Türkiye'nin aktif fay hatları üzerinde yer alması, depreme karşı çok sayıda tedbir alınması zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Doğru bir deprem çantası hazırlayarak siz de kendi tedbirinizi almaya başlayabilirsiniz. Deprem çantasında neler olmalı diye merak ediyorsanız yazımızdaki bilgiler size yardımcı olacaktır.
Deprem çantanızı muhafaza edeceğiniz yerin balkon, kiler, merdiven altı gibi tehlikeli noktalarda bulunmamasına özen göstermeniz doğru olacaktır. Bu sayede deprem anında hayatınızı tehlikeye atmadan çantanıza erişebilir ve evinizi hızlı bir şekilde terk ederek can güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Deprem Çantasında Neler Olmalı? Deprem Çantası Malzemeleri
Deprem çantasının, olası bir deprem durumunda evinize giremeyeceğiniz süre boyunca tüm ihtiyaçlarınızı rahatça karşılayabilmesi gerekiyor. Bu nedenle deprem çantası malzemeleri arasında yiyecek, giyecek, resmi evrak ve para gibi hayat kurtarıcı unsurlara mutlaka yer vermeniz şart. Peki, deprem çantası hazırlarken içine neler konulmalıdır biliyor musunuz? İşte deprem çantasında bulunması gerekenler...

Yalnızca bir tane deprem çantası hazırlamanız yeterli gelmeyebilir. İşyeriniz ve arabanızda muhafaza edeceğiniz yedek deprem çantaları da hazırlayabilir ve bu sayede depreme karşı tamamen hazırlıklı olabilirsiniz. Deprem çantalarının kişiye özel olması daha rahat bir kullanım sağlayacaktır. Bu nedenle ailenizdeki her bir birey için farklı çantalar hazırlamak ve hepsini aynı yerde muhafaza etmek pratik bir çözüm olabilir.
- 1
Konserve ya da protein barı gibi uzun süre bozulmadan bekleyebilecek yiyecekler.
- 2
En az 72 saatlik ihtiyacınızı karşılayabilecek miktarda içme suyu.
- 3
İlkyardım malzemeleri.
- 4
Taşınabilir cep telefonu şarj aleti.
- 5
Nüfus kağıdı, pasaport, ehliyet gibi önemli kimliklerinizin asılları ya da geçerli fotokopileri.
- 6
Kullandığınız ya da ihtiyaç duyabileceğiniz ilaçlar.
- 7
Bir adet pratik kullanışlı çadır.
- 8
Battaniye ya da uyku tulumu.
- 9
Pilleri dolu bir portatif el feneri.
- 10
Pilleri dolu bir cep radyosu.
- 11
Rahatça hareket edebilmenizi sağlayacak eşofman takımları.
- 12
Yedek kıyafetler.
- 13
İletişim kurmanız gereken önemli kişi ve kurumların telefon numaralarının yazılı olduğu bir dosya.
- 14
Islak mendil ve dezenfektan.

Deprem çantalarının düzenli aralıklarla güncellenmesi önemlidir. Çanta içindeki gıda ürünlerini son kullanma tarihleri geçtikçe yenilemeniz ve kıyafetleri mevsim koşullarına göre değiştirmeniz, çantanıza ihtiyaç duymanız halinde son derece büyük önem taşıyor.
Bebek İçin Deprem Çantasında Neler Olmalı?
Deprem çantası hazırlarken özellikle bebek ve çocuklarla ilgili ihtiyaçları iyi belirlemek önemlidir. Kıyafet, gıda gibi ihtiyaçların eksiksiz şekilde çantada olması, gerekli hallerde çocukların ve dolayısıyla da anne babaların rahat etmesini sağlar. Hele bebeğiniz varsa deprem sonrasında ihtiyaç duyulan malzemeler önem kazanacaktır.
Hazırlayacağınız bebek çantasına bebeğinizin yeterli beslenmesini sağlamak için mamalarını da koyabilirsiniz. Devam sütü, içime hazır devam sütü ve kavanoz mamaları ihtiyaç durumunda pratik olması için çantanızda bulunabilir. Yedek bir emzik, biberon, bebek bezi, ıslak mendil ve birkaç takım kıyafet koymayı da unutmayın. Eğer bebeğinizin kullanması gereken ilaçlar varsa bir yedeğini mutlaka çantada muhafaza edin. Bu çantayı ayrıca arabanızda da yedek olarak bulundurabilirsiniz.
Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?
Deprem çantasının içindekiler kadar hazırlanma şekli de büyük önem taşıyor. Peki, deprem çantası nasıl yapılır biliyor musunuz? İşte, dikkat etmeniz gereken tüm püf noktaları...
- ✦
Deprem çantanızı birden fazla cebi ve gözü olan çantalara hazırlamanızda fayda var. Bu sayede giyecek, yiyecek ve elektrikli cihaz gibi farklı kategorileri çantalarınızın farklı ceplerine koyabilir ve tüm ihtiyaçlarınıza kolayca ulaşabilirsiniz.
- ✦
Deprem çantasının hem tüm ihtiyaçlarınızı giderebilecek kadar kapsamlı hem de rahatça taşınabilecek kadar hafif olması öneriliyor. Bu sayede ihtiyaç anında çantanızı hemen sırtınıza takabilir ve yaşam alanınızı kısa sürede tahliye ederek can güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
- ✦
Giysi, battaniye, şilte gibi eşyaları çantanızın alt kısmına; şarj aleti, radyo, yedek cep telefonu gibi gereçleri ise üst kısmına koymanız tavsiye ediliyor. Bu sayede hassas özellikteki teknolojik cihazlarınızı kumaş eşyaların üzerine yerleştirebilir ve güvende kalmalarına olanak tanıyabilirsiniz.
- ✦
Deprem çantalarının yaşam alanlarındaki çıkış kapılarına son derece yakın bir noktada muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu sayede olası bir ihtiyaç anında çantanızı kolayca alabilir ve evden hızla çıkabilirsiniz.