Yeşil / Organik Kuru Temizleme Nedir?

Kuru temizleme gerçekten kuru bir işlem midir? Kuru temizleme zararlı mıdır? Yeşil kuru temizleme nedir? Kuru temizlemeye dair aradığınız tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Okumaya devam edin.

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Organik kuru temizleme

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Giysilerinizi sık sık kuru temizlemeye gönderir misiniz? Peki, kuru temizleme işleminin detaylarına hakim misiniz? Kuru temizlemenin aslında kuru bir işlem olmadığını zorlu lekeleri tek denemede çıkarmasından tahmin ediyor olabilirsiniz. Evet, tahminleriniz doğru! Kuru temizlemeye gönderdiğiniz giysiler, kiri ve lekeleri çıkarmak için sıvı bir çözücü içinde işlem görüyor.

Giysileri temizlemek için kimyasal kullanılması Romalılar ile başladı, içeriği değiştirilip geliştirilerek bugünlere kadar geldi. Günden güne gelişen kuru temizleme, etkili ve hızlı temizlik için ne yazık ki kimyasal içeriğinden pek de uzaklaşamadı. Kuru temizleyicilerin yaklaşık %80’i bugün hala solvent perkloretilen veya “perc” adı verilen yoğun kimyasallar kullanıyor. Bu kimyasallar zamanla hem sağlığınıza hem de çevreye zarar veriyor. İşte, tam da bu yüzden yeşil/organik kuru temizleme fikri ortaya çıkıyor. Yeşil kuru temizleme ya da organik kuru temizleme olarak aratabileceğiniz bu yeni nesil kuru temizleme fikri, daha güvenli, daha çevre dostu çözücüler kullanarak hem sağlığınızı hem de çevreyi korumayı hedefliyor.

Amerika Birleşik Devletleri, yeşil kuru temizleme fikrini hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Hatta Kaliforniya eyaleti, Amerika’da kullanılan bir yeşil kuru temizleme hareketi olan ıslak temizleme ve CO2’ye geçiş yapan temizleme mağazalarına hibe sunuyor. 2023 yılına kadar da aşamalı olarak yeşil kuru temizleme mağazalarını attırmayı hedefleyerek tüm dünyaya öncülük ediyor.

Ülkemizde hala çok düşük bir oranda olan yeşil kuru temizleme / organik kuru temizleme hareketine hem sağlığımız hem de çevre için ortak olmaya ne dersiniz? Hemen çevrenizdeki yeşil/organik kuru temizleme mağazalarını araştırabilir, kuru temizlemeye götürmek için ayırdığınız giysileri bu mağazalara götürerek destek olabilirsiniz.

Eğer çevrenizde yeşil/organik kuru temizleme mağazası bulunmuyorsa, giysilerinizi kendiniz temizlemeyi deneyebilirsiniz. Peki, ama kuru temizleme ibaresi yer alan giysilerimi nasıl temizleyeceğim diye düşünüyorsanız okumaya devam edin.

Evde kuru temizleme nasıl yapılır?

1. Havalandırın.

Her kötü kokan giysiyi kuru temizlemeye vermek zorunda değilsiniz. Giysinizi bir askıya asın, mümkünse balkon, bahçe gibi havadar bir alana asın. 48 saat boyunca açık havada havalandırdığınız giysinizin kötü kokulardan arındığını göreceksiniz.

2. Sadece lekeli alanları temizleyin.

Bazen gittiğiniz bir davette üzerinize yiyecek/içecek dökülebilir. Hemen endişelenmeyin! Döküldüğünde temizlemek için yaymak yerine sakince kurumasını bekleyin. Eve gider giymez giysiyi çıkarın, lekeli bölgede eğer kalıplaşmış bir tabaka varsa sert bir cisimle bu tabakayı kazıyın. Soğuk ya da ılık su doldurduğunuz bir kovanın içine leke çıkarmada üstün performans gösteren Omo Active Fresh Sıvı Deterjan ekleyin. Mikrofiber bezi bu suya batırın ve neredeyse kuru olacak şekilde iyice sudan arındırın. Sadece lekeli alanı bezi dokundurarak temizleyin. Lekenin çıktığından emin olduğunuzda tekrar etmeyi bırakabilirsiniz. Giysinizin tertemiz olduğunu göreceksiniz.

