Duygusal dağınıklık terimini daha önce duymuş muydunuz? Duygusal dağınıklık, duygusal bağ kurduğunuz ancak ihtiyaç duymadığınız, kullanmadığınız ya da uzun zaman da kullanmayacağınızı düşündüğünüz eşyaları saklamak, evinizde barındırmak anlamına geliyor. Şimdi bir düşünün, sizin evinizde de fark etmeden duygusal dağınıklık oluşturan eşyalar var mı?
Duygusal dağınıklığa en çok sebep olan eşyalar arasında hediyeler, alınan hediyelik eşyalar, notlar, miras kalan parçalar yer alıyor. Her alışkanlık gibi duygusal eşyalardan kurtulmak da duygusal bir bağ yarattığı için çoğu zaman güç oluyor. Bu eşyalardan ayrılmak ne kadar güç olsa da bir düşünün, evinizde yarattıkları karışıklık ve strese gerçekten gerek var mı?
İşte, duygusal dağınıklıktan iyi hissederek kurtulmanı yolları!
Saklamaya değer eşyaları belirleyin.
Bir eşyayı saklamaya karar verdiğinizde kendinize sorun: Tam olarak neyle duygusal bir bağ kuruyorum? Çünkü muhtemelen nesnenin kendisiyle değil, kişi/kişiler, yer veya zamanla olan ilişkisi ile değer biçiyorsunuz. Belki bu güzel anıyı, bir nesne olmadan da hafızanızda saklayabilirsiniz. Ne dersiniz? Unutulmayacak bir anıysa hafızanızın bir köşesinde her zaman yeri olacak zaten. Ancak, nesnenin kendisini gerçekten seviyor ve değer veriyorsanız bu nesne dağınıklık oluşturmaz ve saklamaya değer bir eşya olarak görülebilir. Bu iki ayrımı yapmak için çaba gösterin.
Hediyeler, sadece hediyedir. Dağınıklık oluşturmasına izin vermeyin!
Çoğumuz hediyelerin saklanması gerektiğini düşünürüz. Aslında bizde etki ettiklerinden değil de birine vermenin ya da atmanın hediye eden kişiye ayıp olacağını düşündüğümüzden yıllarca bir köşede saklarız. Aslında belki de hediye eden kişi bunu hiç düşünmeyecek, unutup gidecektir. Ayrıca hediye eden kişinin yıllarca saklamanızı beklemesi de pek adil değil, değil mi? Hediye artık sizin ve istediğinizi yapabilirsiniz. Size ait bir şey için başkasının duygusunu üstlenmeyin, başkalarının yerine düşünmeyin. Bu yüzden, hediyelerin gerçekten durmasını istiyorsanız, kullanıyorsanız tabii ki evinizde kalabilir. Ancak duygusal dağınıklık oluşturuyorsa bu eşyaların evden çıkmasının zamanı çoktan gelmiş olabilir.
Dijital bellek kullanmanın yararına odaklanın.
Eski belgeler, fotoğraflar, kağıt kopyalar ne kadar çok yer kaplıyor değil mi? Aslında ihtiyacınız yoksa bu belgeleri fiziksel olarak saklamaya gerçekten gerek var mı? Kutu kutu belge ve fotoğraf saklamak yerine dijital olarak tarayın ve belleğe kaydederek saklayın. Bu, dosya ve kağıt yığınlarını azaltarak alandan tasarruf ederken duygusal dağınıklıktan da kurtulmanızı sağlayacak.
Aile yadigarı eşyaları gözden geçirin.
Aile yadigarı eşyalar herkes için önemlidir. Ancak gerçekten beğenmediğiniz, kullanmadığınız, uzun süre de kullanmayacağınızı düşündüğünüz aile yadigarı eşyaları evin bir yerine saklayıp dağınıklık yaratmaya gerek var mı? Tabii ki, bu eşyaları atın, bağışlayın demiyoruz. Ancak ailenizde bu eşyayı sizden daha çok beğenecek, severek kullanacak biri olabilir mi? Düşünün, ailenizle bu fikri paylaşın ve kullanacak olan kişiye hediye edin. Bu sayede, aile yadigarı eşyanız hep sizinle kalacak.
Değiştirin, dönüştürün, kullanılabilir hale getirin.
Kullanmadığınız bir nesneyle ciddi anlamda duygusal bağınız var ve asla vazgeçemiyor musunuz? İşte tam bu noktada eşyaları değiştirip dönüştürmek en iyi çözüm olacaktır. Duygusal değerini bozmadan, sevdiğiniz, uzun süre kullanabileceğiniz ya da daha işlevsel hale getirebileceğiniz bir değişim planlayın. Örneğin; değerli bir taşa sahip yüzüğünüz var. Çok değer veriyor, seviyor ancak parmağınıza küçük olduğu için kullanamıyor musunuz? Bu değerli eşyayı nasıl dönüştürebileceğinizi düşünün. Kolye yapabilir, işleterek yeniden yüzük veya küpe haline getirebilirsiniz.
