacağınız saksıyı kendiniz yapmak isterseniz, evde saksı yapımı yazımız tam size göre.
- 6
Bitkinizi zaman zaman budayın.
Deve tabanı bakımı doğru bir şekilde yapıldığında bitkinizin boyu uzayacak, yaprakları da büyüyecektir. Gerek büyüme evresinde gerekse bitkinizin kuruyan yaprakları gözünüze çarptığında bitkinizi budamanız gerekmektedir. Makas veya bıçak yardımı ile bitkinin gövdesine ve diğer yapraklarına zarar vermeden budamak istediğiniz yaprakları kesin. Budama işleminden sonra bitkinizin daha da güzelleştiğini, bakımlı göründüğünü fark edeceksiniz.
- 7
Bitkinizin gübresini eksik etmeyin.
Deve tabanı bitkisi, gelişim gösterdiği aylarda gübre takviyesine ihtiyaç duyar. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında deve tabanı bakımı için ayda bir kez gübreleme yaparsanız, bitkinizin çok daha hızlı gelişim gösterdiğini, yapraklarının parlaklaştığını göreceksiniz. Son olarak, deve tabanı bakımı için kompost gübre kullanmalısınız. Kompost gübreyi, bitkinizin en çok ihtiyaç duyacağı ilkbahar ve sonbahar aylarında vermelisiniz,
Deve tabanı bitkinizin gübresini seçerken, gübre içeriğinde azot bulunmadığından emin olun. - 8
Deve tabanı nasıl çoğaltılır: Çelik köklendirme yönteminden yararlanın.
Deve tabanı nasıl çoğaltılır diye araştırıp uygun yöntemi bulamayanlardan mısınız? Bu işlem için, bitkinizin en uç sürgününü makas veya maket bıçak yardımıyla kesin. Kesim işlemi sırasında bitki gövdesine veya diğer yapraklara zarar vermediğinizden emin olun. Bitkiden aldığınız çelikleri bir bardak suyun içinde birkaç gün bekletin. Birkaç günün sonunda çeliklerin köklendiğini fark edeceksiniz. Köklenen çelikleri bol vitaminli, torflu ve kumlu toprağa ekin. Bir ayın sonunda yavru bitkinizin toprağa sıkı sıkı tutunduğunu göreceksiniz.
Evde bitki yetiştirmekle ilgileniyorsanız, bitkilerinizin hangisi salonda yetiştirmeye hangisi banyoda yetiştirmeye daha uygun öğrenmek için yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Deve Tabanı Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular
Deve Tabanı Bakımı Zor mudur?
Her bitkinin bakım zorluğu başkadır. Deve tabanı, tropik ormanlara uyum sağlamış bir bitki olsa da bakımı oldukça kolaydır. Nem dengesine, ortam sıcaklığına, toprak cinsine ve saksı büyüklüğüne dikkat etmeniz koşuluyla çok fazla ilgi istemeyen bir bitki yetiştirmenin rahatlığını yaşayacaksınız.Deve Tabanı Çoğaltma İşlemi Hangi Mevsimde Yapılmalı?
Birçok bitkide olduğu gibi, deve tabanı çoğaltma işlemi de bahar aylarında yapılmalıdır. Bahar aylarında bitkiniz yeni filizler verecek, daha da güzelleşecektir. Yeni filizlerden en uçtakini makas veya maket bıçağı ile bitkinizin gövdesine veya yapraklarına zarar vermeden kesin. Kestiğiniz çelikleri suda bekleterek köklendirin. Sonrası, toprağa dikip devasa bir görünüme kavuşacak olan bitkinizi izlemek olacak.Deve Tabanı Bakımı İçin Doğrudan Güneş Işığı Gerekli mi?
Deve tabanı bakımı yarı gölge alanlarda, direkt güneş ışığı almadan yapılmalıdır. Doğrudan güneş ışığı özellikle öğle saatlerinde bitkinizin yanmasına sebep olabilir. Bitkiniz yanmasa da güneş ışığı bitkinizin güneşe yönlenmesine sebep olacaktır. Bu durumda da bitkinizi sürekli çevirmeniz gerekir. Çünkü bitkinizin güneşe yönelmiş kısmı dengede kalmasını zorlaştırabilir.Deve Tabanı Hızlı Büyür mü?
Deve tabanı çok hızlı büyüyen salon bitkilerindendir. Öyle ki, bakımı düzenli yapılmazsa kısa sürede yaprakları ve devasa gövdesiyle asil görünümünden çıkıp dağınık bir görünüme kavuşabilir. Böyle sorunlarla karşılaşmamak için bitkinizi düzenli olarak budamalısınız.Deve Tabanı Neden Ağlar?
Deve tabanı bakımı yapılırken ara ara yaprak uçlarından suların damladığı görülür. Bu durum halk arasında deve tabanı ağlaması olarak anılır. Elbette bir bitkinin duyguları yoktur ve ağlama durumu söz konusu değildir. Deve tabanı bitkisi köklerindeki ve gövdesindeki fazla suları yaprakları aracılığıyla dışa atan bir bitkidir. Yani yaprak uçlarında gördüğünüz su, deve tabanı öz suyudur.