Bebekli Ev Temizliği: Bebek Odası Nasıl Temizlenir?

Yenidoğanların bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmemiştir. Bu nedenle hastalığa neden olan mikropları, bebeğinizin yaşam alanlarından uzak tutmak için temiz bir ev ve bebek odası şarttır. Peki, bebekli ev ve bebek odası nasıl temizlenir? İşte tüyolar.

Güncellenmiş 20 Haziran 2022

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Bebek odası nasıl temizlenir

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Yakın zamanda bebek sahibi olduysanız, muhtemelen hamilelik dönemini birçok konuya oldukça dikkat ederek geçirdiniz. Bu aşamada bebek odasını ve evinizi bebeğinizin gelişine hazırladınız. Ancak bebeğinizin doğmasıyla bebek odanız bir anda yakınlarınızın yolladığı çeşitli hediyeler, oyuncaklar ve artan kirli çamaşırlarla dolmaya başlamış olabilir. Peki, bebeğinizin hassas yapısına uygun şekilde bebek odası nasıl temizlenir? Tüm ipuçlarını ayrıntılı rehberimizde bulacaksınız.

Bebekli evde temizlik yapmak ve genel olarak ev işlerine yetişmek zor. İlgilenmeniz gereken bir bebek varken evinizi de temiz tutmanın yollarını arıyor olabilirsiniz. Sizin için hazırladığımız bu nihai rehberde, bebekli evde temizlik nasıl yapılmalı sorusunu yanıtlarken aynı zamanda bebeğinizin çevresinde hangi temizlik ürünlerinin güvenli olduğuna dair ipuçları ve püf noktalarına da değiniyoruz.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Bebek Odası Nasıl Temizlenir?

    Bebek odası evdeki en hassas yerdir ve temizliğinin sağlanması oldukça önemlidir. Bebek genellikle odasında olacağı için kimi zaman günlük, kimi zaman da haftalık ve aylık olarak temizliğe ihtiyacı vardır. Bebeğin temel eşyaları ve oyuncakları başta olmak üzere her şey temiz ve hijyenik olmalıdır.

    Bebek odası temizliği için farklı aşamalar ve gereksinimler vardır. Kendinizi stressiz ve dakik tutmak için bir günlük, haftalık ve aylık yapılacaklar listesi yapmanızı öneririz. Böylece bebeğinizin odasını temiz ve ferah tutabilirsiniz. Aşağıda soru-cevap şeklinde hazırladığımız bebek odası temizleme listesi, hem size yol gösterecek hem de düzenli bir plan yapmanıza yardımcı olacak.

    1. 1

      Beşiği düzenli olarak silin, yatak setini ise en az haftada bir kez değiştirin.

      Bebekler uykuda çok zaman harcar. Bu sebeple uyudukları yerin hijyenik olması çok önemlidir. Peki bebek beşiği nasıl temizlenir? Öncelikle beşikten uyku setini çıkarın. Bu noktada bebek uyku seti nasıl yıkanır diye merak ediyor olabilirsiniz. Bunları bebekler için özel olarak geliştirilmiş Omo Bebek Parfümsüz Sıvı Deterjan ile çamaşır makinesinde güvenle yıkamaya koyun. Vinil veya plastik yatak örtüsünü suyla ve bulaşık deterjanıyla nemlendirilmiş bir bezle silin. Temiz bir bezle kurulayın. Yatağın her iki tarafını da bir fırça kullanarak süpürün. Ardından korkulukları temizleyin. Dezenfektan mendillerle veya ılık su ve hafif bulaşık deterjanıyla nemlendirilmiş bir bezle silin. Bacakları ve çerçeveyi silmek için de dezenfektan mendil veya bez kullanın.

    2. 2

      Yatağı her gün temiz tutun.

      Bebeklerin yatağı ter, tükürük veya tuvalet gibi sebeplerle düzenli olarak nemlenir ve kirlenir. Bunun için yatağı da temizlediğinizden emin olmalısınız. Yatağın her yerini ılık su ve bebek deterjanı karışımı ile ovun. Deterjan kalıntısı kalmadığından emin olmak için iyice silin.

      Beşik yatağının her gün tamamen kuru olduğundan emin olun. Nemi uzaklaştırmak için kuru havluları yüzeye bastırın. Yatağı tekrar beşiğe yerleştirmeden önce tamamen kurutun. Bakteri ve küf nemi sever. Beşik yatağını mümkünse güneşte kurumaya bırakın. Güneşin doğal olarak dezenfekte edici özelliği vardır.

    3. 3

      Yerlerin her zaman temiz olduğundan emin olun.

      Bebekli evlerde zemin, diğer evlerde olduğundan daha sık olarak süpürülmeli ve silinmelidir. Yerleri süpürdükten sonra, Cif Jel Zemin Uzmanı ile silin. Halınız varsa, halıları buharla ve halılar için geliştirilmiş bir ürünle derinlemesine temizlemenizi veya profesyonel yardım almanızı öneririz.

