Yorgun ya da dalgın olduğumuzda elimizdeki eşyaları pek sıkı tutamıyor, etrafa savuruyor ya da mobilyalara çarpabiliyoruz. Özellikle elimizdeki eşya cam ise kırılıyor, en iyi ihtimalle çatlayıp küçük cam kırıkları bırakabiliyor.
Bu olası kazalarda, bizim ya da sevdiklerimizin bir yerine cam batmaması için hızla hareket etmek istiyor, elektrik süpürgesini tuttuğumuz gibi olay yerine getiriyoruz.
Peki, cam kırığında elektrik süpürgesi kullanmak doğru mu?
Cam eşya kırılır kırılmaz etrafa hızlıca yayılıp endişe yaratabiliyor. Ancak doğru temizleme yöntemlerini bilirseniz hem kırıkları kolayca temizleyebilir hem de başka hiçbir eşyaya zarar vermezsiniz.
Cam kırıkları etrafa saçıldığında ilk aklınıza gelen elektrik süpürgenizle süpürmek olabilir. Ancak özellikle elektrik süpürgenizin esnek hortumunu çıkarmadan camları süpürmeye başlarsanız büyük cam parçaları hortuma zarar verip süpürgenizin emiş gücünü düşürebilir. Aynı şekilde elektrik süpürgenizin ucunda yer alan tırtıklı, fırçalı alanı da çıkarmadan süpürmeye kalkışırsanız küçük cam parçalarının bu alana yapışmasına neden olabilir, cam parçalarını evin diğer alanlarına da taşıyabilirsiniz. Bu yüzden, öncelikle büyük cam parçalarını toplamalı, küçük parçaları varsa el süpürgesi ile süpürmeli, el süpürgesi yoksa elektrik süpürgesinin esnek hortumunu ve fırçalı ucunu çıkararak, küçük, sert başlığıyla süpürmelisiniz. Süpürme işiniz bittiğinde el süpürgesinin ve elektrikli süpürgenin toz haznesini çöp poşetine boşaltmalı, eğer toz torbası varsa direkt toz torbasını çöpe atmalısınız.
Adım adım kırılan cam nasıl temizlenir?
Önce güvenlik!
Cam kırıldığında çocukları ve hayvanları alandan uzaklaştırın. Temizliğe geçmeden önce tabanı kalın ev ayakkabısı ya da terlik giyin. Kalın, sağlam eldivenler takın ve mümkünse gözünüze de gözlük takmayı unutmayın.
Işığı arttırın.
Cam kırıklarının hiç tahmin edemeyeceğiniz noktalara ulaşabileceğini unutmayın. Bu yüzden, lambanın ışığını arttırabilir, telefonunuzun el fenerini kullanabilirsiniz. Cam, ışıkta parlayacağı için ışığı arttırmak kırıkları görmenizi ve temizlemenizi kolay hale getirecektir.
Büyük parçaları elinizle alın.
Büyük cam parçalarını keskin yerinden tutmadan dikkatlice alın ve kalın bir çöp poşetine yavaşça atın. Büyük parçalar bittiğinde küçük parçaları ellerinizle temizlemeye çalışmayın.
Süpürün.
Yukarıda belirttiğimiz gibi elektrikli süpürge kullanacaksanız süpürgenizi uygun hale getirin. Eğer süpürge kullanmayacaksanız yumuşak kıllı bir el süpürgesi ile bölgeyi bir alana doğru süpürün ardından faraş ile toplayarak kalın çöp poşetine boşaltın.
En minik parçaları almak için tüyoları deneyin.
Süpürmeyi bitirdikten sonra hala küçük parçalar görüyorsanız kalın kağıt havluyu su ile nemlendirin, cam kırıklarının üzerine bastırın ve toparlayıcı bir hareketle alın. Cam parçalarını hızla aldığınızı göreceksiniz.
Eldiveninizin etrafına yapışkan kısmı dışarıda kalacak şekilde koli bandı sarın. Elinizi dikkatlice kırıklara değdirin ve bandı çöp poşetine atın.
Küçük cam parçalarını toplamanın diğer bir yolu da evcil hayvan tüylerini almak için tasarlanmış rulo tüy toplayıcılar kullanmaktır. Tüy toplayıcı ruloyu kırıkların üzerinde gezdirin işiniz bittikten sonra birkaç yapışkan sayfayı tedbir amaçlı çöpe atın.
Eğer alanda hala küçük parçaların olabileceğinden şüphe ediyorsanız, kullanmayacağınız bir yer temizleme bezini nemlendirin ve dikkatlice alanı silin. Sildiğiniz bezi mutlaka çöpe atın.
