Deri çantalar zamansız aksesuarlar olarak birçok kombini şık bir şekilde tamamlar. Ancak yıllarca sizinle olacak, belki çocuklarınızın bile ileride kullanacağı bu parçaları lekeler sebebiyle bir kenara kaldırmak istemezsiniz. Hassas bir şekilde yapılması gereken deri çanta temizliği biraz sabır biraz da özen ister. Doğru yöntemlerle çantanızı ilk günkü gibi kullanabilirsiniz.

Deri Çanta Temizliği Nasıl Yapılır?
Deri çanta nasıl temizlenir dendiğinde unutmamanız gereken ilk şey çok fazla su kullanarak deriye zarar vermemektir. Temizleyici ürün olaraksa ister deriye özel temizlik ürünleri edinebilir ister narin bir el sabununu suyla seyrelterek kullanabilirsiniz.
- 1
Çantanızın İçini Boşaltın
İçindeki, ceplerindeki tüm toz ve kirlerin dökülmesi için ters çevirerek biraz sallayabilirsiniz. Astarında leke görürseniz buna da müdahale etmeyi unutmayın.
- 2
Çanta Yüzeyi Sertleşmişse Saç Kurutma Makinesi İle Isıtın
Bu işlem, çanta yüzeyinin yumuşamasını sağlar. Ancak kurutma makinesinin en az 10 cm uzakta olduğundan emin olun. Böylece fazla ısıyla deriye zarar vermezsiniz.
- 3
Ilık Suya Az Miktarda Narin Sıvı Sabun Ekleyin
Bu karışıma batırıp iyice sıktığınız temiz bir bezle çantanızı silebilirsiniz. Sıvı sabun çantanın temizlenirken dezenfekte olmasını da sağlar. Derinin çok fazla su emmemesi için bez çok ıslak olmamalı, silme işlemi çok uzatılmamalıdır. Tüm temizlik işlemlerinden önce hazırladığınız temizlik ürününü çantanın küçük bir yerinde test ederseniz malzemesine ve rengine zarar vermediğinden emin olabilirsiniz.
- 4
Kir Çıkana Kadar İşlemi Tekrarlayın
Çantanız ilk seferde istenildiği kadar temizlenmezse denemeye devam edin. Her silmeden önce bezi sabunlu suya batırıp, sıkarak temizlendiğinden emin olun.
- 5
Çantanızı Silerek Kurutun
Temiz ve kuru bir bezle silerek çantayı kalan su ve sabundan arındırın. Ardından çantanızı kurumaya bırakabilirsiniz. Bu aşamada kurutma makinesiyle ısıtmaktan kaçının çünkü deriye zarar verebilirsiniz.
Deri Çantalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Deri çanta kullanıyorsanız aşağıda paylaştığımız bilgiler mutlaka işinize yarayacaktır. Okumaya devam edin!
- 1
Beyaz Deri Çanta Temizliği
Eğer beyaz deri çanta nasıl temizlenir ya da beyaz suni deri çanta nasıl temizlenir diye soruyorsanız aynı adımları takip edebilir, hafif lekeler ve tozlanmalarda ise kuru mikrofiber bezle silebilirsiniz. Ancak beyaz kıyafetlerdeki lekelerde başvurduğumuz çamaşır suyu, beyaz deri çanta temizliğinde kesinlikle tercih edilmemelidir, çünkü deriye zarar verebilir.
- 2
Sararan Beyaz Çanta Düzelir mi?
Sararan beyaz çantalar nasıl temizlenir dediğinizde ise bunun derinin yaşlanmasının bir parçası olduğunu hatırlamalısınız. Derinin sararmasını geri döndürmek pek mümkün olmasa da temiz tutmak ve bakım yapmak sararmasını geciktirebilir.
- 3
Deri Çanta Çamaşır Makinesinde Yıkanır mı?
Deri çanta makinede yıkanır mı diye merak ediyorsanız, bunun çantaya zarar vermeyeceğini kimse garanti edemez. Dolayısıyla değerli bulduğunuz deri çantaları makineye atmamalısınız. Gözden çıkardığınız derecede lekeli bir çantanız varsa bunu soğuk su programında ve narin bir deterjanla yıkamayı düşünebilirsiniz.
- 4
Deri Çanta Bakımı Nasıl Olur?
