Doğayı korumak, gelecek nesiller için yaşanılabilir bir dünya bırakmak için yapabileceğimiz en etkili şeylerden biri atık maddelerin dönüşümüne katkı sağlamaktır. Peki, atık maddelerin dönüşümüne nasıl katkı sağlanır? Kağıt, cam, plastik gibi hayatın her alanında kullanılan atık maddeleri ayrıştırarak geri dönüşüm kutularına atabilir ya da nasıl yeni bir objeye/eşyaya dönüştürebilirim diye araştırma yapabilirsiniz. Son yıllarda popüler olan DIY yani kendin yap projeleri atık maddeleri dönüştürmek, yepyeni ve şık eşyalara dönüştürmek için yol gösterici olacaktır.
Temiz Sözlük olarak, sürdürülebilirliğe verdiğimiz önemle çok çalışıyor, doğaya saygılı ürünleri takip ediyor, atık maddeleri dönüştürme tüyolarımızı sizin için derliyor, paylaşıyoruz.
Evde, işte, okulda, hayatın her alanında kağıt havluları ve tuvalet kağıtlarını kullanıyoruz, genellikle ruloları da çöpe atıyoruz. Kağıdın geri dönüşümü diğer materyallere oranla daha hızlı olsa da gelin, rulolardan vazo nasıl yapılır öğrenin, evinize şıklık katın.
Hazırsanız başlayalım!
Malzemeler:
- ✦
Atık rulolar
- ✦
Pipetler
- ✦
Yapıştırıcı
- ✦
Alüminyum folyo
- ✦
Çiçek
- 1
Malzemelerinizi seçerken ruloların ıslak ya da kirli olmamasına özen gösterin. Pipetleri dilediğiniz renkte seçin, çok kısa olmamalarına, hepsinin aynı boyda olmalarına dikkat edin. Pipetlerinizin rengine uygun canlı ya da cansız bir çiçek tercih edebilirsiniz.
- 2
Ruloya yapıştırıcı sürün ve pipetleri yapıştırmaya başlayın. Pipetleri yapıştırırken düz olduğundan emin olun. Pipetlerin arasında boşluk kalmamasına özen gösterin.
- 3
Alüminyum folyodan büyükçe bir parça koparın ve elinizle bükerek top haline getirin.
- 4
Top yaptığınız alüminyum folyoyu rulonun altına yerleştirin. Bu, rulo vazonuzun devrilmeden durması yani sağlamlaşması için yararlı olacaktır. Dilerseniz altına kullanmadığınız bir çift çorabı top yapıp koyabilir ya da çocuğunuzun küçük topunu ödünç alabilirsiniz.
- 5
Son olarak, çiçeğinizi rulo vazonun içine yerleştirin.
- 6
Evinize şık bir hava katacak vazonuz hazır!
Eski tabaklarınız mı var? Sakın çöpe atmayın! Eski tabakları duvar süsüne dönüştürmek için buraya tıklayın.
Daha fazla kendin yap projesi için bizi takip etmeye devam edin!

Adım Adım Eski Tişörtten Çanta Yapımı
Gardrobunuzda atmaya kıyamadığınız tişörtler ve penyeler mi var? Sizin için harika bir kendin yap projesi fikrimiz var. İhtiyacınız olan şeyleri yukarıda sıraladık. Ancak her yöntem için sadece bazılarına ihtiyacınız olacak. O halde eski tişörtleri yepyeni ve tarz çantalara dönüştürmeye başlayalım.
- 1
Tişörtten çanta yapımı için eskimiş bir tişörtü seçmekle işe başlayın.
Atmaya kıyamadığınız birden fazla eski tişörtünüz varsa sağlam bir alışveriş poşeti için kalın olanı tercih edin. Kalın kumaşlar daha sağlamdır, kolay kesilir ve daha az esner.
- 2
Tişörtten alışveriş çantası yaparken kesimleri düzgün yaptığınızdan emin olun.
Birazdan bir alışveriş çantasına dönüşecek olan tişörtünüzün boyun ve kollarını kesmeniz gerekecek. Birkaç makas hamlesi ile bu işi bitirmek için öncelikle kollar üst üste gelecek şekilde tişörtü katlayın. Ancak tişört katlandığında kesmek zor olacaksa parçaları ayrı ayrı kesmeyi de tercih edebilirsiniz.
- 3
Tişörtün kollarını ve boyun kısmını bir makas yardımı ile kesin.
Öncelikle tişörtün kollarından ve boyun kısmındaki dar boşluktan kurtulun. Tişörtünüzün kol dikişlerinin hemen gerisinden, boyundan koltuk altına doğru kesmeye başlayın. Kolları ayrı ayrı kesmeyi planladıysanız kestiğiniz kolu, diğer kol üzerine koyun ve bunu ölçü olarak kullanın. Daha sonra tişörtün boyun kısmını, az önce kestiğiniz kol altlarının hizasına gelene kadar yarım oval olacak şekilde kesin. Alışveriş çantasının ağız ve askısı bitti bile!
Düzgün bir kesim için yuvarlak bir kâseyi tişörtün boyun kısmına gelecek şekilde yerleştirin. Yumuşak uçlu bir kurşun kalemle kâsenin kenarlarını takip ederek tişörtü çizin ve ardından kesin. - 4
Tişörtünüzün bel bölgesinde kalan kısmını düz bir şekilde kesin.
Tişörtünüzün alt kısmı, alışveriş çantanızın tabanını oluşturacak. Bu bölümü bir makas yardımı ile düzgünce kesin. Yeterince düz bir kesim yapamayacağınızı düşünüyorsanız öncelikle tişörtü ters çevirin. Kurşun kalem ve cetvel yardımı ile düz bir çizgi çekin. Ardından, çizgiyi takip ederek tişörtün alt kısmını kesin. Çıkan parçayı çantanın kulpu olarak kullanmak isterseniz bu parçayı atmayın.
- 5
Tişörtün rengi ile uyumlu, sağlam bir ip ile tişörtün alt kısımlarını dikin.
Tişörtünüzün alt kısmının birbiri ile denk gelecek şekilde üst üste geldiğinden emin olun. Tişörtün alt kısmını tersinden dikmeye başlayın. Eğer bu aşamada dikiş makinesi kullanacaksanız zikzak dikiş ayarını kullanmayı tercih edin.
- 6
Kestiğiniz parçayı tişörtten alışveriş çantası kulpu olarak değerlendirebilirsiniz.
Alışveriş çantası yapmak için küçük veya daralan bir tişörtü seçtiyseniz tişörtün kol kısmı, çantanın kulpu olmak için küçük kalacaktır. Bu durumda çantanıza bir kulp eklemeniz gerekecek. Tişörtün alt kısmından çıkan parçayı tişörtün kollarından geçirip bağlayın. Bu aşamada daha şık bir kulp için çıkan parçanın kenarlarını dikmeyi de tercih edebilirsiniz.
Eski giysileri değerlendirmenin çok önemli bir ileri dönüşüm projesi olmadığını düşünmeyin. Plastik poşet her ne kadar geri dönüştürülebilir bir malzeme olsa da plastiklerin sadece belirli bir kısmı geri dönüştürülebilmekte. Bu yüzden, sadece bir tişörtü yeniden kullanıma kazandırmakla bile onlarca plastik poşet satın almamış olacaksınız. Evde geri dönüşüm nasıl yapılır öğrenerek doğaya ve tüm canlılara bir iyilik yapmak ister misiniz? O halde evde geri dönüşüm nasıl yapılır yazımızı okumadan geçmeyin.