    4. 4

      Yeni bebek mobilyası nasıl temizlenir? Bebek dolabı temizliği oldukça önemli ve uygulaması kolay bir işlemdir.

      Bebek dolabı nasıl temizlenir gibi sorularla kendinizi kaygılandırmanıza gerek yok. Buradaki en önemli nokta bebeğinize zarar vermeyecek bir şekilde maksimum hijyen sağlamak. Bunun için daha ağır içeriklere sahip ürünler yerine bulaşık deterjanı tercih edin.

      Öncelikle mobilyaların tozunu alın. Ardından nemli bir beze az miktarda bulaşık deterjanı sürün ve mobilyanın hem iç hem de dış bölümlerini silin. Ahşaba zarar vereceği için çok ıslatmamaya ve nemli bırakmamaya dikkat edin. Ardından temiz bir bezle kurulayın. Bebek mobilyalarını veya diğer eşyaları asla çamaşır suyu veya standart dezenfektanlarla dezenfekte etmeyin.

    5. 5

      Bebek bezi kovasını temiz tutun ve her gün boşaltın.

      Bunun için öncelikle bebek bezi kovasını odadan çıkarın. Mikropların temiz bebek odasına dağılmasını önlemek için başka bir yerde temizleyin. Astarı çıkarın ve atın veya kovayı bir çöp torbasına boşaltın. Kalıntıları gidermek için bir diş fırçası ile kovayı fırçalayın. Kovayı dezenfekte etmek için çok amaçlı temizleyiciyi hem içine hem de dışına püskürtün. Bir bezle silerek temizleyin.

    6. 6

      Odayı günde en az iki kez veya daha fazla havalandırın.

      Sabahları ve akşamları pencereleri yirmi dakika açık tutun ve odayı iyice havalandırdığınızdan emin olun. Buna ek olarak havadaki tozu ve kiri gidermeye yardımcı olan hava temizleme cihazları oldukça iyi bir alternatiftir. Odayı havalandırırken, bebeğinizin sağlığı için ideal ısıyı korumayı unutmayın.

    7. 7

      Bebek eşyalarını ve oyuncaklarını düzenli olarak dezenfekte edin.

      Bebek eşyaları nasıl temizlenir sorusuyla ilgili atlanmaması gereken en önemli noktalardan biri, bebek oyuncaklarının temizliğidir. Öncelikle dağınıklığı ortadan kaldırın ve bebeğin oyuncaklarını sandıklarda veya saklama kutularında toplayın. Oyuncakları kaldırmadan önce oyun tahtalarını veya plastik oyuncakları dezenfektan mendillerle silebilirsiniz. Peluş oyuncakları ise çamaşır makinesinde nazik bir döngüde bebek deterjanı ile yıkayın. Ayrıca, peluş oyuncakları kapatılabilir plastik torbalarda iki gün boyunca dondurucuya koyabilirsiniz. Sıfırın altındaki derecelerde mikropların yaşamayacağı garantidir.

    8. 8

      Bebeğinizin bez değiştirme masasını, her bez değişimi öncesi ve sonrası dezenfekte edin.

      Yastıklı üst kısmı çıkarın. Vinil ise, Cif Bebek Çok Amaçlı Yüzey Temizleyici Sprey ile veya su ve bulaşık deterjanıyla nemlendirilmiş bir bezle silin. Bez ise bebek deterjanı ile hassas bir döngüde çamaşır makinesinde yıkanabilir. Ardından masanın her tarafını silin.

      Bez değiştirme masasının temizliğine ek olarak, losyon şişelerini, merhem tüplerini ve bebek bezi kaplarını uygun bir yüzey temizleyici veya su ve bulaşık deterjanıyla nemlendirilmiş bir bez kullanarak silebilirsiniz.

      Bez değiştirme masasını temizlerken temizlik suyuna, bir damla çam veya biberiye esansiyel yağı ekleyin. Böylece hem kötü kokuları giderirsiniz hem de derinlemesine temizlik sağlarsınız.
  • Bebekli Ev Temizliği Nasıl Yapılmalı?

    Yeni doğmuş bir bebeği eve getirmek çok heyecan verici bir andır; ancak bebeğinizle eve gelmeden önce evin buna göre hazırlanması gerekecektir. Bebeği eve getirmeden önce ev iyice temizlenmelidir. Fakat bebekler eve geldikten sonra da evi her daim temiz tutmak ve düzenli olarak dezenfekte etmek oldukça önemlidir. Bebekli evde temizlik tavsiyeleri için okumaya devam edin.

    1. 1

      Zehirli kimyasallar kullanmayın.

      Kimyasalların toksik etkilerinin bir bebeğe veya küçük çocuğa yetişkinlerden daha fazla dokunduğunu asla unutmayın. Bebekli bir evi zehirli temizleyiciler olmadan da biraz titizlikle oldukça temiz tutabilirsiniz.

    2. 2

      Bebek yanınızdayken temizlik yapmayın.

