String Art/İp Sanatı Nedir?

String art yani ip sanatı nedir? String art malzemeleri nelerdir? String art nasıl yapılır? String art yani ip sanatı hakkında detaylı bilgi için okumaya devam edin.

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
String art

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

String art/ip sanatı nedir?

String art, iğne veya çivilerin etrafına iplik dolayarak ortaya şekil ya da resim çıkarma sanatıdır.

70’lerde popüler olan string art, az malzeme kullanılması ve üst düzey bir beceri gerektirmemesiyle sevilen retro zanaatlerden biri diyebiliriz.

String art yaparak duvarlarınızı süsleyebilir, masanıza şık bir dekor katabilir ya da sevdiklerinize hiç unutulmayacak el emeği bir hediye hazırlayabilirsiniz.

String art malzemeleri nelerdir?

String art yani ip sanatı, az malzeme ile yapılan eğlenceli el işlerinden biridir. Malzemeleri satın alabileceğiniz gibi evdeki az kalmış ipleri, tahta parçalarını ve geçmişten kalan çivileri kullanabilir,  geri dönüşüme katkıda bulunurken ortaya harika tasarımlar çıkarabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Tahta parçası

  • Çiviler

  • İp

  • Çekiç

  • Makas

  • Dilediğiniz şekilde basılı görsel

Adım adım string art yapımı

Malzemelerinizi hazırlayın.

Malzemelerinizi masanın üstüne koyarak hazırlayın. Yapmak istediğiniz şekli bulun ve mümkünse tahtanızın boyutuna uygun olarak yazıcıdan çıkartın.

Örneğin; ev görselini internette aratın, bulduğunuz görseli yazıcıdan çıkarın ve tahtanızın üstüne yerleştirin. Eğer yazıcıdan çıkaracak vaktiniz yoksa aklınızdaki şekil ya da resmi bir kağıda çizebilir ya da tahtada belirgin olmayacak bir kalemle işaretleme yapabilirsiniz.

Eğer string art yapmayı ilk kez deniyorsanız, ana hatlarını çıkarmak için görselden destek alabilir, işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Şekil ya da resmi tahtaya sabitleyin.

Yazıcıdan çıkardığınız ya da elinizle çizdiğiniz görseli bantla tahta zemine yapıştırın. Kaymadığından ve istediğiniz noktada olduğundan emin olun.

Çivileri yerleştirmeye başlayın.

Çivilerinizin aynı boyda ve iyi durumda olmaları, ipleri geçirirken kolaylık sağlayacaktır.

Çivileri tek tek alın ve yapıştırdığınız görseli takip ederek çekiç yardımıyla çakın. Çivileri birbirine yakın olacak şekilde yerleştirdiğinizden emin olun. Parmaklarınızı koruyun, sert ve hızlı hareketlerden kaçının. Eğer çivileriniz küçükse ve parmaklarınızı koruyamayacağınızı düşünüyorsanız çivinin yerini belirledikten sonra kargaburun bir pense ile çiviyi kavrayın ve çekici bu şekilde kullanın.

Tahtaya sabitlediğiniz kağıdı çıkarın.

Tüm çivileri çaktığınızda hepsinin yeterince sağlam olup olmadığını kontrol edin. Eğer bazı çiviler diğerlerinden uzun kalmışsa birkaç kez daha vurarak diğerleriyle aynı boya getirin. Tahta yüzeye yapıştırdığınız şekil ya da resim kağıdının önce bantlarını sökün, ardından kağıdı yırtarak çıkarın. Çivilerin altında kalan kağıtlar çıkmayabilir. Bu sorun değildir ancak etrafında kötü bir görüntü oluşturacak parçaların kalmadığından emin olun.

İpinizi sabitlemek için bir başlangıç noktası belirleyin.

Yapacağınız şekil/resim için bir başlangıç çivisi belirleyin. İpinizi hazırlayın ve başlangıç çivisine iple düğüm atın. Başlangıç noktasındaki ipin kaymaması için şeffaf bir yapıştırıcı kullanın. Eğer yapıştırıcınız yoksa oje kullanmak da işinize yarayacaktır.

İpinizi çivilerin etrafına dolamaya başlayın.

