Konserve Kutusundan Saksı Yapımı

Evlerimizde sık sık kullandığımız konserve kutularını çöpe atmak yerine dönüştürebilir, eğlenceli vakit geçirirken doğaya katkıda bulunabiliriz. Yazımızı sonuna kadar okuyun, detaylı bilgi için videomuzu izleyin, konserve kutuları atık olmaktan çıksın.

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Konserve Kutusundan Saksı Yapımı

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Kullandığımız atıkları geri dönüştürerek yeryüzünde fark yaratabilir, temiz bir gelecek için birlik olabiliriz. Üstelik tek yapmamız gereken eski ve kullanılmış malzemelerden yeni ürünler, projeler üretmek ya da üretime yeniden katkıda bulunmak için atık noktalarını keşfetmek.

Atık bertaraf hiyerarşisi; azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür olmak üzere üç parçadır. Bu hiyerarşideki süreçler, enerjiyi ve potansiyel olarak yararlı malzemelerin israfını azaltır, kaynakların ve doğanın korunmasına yardımcı olur.

Konserveler, mutfaklarımıza girdiği günden beri kolaylığı, uzun süre dayanıklılığıyla hepimizin vazgeçilmezi oldu. Peki, çokça kullandığımız konserveler bittiğinde çöpe atmak yerine şık bir saksıya dönüşebilir desek çöpe atmaktan kurtulurlar mı? Üstelik atık konserve kutularını dönüştürerek doğaya katkıda bulunurken şık saksılarla evinize, balkonunuza yeni bir hava da katabilirsiniz.

Hadi, atık konserve kutularının dışını süsleyerek dekoratif objelere dönüştürmek için kolları sıvayalım…

Malzemeler:

  • Atık konserve kutuları

  • Temizlik bezi

  • Sprey boya

  • Yapıştırıcı

  • Görsel

  • Makas

1. Konserve kutusunun kapağını çıkarın.

Öncelikle konserve kutusunun kapağını elinize dikkat ederek çıkarın. Kenarların fazlasıyla keskin olabileceğini unutmayın. Çıkardığınız parçayı atık kutusuna atın.

2. Temizlik beziyle silin.

Atık konserve kutusunun çevresinde herhangi bir kalıntı olabileceği sebebiyle temizlik beziyle her yerini silin. Ardından kuruduğundan emin olun.

3. Sprey boya ile boyayın.

Seçtiğiniz renkte sprey boyayla atık konserve kutunuzun her yerini boyayın. Doğaya tam olarak katkıda bulunmak için arıtımı en zor pigment olan siyah sprey boya kullanmamanızı öneririz.

4. Görseli yapıştırın.

Bu adımda sevdiğiniz bir görseli, üzerinde sevdiğiniz bir yazı bulunan kağıdı dikkatlice makasla kesin ve yapıştırıcı sürün. Ardından konserve kutunuzun üzerine yapıştırın.

5. Bitkilerinizi yerleştirin.

Son olarak, dekoratif saksınızın içine bitkilerinizi koyun ve bitkinizin cinsine göre güneşli ya da karanlık bir bölgeye yerleştirin.

Atık konserve kutusundan evinize farklı bir hava katacak şık bir saksı yapmak işte bu kadar kolay!

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Evde Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

    Geldik geri dönüşüm evde nasıl yapılır sorusunu cevaplamaya. Kapsamlı bir geri dönüşüm sistemi oluşturmak için biraz zaman harcamalısınız. Bu sayede evde geri dönüşüm çok daha çabasız hale gelir. Bu sistem, ister kutu, ister çöp kutusu, ister torba olsun, geri dönüştürülmüş malzemelerinizi evde saklamak için depolama alanı oluşturulmasıyla başlar. Evde geri dönüşüm kutusu yapmak hem sandığınızdan daha basit, hem de çok etkilidir. Geri dönüşüm kabını çöp kutusunun yanına yerleştirmek herkese mümkün olduğunca geri dönüşüm yapmalarını hatırlatacaktır.  Evde daha etkili bir şekilde geri dönüşüm için bazı basit ipuçları:

    1. 1

      Evde geri dönüşüm kutusu yapın.