Cam kırıklarını temizlerken kullandığınız terliklerin altını kontrol edin ve cam kırığı olmadığından emin olun. Eldivenleri mümkünse çöpe atın. Süpürgelerinizin toz haznelerini boşaltın ya da toz torbasını çöpe atın.
Dikkat: Cam kırıklarını koyduğunuz poşete birkaç poşet daha geçirin ve sokağa koymak yerine çöp tenekesine ya da cam geri dönüşüm kutuların atın. Açık bırakılan ya da kolayca yırtılabilecek poşetlere koyduğunuz cam parçalarının dağılarak çevreyi kirletebileceğini, sokak hayvanlarına zarar verebileceğini unutmayın!
Artık cam kırıklarını kolayca nasıl temizleyebileceğinizi biliyorsunuz. Gerekli önlemleri alın, temizlik adımlarını uygulayın ve cam kırıklarından korkmayın!

Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir?
Çamaşır makinesinin içi nasıl temizlenir, çamaşır makinesi nasıl dezenfekte edilir gibi soruların cevabı düzenli temizlik ve dikkatli kullanımdır. Aşağıdaki adımları izleyerek çamaşır makinenizi kolaylıkla temizleyebilir ve bu işlemi dilediğiniz sıklıkta tekrarlayabilirsiniz. Bu adımları uygularken temizlik fırçası, temizlik bezi gibi malzemelerin yanı sıra koruyucu eldiven ve maske gibi malzemeleri de kullanarak sağlığınızı korumayı ihmal etmemelisiniz.
- 1
Havalandırma
Çamaşır makinenizi kullandıktan sonra kapağını bir süre açık bırakarak içindeki sıcak ve nemli havanın dışarı çıkmasını sağlayın. Böylece çamaşır makinenizde kötü kokuların oluşmasını engelleyerek çamaşırlarınızın daima güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
- 2
Lastiği Temizleyin
Çamaşır makinesi lastiği temizliği çok önemlidir. Çünkü bu lastik yani conta kısmında biriken deterjan kalıntıları kötü koku oluşumuna sebep olur. Saç, pamuk, tüy, deterjan kalıntılarının biriktiği lastik bölümünü nemlendirilmiş bir temizlik beziyle iyice ovarak temizleyebilirsiniz. Küf ve bakteri oluşumunu önlemek için bu işlemi sık sık tekrarlayabilirsiniz.
- 3
Deterjan Gözünü Temizleyin
Çamaşır makinesi temizliği sırasında en çok ihmal edilen yerlerden biri deterjan gözüdür. Deterjan gözü yuvasından çıkabiliyorsa, çıkardığınız deterjan gözünü 20 dakika sabunlu suda bekletin. İnatçı lekeleri ve küçük girintileri temizlemek için yalnızca temizlik amacıyla kullandığınız bir diş fırçasından yararlanabilirsiniz.
- 4
Tamburu Temizleyin
Makinenizin tamburunu nemli bir bezle silebilirsiniz. Pas ve kireç lekeleri varsa klorsuz bir temizleme ürününü sulandırarak nemli bezle temizlemeniz de mümkün. Bulaşık teli gibi sert cisimler kullanmayın. Kireç kalıntılarını kazımayın. Çamaşır makinenizin deterjan gözüne bir adet (200ml) Omo Makine Temizleyicisi koyup, makinenizi boş şekilde çalıştırın. Düşük sıcaklıkta etkili formülü ile sizlere dilediğiniz makine programında ürünü kullanabilme olanağı sağlıyor. Bu ürünü kullandıktan sonra makineniz için 3 ay boyunca bir temizleme işlemi yapmanıza gerek kalmaz. Makinenizde oluşan kir ve kalıntıları temizleyerek derinlemesine hijyen ve ferahlık sağlar.
- 5
Pompa Filtresini Temizleyin
Çamaşır makinesinin pompa filtresine su tahliyesi esnasında bozuk para, toka, iğne, düğme gibi cisimler sıkışabilir. Pompa filtresini sık sık kontrol ederek içine takılan cisimleri çıkarmanız gerekir. Bu bölümde küf ve bakteri oluşumunu önlemek için sık sık temizlemeniz önerilir. Pompa filtresinin bulunduğu yuvanın kapağını ve iç kısmını antiseptik özelliği bulunan bir deterjanla silebilirsiniz.
- 6
Su Giriş Filtresi Temizliği
Çamaşır makinesinin arkasında yer alan vanalardaki su filtrelerini düzenli olarak temizleyerek kireç oluşumunu önleyebilirsiniz.