Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Kan lekesi nasıl çıkar? Kurumuş kan lekesini ne çıkarır? Gündelik malzemelerle tüm eşyalarınız için kolay kan temizleme yöntemleri!

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kan Lekesi

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Kan lekesi nasıl çıkar? Hepimiz hayatımızın bir noktasında bu sorunun cevabını aramışızdır. Evet, kurumuş kan lekelerini çıkarmak zor olabilir ancak imkansız değil! Birçok pratik yöntem, bu inatçı lekeleri kıyafetlerimizden, nevresim, çarşaf, yatak, halı ve diğer kumaşlardan çıkarmamıza yardımcı olabilir.

Evdeki ufak kazalar sonucu vücudumuzda oluşan küçük bir çizik ya da herhangi bir yaradan kan akması, kumaşta hızlı bir şekilde leke bırakabilir. Bunun sebebi kanda bulunan ve pıhtılaşmayı sağlayan hemoglobinin havaya maruz kaldığında kanı daha hızlı pıhtılaştırmasıdır. Bu sebeple kan, kumaşlar dahil olmak üzere döküldüğü her yüzeye etkili bir şekilde bağlanır. Bu pıhtılaşma özelliği yaraları iyileştirmek için ideal olsa da kurumuş kan lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabını daha zor hale getirebilir. Fakat canınız sıkılmasın, birazdan önereceğimiz pratik kan temizleme yöntemleri ile kan lekesi dert olmaktan çıkacak!

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Kan Temizleme Yöntemleri: Dikkat Edilmesi Gerekenler

    1. 1

      Çabuk Müdahale Edin

      Lekeye mümkün olan en kısa sürede müdahale edin: Kan lekesine kuruma fırsatı vermezseniz başa çıkmanız daha kolay olacaktır. Bir kan lekesi fark ettiğiniz an hemen müdahale edin. Anında işlem uygulayamayacak durumdaysanız, birazdan önereceğimiz acil durum yöntemlerini deneyebilirsiniz. 

    2. 2

      Sıcak Su Kullanmayın

      Kan lekesine asla sıcak su uygulamayın: Söz konusu kan lekelerinden kurtulmak olduğunda sıcak su kullanmak yarardan çok zarar verir. Çünkü sıcak su ile ısınan leke, kumaşın liflerine derinlemesine işleyecek ve lekenin kumaş üzerinde yerleşmesine neden olacaktır.

    3. 3

      Gerekirse İşlemi Tekrar Edin

      Unutmayın, tekrar eden kazanır: Tek seferde başarıya ulaşamazsanız pes etmeyin ve yeniden deneyin! Bazen kan lekelerinde veya herhangi bir lekede, giysilerinizi kurtarmak için ona birden fazla şans tanımanız gerekir. Çoğu zaman sadece farklı bir yöntem denemek bile mucizeler yaratabilir. Giysilerinizi ve mobilyalarınızı atmadan önce onlara bir şans daha verin ve işiniz bittiğinde kendinizi ödüllendirin. Ne de olsa çok da kolay olmayan bir görevi başarıyla tamamladınız!

  • Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

    Uygulayacağınız basit yöntemlerle birçok farklı kumaş ve döşemeden kan lekelerini çıkartabilirsiniz. En iyi sonucu elde etmek için, altın kurala uyduğunuzdan emin olun: Lekeye mümkün olan en kısa sürede, kurumasına izin vermeden leke çıkarma işlemi uygulamak. Ayrıca leke çıkarma işlemine başlamadan önce, uygulayacağınız yöntem ne olursa olsun her zaman kumaşın küçük bir alanında deneme yapmanızı öneririz. Aksi takdirde kumaşa zarar verebilirsiniz.

    1. 1

      Lekeyi Soğuk Suyla Durulayın

      Doğrudan durulamanızın mümkün olmadığı halı, koltuk gibi eşyalarınızı suyla ıslattığınız bir mikrofiber bez yardımıyla silin. Ancak lekeyi dağıtmamak için her zaman dıştan içe doğru hareketlerle, ovalamamaya özen göstererek silin. 

