Yavru Köpek Besleme Rehberi

Bir canlının bakımını üstlenmek sorumluluk gerektirir ve eğer bu canlı yeni doğmuş bir yavruysa biraz daha hassas olmakta fayda var. Yavru köpek bakımına dair merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Yavru Köpek Besleme Rehberi

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Tüylü dostlarımızın doğru bir şekilde beslenmesi hem sağlıkları hem de gelişimleri açısından hayati bir öneme sahiptir. Söz konusu yavru köpekler olduğunda ise bu konuda çok daha fazla hassas davranılması gerekiyor. Sizler de "Yavru köpek nasıl beslenir?" öğrenmek istiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

Yavru köpeğinizi beslerken bir veteriner hekimden yardım almanız, hem köpeğinizin gelişimi hem de içinizin rahat olması açısından faydalı olacaktır.

Yavru Köpeklerde İlk 6 Hafta Çok Önemli

Yavru köpeklerin ilk 6 - 8 haftalarını anneleriyle birlikte geçirmeleri, sağlıkları açısından çok önemlidir. Anne sütü, yavru köpeklerin gelişimi için gerekli olan tüm besinleri ve onları en korunmasız dönemlerinde dış etkenlerden koruyacak olan antikorları içerir. Eğer yavru köpeğin annesini bulamıyorsanız ya da yetim bir yavru köpeğe rastladıysanız, mutlaka bir veteriner hekimden yardım almayı deneyin. Eğer veteriner hekime ulaşma şansınız bulunmuyorsa yavru köpekler için özel olarak üretilen besinler ve bir biberon yardımıyla besleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Köpek Yatağı Nasıl Yapılır?

Yavru köpeğinizi farklı bir mamaya geçirirken bunu direkt olarak yapmamaya özen gösterin. Yeni mamaya geçmek için köpeğinize 1 hafta zaman tanımalı ve bu zaman dilimi içerisinde hem yeni hem de eski mamadan vermeye dikkat edin.

Yavru Köpek Biberonla Nasıl Beslenir?

Eğer "Yavru köpek ne yer?" bilmiyorsanız, bu konuya oldukça dikkat etmeniz gerekiyor. Yavru köpeklere kesinlikle inek sütü gibi ürünler vermemeye dikkat edin. Bilinenin aksine inek sütü yavru köpeklerin ishal olmasına, sindirim sistemlerinin bozulmasına ve çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına sebep oluyor. Yavru köpek beslemesinde en önemli noktalar şunlar:

  • Yeni doğmuş yavru köpekler için en uygun besleme yöntemi petshop'lar ya da veterineriniz aracılığıyla satın alabileceğiniz yavru köpek besinleridir.

  • Bu besinlerin bazıları sıvı şekilde bazıları da toz halinde satılıyor ve su ile hazırlanabiliyor.

  • Yavru köpekleri biberonla beslerken biberonu doğru açıda tutmanız ve kesinlikle basınç uygulamamanız önemlidir.

  • Süt biberondan tazyikli bir şekilde çıktığında yavrunun akciğerlerine kaçabilir. Bu sebepten, yavru köpeğin sütü serbest bir şekilde içmesine özen gösterin. 

  • İlk 6 haftadan sonra besleyici sütün yavaş yavaş kesilmesi ve 8. haftada tamamen bırakılmış olması, beslenme süreci açısından oldukça önemlidir.

Köpeklerin Beslenmesinde 2 - 3 Ay Dönemi

Köpeğiniz 2 ila 3 aylık olduktan sonra süt tüketimini azaltmış olmanız gerekir. Eğer köpeğinizi kuru mamayla beslemek istiyorsanız, köpekler beslenme alışkanlıklarını genellikle 2-6 ay dönemlerinde ediniyor. Yani bu dönemde onlara kuru mama vermek hem sizin hem de onların açısından daha iyi olacaktır.

Bunlara Dikkat

Yavru köpeklerinizi ev yemekleriyle beslememelisiniz. Baharatlar ve yağlar köpeklerin sağlığı ve gelişimi açısından tehlikeli olabilir.

Yavru Köpek Besleme Rehberi

Köpeklerin Beslenmesinde 4 - 6 Ay Dönemi

Köpeğinizin bu dönemde süt ile beslenmeyi tamamen bırakmış olması gelişimi açısından önemlidir. Kuru mamaya alışan tüylü dostunuzu ara sıra çeşitli besinlerle ödüllendirmeniz, onun gelişimi açısından faydalı olacaktır. Bu dönemde köpeğinizi kuru mamaya ek olarak yağsız protein kaynaklarıyla da besleyebilirsiniz. Ancak yaygın kanının aksine köpeklerin etleri çiğ bir şekilde tüketmemesi ve kemiklerle haşır neşir olmaması gerekiyor. Çiğ et köpeklerde çeşitli bakterilerin ve parazitlerin oluşmasına yol açarken kemikler ise oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Oldukça sert ve keskin bir yapıya sahip olan kemikler, çiğneme esnasında köpeklerin ağzını yaralayabilir, yutma esnasında boğaz duvarlarına zarar verebilir ve en tehlikelisi köpeklerin bağırsaklarında çeşitli deformasyonlara yol açabilir.

Yavru Köpeklerin Beslenme Alışkanlıkları

Köpeklerin beslenme alışkanlıkları konusunda ne yazık ki birçok yaygın ve yanlış bilgi bulunuyor. Yavru köpeklerin besleme alışkanlıkları hakkında başlıca bilgiler şunlardır:

  • Köpekler ve kediler her ne kadar evcilleşmiş hayvanlar olsalar da halen doğadaki içgüdülerini taşıyorlar. Bu sebepten yavru ya da büyük fark etmeksizin, tüm köpeklerin günde en az 3 öğün mama tüketmesi gerekiyor.

  • Köpekler büyüdüğünde çeşitli alışkanlıklar edindiğinden ve zekaları geliştiğinden, sabah doldurduğunuz mamayı idareli bir şekilde tüketerek gün bitimine kadar dayandırabiliyor ancak bu yavru köpekler için bu pek de geçerli bir durum değil. Yavru köpeğinizi ağırlığıyla orantılı bir şekilde günde 3 kere beslemeniz gerekiyor.

  • Yavru köpekler küçük ağız yapılarından ve henüz güçlenmemiş çenelerinden dolayı yalnızca küçük taneli mamaları tüketebiliyor. Mama satın alırken bu durumu mutlaka göz önünde bulundurmaya özen gösterin.

  • Yavru köpeğiniz kuru mamayı tüketmekte zorluk çekiyorsa bu mamaları su ile yumuşatabilir ya da yaş mamalar ile karıştırabilirsiniz.

Minik dostunuzun uyuyacağı yatağı kendiniz tasarlamak ister misiniz? Evcil hayvan yatağı yapımı videosu için

tıklayın!

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?