Sifon Temizliği: Rezervuar Nasıl Temizlenir?

Banyo temizliği söz konusu olduğunda, önemli ancak sıklıkla gözden kaçan yer tuvalet sifonudur. Peki sifon temizliği nasıl yapılır? Yalnızca birkaç kolay adımla rezervuar temizliği yapabilir, kir ve pastan kurtulabilirsiniz.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Sifon temizliği

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Banyo temizliği söz konusu olduğunda, önemli ancak sıklıkla gözden kaçan yer tuvalet sifonudur. Rezervuarın iç kısmı, hoş olmayan kokulara neden olabilecek ve tuvaletinizin işlevselliğini ve ömrünü olumsuz yönde etkileyebilecek pas, küf ve bakterileri barındırabilir. Sifon içi nasıl temizlenir bilmiyorsanız, üzülmeyin. Halihazırda elinizde olan etkili temizleyiciler ve birtakım doğal yöntemler sayesinde sifon temizliği kolaylıkla halledilebilir. Rezervuar temizliği ile ilgili hazırladığımız bu rehberde sifon neyle temizlenir, gömme rezervuar kireci nasıl temizlenir ve sifon temizliği ne sıklıkla yapılmalı gibi sorularınızı yanıtlıyoruz. Ayrıca sifon su kaçırıyor ise yapmanız gerekenleri paylaşıyoruz. Rezervuar temizleme ile ilgili her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin. 

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Adım Adım Sifon Temizliği

    İstenmeyen koku ve bakteri oluşumunu önlemek için düzenli olarak sifon temizliği yapılmalıdır. Daha önce sifon içi temizliği yapmadıysanız rezervuar nasıl temizlenir diye telaşlanabilirsiniz. Ancak tuvalet sifonu içi genellikle profesyonel temizleyicilerle hafifçe ovarak temizlenebilir. Çok kirli sifonlar için çamaşır suyu gerekli olabilir. 

    1. 1

      Rezervuardaki suyu boşaltarak başlayın.

      Sifon temizleme işlemine geçmeden önce tankı boşaltın. Bunu yapmak için su vanasını (tuvalet tabanının arkasındaki veya yakınındaki musluğu) bulun ve kapatın. Ardından, içindeki su seviyesini görebilmeniz için sifon kapağını kaldırın ve su tamamen boşalana kadar sifonu çekin. Akış hızına bağlı olarak, bu sifonu iki veya üç kez çekmeniz gerekebilir.

      Sifon içindeki suyu boşaltmadan kullanacağınız hiçbir temizlik ürünü veya yöntem doğru şekilde işe yaramayacaktır. Sifon temizliği öncesinde suyu mutlaka boşaltmanızı öneririz.
    2. 2

      Sirkeden yardım alın.

      Sifon yüzeyinde sertleşmiş mineral birikintileri fark ederseniz, doğal ancak bir o kadar da etkili bir yöntem seçin: Beyaz sirke. Bu tamamen doğal alternatif küf, su lekeleri ve daha fazlasına karşı harika bir savunma sunar. Sifonu ağzına kadar doldurmanıza yetecek miktarda sirkeye ihtiyacınız vardır; bu da sifonun boyutuna bağlı olarak ortalama 8-10 litredir. Sifonun içine sirkeyi dökün ve yıkamadan 12 saat bekletin. Temizlemeye hazır olduğunuzda sirkeyi yıkayın. Bunu iki üç kez tekrarlamanız gerekebilir.

      Eğer 12 saat bekleyecek vaktiniz yoksa biraz bulaşık deterjanı, karbonat ve beyaz sirke karışımı uygulamayı deneyebilirsiniz. Bu karışım daha hızlı sonuç verecektir.
    3. 3

      Rezervuar temizleme: Uygun ürünü seçin.

      Sifonun ne kadar kirli olduğuna bakın. Nispeten temiz görünüyorsa, tek ihtiyacınız olan temel ve etkili bir temizleyicidir. Bunun için Cif Power&Shine Banyo kullanmanızı öneririz. Ancak, sifonda çok fazla pislik ve küf varsa, derinlemesine ve etkili bir temizlik için Domestos Çamaşır Suyu’nu da tercih edebilirsiniz. Öncelikle eldiven takın. Bu ellerinizi hem sifon yüzeyindeki mikroplardan hem de kimyasal içeriklerden korur. Ardından çamaşır suyu veya tuvalet temizleyiciyi kirin en çok biriktiği alanlara uygulayın. 10-15 dakika bekletin ve fırçalayın.

    4. 4

      Sifonun diğer parçalarını temizleyin.

      Sifondaki tüm çalışan parçaları temizleyin. Ürünleri doğrudan uygulamak, bu parçaların aşınmasına sebep olabileceği için bir sünger kullanın ve ürünleri biraz sulandırın. Bir süngeri temiz, ılık suyla ıslatın ve süngerin üzerine biraz temizleyici sıkın. Ardından, sulandırılmış temizleyici ile bilyeli şamandırayı, klapeyi ve diğer parçaları silin. Süngeri durulayın ve yeniden parçaları silin.

    5. 5

      Dış yüzeyleri silin.

      Temizleyici ürünü temiz bir bez yardımıyla sifonun dış yüzeylerine de uygulayın. İyice silin.  

    6. 6

      Sifonu tekrar doldurun.

