Evimizin davetsiz misafiri olan fare nasıl yakalanır? Fareler kimi zaman sevimli görünse de evde ciddi bir hijyen problemi yaratır. Kemirgen hayvanlar grubuna ait olan fareler birçok hastalığın taşıyıcısıdır; alerji ve astım gibi durumları tetikler, güçlü dişleriyle eşyalarınızı kemirmesi ise evinize ciddi zararlar verebilir. Üstelik fareleri yakalamak ve onlardan tamamen kurtulmak da bir o kadar zordur. Bu yazımızda, evden fare nasıl uzaklaştırılır ve eve fare girmemesi için ne yapmalıyım gibi sorularınız için etkili yöntemleri paylaşacağız. Bir daha fare gördüğünüzde panik yapmanıza gerek yok! Bu küçük canlıları güvenli bir şekilde evinizden uzaklaştırabilirsiniz. Ancak öncelikle probleminizin fare olup olmadığından emin olmanız gerekir.
Evde Fare Olduğunu Nasıl Anlarsınız? Fare Belirtileri Nelerdir?

Fareler geceleri hareketli olan canlılardır, gündüzleri saklanmayı ve genellikle alacakaranlıkta yiyecek aramayı tercih ederler. İşte evde fare olduğunu anlamak için dikkat etmeniz gereken temel noktalar:
- 1
Dışkı - Fare kakası nasıl anlaşılır? Fare dışkısı oldukça fazla sayıda, küçük taneli, koyu renkli ve rastgele dağılmış bir şekilde bulunur. Dışkılar eskidiyse kurur, griye dönüşür ve dokunulduğunda kolayca parçalanır. Kemirgenlerin yuva yaptıkları veya beslendikleri alanlar dışkılara rastlayacağınız yerlerdir. Bir başka deyişle dışkılar büyük olasılıkla yiyecek paketlerinin yakınında, çekmecelerde veya dolaplarda, lavaboların altında, gizli alanlarda bulunur. Peki fare en çok neyi sever? Farelerin en sevdiği yiyecekler, yumuşak peynirler, kuru evcil hayvan mamaları, tahıl, çikolata ve kuru besinlerdir.
- 2
Lekeler - Fareler, hareketleri esnasında vücutlarıyla duvarlara, zeminlere ve parkelere değerek leke bırakır. Deliklerin çevresinde veya köşelerde koyu lekeler olup olmadığına bakın. Buzdolabı, fırın gibi eşyaların arkalarını kontrol edin.
- 3
Kir - Ev fareleri bazen yağ, kir ve idrardan oluşan küçük kir topakları oluştururlar. Minik tepecikleri andıran birikintileri kontrol edin. Eğer böyle bir durum varsa evinizde yerleşik bir fare istilası olması ihtimali yüksektir.
- 4
Fare sesi - Fareleri ele veren en yaygın özellik çıkardıkları seslerdir. Kemirebildikleri her şey fareler için potansiyel bir besin kaynağıdır. Özellikle geceleri, parkelerdeki, duvar boşluklarındaki, bodrum veya çatı katındaki seslere kulak verin. Ciyaklamaya benzer veya tırnakların yere sürtünmesi gibi sesler duyarsanız evde fare var demektir.
- 5
Yuva - Peki fare nerede yaşar? Bu kemirgenler, kirli, tozlu ve nemli ortamlara yuva yapmayı sever. Fareler, topladıkları kağıt, ölmüş bitki yaprakları, eski kumaş parçaları, iplik gibi parçalanması kolay, yumuşak malzemelerle garaj, bodrum katı, depo, duvar boşlukları, büyük mutfak eşyalarının arkalarına yuva yapar. Bu fare yuvaları da evde fare varlığının kesin kanıtıdır.
