Şifa Dolu: Aloe Vera Bakımı

Saksı bitkilerinin en şifalılarından olan aloe vera, egzotik görüntüsü, kolay yetişme özelliği ve zahmetsiz kullanımı ile yaşam alanlarımıza sadece estetik değil sağlık da getiriyor. İşte, aloe vera bakımı hakkında bilmek istediğiniz her şey...

Güncellenmiş 11 Nisan 2022

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Dilimlenmiş aloe vera yaprakları ve bardakta aloe vera suyu

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Hızla çoğalan ve çabuk büyüyen özelliği ile dikkat çeken aloe vera, kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılır ve doğal kür reçetelerinde de bolca bulunur. Ev hediyesi olarak sevdiklerinize götürebileceğiniz gibi kendi evinizde sık sık şifasına başvurabileceğiniz aloe vera bitkisi yetiştirme tüyolarını bu yazıda bulacaksınız.

Aloe vera saksısı, altında delik olan drenajlı saksılardan olmalıdır. Kökleri saksının dibinde olan bu bitkinin alt kısmında su birikintisi olması, hızla ölmesine neden olacağından drenajlı saksılar tercih etmelisiniz. Bu sayede aloe veraya çok daha uzun bir ömür vadedebilirsiniz.

Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?

Aloe vera yetiştirmek, düşündüğünüzden çok daha kolay. Doğru saksı, toprak, yer seçimi ve sulama düzeni ile siz de kısa sürede hızla büyüyen bu bitkiye sahip olabilirsiniz. Aloe vera bakımı oldukça zahmetsizdir. Ne onu diğer bitkiler gibi sık sık sulamanız gerekir ne de ekstra bir bakım yapmak zorunda kalırsınız.

Aloe vera bitkisinin bakımındaki en önemli püf nokta; büyüdükçe saksı değiştirmeye ve saksı değiştirirken yaprakları kırmamaya özen göstermektir. Aloe veralar, yaprakları koparılıp içindeki jel çıkarılarak kullanılır. Yaprakları tam olgunlaşmadan kırmanız bitkiye de zarar vereceğinden sabırlı olmalı ve yapraklar dolgunlaşana kadar beklemelisiniz. Yapraklar dolgunlaştıkça keserek yeni yapraklara yer açmak, bitkinin daha hızlı gelişmesine de yardımcı olacaktır.

Aloe Vera Güneş İster mi?

Aloe veralar güneş ışığını sever ve ister. Ortam ne kadar aydınlıksa bitki o kadar hızlı büyür. Aloe veranın yapraklarını zaman içinde ışık yönüne doğru eğdiğini görebilirsiniz. Bu nedenle, saksıyı ara ara döndürerek yaprakların sabit kalmasına yardım edebilirsiniz. Işık alan yapraklar daha hızlı büyüyeceğinden saksıyı döndürerek tüm yaprakları aynı düzeyde uzatmak daha şık bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır.

Aloe vera gün ışığını ne kadar sevse de soğuğa karşı da dayanıklılık gösterir. Hatta -7 dereceye kadar dayandığına şahit olmanız mümkün. Elbette bitkiyi eksi sıcaklıklarda uzun süre tutmanız tavsiye edilmez, mümkünse oda sıcaklığında, en az 10, 15 derece ısıda tutabilirsiniz.

Aloe vera, hava şartları konusunda çok seçici olan bir bitki değil. Aloe verayı hafif esintili ortamlarda bile rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Sürekli ve sert rüzgarlardan korumanız gerekse de hafif esintilerde herhangi bir sorun yaşamazsınız. Yine de aloe vera için yer seçerken sürekli hava akımı altında kalmayan yerler bulduğunuzdan emin olun.

Aloe verayı ekeceğiniz saksının biraz büyük olmasına özen göstermelisiniz. Her saksı değişimi bitkinin zarar görme ihtimalini de içinde barındırır, hızla büyüyen aloe veraların kısa sürede saksıyı dolduracağını düşünerek seçim yapmalısınız.

