Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?

Okulda el işi derslerinde çocukların yapıştırıcı kullanırken üzerine bulaşmasından tutun, evde çeşitli işler için ihtiyaç duyduğumuz yapıştırıcının etrafa bulaşmasına kadar pek çok nedenle zorlu yapıştırıcı lekesi oluşabilir. Peki, yapıştırıcı lekesi nasıl çıkar? Yapıştırıcı lekelerinden kolayca kurtulmak için yazımızı sonuna kadar okuyun!

Güncellenmiş 18 Şubat 2022

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Oyuncak uçak ve yapıştırıcı

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Cam Filmi Yapışkanı, Camdaki Yapışkan Nasıl Çıkar?

Camdaki yapışkanı çıkarmak için oldukça etkili ve pratik bir yöntem var. Bu yöntem; saç kurutma makinesiyle yapışkanın bulunduğu alanı ısıtıp genleştirerek bulaşık teli veya spatula gibi sert yapılı bir madde yardımıyla kazımaktır.

Elinizden yapışkanı temizlemek için kullandığınız yöntemler sırasında ekstra dikkatli olun ve sonrasında tahriş olmasını önlemek için ellerinize besleyici bir bakım kremi uygulayın.

Etiket Yapışkanı Nasıl Çıkar?

Etiketin bulunduğu yüzeyi ılık su ile ıslatarak bir müddet bekleyin ve ardından ıslanmış etiketi bulaşık süngerinin sert yüzüyle ovarak yüzeyden kolayca sökün.

Yapıştırıcı Elden Nasıl Çıkar?

Ele yapışan yapıştırıcı henüz ıslakken anında müdahale edilirse sıcak su ve sabunla yıkanarak çıkarılabilir. Yapıştırıcı kurumuş ise bunun için birkaç basit yöntemle elden çıkması sağlanabilir.

Öncelikle bir parça pamuğa veya beze aseton döküp yapıştırıcının bulaştığı bölgeye bastırarak silin. İkinci yöntem, asetonla yapılan yukarıdaki işlemin kolonya kullanılarak yapılması işlemidir. Bir başka yöntem ise sabunlu sıcak suda yapıştırıcının bulaştığı eli bir süre bekletmek ve yumuşamasını sağladıktan sonra spatula, törpü veya cımbız gibi sert bir maddeyle kazımaktır.

Japon Yapıştırıcısı Elden Nasıl Çıkar?

Japon yapıştırıcısı son derece güçlü yapıştırma özelliği nedeniyle ani hareketlerde derinin zedelenmesine yol açabilir. Bu nedenle ele yapışan japon yapıştırıcısını temizlerken sakin olunmalı ve son derece yavaş hareket edilmelidir. Japon yapıştırıcısının ısınarak genleşmesi ve elden temizlenmesi için öncelikle sıcak su dolu bir kapta el bekletilir. Ardından genleşmeye başlayan yapıştırıcıya aseton dökerek tamamen çözünmesi sağlanır. Çözünen japon yapıştırıcısı, sert bir cisimle elden kazınarak çıkarılır.

Camdaki Yapışkan Kağıt Nasıl Çıkar?

Camdaki yapışkan kağıdı çıkarmak için yapışkanı önce sıcak suyla ıslatın. Ardından spatula yardımı ile kazıyın. Son olarak Cif Krem gibi mikropartiküllü bir temizleyici ve bulaşık teliyle kalıntılar tamamen ortadan kaldırın.

Not: Pratik çözümler sunduğu için evlerde sıklıkla kullanılan yapışkan bantların lekesini nasıl çıkaracağınızı biliyor musunuz? Çözüm aslında çok kolay. "Bant Yapışkanı Nasıl Çıkar?" konulu yazımızı okuyun ve hemen uygulamaya geçin!

Kumaştan Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?

Kumaşa özellikle de kıyafetlere bulaşan yapıştırıcı nasıl çıkar konusu oldukça merak edilen bir konudur. Evde yapıştırıcı ile herhangi bir eşyayı yapıştırma sonucunda ortaya çıkan, hemen hemen herkesin karşılaşabileceği bu problemi çözmek aslında oldukça basittir.