- 6
Kemirme izi - Dışkıların aksine yeni olan kemirme izleri daha açık renkte olur ve eskidikçe koyulaşır. Bunlar genellikle gıda ambalajlarında veya evdeki çeşitli eşyalarda fark edilebilir. Fare kemirmesini belirlemenin bir yolu, yeni fark ettiğiniz bir kemirme izini, daha eski olduğunu bildiğiniz benzer bir pakette bulunanlarla karşılaştırmaktır. Yeni bulunan işaretlerin rengi daha açıksa, devam eden bir fare istilasının göstergesi olabilir. Ayrıca daha büyük kemirme izleri, daha büyük dişlere sahip lağım faresine ve sıçanlara ait olabilir.
- 7
Ayak izi - Kullanılmayan çatı veya bodrum katlarındaki tozlu ortamlarda farelerin pati ve kuyruk izlerini fark edebilirsiniz. Kontrol etmek için un veya talk pudrası serpin ve ertesi gün yeni izler var mı diye kontrol edin.
- 8
Canlı veya ölü fare - Elbette fareyi bizzat görürseniz başka ispata ihtiyaç duymazsınız. Ancak unutmayın ki eğer bir fare gördüyseniz daha fazlası da evinizde olabilir. Çünkü bir tanesi evinize girdiyse diğerleri de kolayca girebilir ve hızla çoğalarak sayılarını arttırabilirler. Özellikle gündüzleri fareye rastlamak veya ölü fare bulmak evinizde ciddi bir fare istilası olduğunun göstergesidir.
- 9
Koku - Fareler sık sık idrara çıkar ve idrarlarının amonyak benzeri güçlü bir kokusu vardır. Koku ne kadar güçlüyse, farelerin varlığından o kadar emin olabilirsiniz. Evdeki farelerden kurtulsanız bile bu koku uzun süre kalabilir. Ayrıca kediler ve köpekler farelerin bulunduğu yerlere ilgi gösterebilir ve heyecanlanabilir. Bu, farelerin yarattığı kokudan kaynaklanır. Evcil hayvanınız, daha önce hiç ilgisinin olmadığı bir alana ilgi gösteriyorsa bir el feneri alın ve orayı inceleyin.
Evde fare olduğundan eminseniz, asıl iş o noktada başlamaktadır: Fare nasıl yakalanır?
Fare Nasıl Yakalanır?

Evde fare olduğunu keşfettiniz ve artık tamamen eminsiniz: Evde fare var. Öyleyse gelelim esas soruya: Fare nasıl yakalanır? Fareler çok hızlı hareket eden hayvanlar oldukları için yakalaması oldukça güçtür. Eğer evde fındık faresi ve hatta sıçanlar ile mücadele etmek durumunda kaldıysanız, kapanlar, yapışkan bantlar, ilaçlar ve elektrikli haşere kovucular bu süreçte en büyük yardımcılarınız olacaktır. Ancak evde kendiniz doğal fare kovucu yöntemler de yapabilirsiniz. İşte fare ile mücadelede en etkili yöntem ve fare yakalama teknikleri.
Fare Kapanı
Evdeki fare nasıl yakalanır dediğinizde en eski ve hala geçerli olan yöntem klasik fare kapanlarıdır. Peki, fare saklandığı yerden nasıl çıkarılır? Fare kapanınız için en cazip yemi bularak işe başlayabilirsiniz. Fare kapanınız için en iyi yemler; fıstık ezmesi, peynir, çikolata, kuru üzüm, evcil hayvan mamaları, yulaf ve farelerin yuva yapımında kullanabileceği materyallerdir. Fare kapanına koyacağınız bir yem ile fare kapana çekilir.
- ✦
Fareleri yakalamak için, içine yiyecek koyarak yerleştireceğiniz kapanlar işinize yarayacaktır. Ancak fareyi sonradan doğada serbest bırakabileceğiniz, modern kapanlardan almanızı tavsiye ederiz. Bunların mekanizması farenin içeri girmesine izin verir ve çıkmasına izin vermez. Böylece fareyi canlı ele geçirebilir ve bu şekilde evinizden uzaklaştırabilirsiniz. Fareyi serbest bırakırken, doğrudan tekrar içeriye girmemeleri için evinizden uzak bir yere bırakmayı ihmal etmeyin.
