Dolapların vazgeçilmezi haline gelen lastik çizme ve botlar, esnek yapıları ile kullanımda kolaylık, içine suyu, karı ve çoğunlukla soğuğu geçirmemesiyle de güvenlik sağlıyor. Bu kötü hava şartlarında kullanılan lastik çizme ve botlar, zamanla çamurlara, su lekelerine maruz kalıyor, yanlış temizlik yöntemleri uygulandığında su geçirmeme özelliğini yitirip ömrü kısalabiliyor. Bu yüzden bu çizme ve botların özelliklerini koruması ve uzun ömürlü olması için bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalı, doğru yöntemlerle muhafaza edilmelidir. Peki, lastik çizme ve botlar nasıl temizlenir? Yazımızı okumaya devam edin, doğru ve hijyenik temizlik nasıl yapılır öğrenin.
Dış katmandaki birikintilerden kurtulun.
Yağmur ve çamurlu günlerden kalan birikintiler, lastik çizme ve botlarınızın etrafını sarıp kuru bir katman oluşturabilir. Öncelikle bu katmanın temizlenmesi gerekir. Yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalayarak bu katmandan kurtulun. Daha sonra tabandaki kir ve çamurları çıkarmak için bir diş fırçası kullanın. Tabandaki oyukların içini dikkatlice temizleyin.
Ilık su ile silin.
Kalıplaşmış kir ve tozlardan arındırdıktan sonra temiz bir bezi ılık suyla ıslatın. Çizme veya botun kenarlarını, yanlarını ve son olarak tabanını iyice silin. Eğer çamur lekeleri duruyor, izler hala fark ediliyorsa bir kova suyun içine bir iki damla bulaşık deterjanı damlatın. Bu çözeltiye bezinizi daldırın ve botları yukarıdan aşağıya silin. Son olarak, yine yukarıdan aşağı ılık suya batırılmış nemli bir bezle durulayın.
İçini temizleyin.
Su ve soğuk havayı geçirmeyen çizme ve botların içi düzenli olarak temizlenmezse bakterilerin üreme alanları haline gelebilir, kötü kokuya neden olabilir. Çizmelerinizin içini temizlemek için ılık bir kova su hazırlayın. Ardından içine bir iki damla doğada çözünebilir içeriklerle yenilenen, kusursuz leke çıkarma gücü ve özel parfümüyle temizlik ve ferahlık hissini yaşatan Omo Active Fresh Sıvı Deterjan damlatın. Bu çözeltiyi karıştırın, temiz bezinizi daldırın. Bezinizdeki fazla suyu iyice sıkın ve çizme ya da botunuzun içini silin. Her yerini sildiğinizden emin olun. Ardından ılık suyla nemlendirdiğiniz temiz bir bezle silerek deterjandan durulayın.
Kurutun.
Lastik çizme ve botlarınızın temizliğini yaptıktan sonra direkt güneş ışığına ya da ısıya maruz kalmayacağı bir alanda kurumaya bırakın. Kurumayı hızlandırmak, uzun çizmelerinizin şeklinin bozulmamasını sağlamak için içine rulo yaptığınız temiz bir havluları yerleştirebilirsiniz.
Serin ve kuru bir alanda saklayın.
Yaz geldi ve artık çizme ve botlarınıza ihtiyacınız kalmadı mı? Sakın botlarınızı üst üste, sıcak bir bölgede muhafaza etmeyin. Serin, kuru bir alanda, çizileceğini düşünüyorsanız kuru bez bir torbanın içine yerleştirerek saklayın. Hijyenik ve güzel koku için içlerine lavanta ya da kabartma tozu serpebilirsiniz.
Siz de bu yöntemlerle dikkatlice temizleyin, sevdiğiniz çizme ve botlarınızın uzun süre keyfini çıkarın.
Süet ve deri bot temizliği nasıl yapılır diyorsanız, yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Islaklıktan Sertleşen Deri Ayakkabılar Nasıl Yumuşatılır?
Yağmur, kar ya da herhangi bir sıvı teması deri ayakkabıların formlarının bozulmasına ve kuruduklarında yoğun bir şekilde sertleşmelerine neden olabilir. Islanmış deri ayakkabı bakımı yapmak için birkaç küçük işlem gerçekleştirebilir ve ayakkabınızı tekrar giyilebilir bir hale getirebilirsiniz. İşte ıslaklıktan sertleşen deri ayakkabıları yumuşatmanın sırları:
- 1
Önce Kurulayın
Deri ayakkabınız eğer yeni ıslandıysa acil durum uygulaması olarak, önce yumuşak bir kuru bez yardımıyla olabildiğince kurutmaya başlamanız tavsiye edilir.
- 2
Suyu Emmesini Engelleyin
Deri ayakkabınızın suyu emmesini engellediğinizde daha fazla sertleşmesini de önleyebilirsiniz.
- 3
Hızlıca Kurutun
İşlem sırasında yumuşak bezi tampon uygulaması yapar gibi kullanmanız, daha hızlı ve etkili bir kurulama yapmanızı sağlayacaktır. Ardından yukarıda bahsedilen saç kurutma makinesi, gazete dolgusu ve vazelin işlemleri ile bakım sürecini tamamlayabilirsiniz.