Evde Su Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız?

Evde suyu tasarruflu kullanmak için neler yapmalıyız, evde su tüketimi nasıl azaltılır öğrenmek için videomuzu izleyin, detaylı bilgi için yazımızı okumayı unutmayın!

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
yeşil kumbara ve yerde bozuk paralar

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Gezegenimizdeki en değerli kaynaklardan biri sudur. Bilinçsiz kullanım sebebiyle su kaynaklarının geleceği her gün biraz daha tehlike altına giriyor. Bununla ilgili devlet ve özel sektörün uygulaması gereken değişimleri teşvik etmek kadar, kendimiz de su tasarrufuna yönelik alışkanlıklar edinebiliriz. Gelecek nesilleri düşünen herkes su tasarrufunun önemini fark etmeli, su tasarrufu nasıl yapılır öğrenmeli. Peki, suyu tasarruflu kullanmak için neler yapmalıyız?

Su tasarrufu için neler yapılabilir dediğinizde günlük işlerden beyaz eşya kullanımına kadar birçok alanda alabileceğiniz önlemler vardır. Bu önlemleri uygulayarak faturalarınızı hafifletirken, su kaynaklarının geleceğini de güvenceye almaya yardım etmiş olursunuz.

Evde Su Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız?

Diş fırçalamadan meyve yıkamaya kadar birçok günlük iş, aslında çok daha az su harcayarak tamamlanabilir. Peki, su tüketimini azaltmak için neler yapabiliriz? Evde su tüketimini azaltmak için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Banyo yapmak, duş yapmaya kıyasla yaklaşık 3 kat daha fazla su harcanmasına neden olur. Banyoda su tasarrufu için banyo yapmak yerine duş almayı tercih edin.

  • Bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde, seçtiğiniz programa uygun tam kapasite ile yıkayın.

  • Lavabo başında yapılan diş fırçalama, tıraş olma gibi işler sırasında musluğu kapatın ve suyu boşa harcamayın.

  • Evde su tasarrufu nasıl yapılır dediğinizde akan muslukları ve sifonları tamir etmek çok önemlidir. Damlaya damlaya göl olur atasözünün gerçek karşılığını faturalarınızda görüyor olabilirsiniz.

  • Daha az su harcamayı sağlayan duş başlıklarına, yarım sifon çekmeye izin veren sifon tesisatlarına yatırım yapın. Uzun vadede kâr ederken aynı zamanda su tasarrufu yapmış olursunuz.

  • Su tasarrufu için hiçbir yabancı maddeyi klozete atmayın. Tuvalet kağıdı gibi yabancı maddeler daha fazla su kullanmanıza neden olur.

  • Sebze ve meyveleri yıkarken musluğu sürekli açık tutmayın. Bunun yerine suyu bir kaba doldurup onun içinde yıkayın.

  • Sebze meyveleri yıkadığınız, haşladığınız suyu sonrasında bitkileri sulamak için kullanın.

Bu önlemlerin yanında daha kısa süren duşlar almak ve boşa sifon çekmekten kaçınmak da su tasarrufuna yardımcı olacaktır.

Beyaz Eşyalarda Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Özellikle A ve A+ enerji sınıfındaki beyaz eşyalarla enerji tasarrufu yapabileceğimizi biliyoruz. Aynı cihazlarla su tasarrufu için neler yapmalıyız diye soruyorsanız şu yöntemleri uygulayın:

  • Bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi su tüketimi, su tasarrufu için çok önemlidir. Çamaşır ve bulaşık makinelerinin su tasarrufu yapan modellerini tercih edin.

  • Ne çamaşır ne de bulaşık makinesini tam dolmadan ya da aşırı dolmuş olarak çalıştırmayın. İlkini yaptığınızda hem su hem de enerji ziyan etmiş olursunuz. İkincisini yaptığınızda ise çamaşırlar ve bulaşıklar tam olarak temizlenmeyebilir ve tekrar yıkamanız gerekir. Bu da iki katı su harcanması anlamına gelecektir.

  • Bulaşıklarınızı elde yıkamak, makinede yıkamaya oranla neredeyse 10 kat fazla su sarfiyatı anlamına gelir. Bu yüzden bulaşıklarınızı makinede yıkamayı tercih edin.

  • Az kirli çamaşırları düşük derecelerde yıkamak hem su hem de elektrik tasarrufu sağlar.

  • Doğru temizlik ürünlerini seçtiğinizden emin olun. Örneğin, Omo Bio Sensitive klor, fosfat, paraben ve boya içermeyen, doğada çözünebilir formülüyle en zorlu lekeleri kısa programda bile ilk yıkamada çıkarır. Bu sayede daha az su ve enerji harcayarak kesin sonuçlar alırken doğada çözünebilir içerikler kullanarak doğal kaynaklarımızın geleceğini de düşünebilirsiniz. Üstelik Omo Bio Sensitive, % 25'i geri dönüştürülmüş plastikten üretilen, %100'ü geri dönüştürülebilir şişeleriyle de gelecek nesillere umut olmaya devam ediyor.

    Su tasarrufunun önemini bilen herkes için bu yöntemler, hem faturaları hafifletecek hem de gezegenimizin geleceği için daha bilinçli davranmayı sağlayacaktır. Unutmayın; bireysel tasarruflar herkes tarafından uygulandığında gelecek nesiller için her şeyi değiştirebilir.

Musluktan akan suyla ellerini yıkayan kadın

Evde su tüketimi ve kullanımında ilk sırayı yaklaşık %40 oranla banyolar alır. Dolayısıyla en ciddi tasarrufu banyoda yapabilirsiniz. Su içmek, evde su tüketimi ve kullanımını azaltmanın ilginç yollarından biridir. Tüm diğer içeceklerin üretiminde çok daha fazla su kullanılır. Mutfakta su tasarrufu yapmak içinse işe, meyve yıkamak, bulaşıkları durulamak gibi bir kap suda yapabileceğiniz şeyleri akan musluğun altında yapmamakla başlayabilirsiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?