- ✦
Fareleri ve hatta lağım farelerini canlı olarak yakalamanıza yardımcı olabilecek kafes tipi insancıl kapanlar da satın alabilirsiniz. Bu tür kapanlar fareleri öldüren kapanlara ya da fare yapışkanlarına göre farelere çok daha iyi davranır.
Eve Giren Fare Nasıl Yakalanır? Kendin Yap Fare Kapanları
Geleneksel fare kapanlarının yanı sıra, aşağıdaki yöntemlerden birini deneyerek evde kolaylıkla kendi insancıl fare kapanınızı yapabilirsiniz. Evde fare nasıl yakalanır? İşte, evde yapabileceğiniz fare kapanları:
1) Kağıt Havlu Rulosu
- ✦
Bitmiş bir tuvalet kağıdı ya da kağıt havlunun karton rulosunun bir tarafını masa ya da tezgah üzerinde dengeli olarak durabilecek şekilde düzleştirin.
- ✦
Yeminizi rulonun bir ucuna yerleştirin. Rulonun kenarlarına yapışacağından fıstık ezmesi bu iş için biçilmiş kaftandır.
- ✦
Ruloyu bir masa ya da tezgahın kenarında yarısı boşlukta duracak şekilde dengeleyin. Yemin boşlukta duran tarafa yerleştirildiğinden emin olun. Rulonun yerinde durması için bant kullanabilirsiniz, ama bandın ruloyu çok sıkı tutmamasına dikkat edin. Rulonun, farenin ağırlığını taşıyamayacak kadar dayanıksız ve dengesiz olması gerekiyor.
- ✦
En az 60 santimetre yüksekliğinde bir kovayı (böylece fare zıplayarak çıkamayacaktır) direkt olarak masa ya da tezgah kenarının altına yerleştirin.
- ✦
Şimdi tek yapmanız gereken farenin yemi kapmasını ve rulonun kovanın içine düşmesini beklemek.
- ✦
İnsancıl bir fare kapanı yapmak için kağıt havluların içinden çıkan karton ruloları ya da bir su şişesini bir kovayla beraber kullanın. Fare kapanınızı uygun bir yere (mesela farelerin yuvalarının çevresi ya da yemek dolapları gibi farelerin sık ziyaret ettiği yerlere) yerleştirin.
- ✦
Kapanı sık sık kontrol edin. Fareyi yakaladıktan sonra onu evinizden uzakta güvenle doğaya salabilirsiniz.
2) Su Şişesi ve Kova
- ✦
Bu fare kapanı için en az 60 cm yükseklikte bir kovaya ihtiyacınız olacak. Ayrıca boş bir su şişesi ve tel bir giyecek askısı gerekli.
- ✦
Elektrikli matkap ile kovanın üst kısmının her iki tarafına birbirine bakan, aynı yükseklikte birer delik açın. Bu tür aletler kullanırken koruyucu teçhizat kullanmaya ve aletin kullanım talimatlarına uymaya dikkat edin.
- ✦
Çelik tel kesme makası ile tel askının düz kısmını keserek geri kalan kısmından ayırın.
- ✦
Plastik şişenizi alın ve kapağın iyice kapalı olduğundan emin olun. Daha sonra kapakta ve şişenin dibinde birer delik açın.
- ✦
Teli kovadaki deliklerin birine sokun. Şişeyi tele geçirin ve teli şişe ortada havada duracak şekilde kovadaki diğer deliğe oturtun.
- ✦
Yeminizi şişenin üzerine yerleştirin. Şişeyi yüzeyine kolayca yapışacak olan fıstık ezmesiyle kaplayabilirsiniz.
- ✦
Farenin yukarı çıkabileceği bir rampa oluşturun.
- ✦
Fare kapanınız hazır. Yemi gözüne kestiren fare şişeye çıktığında şişe dönmeye başlayacak ve fare kovaya düşecektir.