Temizledikten sonra yapacağınız deri çanta bakımı, çantanızın ömrünü uzatıp daha güzel görünmesini sağlar. Bunun için bir süngere dökeceğiniz badem yağını yuvarlak hareketlerle çantanıza sürebilirsiniz. Bir diğer seçenek yine sünger yardımıyla vazelin sürmek ardından kalan fazla vazelini temiz bir bezle almaktır. Çantanızın rengine uygun olarak seçeceğiniz bir deri cilası uygulamak da çok daha uzun süre boyunca yeni ve güzel görünmesini sağlar. Renk solma problemi olmayan çantalar içinse şeffaf deri cilası tercih edebilirsiniz. Cilalama işleminden sonra çantanın 1 gün boyunca kurumaya bırakılması ve kullanılmaması gerekmektedir.
Rugan Çanta Nasıl Temizlenir?
Çantalarda kullanılan bir diğer göz alıcı malzeme rugandır ve rugan da deri ve süet gibi bol suyu sevmez. Rugan çanta nasıl temizlenir dediğinizde tercih edeceğiniz yöntem lekenin zorluğuna göre değişecektir.
- 1
Nemli Bir Kağıt Havlu
Hafif lekelerde biraz su yeterli olabilir. Nemli bir kâğıt havlu ya da tüy bırakmayan bir bezle rugandaki lekeleri silin.
- 2
Yapışkan Bant Kullanın
İz bırakmayan şeffaf bantla lekelerden kurtulun. Yüzeyde olan lekeleri çantaya yapıştırıp çekeceğiniz bantla uzaklaştırabilirsiniz.
- 3
Cam Silme Ürünlerinden Faydalanın
Daha inatçı lekeler varsa bölgeye sıkacağınız sprey cam silme ürünleri ve yumuşak bir bezle silebilirsiniz.
Süet Çanta Nasıl Temizlenir?
İkisi benzer derecede hassas malzemeler olsalar da deri ve süet çanta temizleme işlemleri farklı adımlardan oluşur.
- 1
Sudan Uzak Tutun
Süet çantanızı uzun süre bozulmadan muhafaza etmek istiyorsanız hem kullanırken hem de temizlerken sudan uzak tutmaya özen gösterin.
- 2
Süet Fırçası Edinin
İlk olarak yumuşak kıllara sahip bir fırça edinin. Bu fırça süet temizliği için özel üretilmiş bir fırça ya da daha önceden kullanılmamış bir diş fırçası olabilir.
- 3
Lekeyi Fırçalayın
Fırçayla lekenin üzerinden geçin. Önce sadece tek yönde kısa fırçalamalar yapın. Ardından ileri geri giderek kirli süet liflerinin dökülmesini sağlayabilirsiniz.
Okul Çantası Makinede Yıkanır mı?
Eğer bu sorunun cevabı hayır olsa eminiz birçok anne ve baba isyan edebilirdi. Çünkü hangi yaşta olursa olsun öğrenciler çantalarını hor kullanabilir ve hafta başında okula tertemiz giden bir sırt çantası hafta sonunda eve tanınmaz bir şekilde dönebilir.
Sadece okul değil spor için kullanılan sırt çantaları da, özellikle de açık hava sporları söz konusuysa kolaylıkla kirlenebilir. Peki sırt çantası çamaşır makinesinde yıkanır mı? Güzel haber şu ki, hemen hemen bütün sırt çantaları makinede yıkanabilir çünkü naylon ya da kanvas malzemeden yapılırlar. Ancak deri kısımları olan sırt çantası makinede yıkanır mı diye soruyorsanız, bunları elde temizlemeyi tercih edebilirsiniz. Böylece su, deri kısma zarar vermez.
Aşağıdaki aşamalara geçmeden önce yine de çantaya hasar vermemek adına çantanın yıkama talimatlarını kontrol etmenizde fayda var.
- 1
Çantayı Tamamen Boşaltın
Tüm cepleri ve bölmeleri kontrol ettiğinizden emin olun. Tozların tamamen çıktığından emin olmak için çantayı ters bir şekilde sallayın.
- 2
Üzerindeki Lekelere Müdahale Edin
Çanta yüzeyinde zorlu bir leke varsa üzerine biraz deterjan döküp, bölgeye yedirin. Yıkamadan önce biraz bekleyin. Boyanan çanta nasıl temizlenir ya da lekeli beyaz çanta nasıl temizlenir dediğinizde bu şekilde çözüm bulabilirsiniz.