Aloe Vera Ne İşe Yarar?

Aloe Vera Bitkisi Nasıl Sulanır?

Daha önce bitki yetiştirmeyen veya bu konuda başarılı bir deneyimi olmayan kişiler "Aloe vera nasıl yetiştirilir?" diye sorabilir. Oysa aloe veranın bakımı birçok bitkiden çok daha zahmetsizdir. Onu her gün sulamanız gerekmez, hatta her gün sulamamanız bitki için daha iyidir. Saksı diplerinde biriken fazla su kökleri çürüteceğinden çok sık sulanmaması tavsiye edilir. Peki, aloe vera nasıl sulanır? 

  • Aloe veranın sulanacağı zamanı, toprağını elinizle kontrol ederek anlayabilirsiniz. İşaret parmağınızı saksıya biraz soktuktan sonra herhangi bir nem hissetmiyorsanız bitkiyi sulayabilirsiniz.

  • Sulamayı belli aralıklarla, günün aynı saatlerinde yapmaya özen göstermelisiniz.

  • Koyacağınız su miktarını her seferinde düşünmek yerine rutin olarak aynı ölçüyü kullanabilirsiniz. Elbette bitki çok büyüdüğünde daha çok suya ihtiyaç duyacağını düşünerek oranı artırabilirsiniz.

  • Eğer ortalama bir sulama takvimi istiyorsanız, kış aylarında haftada bir sulama yapmanız yeterlidir. Yazın sıcaklarda gün aşırı, daha ılık zamanlarda haftada iki kez su vermeniz normaldir. Eğer aloe vera toprağının birkaç saat içinde kuruduğunu fark ediyorsanız, bitki aşırı güneş alan bir alanda olabilir ve böyle zamanlarda günde bir kereden çok sulamanız gerekebilir.

Aloe vera bitkisi sulanırken yapraklarına asla su değdirilmemelidir. Bitkinin ıslanan yapraklarının kolaylıkla çürüyebileceğini unutmamalısınız.

Aloe Vera Bitkisini Yapraktan Çoğaltma

Aloe vera kökten ayrılarak çoğaltılır. Yetişen aloe vera saksının dibindeki köklerden ayrılır ve küçük bir saksıya ekilerek dikilir. Yapraktan çoğaltma ise bir diğer alternatiftir. Ancak çoğaltılacak aloe veranın en az 2 yaşında olduğundan emin olmalısınız. Ana gövdeden ayıracağınız bir yaprağı suya koyarak kök vermesini bekleyin. Yaprağı olabildiğince kökünden çıkarmalı ve suya koymalısınız. 10 gün bekledikten sonra köklenen yaprakları alarak saksıya ekebilirsiniz. 

Aloe Vera Toprağı

Aloe vera, sukulentler için de kullanılan zengin içerikli bitki toprağında yetişir ve organik besinlerce zengin, humuslu, geçirgen topraklara ekilebilir. Çiçekçilerden, yapı marketlerden kolaylıkla bulabileceğiniz bu zengin toprağı seçerken ambalajdaki bilgilere bakabilir veya uzmanlara danışabilirsiniz.

Toprak ne kadar kaliteliyse bitkinin tutma ve uzun yaşama imkanı o kadar yüksektir. Aloe vera bahçe toprağına, çamur halindeki alanlara dikilmemelidir. Özel saksı toprakları alınmalı ve bahçe yerine saksılarda büyütülerek yavaş yavaş büyük alanlara alınmalıdır.

Aloe vera çiçeğinin toprağını aralıklarla değiştirmelisiniz. Bir sene değişim için uygun bir süredir; her yıl nisan ayında aloe vera toprağını yenilemeniz gerekir. Toprakta vitamin eksikliği varsa veya kalitesiz bir topraksa aloe veranın hemen boynunu büktüğünü, sarardığını görebilirsiniz. Böyle bir durumda beklemeden toprağını değiştirmeli ve bitkiyi sağlıklı bir saksıya taşımalısınız.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?