      Cam, kağıt ve plastik atıkları ayrıştırmak için geri dönüşüm kutusu oluşturun. Bu kutuyu da kullanılmayan plastik kutulardan yapabilirsiniz. Kutuya daha fazla geri dönüştürülebilir malzeme sığdırabilmek için karton kutuları düzleştirerek, pet şişeleri küçülterek atın.

    2. 2

      Kağıtları ayrıştırın.

      Evde geri dönüştürebileceğiniz sadece gazeteler değildir. Ayrıca davetiyeleri, zarfları, doğum günü kartlarını geri dönüştürün. Her türlü karton, tuvalet ve kağıt havlu tüpleri bile geri dönüştürülebilir.

    3. 3

      Metalleri geri dönüştürün.

      Evdeki çoğu metal eşya, boş sprey kutuları, folyo ve tabii ki tüm boş soda şişeleri, meyve, sebze ve diğer gıda kutuları geri dönüştürülebilir. 

    4. 4

      Neyi geri dönüştürebileceğinizden emin değilseniz, geri dönüşüm merkezlerinin web sitesini kontrol edin.

      Geri dönüşüm kaplarınız için neyin uygun olup olmadığı konusunda kapsamlı bilgiler bulunmalıdır. Çoğu geri dönüşüm merkezi, akıllı telefonunuz için geri dönüştürülebilir atıklar hangileri ve hangi atıklar geri dönüştürülemez gibi bilgileri kontrol edebileceğiniz uygulamalara sahiptir. 

    5. 5

      Cam ürün atıklarını mutlaka ayrı bir şekilde depolayın.

      Cam sonsuz bir şekilde geri dönüştürülebilir. Birkaç geri dönüşümden sonra eskimez, bu nedenle cam şişelerinizi ve kaplarınızı her zaman geri dönüştürdüğünüzden emin olun. 

    6. 6

      Geri dönüştürülecek ürünleri temiz bir şekilde atın.

      Geri dönüşüm merkezlerine yardımcı olmak ve kötü kokuları önlemek için plastik veya cam gıda kaplarındaki gıda atıklarını, geri dönüşüm kutusuna koymadan önce yıkadığınızdan emin olun. 

    7. 7

      Ambalajlardaki geri dönüşüm işaretlerini dikkatli bir şekilde inceleyin.

      Geri dönüşüm işareti artık birçok günlük üründe görünüyor ve farklı ambalaj türlerinin nasıl geri dönüştürülebileceğini belirlememize yardımcı oluyor. Ambalaj atıklarının geri toplanması, yeniden kullanılması, geri kazanımının kolaylaştırılması ve tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla ambalajlar üretimleri sırasında işaretlenir. Ürünleri alırken üzerinde geri dönüşüm sembolü olanları tercih ederek çevrenize katkıda bulunabilirsiniz.

    8. 8

      Islak ve kuru atıkları ayırın.

      Tüm atıklarınızı bir araya toplamayın. Ayrı ıslak atık ve kuru atık imhası için hazırlık yapın. Islak atık, meyve ve sebze kabukları, çay poşetleri ve yemek artıklarıdır. Kuru atık, ahşap, metal, cam ve ilgili ürünleri içerir. Kuru atıklar genellikle çöplüklerde son bulur ve ıslak atıklar kompost kutunuza geri dönebilir. Atıkların ayrıştırılması çevre için önemlidir.

    9. 9

      Organik atıklarınızı kompost yapın.

      Meyve veya sebze satın aldığımızda, çoğu zaman fark etmeden, işe yaramaz sandığımız parçaları çöpe atıyoruz. Kompost yapmak kulağa zor ve uğraştırıcı gelse de aslında oldukça basit ve pratik bir işlemdir. Kompost, her türlü organik atığın bir araya getirilerek çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübreleme yöntemidir. Bir tezgah üstü kompostlayıcı, bahçenizde daha sonra kullanmak üzere, gübrelenebilir yiyecek artıklarınızı saklamanın kolay bir yoludur. Sonuçta, meyve veya sebzenin tamamı için para ödüyorsunuz, o halde neden yenmeyen kısımlarını da kullanmayasınız ki?