Burada öncelikle ilk yapmanız gereken şey karar vermektir. Tasarımınızı sadece dış hatları dokuyarak mı yapacaksınız yoksa içini de dolduracak mısınız? Farklı renk ip kullanacak mısınız? Her şeyi simetrik mi yapacaksınız yoksa gelişigüzel olarak dolamaya devam mı edeceksiniz? Tasarımınız için kararınızı verdikten sonra ipi çivilerin etrafında dolamaya başlayın. İpliği dokumanın bir kuralı yok; başlangıç çivisinin hemen karşısından devam edebilir, yanından ilerleyebilir ya da yukarı aşağı gidebilirsiniz. Farklı renkte bir ip kullanmak istediğinizde, ipi belirlediğiniz yeni bir başlangıç noktasına bağlayın ve dolamaya devam edin.

Tasarımınız bittiğinde son çiviyi belirleyin.

İpi çiviye dolamaya başlarken nasıl başlangıç noktası belirlediyseniz bitirirken de bir bitiş noktası belirleyin. İpinizi son kez dolayın ve bir düğün atın. Ardından makasla kalan ucu kesin ve yapıştırıcı ile sabitleyin.

İşte bu kadar. Artık string art’ınız hazır! Bu el emeği tasarımla duvarlarınızı, masalarınızı süsleyebilir, sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Atık tuvalet kağıdı rulosundan vazo nasıl yapılır öğrenmek ister misiniz? Eğer cevabınız evet ise buraya tıklayın, daha fazla kendin yap projesi için bizi takip etmeyi unutmayın! 

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Evde Teraryum Yapımı: Teraryum Nasıl Yapılır?

    Teraryum yapımı için ilk etapta bir fanusa ve diğer malzemelere ihtiyaç duyarsınız. Fanusun kapalı ya da açık olması tamamen sizin beklentilerinize ve isteklerinize göre belirleneceği için seçim noktasında dilediğiniz kararı verebilirsiniz. Son dönemlerde bu hobinin yaygınlaşması ile birlikte birbirinden farklı tasarım ve boyutlara sahip teraryum modelleri bulmak oldukça kolay hale geldi. Alt tarafı, cam fanus içinde bitki deyip geçmeyin, yüzlerce farklı tasarım ile evinizi şık ve yeşil dostu bir hale getirebilirsiniz! Kendi teraryumunuzu yapmaya başlamadan önce farklı teraryum örnekleri inceleyerek hem yaratıcı fikirler edinebilir hem de bu küçük ekosistemlerin sınırsız dünyasını keşfetmenin tadını çıkarabilirsiniz.

    Teraryum nasıl yapılır sorusunun tek bir cevabı olmasa da ihtiyacınız olacak temel malzemeleri listelemekle işe başlayabilirsiniz. İlk olarak bir fanus ve zemini oluşturacak kum, taş, kaya ya da toprak seçimi ile işe başlayabilirsiniz. Sizin için sıraladığımız bu adım adım rehber sayesinde sevdikleriniz, “evde teraryum nasıl yapılır?” diye sorduğunda cevabınız hazır olacak!

    1. 1

      Teraryum yapımına cam fanusları değerlendirerek başlayabilirsiniz.

      Hazır teraryumlardan satın alabileceğiniz gibi kendi zevkinize göre bir aranjman da oluşturabilirsiniz. Çünkü evde teraryum yapımı sandığınızdan çok daha kolay. Teraryum neye yapılır merak ediyorsanız, öncelikle bir fanus, kavanoz veya teraryum aranjmanını yerleştireceğiniz herhangi bir kaba ihtiyacınız olacak. Teraryum için uygun saksı ya da kabı seçerken önemli olan nokta, seçtiğiniz kabın yeterince derin ve çalışmanıza uygun genişlikte olması. Evde tek kalmış, kullanmadığınız cam demlikler, kavanozlar, küçük kaseler, eski çay fincanları ve yeşillenmesini istediğiniz her türlü kap bu iş için uygundur. Güzelce yıkanmış ve kurulanmış kabınız artık mini botanik bahçeniz olmaya hazır! 

    2. 2

      En sağlıklı teraryum bakımı için doğru toprak karışımını seçin.

