Küf Nedir ve Küf Oluşması Nasıl Önlenir?

Ev küfü ve küf çeşitlerine dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Küf nedir, nasıl temizlenir öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Güncellenmiş 15 Şubat 2022

·

Yazar

Okuma Süresi2 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Beyaz duvar önünde saksıda yeşil bitkiler

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Nemli ortamlar, küf mantarlarının yetişmesi için ideal olduğundan, çoğumuz mutfak ve banyolarımızda küf problemiyle karşılaşırız. Bu sorunla çok sık karşılaşıldığından, evde küfün normal olduğunu düşünebiliriz, ancak küfün sağlığa verdiği zararları unutmamalıyız. Küf çeşitleri sadece göze kötü görünmekle kalmaz, aynı zamanda pek çok sağlık problemini de tetikleyebilir. Küf mantarı özellikle çocuklar, yaşlılar, küf mantarı alerjisi olanlar ve bağışıklığı azalan hastaların sağlığına olumsuz etkide bulunabilir.

Küfün evinizi mesken edinmesine ve sağlık problemlerine yol açmasına izin vermeyin ve küf oluşmaya başladığı anda müdahale edin. Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu gibi çok amaçlı bir ürünü, suyla incelterek küften etkili bir biçimde kurtulmak için kullanabilirsiniz. Çamaşır suyunu kullanmadan önce mutlaka ürünün kullanım talimatlarını okuyunuz.

Küf Nedir?

Küf mantarları mikroskobik boyutlu, çeşitli biçimleri bulunan fungal organizmalardır. Küf nem oranı yüksek alanlar ve ıslak yüzeylerin bulduğunda evlerde de artar. Küf zaman zaman duvar kağıdı altı gibi yerlerde gizlenir. Zaman zaman ise duvarlarda, pencere kenarlarında ve diğer yüzeylerde çirkin lekeler şeklinde de kendini gösterir.

Küf Nasıl Önlenir?

Ev küfünü önlemek imkansız görünebilir. Eğer daha önce duvarlarınızdaki küfün üstünü boyadıysanız ve küf birkaç gün sonra yeniden ortaya çıktıysa, küf oluşumunu önlemenin sadece boyadan ibaret olmadığını da bilirsiniz. Küfün üzerini örtmek yetmez, sorunun kaynağına inip küfün büyümesini başlamadan durdurmanız gerekir. İşte evinizde küf oluşumunu önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Islak çamaşırlarınızı kapalı alanlarda kurutmayın. Eğer, çamaşırlarınızı evin dışında kurutmanız mümkün değilse, evinizde bir çamaşırlık kullanmanız gerekebilir, ama bunu yaparken mutlaka camlarınızı da açın. Islak giysiler havayı nemlendirerek küf oluşumu riskini artırır. Evinizi iyi havalandırmak havadaki nemi azaltacaktır.

  • Mümkünse duş alırken, havlu ısıtıcı ya da yerden ısıtma gibi ısı kaynakları kullanın. Bu kaynaklar fazla elektrik harcamayacak kadar az enerji üretir, ancak birazcık ısı duvar ve camlarınızda buğu oluşumunu önleyerek küf oluşma riskini azaltır.

  • Yatak odası ve banyodaki mobilyalarınızı duvara tamamen yaslamayın, arada birkaç santimetre boşluk bırakın. Böylece hava dolaşımını artırarak nem oluşumunu önlemiş olursunuz.

Duvar küfü

Evinizdeki Küften Kurtulmak İçin

Küf oluşumunu önlemeyi bilmek kadar, evinizde bulunan küften kurtulmayı bilmek de önemlidir. Üç ölçek su, bir ölçek çamaşır suyu içeren bir karışımla bunu kolayca yapabilirsiniz. Sert bir fırçayı çamaşır suyu karışımına batırarak küfü iyice fırçalayın (bu işlem duvarlarınızdaki boyaya zarar verebilir). Çamaşır suyu kullanırken dikkatli olun – eldiven giyin, camlarınızı açın ve çamaşır suyunu önce küçük bir bölgede test edin. Kullandığınız ürünün kullanım talimatlarını mutlaka okuyun ve çocukları çamaşır suyundan uzak tutun.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?