Diğer Fare Yakalama Teknikleri

- ✦
Evde fare var nasıl kurtulabilirim dediğinizde kullanılabilecek bir diğer yöntem ise yapışkan bantlardır. Bunlar farelerin sık bulunduğu alanlara koyulabilir.
- ✦
Bazı elektrikli cihazlar ise çalıştırıldıklarında fare ve haşereleri uzaklaştıran dalgalar üretirler. Bu cihazlar da evdeki fareden nasıl kurtulurum sorusunun cevabı olabilir.
- ✦
Farelerin nefret ettiği bip sesi çıkaran bir elektronik ünite de fareleri evden uzak tutmada oldukça etkilidir. Bu ses, köpekler ve kediler için bir tehlike oluşturmaz.
- ✦
Fare ilaçlama da fare yakalama ve farelerden kurtulma yöntemlerinin başında yer alır. Peki fare ilaçlama yöntemleri nelerdir? Fare ilaçlama nasıl yapılır? Evlerde ve işyerlerinde kullanılmak üzere sıvı, kokusuz, jel gibi güvenli ilaçlama yöntemleri mevcuttur. Fareler sıvı zehiri yediğinde zehir kanlarına karıştığı için ölürler. Karanlık bölgelere konan zehirlere kesinlikle dokunmamalısınız. Ayrıca ilaçlama için, işinde uzman firmaları araştırın ve onları tercih edin.
- ✦
Bazı unsurlar, evdeki fare istilasının büyüklüğünü de gösterebilir. Kemirgenler yalnızca geceleri görülüyor ancak gündüz görülmüyorsa, popülasyonları muhtemelen çok fazla artmamıştır ve tuzaklar, erken alınan önlemler ve fare yemleriyle kontrol edilebilir. Ancak gün içinde birden çok fare, çok sayıda yeni dışkı veya yeni kemirme izleri görüyorsanız, büyük olasılıkla popülasyon oldukça artmıştır. Bu durumda evden fare nasıl uzaklaştırılır ve fare nasıl yok edilir sorularınıza kendiniz cevap aramak için geç kalmış olabilirsiniz. Uzman bir yardım almak için mutlaka fare ilaçlama firmaları ile iletişime geçin.
Fare Hangi Kokudan Kaçar?

Farelerin koku alma duyusu oldukça gelişmiş olup sevdiği yiyeceklere ulaşma konusunda bu duyularını kullanırlar. Fareden kurtulma konusunda, sizler de farelerin koku duyularını kullanarak onları yaşam alanlarınızdan uzak tutabilirsiniz.
- ✦
Kediler fare için neyse, nane ve fesleğen de odur. Nane yağı sürdüğünüz pamukları girişlere, mutfak dolaplarına ve diğer şüpheli noktalara yerleştirin. Hatta evinizin dışına bir saksı fesleğen koymayı da deneyebilirsiniz.
- ✦
Farelerin naneye ek olarak kırmızı biber, karabiber ve karanfil gibi gıdaların kokularından da nefret ettiği bilinir. Bunları sürdüğünüz pamukları, sorun yaşadığınız yerlere bırakın. Başka bir seçenek de kuru kırmızı biber, nane ve karanfilden tülbent poşetler yapıp bunları yatak altları ve köşeler gibi farelerin saklanma eğiliminde olduğu yerlere bırakmaktır.
- ✦
Amonyak, fareler için kendilerinden daha büyük, olası bir yırtıcı hayvanın idrarı gibi kokar. Plastik şişelerin kapaklarını amonyakla doldurun ve kiler veya lavabo altı gibi farelerin olabileceği yerlere bırakın. Ancak evcil hayvanların ve çocukların erişemeyeceği bir yere koyduğunuzdan emin olun.
- ✦
Elma sirkesi ve su karışımı yapmayı deneyin ve bunu evinizdeki çeşitli alanlara püskürtün. İşlemi ayda bir kez tekrarladığınızdan emin olun.