    2. 2

      Sabunlayın

      Soğuk suyla ıslattığınız lekeyi sıvı ya da katı sabunla köpürtün. Kumaşa zarar vermemek için çok fazla ovalamadığınızdan emin olun. Halı ve koltuklar için bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Bir miktar bulaşık deterjanını lekenin üstüne dökün ve bir süre bekleyin. Sonrasında bölgeyi soğuk suyla ıslattığınız bir bezle tampon yaparak durulayın.

    3. 3

      Durulayın

      Yine soğuk suyla sabunladığınız lekeyi durulayın.

    4. 4

      Gerekirse İşlemi Tekrarlayın

      Kan lekesi inatçı bir leke olduğundan bu işlemleri birden fazla tekrar etmeniz gerekebilir. Leke ne kadar zorsa siz de çıkarma konusunda bir o kadar kararlı olun.

    5. 5

      Yıkama Talimatlarını Takip Edin

      Giysi ve çamaşırlarınızı yıkama talimatlarına uygun bir şekilde yıkayın. Omo gibi kaliteli bir çamaşır deterjanı kullanmak da işinizi kolaylaştıracaktır. Kumaştan, çamaşırdan, halıdan, yataktan kan lekelerini çıkartmak için önereceğimiz  alternatif temizlik yöntemleri için okumaya devam edin

  • Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

    Beklemiş kan lekelerini çıkarmak, yeni oluşmuş lekeleri temizlemekten daha zordur. Yine de doğru yöntemler uygulanırsa kurumuş kan lekesinden kurtulmak mümkündür. Fakat bu zorlu leke için sabun ve sudan daha güçlü maddelere ihtiyacınız olacak.

    1. 1

      Kumaştaki Kurumuş Kan Tabakasını Temizleyin.

      Kurumuş kan tabakasını nazikçe fırçalayın veya kör bir bıçak yardımıyla kazıyın.

      Beyaz giysideki kan lekesini mavi bez, su ve sabunla temizleyen biri
    2. 2

      Lekeli Bölgeyi Soğuk Suyla Yıkayın

      Kalan kan lekesini yumuşatmak ve kumaşa işlemiş kanı çıkarmak için bölgeyi lekenin arkasından soğuk suyla yıkayın. Durulanamayan kumaş yüzeylerinde, alanı soğuk suyla ıslatmayı deneyin. 

      Alternatif olarak kumaşı bir süre soğuk suda bekletebilirsiniz. Yalnızca lekelenen bölgeyi ıslatın ve su çok renkli hale gelirse, lekenin yayılmasını önlemek için kullandığınız suyu temiz bir su ile değiştirin.

    3. 3

      Kumaşı Hidrojen Peroksit ile Durulayın.

      Durulama yapamayacağınız durumlarda hidrojen peroksitle ıslatılmış bir bez veya havluyla lekeyi kurulayın. Bu yöntem kurumuş kan lekesinin yok edilmesinde etkili olacaktır.

    4. 4

      Yıkayın ve Durulayın

      Deterjan ya da sabun uyguladığınız bölgeyi yumuşak bir diş fırçası ya da bez ile nazikçe silin. Hassas lifleri yırtabilecek veya onlara zarar verebilecek sert hareketlerden kaçının. Yeterli olduğunu düşündüğünüz noktada, lekeli alanı durulayın.

    5. 5

      Gerekirse İşlemi Tekrarlayın

      Leke çıkarma işlemini sonuç alana kadar uyguladıktan sonra kumaşı, yıkama talimatlarına uygun şekilde yıkayın veya temizleyin.

  • Kumaş Üzerindeki Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

    Yukarıda önerdiğimiz yöntemlerle birçok kumaş türü üzerindeki kan lekelerini çıkarabilirsiniz. Fakat her zaman bu yöntemleri uygulayacak zamanımız olmayabilir ya da uygun şartları sağlayamayabiliriz. Fakat kan lekesine anında müdahale etmek için böyle durumlarda tuz ile ilk yardım müdahalesinde bulunabilirsiniz!