      Su vanasını tekrar açın ve sifonun dolmasına izin verin. Birkaç kez yıkayın. Sifon size yeterince temiz görünüyor mu? Değilse, bir kez daha boşaltın ve yukarıdaki adımları tekrarlayın. Tuvalet sifonu içi pırıl pırıl göründüğünde, vanayı tekrar açın ve doldurun. Her şey eskisi gibi çalışmaya devam edecektir.

    Rezervuar içi nasıl temizlenir artık biliyorsunuz. Aşağıdaki bölümde sifon içi kireç nasıl temizlenir sorunuzu yanıtlıyoruz.

  • Gömme Rezervuar Kireci Nasıl Temizlenir?

    Daha geleneksel klozetlere kıyasla yerden tasarruf sağlayan ve daha modern bir görsellik sunan gömme rezervuarlar, banyo tasarımları için hızla popüler bir seçim haline geliyor. Gömme rezervuarların birçok kolaylık sunduğu kesin. Ancak ne yazık ki rezervuar tamiri için aynı şey söylenemez. Rezervuarlarda tamir gerektiren arıza sebeplerinden biri sifon içinde kireç birikmesidir. Örneğin sifon su kaçırıyor ise bunun sebebi, sifon içinde biriken kireç olabilir.Ancak endişeye mahal yok. Gömme rezervuar kireci nasıl temizlenir sorunuzun cevabı için sizi böyle alalım.

    1. 1

      Tuvalet ünitesini sökün.

      Sifonun basma düğmesinin plakasını hafifçe kaldırın ve çıkarın. Duvarla aynı hizadaysa, üst kenarı kendinize doğru döndürürken alt tarafı itmeye çalışın. Çok dikkatli olun, bazen düğmelere bağlı hava hortumları olabilir.

      Gömme rezervuarlar temizlik ve tamir için diğer rezervuarlardan daha karmaşıktır. Bu sebeple uzman birinden yardım almanızı öneririz.
    2. 2

      Sifondaki suyu boşaltın.

      Tuvalete giden su borusunu kapatarak ya da şamandıra yükseklik valfini ayarlayarak sifondaki su seviyesini düşürün.

    3. 3

      Klozet rezervuarı su kaçırıyor ise sifonda tamir edilecek yer olup olmadığını kontrol edin.

      Hazır sifonun suyunu boşaltmışken ve kapağı açıkken, rezervuarda tamir edilmesi gereken herhangi bir yer olup olmadığını düşünün. Tuvaletiniz normalden daha az çalışıyorsa, sifon temizliği yaptığınız zaman değiştirilmesi gerekebilecek parçaları değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. “Klozet iç takımı su kaçırıyor,” banyo ve tuvaletlerde sıkça karşılaşılan bir şikayettir. Bunun sebebinin genellikle kireç birikmesi olabileceğini biliyor muydunuz?

      Kirece karşı etkili bir temizleme solüsyonunu rezervuarınıza dökün ve en az yarım saat bekletin. Ürünün kireci kapladığından emin olun ve gerekirse daha uzun bekletin. Ardından iyice fırçalayın, durulayın ve gerektiği kadar tekrarlayın. Klozetteki kireç nasıl temizlenir yazımızı okumadan geçmeyin.

  • Rezervuar Temizliği: Tuvalet Sifonu İçi Nasıl Temiz Tutulur?

    Derinlemesine bir rezervuar temizliği sonrasında şimdi sıra geldi rezervuarı temiz tutmaya. Aşağıdaki adımları takip edin ve sifonunuzun uzun süre yeni gibi korunmasını sağlayın. 

    1. 1

      Mineral birikintilerini periyodik olarak çıkarın.

      Her sifonda ve tuvalette kireç birikintisi olur. Burada önemli olan sifonun işleyişine etki etmemesi için düzenli olarak temizlemektir. Sifonu haftada bir kontrol edin ve herhangi bir tortu fark ederseniz, tanka beyaz sirke uygulayın. Tankı sirke ile doldurun, 12 saat bekletin, ardından depoyu yıkayın ve temizleyin.

      Sifon temizliği için doğal bir mantar önleyici ve antibakteriyel olan sirke kullanıyorsanız, çamaşır suyu kullanmadığınızdan emin olun. Sirke çamaşır suyu ile karıştırıldığında zehirli bir buhar oluşturur.
    2. 2

      Tuvalet tabletleri/blokları kullanın.

      Rezervuarın temiz kalmasına katkı sağlamak için içine tablet koymayı deneyebilirsiniz. Birçok market, genellikle sifonun temiz kokmasına yardımcı olmak için sifona yerleştirilen tabletleri satmaktadır. Domestos Tuvelet Bloğu gibi kireci önlemeye yardımcı bir seçim yapmanızı öneririz.

      Tuvalet tankınızı düzenli olarak temizlerseniz, muhtemelen tabletlere gerek yoktur. Tablet kullanmıyorsanız, sifonu boşaltın ve daha kısa aralıklarla sirke ile doldurun. Sirke küfü öldürür ve sifonda herhangi bir arıza meydana gelmeden önce biriken mineralleri çözer. Yalnızca gece boyunca orada bırakın ve ertesi sabah yıkayın.

    3. 3

      Temizlik rutini belirleyin.

      Bir temizlik rutini oluşturun. Birçok kişi tuvaletini düzenli olarak temizler, ancak tuvalet tankını ihmal eder. Bu tuzağa düşmemeye dikkat edin. Ayda en az bir kez, sifon temizliği de yapın. 

    Tuvalet temizliği ile ilgili merak ettiğiniz farklı konular için banyo nasıl temizlenir ve alaturka tuvalet temizliği yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Sifon Temizliği: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?