3. Hassas çamaşırlarınız için buharlama tekniğini kullanın.

İpek, kaşmir, akrilik gibi hassas yapıdaki giysilerinizi de sürekli kuru temizlemeye götürmek zorunda değilsiniz! Ütünüzün buharından ya da varsa buhar makinenizden yararlanarak giysiyi buharlayabilir, buharla gevşeyen lekeyi de giysinin kumaşına uygun bir kumaş fırçasıyla fırçalayarak çıkarabilirsiniz.

4. İşlemeli giysilerinizi elde, yün, ipek gibi giysilerinizi çamaşır makinesinde yıkayın.

İşlemeli giysilerinizde lekelenmeler meydana geldiyse biraz önce bahsettiğimiz gibi sadece lekeli alanlara nokta atışı yaparak temizleyin. Kötü kokulardan arındırmak için havalandırın. Bazı yün, ipek, saten giysilerinizin etiketinde makinede yıkanmaz işareti yoksa kuru temizlemeye göndermeden evde yıkamayı deneyin. Giysilerinizin tersini çevirin, elde yıkama programında ya da maksimum 30 derece sıcaklıktaki kısa programda klor, fosfat, paraben ve boya içermeyen doğal doğal özlü formülüyle Omo Bio Sensitive Sıvı Deterjan kullanarak yıkayın. Havadar bir alanda direkt güneş ışığına maruz bırakmadan kurutun.

Siz de bu adımları izleyerek giysilerinizi kolayca temizleyebilir, kuru temizleme yapmış kadar temiz ve canlı durmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca geleneksel kuru temizleme yapmadığınız için de hem sağlığınızı hem de çevreyi koruyarak dünya için büyük bir adım atmış olursunuz.

Unutmayın; seçimlerinizde yaptığınız küçük bir değişim, gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya yaratmak için koskoca bir adım olabilir!

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Çamaşırlar Nasıl Dezenfekte Edilir?

    Çamaşır makinesinden yeni çıkan giysilerin mis gibi kokması ne yazık ki iyi temizlendiğinin göstergesi değil. Peki, çamaşırları dezenfekte etmek için ne yapabiliriz? Çamaşır makinesinde kıyafet dezenfekte etme adımları nelerdir? Merak etmeyin, bakterilerin üremesini engellemek için birçok hesaplı, kolay ve zararsız yöntem var.

    1. 1

      Çam yağı

      Kıyafet temizliği için etkili bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Bilim insanları saf çam yağının mikropların, virüslerin ve zararlı böceklerin yayılmasını durdurmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Saf çam yağını yıkama döngüsünün başlangıcında doğrudan yıkamaya ekleyebilirsiniz. Renkli çamaşırlarınızı dezenfekte etmekte kullanabilirsiniz. Çam yağının sıcak veya ılık suda en iyi şekilde etkili olduğunu, kokusunun yıkandıktan sonra kalabileceğini, kediler için zehirli olduğunu ve aynı zamanda çok alerjik olabileceğini unutmamakta fayda var. Ayrıca ipek veya yün üzerinde kullanılmamalıdır.

    2. 2

      Güneş ışığı

      Son derece etkili bir temizlik ve hijyen sağlar. “Kıyafetler nasıl dezenfekte edilir?” sorusunun cevabı için en etkili yöntem, çamaşırları güneş ışığında kurutmaktır. Ancak, güneşte uzun süre bırakmanın da solmaya neden olabileceğini unutmayın.

    3. 3

      UV Çubukları

      Güneşte kurutamıyorsanız, çamaşır dezenfekte işlemi için UV çubuklarını deneyebilirsiniz.

    4. 4

      Deterjan

      Kıyafet dezenfeksiyonu için bazı çamaşır deterjanlarını da göz ardı etmemek gerekiyor. Domestos eklenen yeni formülü ile Omo Domestos Etkili Toz Deterjan çamaşırlarınız için etkili bir hijyen ve temizlik sağlar.

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?