    1. 1

      Leke Evden Uzakta Olduysa

      Ev dışındayken oluşabilecek kan lekelerinde bir miktar tuzu su ile karıştırın ve macun haline getirin. Karışımı kumaşın yüzeyine sürüp ovalayın. Kanın kuruyup kumaşın derinine işlemesine engel olmuş olsanız da lekeyi gidermek için kumaşı mutlaka yıkamanız gerekir. Giysinizi tazyikli akan suyun altında tutmak da etkili bir yöntemdir ve tabii ki su soğuk olmalıdır. İç çamaşırı, pijama ve çarşaf gibi eşyalarınız için kan lekesine ilk müdahaleyi akan su ile yapabilirsiniz.  

    2. 2

      Soğuk Sudan Yardım Alın

      Lekeli bölgeyi soğuk ve tazyikli akan suyun altında gergin tutmaya çalışın - sabit bir su akışının giysinizden ne kadar kan çıkardığına şaşıracaksınız! Bazen sadece bu yöntem bile yeni oluşmuş kan lekesini tamamen çıkarmak için yeterli olabilir. Kola, tüketmek için pek sağlıklı bir seçim olmasa da özellikle giysilerinizdeki inatçı lekeleri gidermeye yarayacak güçlü maddeler içerir. Ancak şekerli yapısı yüzünden iyi şekilde durulanması gerekir.

    3. 3

      Kola İçinde Bekletin

      Kan lekeli kıyafetlerinizi bir gece boyunca kola içinde bekletin. Ertesi gün soğuk su altında durulayın. Büyük ihtimalle lekenin yok olduğunu göreceksiniz! İşlemi, kumaşı her zamanki gibi yıkayarak bitirin. Bu yöntemi kırlent, battaniye gibi daha dayanıklı kumaşlardan üretilmiş eşyalarda ya da kot gibi sert kumaşlardan dikilmiş giysilerinizde tercih edebilirsiniz. 

  • Koltuktan Kan Lekesi Nasıl Çıkar? 

    Koltuktan ya da kanepeden kan lekesi nasıl çıkar merak ediyor olabilirsiniz. Bunun için halıdaki kan lekelerine uyguladığınız yöntemi uygulayabilirsiniz.

    1. 1

      Mısır Unu

      Bir diğer yöntem olarak biraz mısır unu ve sudan oluşan bir macun yapıp lekenin üstüne uygulayın. Macunun kurumasını bekleyin ve nemli bir bezle durulayın. Unutmayın, leke eskiyse bekleme sürenizi uzatmanız ve leke gidene kadar işlemi tekrar etmeniz gerekebilir.

    2. 2

      Saç Spreyi ve Deterjan

      Koltuk yüzeylerindeki lekeler için bulaşık deterjanı ya da saç spreyi de kullanabilirsiniz. Kullanacağınız maddeleri koltuğun görünmeyen bir yerinde test ettikten sonra lekenin üstüne uygulayın ve bir süre bekleyin. Deterjan ya da sprey lekeye etki ettikten sonra nemli bir bezle durulayın. İşlem sırasında koltuğu fazla ıslatmamaya özen gösterin.

    3. 3

      Karbonat

      Son olarak koltuğunuzdaki kan lekeleri için karbonatı bir miktar su ile karıştırıp bir macun hazırlayabilir ve lekenin üstüne uygulayabilirsiniz. Duruladıktan sonra koltuğun yüzeyinde karbonat kalıntıları görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda elektrik süpürgesi yardımıyla kalıntıları temizleyebilirsiniz.

  • Çamaşırdan Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

    1. 1

      Soğuk Su

      Çamaşırlarınızı sadece soğuk veya deterjanlı soğuk suda bekletmek lekeleri çıkarmak için oldukça yararlı olacaktır. Hazırladığınız suda en az 3 saat, en çok bir gece beklettiğiniz çamaşırlarınızı yıkama talimatlarına uygun şekilde yıkayın. Özellikle  iç çamaşırındaki kan lekesi nasıl çıkar sorusuna  cevap arıyorsanız öncelikle, lekeli iç çamaşırını bir süre oksijenli suda bekleterek lekeyi bir miktar yumuşatmalısınız. Ardından bir su bardağı soğuk suyun içine 2 çay kaşığı tuz katın ve karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı bir sprey şişesinin içine boşaltın. İç çamaşırında bulunan kan lekesinin üzerine sprey sıkın. Temiz beyaz bir bez kullanarak nazik hareketlerle iç çamaşırındaki lekeyi ovun. 10-15 dakika bekledikten sonra soğuk suyla durulayın. Ardından iç çamaşırınızı makinede yıkayın.