Temiz sözlük önerisi: Değerli bulduğunuz anları, duyguları bir not defteri edinerek yazmanız, eşyaları istiflemenizin önüne geçerek dağınıklıktan kurtulmanızı sağlayabilir.
Artık, duygusal dağınıklığın ne demek olduğunu, duygusal dağınıklıktan nasıl kurtulacağınızı biliyorsunuz. Hadi, siz de kenarda köşede kalan, elinizi oyalayan eşyalardan bir an önce kurtulun, rahatlığın keyfini çıkarın!

Gardırop Nasıl Düzenlenir?
Depolama alanınızdan ya da giyinme odasından en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, uygulayabileceğiniz bazı gardırop düzeni ipuçlarını adım adım sıraladık. Sizin için derlediğimiz dolap düzenleme ipuçları hayatınızı kolaylaştıracak. Dürüst olalım, yoğun bir günün sabahında karışık bir dolap manzarasıyla karşılaşmak moral bozucu olabilir. Fakat ne kadar çok eşyanız da olsa, çözüm oldukça basit. Düzenli bir dolapla giyecek hiçbir şeyiniz yokmuş gibi hissetmek ve uzun kıyafet seçimi seansları tarihe karışacak.
- 1
Dolabınızı tamamen boşaltın ve temizleyin.
İlk adım olarak tüm dolabınızı boşaltın. Aradığınız kıyafetleri bir türlü bulamıyor ya da mevsim değişikliklerine göre dolabınızı yeniden düzenlemek istiyorsanız, işe tüm eşyalarınızı görebileceğiniz bir şekilde dolaptan çıkarmak ile başlayın. Böylece, bir daha kullanmak istemediğiniz kıyafet ve aksesuarları ayırabilir ve dolabınızda yer açarak düzenleme alanınızı rahatlatabilirsiniz.
Tamamen boşalttığınız dolabınızı temizlemek için Cif Ultra Hijyen Yüzey Temizleme Mendili ya da mikrofiber beze sıkarak uygulayacağınız Vim Beyaz Sabun Katkılı Çok Amaçlı Sprey kullanabilir ve dolabınızdaki günlük kirlerden kolayca kurtulabilirsiniz.
- 2
Uzun süredir bekleyen kıyafetlerinizi yıkayın.
Mevsimlere göre ayırıp kaldırdığınız ya da dolabınızın düzensizliğinde kaybolan giysilerinizi yıkayın. Temizliğin yanı sıra, uzun süre bekleyen çamaşırlarda oluşabilecek bakterilerden kurtulmak ve kıyafetlerinizi kullanıma hazır hale getirmek için Omo Hijyen Sıvı Deterjan kullanabilirsiniz. Ayrıca uzun süre kullanmadığınız kıyafetleri yerleştirirken gardırop kokusunu engellemek için Yumoş Giysi Sprey’lerini kullanabilirsiniz. Dolabınızı her açtığınızda temizliğin kalıcı kokusunu hissetmek güne çok daha motive bir şekilde başlamanızı sağlayacak.
- 3
Eşyalarınızı kategorize edin ve sıralayın.
Gardırop içi düzeni sağlamanın en önemli adımı sahip olduğunuz kıyafetleri sıralamaktır. İyi organize edilmiş bir gardırop düzeni ile dar alanlarda bile mükemmel sonuçlar elde edebilir ve yerden tasarruf ederek istediğiniz kıyafet düzenini sağlayabilirsiniz. Kıyafet ve eşyalarınızı kategorilere ayırarak gardırobunuza yerleştirmeniz, kullanım alanı kısıtlı olan mekanlarda size büyük kolaylık sağlayacaktır. İşe eşyalarınızı önce ayakkabı, giysi ve aksesuar gibi daha geniş kategorilere bölerek başlamalısınız. Ardından, bunları bluz, kot pantolon, kazak ve benzeri gibi daha küçük bölümlere bölün. Artık her bölümden birer eşya seçerek gardırop düzenleme harekatına başlayabilirsiniz.
- 4
Dolap alanınızı ideal hale getirin.
Eğer dolap alanınız darsa ve çok fazla eşyaya sahipseniz, ideal bir dolap alanı yaratarak tüm eşyalarınızı rahatça düzenleyebilirsiniz. Daha önce kategorize ettiğiniz eşyalardan ihtiyacınız olmayan ve artık kullanmayacağınızı düşündüklerinizi ayırın. Kalan eşyalarınızla ihtiyacınız olan dolap alanını hayal edin ve neye en çok ihtiyacınız olduğunu düşünün. Örneğin, dolap içi pratik aparatlar, çekmece düzeni sağlamak için işlevsel çekmece içi düzenleyiciler, kullanışlı kutular veya hurçlar işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca dolabınızın üst kısmına yerleştireceğiniz portatif raflar size kullanışlı bir dolap düzeni sağlayabilir.
