Nubuk ve Süet Farkı Nedir?

Nubuk ve süet ayakkabıların bakımı ayrı bir özen gerektirir. Her iki malzemenin iyi tanınması, bakımlarının gerektiği gibi yapılabilmesi için önemlidir. Bu yazıda nubuk ve süet arasındaki farkın yanı sıra, bakım ve temizlikleri ile ilgili püf noktalarına yer veriyoruz.

Güncellenmiş 11 Kasım 2021

·

Yazar

Okuma Süresi2 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kırmızı süet ayakkabının lekelerini fırçalayan biri

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız eşyalar arasında deri ürünlerin ayrı bir yeri vardır. Sağlam ve dayanıklı olması nedeniyle tercih edilen deri, hammadde olarak ayakkabıdan koltuğa, birçok eşya için seçenek oluşturur. Deri alternatifleri arasında nubuk ve süet en çok tercih edilenlerdir. Ancak bu kadar yaygın olmasına rağmen her iki malzeme de birbiri ile karıştırılır. Rutin bakım ve temizlikleri açısından farklı uygulamalar gerektiren nubuk ve süeti tanımak, eşyalarınızın ömrünü uzatmanıza yardımcı olur. 

Süet ve nubuk ayakkabılarınızı içleri dolgu malzemesi ile doldurulmuş halde saklarsanız formlarının bozulmasının önüne geçmiş olursunuz.

Nubuk ve Süet Eşyaların Bakımı Nasıl Yapılır?

Nubuk, yumuşak ve kumaşımsı yapısı ile dokunulduğunda kadifemsi bir his bırakan zımparalanmış tüysüz deridir. Süet ise daha farklı bir metot ile zımparalanarak tüylü bir doku elde edilen ve dokunulduğunda iz bırakan deri çeşididir. İkisi arasındaki en önemli fark birinin tüysüz diğerinin ise tüylü bir yapıya sahip olmasıdır. Aralarındaki farkı dokunduğunuzda iz bırakıp bırakmamasından kolayca ayırt edebilirsiniz.

Nubuğun tok yapısına karşılık süetin yapısı daha narin ve incedir. Bu fark kullanılan deri ile bağlantılıdır. Nubuk daha çok dış derinin zımparalanmasıyla elde edilirken, süet ise iç derinin, yani derinin et kısmının zımparalanması ile elde edilir. Aralarındaki bir diğer belirgin fark ise her ikisinin farklı hayvan derilerinin kullanılarak üretiliyor olmasıdır. 

Genel karakterleri farklı olan bu iki ürünün kullanım alanları birbiriyle hemen hemen aynıdır. Günlük hayatta en çok gördüğümüz kullanım alanları; mobilya, ayakkabı, aksesuar, kemer, çanta ve dış giyimdir. Süet eşyalar, malzemenin yapısı gereği tozu daha çabuk ve diğerine göre daha fazla tutar. Nubuk ise süete göre daha geç tozlanmasına rağmen, bakım ve temizlik hususunda daha hassas olunması gereken bir malzemedir. 

bez, fırça ve sprey ile süet bot temizleyen biri

Süet ve nubuk ayakkabılarınızı ıslak bezle silmeyin, çamurlu ise yıkamayın. Böyle durumlarda, çamuru ayakkabı üzerinde yaymadan temizlemek için çok mecbur kalınırsa hafif nemli bir bez kullanabilirsiniz. Yağmurlu günlerde ıslanan nubuk ve süet ayakkabılarınızı kalorifere dayayarak kurutmaktan kaçının.

Temizlik Önerileri

Nubuk ayakkabıların yüzeylerini, nubuk silgisi veya fırçasıyla fazla bastırmadan, nazikçe ve tek yöne doğru silmenizi öneririz. Böylece derinin hassas dokusuna zarar vermeden, üstünde biriken tozları tek hamlede temizleyebilirsiniz. Bu işlemin ardından kullanacağınız nubuk losyonu, deriyi yumuşatacağı gibi ömrünü de uzatır. Ardından nubuk fırçasıyla yüzeyini taramak ise eşyanızın rengini daha da canlı ve parlak hale getirecektir.

Süet, yapısı itibariyle tozu daha çok tutmasına rağmen bir iki fırça darbesiyle kolayca temizlenir. Süet eşyaları temizlemek ve tozunu almak için özel süet fırçası edinmenizi tavsiye ederiz. Bir tarafı sert, diğer tarafı yumuşak kıllı olan bu fırçalar sayesinde; önce yumuşak sonra sert tarafıyla yapacağınız bakım, son aşamada kullanacağınız süet spreyinin deriye daha iyi nüfuz etmesini sağlar.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?