    2. 2

      Aspirin

      Çamaşırlarınızdaki kan lekeleri için aspirine de bir şans verebilirsiniz. Birkaç tableti ezin ve elde edilen tozu suyla karıştırarak lekeye uygulanabilecek bir macun oluşturun. Macunu en az 30 dakika, en fazla bir gece beklettikten sonra çamaşırınızı her zamanki gibi yıkayın.

    3. 3

      Diş Macunu

      Bir miktar diş macununu lekeye uygulayıp kurumasını bekledikten sonra soğuk suyla durulamak da çamaşırlarınız için bir diğer alternatif kan temizleme yöntemidir.

    4. 4

      Sabun

      Lekeyi kendisine sürterek de çamaşırlarınızdaki kan lekesinden kurtulabilirsiniz. Kumaşı iki yandan kavrayın ve leke ikiye bölünecek ama birbirine bakacak şekilde çevirin. Lekeli kumaşı nazikçe ancak hızlı bir şekilde çitileyin. Oluşturduğunuz sürtünme ile leke, sabunun oluşturduğu köpüğün içinde kalacak ve kumaşa yeniden yapışmak yerine  kan parçacıklarını yavaşça kumaştan arındıracaktır.

      Çamaşır Makinesinde Temiz Çamaşırlar

Halıdaki Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Halıdaki kurumuş kan lekesi nasıl çıkar, oldukça sık sorulan sorulardan bir tanesi. Soğuk suyla ıslattığınız bir bezi lekeye tampon uygulamak için kullanın. Mümkün olduğunca çok kanı emmesi için işlemi tekrarlayın. Daha sonra ağartıcı içermeyen bir deterjan ve bir miktar su kullanarak karışımı macunlaştırın. Macunu lekenin üstüne sürün, eğer kurumuş bir lekeyse bir müddet bekleyin. Son olarak halıyı fazla ıslatmamaya dikkat ederek nemli bir bezle silin. Direkt ısıya maruz bırakmadan halınızı kurutun. Evinizin ısısı yeterli gelmiyorsa kontrollü bir şekilde saç kurutma makinenizle bölgeyi kurutabilirsiniz.  

Eliniz değmişken halının tamamını silmek isterseniz evde halı nasıl temizlenir yazımıza göz atabilirsiniz.

Çamaşır Suyu Kan Lekesini Çıkarır Mı?

Klorlu ağartıcılar kan lekelerini gidermede çok etkilidir. Ancak birçok kumaşın doğal rengini bozup leke bırakabileceği ve işlem sırasında kumaş liflerini zayıflatabileceği için son derece dikkatli kullanılmalıdır. Ağartıcıya alternatif olarak, hidrojen peroksit veya amonyak kullanabilirsiniz. Bu maddeleri kullanmadan önce kumaşa zarar vermediğinden emin olmak için küçük bir bölgede test edin.

Yataktaki Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Yatakta oluşmuş kan lekelerini gidermek için en etkili madde hidrojen peroksittir. Kurumuş kan lekeleri için uygulanan adımları takip ederek lekeleri giderebilirsiniz. Yatak yüzeyine zarar vermeyeceğinden eminseniz saç spreyi, amonyak ya da alkol de kullanabilirsiniz. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, malzemeleri ovalamadan lekeye uygulamaya özen gösterin. Lekenin yayılmasını engellemek için en iyi yöntem tamponlama yaparak işlem uygulamaktır.  Artık kan lekesi nasıl çıkar bildiğinize göre kriz anları sizin için dert olmayacak!

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?