Plak Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Plaklar mazide kalan dostlar gibi bir köşeye terk edilmeyi hak etmiyor. Günümüzde çok az sayıda üretildikleri düşünülürse geçmişten gelen plaklarınızın değerini bilmeli ve hak ettikleri ilgiyi göstermelisiniz.

Güncellenmiş 22 Eylül 2021

·

Yazar

Okuma Süresi2 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Plak ve Pikap

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Evinde plak bulunan şanslı azınlığın içindeyseniz plaklarınıza gözünüz gibi bakmalısınız. Geçmişte aldığınız bir plağın sınırlı sayıda üretilmiş olduğunu düşünürseniz, elinizde tuttuğunuz plağın bir süre sonra antika bir eşya kadar değerli olacağını unutmayın. Müzik kültürünün bir sonraki nesle, nostaljik bir şekilde aktarılmasını sağlayan pikap ve plakların bakımı sizin kültürel sorumluluğunuzdur. Bu yüzden hem plaklarınıza hem de onları dinlemek için kullandığınız pikabınıza gerekli ilgiyi göstermenizi öneririz. Yazımızın devamında pikap ve plak kullanımında sıklıkla yapılan yanlışların yanı sıra pratik ve faydalı bilgileri sizin için bir araya getirdik.

Plağınızı koyduğunuz kılıfın açık kısmını, plak kapağının kapalı kısmına denk gelecek şekilde yerleştirmeye özen gösterin. Böylece tozları bir nebzede olsa uzak tutmuş olursunuz.

Plak ve Pikap Bakımında Yapılması Gerekenler

Plaklarınıza gösterdiğiniz özeni pikabınız için de göstermeniz gerektiğini asla unutmamalısınız. Pikabınızın iğnesi bu noktada oldukça önemlidir. Genelleme yapmamak gerekse de orta ‌segmentte yer alan bir pikap iğnesinin ortalama ömrü 3000 saat kadardır. Pikap iğneniz, değiştirilme zamanının geldiğini size mutlaka belli edecektir. Önemli olan sizin bu çağrıya uyup vakit kaybetmeden pikap iğnenizi değiştirmenizdir.

Plaklarınızı dinlerken de dikkat etmeniz gereken hususlar bulunur. Titreşim ve çarpmalar plaklara zarar verir. Pikabınızı hoparlörlerden uzak bir yere yerleştirmeniz, plaklarınızı, özellikle bas sesler esnasında çıkan titreşimlerin zararından koruyacaktır.

Plakların en ciddi düşmanı ise tozdur. İncecik, gözle görülmeyen tozlar bile plaklarınızın yüzeyinde ciddi hasara sebep olabilir. Bu yüzden plaklarınızı her zaman koruyucu kılıfının içinde ve plak kabında saklamalısınız.

Plak ve Pikap

Plağınız çok tozlu ise fırça ile temizlemeden önce elektrik süpürgesi ile tüm tozları çekebilirsiniz. Ancak süpürgeyi plağınıza değdirmemenizi öneririz.

Plak Temizlerken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

Plaklarınızı temizlerken dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntıları özetleyecek olursak:

  • Plaklarınızı üzerinize sürerek silmeye çalışmamanızı öneririz.

  • Plaklarınızın tozunu alırken alkolsüz ve uçucu özel solüsyonlar kullanabilirsiniz. Solüsyon ile temizlik yapmak için %100 pamuklu bez kullanmanız çizilmeleri önlemek açısından daha doğru olacaktır.

  • Solüsyon kullanmadan sadece bez ile toz almak plak üzerinde statik enerji oluşturur.

  • Plağınızın ses kalitesi bozulabilir. Ayrıca oluşan titreşimler nedeniyle plağın yüzeyi zarar görür. Sıvılar ile temizlik yapmaya kararlıysanız bir plak matı edinmeniz de faydalı olacaktır.

  • Anti statik özelliklere sahip özel fırçalar plak temizleme hususunda en uygun yöntemdir. Anti statik fırçaları müzik dükkanlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Plağınız pikapta dönerken üzerine koyacağınız fırça, sizi hiç yormadan yüzeyi temizleyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, plağın üzerindeki izlerin takip edilmesidir.

Plak Bakımında Öne Çıkan Noktalar

Plaklarınızı etkileyen olumsuz koşullar ve yapılan hatalardan geriye dönüş olmayacağını unutmayın. Aşağıdaki adımları dikkate alarak plaklarınızın zedelenmesinin önüne geçebilirsiniz:

  • Plaklar yüksek ısı, nem ve sigara dumanından olumsuz etkilenirler. Bu yüzden onları sakladığınız yer ve saklama koşulları önemlidir.

  • Plaklarınızı asla üst üste ve ‌kılıfsız/kapsız bir şekilde saklama yoluna gitmeyin. Üst üste koyduğunuz plaklarınız ezilir ve şekilleri bozulur.

  • Plağınızı, koruyucu kılıfı ‌(sleeve) olmadan plak kabının içine yerleştirmemeniz gerekir.

  • Plağınızın okuma yüzüne elinizin değmemesi gerekir. Plağı aldığınızda kenarlarından tutarsanız, plak üzerinde leke oluşumunun da önüne geçersiniz.

  • Kapaklı karton saklama kutuları, evde bulunduracağınız en pratik ve ucuz plak dolaplarıdır. Plaklarınızı kutuların içine dikey olarak yerleştirin. Kutunun içinde nem oluşmaması için, elektronik dükkanlarında bulabileceğiniz silikon nem alıcıları kullanabilirsiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?