Yapıştırıcıyı Kumaştan Çıkarmak

  • İlk olarak denenebilecek yöntem; kumaşı sıcak su, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı ve yağ çözücü karışımı dolu bir leğenin içerisinde yarım saat bekletmektir. Yarım saat sonra kumaş elde iyice ovarak yıkanır veya çamaşır makinesinde yıkamaya bırakılır. Bu yöntem kumaştan yapıştırıcı lekesi çıkarmada en etkili yöntemdir.

  • Pamuklu bir beze limon kolonyası ve aseton damlatarak kumaşı silmek kumaştan yapıştırıcı lekesi çıkarma konusunda ikinci etkili yöntemidir. Silme işleminden önce bir müddet leke üzerinde asetonlu ve kolonyalı bez bekletin ve leke çözünmeye başladıktan sonra silme işlemine geçin.

Japon Yapıştırıcısını Kumaştan Çıkarmak

Japon yapıştırıcısının ne denli inatçı bir madde olduğu herkesçe bilinir. Bu maddeyi çıkarmak imkansız gibi görünse de tamamen kurumuş olan japon yapıştırıcısını kumaştan çıkarmanın yöntemleri mevcuttur.

  • Japon yapıştırıcısının bulaştığı kumaşı toz çamaşır deterjanı karıştırılmış sıcak suda yarım saat kadar bekletin. Ardından kullanılmayan eski bir diş fırçası yardımıyla lekenin üzerine tekrar toz çamaşır deterjanı uygulayın. Diş fırçasının sert kazıyıcı etkisi ile toz çamaşır deterjanının lekeyi çözündürücü etkisi birleşerek japon yapıştırıcısının kumaştan ayrılmasını sağlanacaktır.

  • Japon yapıştırıcı lekesinin üzerine aseton dökerek birkaç dakika beklettikten sonra ucu pamuklu kulak temizleme çöpü ile lekeyi ovarak çıkarabilirsiniz. Asetonun çözücü etkisiyle elde, kumaşta ve çeşitli yüzeylerde bulunan japon yapıştırıcısı lekesi kolaylıkla çıkarılabilir.

Her iki tip yapıştırıcı için gerekli yöntemler uygulandıktan sonra lekeli kumaşı çamaşır makinesinde Omo Ultra Active Fresh gibi kısa programda bile leke çıkarma gücüne sahip bir sıvı deterjan ile yıkamak, kumaşta hiçbir yapıştırıcı kalıntısı bırakmamak için önemlidir.

Leke çıkarıcı solüsyon

Mobilyadaki Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?

En az kıyafetler kadar mobilyadan yapıştırıcı lekesi çıkarmak da merak konusudur. Bunun için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz;

Bulaşık Deterjanı ile Temizleme

Mobilyadaki yapıştırıcı lekesinin üzerine ılık su damlatarak yumuşatma işlemi yapın. Ardından bulaşık deterjanı koyulmuş sıcak suyu bez yardımı ile yapıştırıcı lekesine uygulayarak mobilyayı iyice temizleyin. Temizleme sonrası deterjandan arındırmak için durulama yapın.

Solvent ile Temizleme

Solvent, moleküller arasındaki bağları koparıp çeşitli kimyasal ürünlerin, boyaların ve özellikle de yapıştırıcı lekelerin bulundukları yüzeyden ayrılmasına yardımcı olan bir maddedir. Kuru bir bez, solvente batırılarak lekeli yüzey sertçe silinir. Bu yöntem, mobilyadan yapıştırıcı lekesini çıkarmak için belki de en etkili yöntemdir.

Zımpara ile Temizleme

Mobilyadaki yapışkan lekesinin olduğu alan zımparaladığında lekeden eser kalmayacaktır. Ancak bu yöntem mobilyanın üzerindeki boya veya cilanın aşınmasına neden olabilir. Bu sebeple zımpara ile mobilyadan yapışkan temizleme işlemi en son tercih edilecek yöntemdir.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?