Yemeklerden ve havadaki toz partiküllerinden geçerek immün sistemde olumsuz etki yaratan alerjenler aynı zamanda deri üzerinden de etki edebilmektedir. Sizin ve ailenizin sağlığı için bilmeniz gereken önemli bilgileri bu yazıda bulacaksınız.

Alerjenlerle Baş Etmenin Püf Noktaları
- 1
Nelere Alerjiniz Olduğunu Öğrenin
Alerjenlerle baş etmenin en iyi yolu, onları tanımaktan geçiyor. Siz de neye alerjiniz olduğunu gözlemleyerek çok daha rahat edebilirsiniz. Sebebi tam belli olmayan alerjen durumlar için kan testi yaptırmak iyi bir seçenektir.
- 2
Alerjinizi Tetikleyen Malzemelerden Uzak Durun
Ev akarlarına ve tozlara karşı alerjiniz varsa; yün, peluş, kadife gibi kumaşlardan uzak durmalı ve halı kullanımını en aza indirmelisiniz. Bunun yerine yıkanabilir kilimler tercih edilebilir. Kilimlerinizi uygun programda yıkarken hipoalerjenik yapısı ve dermatolojik olarak test edilmiş formülü ile hassas ciltlere uygun olan Yumoş Hassas Ciltler kullanabilirsiniz.
- 3
Evinizi Havalandırın
Ev alerjenlerine karşı evinizi mutlaka düzenli olarak havalandırın. Yattığınız odada yünlü, tüylü eşyalar ve toz tutacak eşyalar barındırmayın. Cilt alerjilerinde kızarık alanı kaşımayın ve tahriş etmekten sakının.
- 4
Bahar Alerjisine Karşı Doktorunuza Danışın
Havadaki toz, polen ve benzeri partiküllere alerjiniz varsa, bahar başlangıcından önce doktorunuza danışarak aşı olabilirsiniz. Böyle dönemlerde, çiçek ve ağaçların yoğun olduğu yerlerden uzak durmak, elleri sık sık yıkamak ve gerekirse maske kullanmak alerjinizin tetiklenme ihtimalini azaltacaktır. Evinizi düzenli olarak temizlemek, balkonlarınızı sık yıkamak ve polenlerin yoğun olduğu dönemde kapıları ya da pencereleri açmamak da daha rahat etmenize yardımcı olur.
- 5
Cildinizi Rahatsız Edebilecek Sentetik Kumaşlardan Kaçının
Bazı alerjen türleri deri üzerine etki ederek, kızarıklıklara ve kaşıntılara sebep olur. Bu tip alerjilerin tam olarak sebebini bulmak zor olabilir. Bu konuda mutlaka gerekli testler yapılmalıdır. Sentetik yerine doğal ve nefes alan kumaşlar tercih etmek, cildin tepkisini gözlemlemek ve giysilerinizi el verdiğince yüksek sıcaklıkta yıkamak daha rahat etmenizi sağlayacaktır.
Bunlara Dikkat!
Eğer alerjiniz astım temelli ise evinizde buharlı temizleyiciler kullanmaktan kaçının. Besin alerjileri erken çocukluk döneminde başlayabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. İntolerans adı da verilen kronik besin alerjilerini de mutlaka gözlemlemelisiniz. Örneğin yaygın bir besin alerjeni olan gluten alerjiniz varsa, nohut ya da badem unu gibi alternatif tatlara yönelebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bahar Alerjisinden Nasıl Korunurum?
Havadaki toz, polen ve benzeri partiküllere alerjiniz varsa, bahar başlangıcından önce doktorunuza danışarak aşı olabilirsiniz. Böyle dönemlerde, çiçek ve ağaçların yoğun olduğu yerlerden uzak durmak, elleri sık sık yıkamak ve gerekirse maske kullanmak alerjinizin tetiklenme ihtimalini azaltacaktır. Evinizi düzenli olarak temizlemek, balkonlarınızı sık yıkamak ve polenlerin yoğun olduğu dönemde kapıları ya da pencereleri açmamak da daha rahat etmenize yardımcı olur.Alerjimin Tetiklenmesini Nasıl Önlerim?
Ev akarlarına ve tozlara karşı alerjiniz varsa; yün, peluş, kadife gibi kumaşlardan uzak durmalı ve halı kullanımını en aza indirmelisiniz. Bunun yerine yıkanabilir kilimler tercih edilebilir. Kilimlerinizi uygun programda yıkarken hipoalerjenik yapısı ve dermatolojik olarak test edilmiş formülü ile hassas ciltlere uygun deterjan veya yumuşatıcı tercih edin.Alerjiyle Nasıl Baş Edebilirim?
Alerjenlerle baş etmenin en iyi yolu, onları tanımaktan geçiyor. Siz de neye alerjiniz olduğunu gözlemleyerek çok daha rahat edebilirsiniz. Sebebi tam belli olmayan alerjen durumlar için kan testi yaptırmak iyi bir seçenektir.Evde Hava Temizleyici Cihaz Kullanmak İşe Yarar mı?
Alerji, astım, kalp hastalığı gibi rahatsızlıklarınız varsa ve hava kirliliğine sahip büyük bir şehirde yaşıyorsanız hava temizleyicileri tercih edebilirsiniz. İnsanların evlerine kurulan hava temizleyiciler, hava kirliliğine karşı bir çözüm olarak uzun süredir kullanılmaktadır.