- 5
Kıyafetleri kullanım sıklığına göre uygun yerlere yerleştirin.
Hepimizin başına gelmiştir, aklımızdaki kıyafeti ararken bütün dolabın altını üstüne getiririz. Bu sinir bozucu durumu yaşamamak ve kıyafetler arasında bir düzen sağlamak için çözüm basit. En sık kullanılanları göz önünde olacak ve daha az kullanılanları daha arkada ya da dolabın daha aşağı bölümünde olacak şekilde yerleştirmek. Bu şekilde yapılan bir kıyafet düzeni, dolap önünde yaşadığımız gerginliği kesinlikle azaltacaktır.
- 6
Gardırop içi düzeni renkleri ayırarak sağlayın.
Siyah, beyaz, renkli olacak şekilde gruplanan kıyafetler, kombin yaparken kolaylık sağlayabileceği gibi aynı zamanda ton farkının da rahatlıkla görülmesine yardımcı olur. Böylece ne giyeceğinize hızlıca karar verebilir, güzel kombinler yapabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Ne kadar çok gruplama yaparsanız o kadar az unutulan kıyafet sorunu yaşarsınız. Kıyafetlerinizi dengeli bir şekilde giymek, kullanım ömürlerini de uzatacaktır.
- 7
Kıyafetlerinizi kullanım alanına göre gruplayın.
Sporda giyilecek kıyafetler için ayrı bir yer belirleyebilir, pijamalarınız veya iş kıyafetleriniz için dolapta ayrı bir köşe oluşturabilirsiniz. Gruplamayı, kıyafet kategorilerini ayırarak yapabileceğiniz gibi birlikte giyeceğiniz kıyafetleri yakın yerlere yerleştirerek de yapabilirsiniz. Tüm bunlar aranan kıyafetin daha kolay bulunmasına olanak sağlayarak iş yükünüzü hafifletir.
- 8
Aksesuarlarınız i̇çin uygun düzenleme alanları yaratın.
Aksesuarları kutular ile dolaplara kaldırmak, komodin üzerine kutular ya da saklama kapları ile koymak oldukça basit ama hayat kurtarıcı bir gardırop düzenleme hilesidir. Mevsimlik aksesuarları ayrı yerlerde saklayabilir, gerekli olduğunda rahatlıkla bulup kullanabilirsiniz. Mevsimlere göre ayırıp depoladığınız ve bir sonraki mevsime kadar unuttuğunuz kıyafet ve aksesuarlarla kendinize küçük bir sevinç de yaşatabilirsiniz.
- 9
Ayakkabıları ve kıyafetleri en az yer kaplayacak şekilde depolayın.
Ayakkabıları, kutuları ile gardıroba yerleştirmeye çalışmak çok fazla yer kaplamasına sebep olabilir. Ayakkabıların hijyeninden kaygı duyuyorsanız dolaba kaldırmadan önce altlarını Cif Sprey Ultra Hijyen ile silebilir ya da raflara bez ve plastik koruyucular serebilirsiniz. Daha küçük boyutlara sahip plastik ayakkabı kutuları ya da rafları edinmek de işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca ayakkabılarınızın sağ ve sol teklerini, ters yönlere bakacak şekilde yerleştirerek saklarsanız, dolap ve raflarınıza daha fazla ayakkabı sığdırabilirsiniz. Bunu yapmak için bir ayakkabının topuğunu size bakacak, diğer ayakkabı tekinin topuğunu da gardıroba dönük şekilde yerleştirmelisiniz. Kıyafetleriniz için de az yer kaplamalarını sağlayacak katlama yöntemlerini uygulayarak dolabınızı en etkin şekilde kullanabilirsiniz.
- 10
Takı, fular ve şallarınızı askılı aparatlara takarak sergileyin.
Takılar, fularlar ve şalları bir yerde toplayıp askılara asabilir ya da bir çubuğa bağlayarak daha kullanışlı bir gardırop düzeni oluşturabilirsiniz. Küpe, kolye, yüzük, bileklik gibi takıları ve gözlükleri ise mantar panolara takıp duvarda muhafaza etmeniz mümkün. Yine severek kullandığınız şapkalarınız da diğer aksesuarlarınızla birlikte askı aparatlarında yerini alabilir. Hatta aksesuarlarınızı dekoratif birer obje gibi duvara asmayı deneyerek hem dolabınızda yer açabilir hem de ev dekorasyonunuza renk katabilirsiniz.