      Güzel bir zemin hazırlamak teraryum yapımı için olmazsa olmazdır.  Besleyici değeri yüksek olan ama mümkünse gübre içermeyen bir toprak ile tabanı hazırlamanız gerekir. Bunun için kaktüs ve teraryumlar için özel olarak üretilen toprak karışımlarını kullanabileceğiniz gibi kendi toprak karışımınızı da oluşturabilirsiniz. Teraryum toprak karışımı yaparken, üst kısımda hafif, gözenekli bir toprak kullanmak en iyisidir. Ağır bahçe toprakları kullanmaktan kaçınmak ve daha uzun süre su tutan toprakları tercih etmemek önemlidir. Eğer toprak suyu yeterince süzemezse bitkileriniz bozulmaya başlayabilir.

    3. 3

      Çakıl taşları ile teraryum tabanını oluşturun.

      Teraryum yapımı için gerekli malzemeler düşünüldüğünde toprak karışımından sonra en önemli adım çakıl taşlarıdır. Bu sadece teraryumunuzda şık bir görsellik oluşturması açısından değil, teraryum yapımının temelini oluşturmak için de çok önemli bir detay. Bu adımda kabın altına çakıl taşlarını veya küçük taşları, kabınızın büyüklüğüne göre yerleştirin. İdeal olan ölçü, büyük bir cam fanusa bir ya da iki parmağı geçmeyecek kadar çakıl taşı yerleştirmektir. Altta olan taşlar, topraktaki fazla suları süzerek kabın tabanında birikecek suyu neme çevirme görevini üstlenir. Böylelikle drenaj sağlayarak bitkilerinizin köklerinin çürümesine de engel olur.

      Çakıl taşlarından daha küçük hale getirdiğiniz aktif kömürleri, taşların üzerine serpiştirin. Bakterilerin oluşumunu engelleyen kömür, küf oluşumunun da önüne geçer ve toprağı taze tutar.
    4. 4

      Teraryum için ilk kat toprağı ekleyin.

      Çakıl taşlarını dizdikten sonra bitki köklerini yerleştirmek için fanusa bir miktar toprak ekleyin. Ne kadar toprak kullanmanız gerektiğinden emin olamıyorsanız, ekeceğiniz bitkilerin saksılarını ölçü olarak kullanabilirsiniz. Derinlik oluşturacak kadar toprağı ekledikten sonra bitkiyi saksısından çıkarmadan toprakta delikler oluşturun. Bitkinin kökleri uygun bir şekilde sığıyorsa yeterli miktarda toprak eklenmiş demektir.

    5. 5

      En verimli teraryum yapımı için bitki köklerini uygun şekilde yerleştirin.

      Toprak ekleme işlemini tamamladıktan sonra teraryum için seçmiş olduğunuz bitkilerin köklerini nazikçe düzelterek yerleştirilmeye hazır hale getirmelisiniz. Köklerin yanlara doğru uzaması için bitki köklerini yatay hale gelmesi için düzeltmeniz, başarılı bir şekilde bitkilerin kök salmasına yardımcı olur. Önceki adımda delikler oluşturarak ekme yöntemini tercih ettiyseniz, bir bitkiyi yerleştirip sonraki adıma geçebilirsiniz.

    6. 6

      İkinci kat toprağı ekleyip ekim işlemini tamamlayın.

      Bu adımda bitkileri toprağa dilediğiniz gibi yerleştirdikten sonra ikinci kat toprakla köklerin üzerini kapatın. Bu işlemi yaparken köklerin yüksekliği ile toprağın yüksekliğinin yakın olmasına özen gösterin. Bitkileri çok gevşek ya da çok sıkışık bir şekilde dikmemeye özen gösterin.

    7. 7

      Süslemelerle evde teraryum yapımı işlemini şık ve eğlenceli bir hale getirin.

      Teraryum, çiçek ya da yosun gibi farklı bitkiler yetiştirebileceğiniz bir alana sahip olmanızı sağlarken aynı zamanda şık bir ekosistem yaratmanıza da yardımcı olur. Ayrıca cam fanus değerlendirme açısından da birebirdir. Bitki ekimi işlemini tamamladıktan sonra kaya parçaları, odun ya da dal parçaları, renkli çakıl taşları gibi farklı doğal malzemeler ile bitkileri sıkıştırmadan dekorasyona devam edebilirsiniz. ​

      Dekoratif objeleri teraryuma yerleştirirken uzun bir cımbız kullanmanız, bitkilere ve doğal malzemelere zarar verme ihtimalini ortadan kaldıracaktır.
Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?