    10. 10

      Plastik su şişelerini geri dönüşümün bir parçası haline getirin.

      Her yıl binlerce plastik şişe, yalnızca sınırlı sayıda geri dönüştürülebildiği için çöplüklerde kalıyor. Bu yüzden onları atmak yerine şık eko-tuğlalar yapmak için kullanabilirsiniz. Bu tuğlalar, modüler mobilya yapımında, bahçeniz için dekoratif bir öğe ve kedi / köpek evi olarak kullanılabilir. Ayrıca biraz yaratıcılık ile plastik şişeler için farklı kullanım alanları yaratabilirsiniz. Örneğin, plastik şişelerin alt kısımlarını kesip içine fidan dikebilirsiniz. Ya da sarmaşıklarınızı yatay bir şekilde kestiğiniz ve iplerle astığınız pet şişelere dikebilirsiniz. Bu şık bitki tutucuların yapımı kolaydır ve eğlenceli dekorasyonlar oluşturmanızı sağlar.

  • Evde Geri Dönüşüm Yapılabilen Maddeler Nelerdir?

    Atıkları geri dönüştürmek için çok çeşitli hizmetler ve tesisler bulunmaktadır. Atık depolama alanlarına giden atıkların hacmini azaltmanın yanı sıra, ev atıklarınızı geri dönüştürmek ve kompostlamak, atık toplama ücretlerini en aza indirmeye yardımcı olur. Evde kullanılan öğelerin çoğu geri dönüştürülebilir. Geri dönüşümün faydaları arasında temiz bir ortam, tehlikeli maddelerin güvenli bir şekilde elden çıkarılması, kullanılan ambalajlar konusunda ve malzemelerin yeniden kullanılabilirliğine dair farkındalığı geliştirmek bulunur. Birçok ürün ambalajı, uluslararası geri dönüşüm sembollerini ya da nasıl atılması ve dönüştürülmesi gerektiğini tanımlamaya yardımcı olan semboller içerir. 

    1. 1

      Kitaplar evde geri dönüşüm için hazır.

      Önemsiz posta, dergiler, gazeteler ve yazıcı kağıdı düzenli olarak geri dönüşüm kutusuna girebilirken, kitapları geri dönüştürmek biraz daha zorludur. Nispeten iyi durumda olan kitaplara gelince, en iyi seçenek geri dönüşüm yerine bağış yapmaktır. Birçok hayır kurumu, kütüphaneler, okul ve kullanılmış kitapçılar, raflarınızı işgal eden eski romanları mutlu bir şekilde kabul edecektir. Ancak, o köpeğinizin çiğnediği eski ders kitabınızı ya da gerçekten kullanılamayacak durumdaki kitapları geri dönüştürmeniz mümkün. Dikkat etmeniz gereken nokta, atık toplama merkezinin kitapları diğer kağıtlarla mı yoksa ayrı bir şekilde mi kabul ettiğidir.

      Eski kitaplar
    2. 2

      Eski elektronik eşyalar da geri dönüştürülebilir atıklar içindedir.

      Ne yazık ki, eski elektronik aletleri diğer geri dönüşüm maddeleriyle atamazsınız. Ancak bu, hiç geri dönüştürülemeyecekleri anlamına gelmez. Eski dizüstü bilgisayarlarınızı, televizyonlarınızı, güç kablolarını ve diğer elektronikleri, donanımlı bir geri dönüşüm merkezine iletmeniz gerekir. En yakın geri dönüşüm tesisinin nerede olduğunu görmek için küçük bir araştırma yapabilirsiniz. Çoğu elektronik markası ve bazı elektronik mağazaları da geri dönüşüm programları sunar. Bu eski elektroniği sadece bir geri dönüşüm merkezine götürmek yerine çöp kutusuna atmanın daha cazip geldiğini hissederseniz, hemen durun. Birçoğunun çevreye gerçekten zarar verebilecek kimyasallar ve ağır metallerle dolu olduğunu unutmayın.

      Elektronik atıklar
    3. 3

      Spor ayakkabılar geri dönüştürülebilir malzemeler içerir.

