Geri dönüşümü özetlemek gerekirse; kullanım dışına çıkan atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri kullanılarak yeniden imal edilmesi ve tekrar kullanılabilir hale gelmesidir. Tüketimin artarak devam ettiği, dünyanın üretim kaynaklarının azalmaya başladığı, iklim krizinin kapımızda olduğu bu günlerde geri dönüşümün önemi git gide artıyor. Biz ise bugün geri dönüşümü sizlere biraz daha yakından tanıtmak istedik. Hiç merak ettiniz mi, geri dönüşüm sembolleri ve anlamları nelerdir?
Geri Dönüşüm Sembolleri ve Anlamları
Öncelikle geri dönüşüm sembolü dediğimizde ilk bakmamız gereken yere yani; geri dönüşümün evrensel logosuna bakalım. Sembolde yer alan üç ok, geri dönüşüm sürecindeki adımları temsil eder. Yani; malzemeleri toplama, geri dönüştürme ve geri dönüştürülmüş ürünleri satın alma. Geri dönüşümün gerçekleşebilmesi için şart olan bu üç adımın logoda, süreci kesintisiz olarak sürdürmeye devam ettiğini de görüyoruz. Topla, dönüştür ve satın al. Bu sürece aynı zamanda Mobius döngüsü denir. Sembol, ürünün geri dönüştürülebileceğini gösterir ve geri dönüşüm adına farkındalık yaratan bir etkiye sahiptir.
Geri Dönüşüm Sembolü Ne Anlama Gelir?
Yeşil nokta
Yeşil nokta sembolünü taşıyan kap türleri plastik, metal, tuğla ve camdır. Sembol, ilk olarak 1991 yılında kâr gütmeyen bir şirket tarafından Almanya’da yapılmış ve 1994 yılında Avrupa Birliği üye ülkeleri onu Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Avrupa Direktifi için bir ticari marka olarak kabul etmişler. Yeşil nokta geri dönüşüm sembolünün anlamı, üreticinin ambalajın geri kazanımına ve geri dönüşümüne mali olarak katkıda bulunduğunu göstermektir. Başka bir deyişle; şirketlere ürünlerinin geri dönüşümü için sorumluluk almalarını zorunlu kılan düzenlemelere uygun olduğunu ortaya koyar.
Plastik sembolleri
Plastik sembolleri farklı plastik türlerini kategorilendirmek için kullanılır ve 7 adettir. 3 parçaya bölünmüş bir üçgen içerisine yazılırlar. Sanıldığının aksine tüm plastikler geri dönüştürülebilir değildir. Plastik sembollerinin içerisindeki sayılar o ürün için kullanılan plastik türünü tanımlar. En sık kullanılanı PP geri dönüşüm yani; genellikle sıcaklığa karşı direnci olan kaplar, pipetler ve bardaklardır. Burada önemli olan, plastik atıkların geri dönüşüme atılmadan önce yemek atıklarından arındırılmasıdır.
Plastikte Geri Dönüşüm Kodları
1-Pet
2-HDPE (Yüksek yoğunluklu polietilen)
3-PVC (Polivinil Klorür)
4- LDPE (Düşük Yoğunluklu Polietilen)
5-PP (Polipropilen)
6-PS (Polistiren)
7-Diğer (BPA, Polikarbonat ve LEXAN)
Cam
Çoğunluğu geri dönüştürülebilir malzemelerden biri de cam. Camın geri dönüşüm kodu, mobius halkasını yeşil kabın içine bir kabı bırakan kişi figürü şeklindedir. Cam geri dönüşümünün önemini vurgular ve teşvik eder. Camlarınızı geri dönüştürürken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri; cam şişelerde bulunan plastik kapak veya ambalaj gibi ürünleri camdan ayrıştırıp, cam geri dönüşüm kutusuna o şekilde atmanızdır.
Atık elektronikler
Üzerinde çarpı işareti bulunan bu sembol, ürünlerin geri dönüştürülemeyeceği anlamına gelir. Bu nedenle atılmamalıdır.
Madenler
Alüminyum ve çelik geri dönüştürülebilir madenlerdendir. Bu nedenle tüketicileri bilgilendirmek için ‘’alu’’ sembolü kullanılır.
Süresi dolan ilaçlar
Geri dönüşümün önemli kategorilerinden biri de ilaçlar. Sağa doğru dönen ok içerisindeki artı, geri dönüşüm işareti anlamına gelir. Süresi dolan ilaçlar atılmamalı, Sigre noktalarına (Kapların Yönetimi ve Toplanması için Entegre Sistem) götürülmelidir.
Geri Dönüşüm Kodları ve Renkler
Renklerin insanların algısı üzerinden hareketle hayata geçirilen sıfır atık projesinde renkler, geri dönüşüm konusunda farkındalık yaratıyor.
Geri dönüşüm sembolleri ve anlamlarında geri dönüşüm renk kodları da önemli bir yer tutuyor. Renkler kâğıt, metal, cam, plastik gibi atıkların hangi renkli kutuya atılacağını gösterir. Kâğıt atıklar mavi, cam atıklar yeşil, plastik atıklar sarı, metal atıklar ve konserve kutuları gri kutulara atılmalıdır.

İleri Dönüşüm Nedir?
Toplu atık konusunun dünyayı artık kullanılabilir kaynaklar konusunda endişeli bir yer haline getirmesi geri dönüşümün zorunlu olduğunu ortaya çıkardı. Geri dönüşüm kadar önemsenen ve son zamanlarda dikkat çeken bir diğer hareket ise ileri dönüşüm. İleri dönüşüm ise değerlendirilebilir tüm atık ve çöplerin değerlendirilmesi üzerine kurulu bir sistem. Yaratıcı projeleri ortaya çıkaran, dönüşüm becerilerini geliştiren hareket önemli bir çevre hareketine dönüştü.
Geri dönüşüm ve ileri dönüşüm. Her ikisi de çevremize olan sorumluluğumuzu, kaynaklarımızı herkese yetecek kadar kullanmayı destekliyor. Siz de bir an önce atıksız hayatı denemek ve dünyanın daha yaşanabilir bir yer olmasında rol almak istiyorsanız ‘’evde geri dönüşüm nasıl yapılır?’’ sorusunun cevabından yola çıkarak önemli katkılarda bulunabilirsiniz.