- ✦
Fareler yumuşatıcı kokusuna da dayanamaz. Kullanmadığınız bezlere veya kumaş parçalarına Yumoş Extra sürün ve bazı yerlere bırakın. Bu yöntem yalnızca fareleri uzak tutmakla kalmaz, aynı zamanda evinizin taze ve temiz kokmasını sağlar.
Evinizi Farelerden Korumak İçin Başvurabileceğiniz Doğal Yöntemler

Farelerden kurtulmak için kullanılan ilaçlar veya zehirler oldukça tehlikelidir. Ancak telaşlanmayın, farelerden kurtulmak ve fareleri evinizden uzak tutmak için yararlanabileceğiniz doğal yöntemler de mevcut.
- ✦
Öncelikle evinizi her daim temiz tutun; yiyecekleri açıkta bırakmayın, yiyecek kaplarının ağzını kapatın ve çöpünüzü uzun süre bekletmeyin.
- ✦
Kedilerin farelerin doğal avcıları olduğu ve farelerin evde bir kedinin yaşadığından şüphelendiğinde kaçacağı bilinmektedir. Kediniz varsa kumunu evinizdeki şüpheli noktalara yerleştirebilirsiniz.
- ✦
Çelik yününün de fareleri uzak tutmada etkili olduğu kanıtlanmıştır çünkü sert malzemeyi çiğneyemezler. Çelik yününü yerinde sabit tutmak için bir miktar silikon kullanarak evinizdeki çatlaklara veya deliklere yapıştırın.
- ✦
Patates ise evinizdeki farelerden kurtulmak için en kolay alternatiftir. Patates püresi yapıp çeşitli alanlara koyarsanız fareler bunu yiyecek ve daha sonra patates midelerinin genişlemesine sebep olacağı için dayanamayacaklardır.
Evde Fare Sorunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Eve Fare Girmemesi İçin Ne Yapmalıyım?
- ✦
Fareleri evinizden uzak tutmak için yapabileceğiniz ilk işin bu hayvanların yaşama imkanlarını yok etmek olduğunu unutmayın. Farelerin eve girmesini önlemek için tüm çatlaklar, açıklıklar ve delikler metal veya çimento ile kapatılmalıdır. Tüm kapı ve pencereler her daim düzgün bir şekilde kapanmalıdır. Gıdalar ise cam veya metal kaplarda, kapakları sıkıca kapatılarak saklanmalıdır. Bununla beraber tüm yiyecek artıklarını mümkün olan en kısa sürede attığınızdan emin olmalısınız.
- ✦
Yaşama imkanını azaltmak için açıkta yiyecek ve içecek, yerlerde yemek artıkları ve kırıntı bırakmamalısınız. Evinizi, özellikle de mutfağınızı sık sık temizlemeli ve çöp kutunuzu kapalı tutmalısınız.
- ✦
Evde fare sorunu için oldukça tercih edilen yöntemlerden biri de kedi beslemektir. Kediler içgüdüleri gereği fareleri yakalamak isteyeceklerdir. Ayrıca bu ev hayvanları farelerin çıkardığı ve insanların duyamadığı düşük frekanslı sesleri de duyabilirler. Kedinizin kullandığı kumun kokusu bile fareleri uzak tutmaya yetebilir.
- ✦
Fareler evinize kapı aralarından girebileceğinden, kapılarınızın altında boşluklar varsa bunları doldurmanız tavsiye edilir. Kemeler ve diğer kemirgen hayvanlar küçük boşluklardan rahatlıkla geçebilirler. Ayrıca geçemeyecekleri kadar küçük yerler olsa bile kemirici özellikleri sayesinde var olan bir deliği büyütüp girebilecekleri hale getirebilirler.
- ✦
Evde görebileceğiniz farelerden biraz daha rahatsız edici olanı tuvalette göreceğiniz farelerdir. Fareler iyi bir yüzücü ve tırmanıcı yapıya sahip olsalar da modern klozet sistemlerinden çıkmaları oldukça nadir görülür. Yine de klozetten fare çıkmasını engellemek için tuvalet sisteminizin bunu önleyici olmasını talep edebilirsiniz. Alaturka tuvaletlerde ise tek yönlü açılan kapakçıklar taktırmak, istenmeyen bir fare ziyaretini engelleyecektir.