      Küçülen ya da kullanılmayan spor ayakkabıları bağışlamak, artık eskisinden daha yaygın. Fakat yine de aşınmış ayakkabılar için durum hala pek parlak değil. Eski ve kullanılmayan spor ayakkabılar, çoğu zaman çöp kutusuna mahkum oluyor. Günümüzde birçok spor ayakkabı geri dönüştürülebilir. Geri dönüşüm programlarına sahip olan ayakkabı markalarını araştırarak bir sonraki alışverişinizi oradan yapabilirsiniz.

    4. 4

      Kahve kapsülleri de evde geri dönüşüm hareketinizi destekliyor.

      Eğer kahve keyfinizi tek kullanımlık kapsüllerle yapıyorsanız, geri dönüşüme başlamanın tam zamanı. Birçok kahve üreticisi, kahve kapsüllerini geri dönüştürmek ya da yeniden kullanabilmek için kendi tesislerini kullanır. Yeni kapsülleri satın alırken kullanılmış kapsülleri firmaya göndererek geri dönüştürülmelerine katkıda bulunabilirsiniz. Alışveriş listenize geri dönüştürülebilir kapsüller satan markaları ekleyerek ilk adımı atabilirsiniz.

      Kahve kapsülü
    5. 5

      Piller geri dönüşüm için evde neler yapılabilir sorusuna bir cevap.

      Şarj edilebilir ve tek kullanımlık pillerin her ikisi de geri dönüştürülebilir. Pillerin doğada çok zor çözünmesi ve içerisinde zehirli metaller bulunmasından dolayı asla çöpe atılmamalıdır. Bu yüzden pillerinizi atmadan önce iki kere düşünmelisiniz. Evinizin çevresinde bulunan atık pil kutularının nerede olduğunu ve eski pilleri doğru şekilde nasıl atacağınızı internetten öğrenebilirsiniz. Pillerin içerisinde ağır metaller olması nedeniyle geri dönüşüm yapacağınız pillerde akma olup olmadığını kontrol edin ve eğer sızıntı oluşmuşsa vücudunuzla kesinlikle temas ettirmeyin. Pilleri ve çocuklarınızın yutabileceği geri dönüşüm malzemelerini, çocukların ulaşamayacağı bir yerde bulundurmayı da unutmayın.

      Atık piller
    6. 6

      Evde geri dönüşüm için diş fırçalarınızı değerlendirin.

      Kıllar yıprandıktan sonra, tahminen %59'umuz diş fırçalarımızı çöpe atıyor. Pek çoğumuz diş fırçasının artık geri dönüştürülebileceğinin farkında değil. Aslında tek yapmamız gereken ambalajı kontrol etmek. Son yıllarda üreticiler, diş fırçası saplarını ülke genelinde atıkların azaltılmasına yardımcı olan geri dönüştürülebilir plastikten yapmaya başladı. Alternatif olarak, diş fırçanız geri dönüştürülemiyorsa, tekrar kullandığınızdan emin olun! Eski diş fırçalarınızı derz temizliği, gümüş eşyalarınızı parlatma ve hatta ayakkabılarınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Bu yüzden geri dönüştüremeseniz bile ona ikinci bir hayat vermeyi deneyin.

    7. 7

      Eski şilteniz de evde geri dönüşüm için uygun.

      Bir şilteyi geri dönüştürmek, çoğumuzun yeni bir şilteye geçme zamanı geldiğinde yapmayı düşündüğü bir şey değildir. Fakat yataklarımızın aslında geri dönüştürülebilir malzemeler ile dolu olduğu bilinen bir gerçek. Metal yaylardan köpüğe ve pamuğa kadar hepsine yeni bir hayat verilebilir. Yataklarınızdan kurtulmanın birkaç çevre dostu yolu vardır. Belediyenin ya da yeni yatağınızı aldığınız şirketin onu almasını ayarlayabilirsiniz. Çünkü çoğu belediye ve marka, artık geri dönüşüm çabalarına yardımcı olmak için bu ürünler için toplama ve geri dönüşüm hizmeti sunmaktadır.

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?