Beyazlar Nasıl Yıkanır?

Beyaz çamaşır yıkamanın püf noktaları ve bembeyaz çamaşırlar için yıkama ipuçları bu yazıda. Hemen göz atın!

Güncellenmiş 23 Mart 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Çamaşır ipinde asılı beyaz tişört

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Göz alıcı ve tertemiz beyaz çamaşırlar hepimizin hayali olduğu için tüm yönleriyle beyazlar nasıl yıkanır bilmek isteriz. Günlük hayatta renklilerden daha sık yıkadığımız beyaz giysilerimizin zamanla parlaklığını kaybettiğini, renginin solduğunu, grileştiğini veya sarardığını ve bazı inatçı lekelerle başa çıkmakta zorlandığımızı fark ederiz. Bu durumlardan birini yaşıyor ve beyazlar nasıl yıkanır merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Beyaz çamaşır yıkamanın püf noktaları için yazımızı okumaya devam edin.

Beyaz Çamaşırlar Nasıl Yıkanır?

Beyazlar bakımı en kolay çamaşırlar olarak görülse de ilk günkü gibi parlak ve temiz görünmesini sağlamak için uyulması gereken birkaç basit kural vardır. Beyazları yıkamaya başlamadan önce kullanma talimatlarını okumanız, kumaş yapısı ve kirlilik durumunu dikkate almanız yararlı olacaktır. Çamaşır makinesinde yıkamayı düşündüğünüz çamaşırlar makinede yıkanmaya uygun mu? Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır, çamaşırları beyazlatmak için karbonat kullanılır mı? Bütün bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Lekeli Beyaz Çamaşırlara Ön Bakım

En sevdiğiniz beyaz tişörtünüzde şarap lekesi var ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Belki de çocuklarınızın pantolonlarındaki çim ve çamur lekelerinden nasıl kurtulacağınızdan emin değilsiniz. İşte lekeli beyaz çamaşır yıkamanın püf noktaları.

  • Beyaz kıyafetleriniz inatçı lekelere sahipse, çamaşır makinesine koymadan önce ön yıkama yapmak önemlidir. Güçlü leke çıkarıcılar, tuz, talk pudrası veya kuru şampuan gibi birçok ürün arasından seçim yapabilirsiniz. Hijyenik ve etkili bir performans için beyaz çamaşırlar için geliştirilen Domestos Sıvı Leke Çıkarıcı kullanmanızı öneririz.

  • Lekeli beyaz giysileri yıkarken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus da deterjan seçiminizdir. Sıvı deterjanlar, inatçı kirleri çıkarmak için ideal olamayabilir. Bu nedenle, en azından hassas olmayan beyaz çamaşırlarınızı yıkayacağınız zaman lekelere karşı koyabilen kaliteli bir toz deterjan kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Beyaz Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır: Kumaş Türüne Göre Beyaz Çamaşır Temizliği

Beyaz çamaşırlarınız iki gruba ayrılabilir: hassas ve daha dayanıklı giysiler. Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını öğrenmenin ilk adımı, çamaşırları bu iki gruba ayırmakla ilgilidir. Hassas çamaşırlar arasında yün, ipek, keten, sentetik, kaşmir ve deri yer alır. Daha dayanıklı çamaşırlar arasında ise pamuk, polyester, akrilik gibi kumaşlar yer alır.

  • Dayanıklı beyaz çamaşırları yıkarken, çamaşır makinesi sıcaklığını en az 60°C'ye ayarlayın. Böylece mikropların öleceğinden ve etkili bir temizlik sağlayacağınızdan emin olursunuz. 

  • Çamaşır makineniz suyla dolmaya başladığında, deterjan gözüne kısmen su içinde çözünmüş iki kaşık karbonat ekleyin. Bu sert suyu yumuşatmaya ve makinenin daha iyi çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.

  • Gelelim hassas giysilerinize. Hassas çamaşırlar için en çok önerilen yöntem elde yıkamaktır. Ancak çamaşır makinesinde yıkamaya karar verirseniz, sıcaklığı 30-40°C olarak belirlemeyi unutmayın. Örneğin, yünlü giysileri bundan daha yüksek bir sıcaklıkta yıkarsanız, keçeleşmeye ve geri dönüşü olmayan bir hasara neden olabilirsiniz.