- 3
Makineye Tek Başına Atın
Bir çamaşır filesi ya da yastık kılıfı içine koyarak çantayı tek başına makineye atın. Okul çantası çamaşır makinesinde yıkanır mı dediğinizde fermuarlarının kopmasını ya da makineye zarar vermesini istemezsiniz.
- 4
Hassas Deterjanla Yıkayın
Az miktarda narin bir deterjan, düşük devir ve soğuk su programıyla makineyi çalıştırın. Hassas ürünler için özel olarak tasarlanmış Rinso Narin Bakım gibi bir deterjan çantada bulunabilecek mikroplara karşı etkili olacaktır. Yıkama bittikten sonraysa çantayı havadar bir yerde, tüm bölmeleri açık ve ters olacak asın. Tamamen kurumadan kullanmayın.
Şık gece çantalarınızdan çocuğunuzun her gün kullandığı sırt çantasına kadar tüm çantalar lekelenebilir, kirlenebilir ya da biraz bakıma ihtiyaç duyabilir. Doğru malzemelerle bu aksesuarlarınızın her zaman göz alıcı kalmasını sağlayabilirsiniz. Çok inatçı bir leke ya da çok hassas bir malzemeyle karşı karşıya olduğunuz zaman ise işin profesyonellerine danışmaktan çekinmeyin. Bazen değerli bir çantayı kurtarmanın tek yolu bu olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Deri Çanta Nasıl Temizlenir?
Ilık suya az miktarda narin sıvı sabun ekleyin. Bu karışıma batırıp iyice sıktığınız temiz bir bezle çantanızı silebilirsiniz. Sıvı sabun çantanın temizlenirken dezenfekte olmasını da sağlar. Derinin çok fazla su emmemesi için bez çok ıslak olmamalı, silme işlemi çok uzatılmamalıdır. Tüm temizlik işlemlerinden önce hazırladığınız temizlik ürününü çantanın küçük bir yerinde test ederseniz malzemesine ve rengine zarar vermediğinden emin olabilirsiniz.Deri Çanta Bakımı Nasıl Yapılır?
Bir süngere dökeceğiniz badem yağını yuvarlak hareketlerle çantanıza sürebilirsiniz. Bir diğer seçenek yine sünger yardımıyla vazelin sürmek ve ardından kalan fazla vazelini temiz bir bezle almaktır. Çantanızın rengine uygun olarak seçeceğiniz bir deri cilası uygulamak da çok daha uzun süre boyunca yeni ve güzel görünmesini sağlar. Renk solma problemi olmayan çantalar içinse şeffaf deri cilası tercih edebilirsiniz. Cilalama işleminden sonra çantanın 1 gün boyunca kurumaya bırakılması ve kullanılmaması gerekmektedir.Rugan Çanta Nasıl Temizlenir?
Hafif lekelerde biraz su yeterli olabilir. Nemli bir kâğıt havlu ya da tüy bırakmayan bir bezle rugandaki lekeleri silin. Eğer daha zorlu bir leke varsa iz bırakmayan şeffaf bantla lekelerden kurtulun. Yüzeyde olan lekeleri çantaya yapıştırıp çekeceğiniz bantla uzaklaştırabilirsiniz. Lekeli bölgeye sıkacağınız az miktarda cam silme ürünü ve yumuşak bir bez de leke üzerinde etkili olacaktır.Süet Çanta Temizliği Neyle Yapılır?
İlk olarak yumuşak kıllara sahip bir fırça edinin. Fırçayla lekenin üzerinden geçin. Önce sadece tek yönde kısa fırçalamalar yapın. Ardından ileri geri giderek kirli süet liflerinin dökülmesini sağlayabilirsiniz. Bu fırça, süet temizliği için özel üretilmiş bir fırça ya da daha önceden kullanılmamış bir diş fırçası olabilir. Süet çantanızı uzun süre bozulmadan muhafaza etmek istiyorsanız hem kullanırken hem de temizlerken sudan uzak tutmaya özen gösterin.Spor Çantası Ne Zaman Temizlenmeli?
Spor malzemeleri ile terli ve kullanılmış spor kıyafetlerini taşıdığınız spor çantaları sandığınızdan daha kirli olabilir. Özellikle nemli kıyafetlerinizi çantanızın içinde uzun süre beklettiğinizde bakterilerin çoğalma riski daha çok artıyor. Bu nedenle kullanma sıklığına göre, spor çantalarını iki haftada bir çamaşır makinesinde yıkayarak sterilize etmek hijyen açısından önem taşımaktadır.