Yeni yapılmış bir eve taşınırken evin ilk kullanıcısı olduğunuzu bilmek oldukça keyif vericidir. Ancak henüz inşaat sonrası ev temizliği yapılmamışsa evinizin tadını çıkarmadan önce zorlu bir temizlik sizi bekliyor demektir. Yerde birikmiş molozlardan, camdaki boya lekelerine, her yere yayılmış tozlardan fayans temizliğine kadar düşünülmesi gereken birçok adım vardır.
İnşaat sonrası ev temizliği sırasında önce kaba temizlikle başlamak, sonrasında temizleyeceğiniz yüzeylere uygun Cif Amonyaklı Krem gibi güçlü ürünler kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Genel İnşaat Temizliği Nasıl Yapılır?
Bu zorlu temizliği genellikle temizlik şirketlerine yaptırmak tercih edilir ancak kendiniz de yapabilirsiniz. Özellikle de arkadaşlarınız veya ailenizden yardım almanız durumunda bir ya da iki günlük süre tertemiz evinizde oturmaya başlamanız için yeterli olacaktır. İnşaat sonrası ev temizliğinin genel kuralları şunlardır.
- 1
Kaba Atıklardan Kurtulun
Öncelikle yerde birikmiş molozlardan, inşaat atıklarından, kutu ve kablolardan, bantlardan kurtulun. Böylece evdeki kirliliğin kabasını almak yapmanız gereken temizliğin boyutunu daha iyi anlamanızı sağlar.
- 2
Detaylı Temizliğe Hazır Olun
İster inşaat ister renovasyon olsun, evin içinde yapılan işlemler çok fazla toz yaratır. Evin aklınıza gelen her noktasında toz birikmiş olabilir. Bu sebeple detaylı bir temizlik yapmanız gerektiğiniz unutmayın.
- 3
Yüz Maskesi ile Korunun
İnşaat temizliği nasıl yapılır dediğinizde ihtiyacınız olan en önemli ürünlerden biri yüz maskesidir. Boya lekelerini çıkarmak için tiner olsun, fayanslarda kullanacağınız çamaşır suyu olsun birçok malzemeyi kullanırken yüz maskesi kullanmanız gerekecektir.
- 4
Temizliğe Yukarıdan Başlayın
Her temizlikte olduğu gibi yukarıdan aşağıya gitmek işinizi kolaylaştırır ve temizlediğiniz zemini bir kere daha temizlemek zorunda kalmazsınız. Bu yüzden duvarları, dolapları ve camları öncelikle temizleyin. Ayrıca dıştan içe temizlemek, yani balkon ve camları temizleyip içeri girmek de akıllıca bir strateji olacaktır.
İnşaat Sonrası Detaylı Temizlik Nasıl Yapılır?
Bazı yüzeyler inşaat sırasında daha zorlu lekelere maruz kalmış olabilir. Bu yüzeyleri temizlemek için şu yöntemleri kullanabilirsiniz.
- 1
Banyoyu Temizleyin
İnşaat sonrası banyo temizliği sırasında alçılı ve kireçli yüzeyleri, fayansları ıslatmadan önce bir çuval yardımıyla ovarak kirin kabasını alabilirsiniz. Sonrasında duşakabini ve tuvaleti Domestos gibi etkili bir çamaşır suyuyla temizleyebilirsiniz.
- 2
Fayansları ve Derz Aralarını Unutmayın
İnşaat sonrası fayans temizliği nasıl yapılır dediğinizde öncelikle maskenizi takıp, camları açarak tüm tozları güzelce süpürün. Bir bez ile fayansların kabasını alın. Derzleri temizlemek için Cif Amonyaklı Krem gibi etkili bir ürün kullanabilirsiniz.
- 3
Camları Lekelerden Arındırın
İnşaat sonrası cam temizliği nasıl yapılır dediğinizde ise muhtemelen boya lekelerine müdahale etmeniz gerekecektir. Bu lekeleri öncelikle jilet ile kazıyabilirsiniz. Ardından maskenizi takıp boya lekelerini tiner ile çıkarabilirsiniz. Son olarak camlarınızı normal bir şekilde silerek ince temizliğini yapmak gerekecektir.
- 4
Zemini Silin ve Temizliği Bitirin
İnşaat sonrası parke temizliği için önce elektrik süpürgesiyle iyice süpürün. Sonrasında ahşap yüzeyler için özel olarak üretilen Cif Jel Zemin Uzmanı gibi bir temizleyiciyi suya ekleyerek bez veya paspas ile silebilirsiniz. Bu yöntemlerle inşaat sonrası ev temizliği nasıl yapılır sorunuz yanıtlanmış olacak. Size ise yorucu bir temizlikten sonra yeni ve tertemiz evinizin keyfini çıkarmak kalacak.
Bunlara Dikkat!
İnşaat temizliği nasıl yapılır dediğinizde, yukarıdan aşağıya ve dışarıdan içeriye doğru bir yol izlemeye özen gösterin. Tiner, çamaşır suyu gibi ürünleri mutlaka talimatlarına uygun şekilde, bir maske takarak kullanın ve ortamı iyi havalandırın. Alçı ve kireç fazlası bulunan yüzeyleri ıslatmadan önce bir çuval yardımıyla ovalayarak fazla kirlerden kurtulun.