  • Hassas giysiler için özel olarak geliştirilmiş, sıvı bir deterjan kullanmakta fayda var. Bunun için Omo Likit Hijyen kullanmanızı tavsiye ederiz. Dilerseniz sıvı deterjanla ön bakım da uygulayabilirsiniz. Beyazlar için özel olarak geliştirilen Yumoş Extra Uzman Beyaz Koruma ise çamaşırlarınızdaki grileşmeyi önlemek için ideal bir çözüm olacaktır.

  • Yeni model bir çamaşır makineniz varsa, hassas beyaz kıyafetlerinizi 30°C gibi düşük sıcaklıklarda, hem lifleri koruyan hem de mikroplardan kurtulmasını sağlayan buharlı yıkama ile daha etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz.

  • Zor ve çok lekeli beyaz çamaşırlarla karşı karşıyaysanız, çamaşır makinesinde yıkamadan önce içi su dolu bir leğene bir miktar deterjan koyup çamaşırları bunun içinde bekleterek lekelerin daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz.

  • İpek, yün ve kaşmir giysilerin göz alıcı bir görüntüsü vardır. Bu kumaşların üzerindeki lekeleri çıkarmak için giysilerinizi, özel olarak geliştirilmiş bir yumuşatıcı koyacağınız su dolu leğene batırarak işe başlamalısınız. Bunun için Yumoş Extra kullanmanızı öneririz.

  • Kıyafetlerinizi yarım saat beklettikten ve yavaş hareketlerle temizledikten sonra çamaşır makinesinin en hassas programında soğuk su ile yıkamalısınız.

  • Unutmayın, hassas çamaşırlarınızı asarak veya temiz bir havlunun üzerine koyarak kurutmayı tercih etmelisiniz. Kurutucuya koymak onlara hasar verecektir.

Dolapta asılı beyaz gömlekler

Beyaz Çamaşır Yıkamanın Püf Noktaları

  • Beyaz giysileri beyaz tutmanın ilk adımı, kirli çamaşırları dikkatlice ayırmaktır. Beyaz giysilerin renklilerden ayrı yıkanması, renk bulaşmasını ve kumaşın zaman içinde solmasını önleyecektir.

  • Çamaşır makinesini çalıştırmadan önce iyice doldurmak pratik ve cazip bir fikir gibi geliyor olabilir. Ancak bu size hijyenik bir sonuç vermez. Çamaşır makinesi aşırı yüklendiğinde, kirli suyun akıp gitmesini engelleyecek yeteri kadar boş alan kalmaz ve bu da kirlerin beyaz kıyafetlerin üzerinde kalmasına, nihayetinde parlaklığını kaybetmelerine sebep olur.

  • Beyaz çamaşırların matlaşmasına sebep olabilecek vücut yağlarını ve kiri çıkarmaya yardımcı olması için yıkadığınız kumaş türüne göre, mümkün olan en yüksek sıcaklığı tercih edin. Lekelere veya renk değişikliğine bağlı olarak hassas veya daha güçlü bir programda yıkayın.

  • Farklı kumaş ve leke türleri için farklı leke çıkarma yöntemleri uygulamakta fayda var. Klorlu çamaşır suyu, beyazlatma konusunda işe yarayabilir; ancak sıcak su ve sudaki demir birleştiğinde beyazları sarartabilir. Oksijen bazlı bir çamaşır suyu genellikle daha güvenli olup yün ve ipek hariç tüm yıkanabilir kumaşlara uygulanabilir.

  • Evinizdeki su sert ise, mineralleri gideren bir su yumuşatma cihazı kullanmadıkça bembeyaz çamaşırlar elde edemeyebilirsiniz.

  • Beyazları yıkarken yıkama döngüsünün çalkalama aşamasında, kumaşın gerilip çamaşırlara zarar vermemesi için yıkamadan önce gömleklerinizin düğmelerini açın.

  • Beyaz çamaşır yıkamanın püf noktaları deyince çamaşırları güneş ışığında kurutmaktan bahsetmeden geçemeyiz. Güneş ışığı, beyazlarınızın daha da beyazlaşmasına yardımcı olabilir. Doğal kumaşlar, güneş ışınlarının beyazlatıcı ve dezenfekte edici özelliklerinden yararlanabilir.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?