      Bebekle aynı ortamdayken toz almayın, elektrikli süpürge kullanmayın ve yüzeyleri silmeyin.

    3. 3

      Yerleri her zaman temiz tuttuğunuzdan emin olun.

      Bebekli evlerde zeminler diğer evlerde olduğundan daha sık olarak süpürülmeli ve silinmelidir. Halınız varsa, halıları buharla derinlemesine temizlemenizi veya profesyonel yardım almanızı öneririz. Yerde boğulma tehlikesi yaratacak eşyalar veya kalıntılar olmamalıdır.

    4. 4

      Düzenli olarak tüm eşyaların tozu alınmalıdır.

      Bebeğin bu tür alerjenlere maruz kalmaması için tüm tozlardan kurtulmalısınız.

    5. 5

      Mutfağı temiz ve düzenli tutun.

      Mutfak, bebek için birçok hazırlığın yapıldığı yerdir. Biberonlar, anne sütü veya mamaların tümü mutfakta hazırlanacağı için en iyisi mutfağın tertemiz ve düzenli olmasıdır.

    6. 6

      Bebek odasını düzenli olarak kontrol edin ve temizleyin.

      Yukarıda da anlattığımız gibi, hem bebeğinizin hem de onunla en yakın temas kuran kişi olarak sizin en çok zaman geçirdiğiniz yer bebek odasıdır. Bebekler oldukça savunmasızdır; herhangi bir mikrop kapmamaları için odanın her gün havalandırıldığından ve temizlendiğinden emin olun.

    7. 7

      Evdeki tüm çarşafların düzenli olarak yıkandığından emin olun.

      Bebeğiniz sizinle sık sık temas eder, kimi zaman sizinle uyur. Bunun için yalnızca bebeğinizin yatağı değil, kendi yatak çarşaflarınızın da hijyenik olması çok önemlidir. Bebeğinizin cildini tahriş etmeyeceğinden emin olmak için kendi çamaşırlarınızı da bebekler için uygun bir deterjan kullanarak tertemiz ve yumuşacık yapmayı tercih edebilirsiniz.

    8. 8

      Evi düzenli olarak dezenfekte edin.

      Dezenfekte edici ve bebekler için uygun, çok amaçlı yüzey temizleyicilerle temizleyebileceğiniz yüzeyleri düzenli olarak silin.

  • Bebek Uyku Seti Nasıl Yıkanır: Bebek Battaniyesi Yıkama

    Bebek battaniyelerini bebekler için uygun çamaşır deterjanı ve yumuşatıcı ile hassas döngü kullanarak yıkamak en iyisidir. Böylece battaniyeler bebeğinizin cildini tahriş etmeyecek bir yumuşaklığa sahip olur.

    1. 1

      Öncelikle beşik şilte örtüsünü, uyku setini çıkarın.

      Bu noktada bebek uyku seti nasıl yıkanır diye merak ediyor olabilirsiniz. Bunları bebekler için özel olarak geliştirilmiş bir deterjan ile çamaşır makinesinde güvenle yıkayabilirsiniz.

    2. 2

      Çamaşır makinenizi her zaman hassas programa ayarlayın.

      Çarşaflar ve battaniyeler uzun süre bebeğin hassas cildine temas edeceğinden, yumuşak bir deterjanla yıkamanın yanı sıra, hassas program tercih etmelisiniz. Böylece uyku setinin ve battaniyenin kumaşının, dolayısıyla da bebeğinizin zarar görmeyeceğinden emin olursunuz.

    3. 3

      Bebek nevresim takımları ve battaniyelerini yıkarken daima ürünün etiketindeki talimatları izleyin.

      Genel bir kural olarak, çarşaflar daha sıcak bir ayarda (60° gibi) yıkanabilir. Yıkandıktan sonra, küf ve bakteri oluşumunu önlemek için açık havada iyice kuruyana kadar bekleyin.

    4. 4

      Bebek battaniyesini yıkamak için kullanma talimatlarını kontrol edin.

      Normal çarşafların yanı sıra battaniyeleri yıkamak için yenidoğan yatak takımı tavsiyesi almak önemlidir. Çoğu bebek battaniyesi çamaşır makinesinde yıkanabilir. Peki bebek battaniyesi kaç derecede yıkanır? Bunun için çamaşır makinenizi 30-40 dereceye ayarlamanızı öneririz.

      Ancak uyku seti gibi eşyaları ara sıra 60 derecede yıkayabilirsiniz. Böylece bebeklerde astıma neden olan alerjenlerin başında gelen toz akarlarını da öldürürsünüz. Daha küçük battaniyeleri bir file torbaya koymayı da deneyebilirsiniz. Böylelikle yıkama sırasında diğer eşyalara takılmasını önleyebilirsiniz. Bazı malzemelerin elde yıkanması veya daha yumuşak bir döngüye alınması gerektiğinden, yıkama talimatları etiketini her zaman kontrol ettiğinizden emin olun!

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?