- ✦
Fareler nane kokusundan hoşlanmaz. Nane yağına batırılmış pamukları evin çeşitli bölgelerine yerleştirirseniz fareleri kaçırmak konusunda ilk önleminizi almış olursunuz.
Ev Faresi İnsana Zarar Verir Mi? Farelerden Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
- ✦
Fare nasıl yakalanır diye merak eder ve bunun için çareler ararız. Fakat fareyi neden yakalamak isteriz? Tüm hayvanlar gibi fareler de sevimli görünür. Ancak sevimli görünümlerinin arkasında adeta bir mikrop yuvasıdırlar. Üstelik çok çabuk üredikleri için sayılarıyla beraber hasta olma riskiniz de artar.
- ✦
Evlerde görülen fareler, kemeler sağlığınız için lağım faresi kadar büyük tehlike taşımasa da farelerin 35’ten fazla hastalık yaydığı bilinmektedir.
- ✦
Bu hastalıklar canlı veya ölü kemirgenlerle temas, dışkı, idrar veya tükürük ve ısırık yoluyla doğrudan insanlara bulaşabilir. Ayrıca enfekte bir kemirgenle beslenen pire, kene veya akarlar yoluyla da dolaylı olarak insanlara bulaşabilir. Farelerle birlikte evinize girecek olan haşereler de hijyenik olmayan bir ortama yol açacaktır.
- ✦
Kemirgen dışkıları, alerjileri tetikleyebilir ve salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıkları bulaştırabilir. Bunun yanı sıra fareler ile özdeşleşen çok sayıda mikrobik hastalık mevcuttur. Bu hastalıklar, dikkat edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Evinizde büyük bir fare istilası varsa hastalıklara yakalanma riskiniz de daha yüksektir.
Fare Giren Ev Nasıl Temizlenir?
Kemirgenlerle veya haşerelerle başa çıkmak için uzman kişilerden yardım almayı tercih ederek evinizi ilaçlatabilirsiniz. Evinizde tercih edeceğiniz ilaçlamanın böcek veya fare için olup olmadığını önceden belirlemelisiniz. Ancak seçeceğiniz ilaçlama yöntemi ne olursa olsun, sonrasında dikkat etmeniz gerekenler vardır.
- ✦
Fare ile mücadele ve fareden kurtulma yöntemleri ile ilgili birçok yönteme değindik. Evinizdeki fare istilasından kurtuldunuz, peki şimdi sırada ne var? Fare giren ev nasıl temizlenir? Evinizdeki farelerden kurtulduktan sonra zeminleri ve tezgahların üstünü Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu gibi güçlü bir temizleyici ile iyice silin. Böylece farelerin evinize getirdiği mikropları yok etmiş olacaksınız.
- ✦
Farelerden kurtulurken yapışkanla fare yakalamayı tercih ederseniz yapışkanın halı veya kumaşa bulaşmamasına dikkat edin. Fare yapışkanı zor lekelerden biri olup çıkarması oldukça güçtür. Yine de böyle bir sorunla karşılaşırsanız fare yapışkanı nasıl çıkar konulu makalemiz size yardımcı olacaktır.
- ✦
Fareden kurtulmak için yapılan ilaçlama sonrası ev nasıl temizlenmelidir? Haşere ve fare ilaçlama yöntemleri sıvı ve kokuludur ve sonrasında temizlik yapılması şarttır. Özellikle mutfak dolaplarında günlük olarak kullanılan tabak çanaklar, iyice yıkanmalı, bol su ile durulanmalı ve öyle kullanılmalıdır. Aynı şekilde günlük çamaşırlarınızı ve nevresim takımlarınızı da çamaşır makinesinde Omo Domestos Etkili Toz Deterjan kullanarak yıkamanızı tavsiye ederiz.