Cam Nasıl Temizlenir?
Temizliğin en önemli adımlarından biri olan cam silme, genellikle detaylı temizliklerin içinde yer alıyor. Hava koşulları ve tozların uçuşması, camların sık sık kirlenmesine yol açabilir. Bu yüzden cam nasıl temizlenir sorusunu sizler için cevapladık ve cam silme konusunda en etkili yöntemleri paylaştık.
Eğer panjurunuz yoksa, yağmurlu günlerde camlarınızda oluşan yağmur damlaları canınızı sıkabilir. Ayrıca rüzgarlı havalarda toz ve kirlerin camlarınıza yapışmasına neden olabilir. Cam temizliğine geçmeden önce, cam silme işlemini yağmurlu ve çok güneşli günlerde yapmamanız gerektiğini hatırlatalım. Çünkü bu günlerde silinen camlarda mutlaka iz kalacaktır.
Mutfakta yaygın olarak kullanılan, özellikle yağ, sirke ve soslarda tercih edilen cam şişeler de düzenli olarak temizlenmelidir. Sağlık açısından sorun oluşmaması için cam şişe temizliğinin püf noktalarına göz atabilirsiniz.
Cam Temizliği Nasıl Yapılır?
Cam temizliğine geçmeden önce mutlaka pencere pervazlarını temiz bezle silin. Pencerenin kenar ve pervaz kısımlarını sildikten sonra kurulayın. Daha sonra cam nasıl silinir sorusu için en çok kullanılan yöntemleri deneyebilirsiniz;
- ✦
Şampuanla temizleme
Bir yemek kaşığı kremsiz şampuan ve ılık suyu sprey şişesine doldurun. Hazırladığınız karışımı camlara sıkın ve önce nemli bezle, ardından kuru bezle camları silin. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken şey, şampuanın krem içermemesidir.
- ✦
Yumuşatıcı ile temizleme
5 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı toz deterjan ve 1 yemek kaşığı Yumoş Ekstra çamaşır yumuşatıcısı ekleyin. Karışıma bezinizi batırın ve camları silin. Ardından mikrofiber bez yardımıyla kurulayabilirsiniz.
- ✦
Bulaşık makinesi parlatıcısı ile temizleme
Cam nasıl parlatılır sorusunun cevabı ise bulaşık makinesi parlatıcısıdır. Bunun için camları önce bulaşık deterjanlı su ile silmeniz gerekir. Ardından kurulamaya geçmeden önce makine parlatıcısını sıkın ve her köşeye yayın. Daha sonra kurulama bezi ile güzelce kurulayın.
- ✦
Cam sil ile temizleme
Marketlerde satılan cam silme suyu da bu konuda işinize yarayacaktır. Doğrudan cama sıkılan suyu sünger yardımıyla her köşeye yayın. Ardından mikrofiber bezle kurumaya geçin.
Cam Neyle Silinir?
Yukarıda bahsettiğimiz ürünler, cam silme suyu olarak düşünebilirsiniz. Peki, ama cam neyle silinir? Bu soru için yardımımıza yine mikrofiber bezler koşuyor. Özellikle kurulama aşamasında mikrofiber bez veya gazete kağıdı kullanın. Islatma suyunda ise eski bir kıyafetinizi kullanabilirsiniz. Marketlerde satılan cam silme bezleri de camı iz bırakmadan silmenize yardımcı olur.
Büyük ve geniş camlarda, mıknatıslı cam silme aparatlarından faydalanabilirsiniz.
Ulaşılamayan Cam Nasıl Silinir?
Ulaşamadığınız camları silmek için pencere pervazına çıkmayın. Bu durum son derece tehlikelidir. Bunun yerine uzun saplı bir cam sileceği kullanın. Süngerli kısmını önce cam silme suyuna batırın ve camları ıslatın. Ardından ters kısmını çevirerek fazla suyu alın. Kalan izleri mikrofiber bezle yok edebilirsiniz.
Cam temizliği nasıl yapılır sorusu, uzun ve geniş camlar için biraz zor gözükebilir. Ancak yüksek bir yerde oturuyorsanız, mop kullanarak camları silmeyi deneyebilir veya mıknatıslı cam silme aparatı kullanabilirsiniz. Son günlerde popüler olan mıknatıslı cam aparatları, çift taraflı temizlik sağlayarak zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Son olarak mop veya aparatınız yoksa uzun saplı bir sopanın ucuna temiz bez yerleştirerek camları temizlemeyi de deneyebilirsiniz.
Çift Cam Arası Nasıl Temizlenir?
Cam nasıl temizlenir sorusu için en çok merak edilen bir diğer soru ise, çift camların temizliğidir. Çift camların arası çok fazla kirlenmese de, genelde buhar sorunu oluşabilir. Bu sorunun asıl nedeni, camların arasında bulunan metal deliklerinin hava geçirmesidir. Nem ve hava geçiren delikler, çift cam arasında buharlanma problemine yol açar. Ne yazık ki çift cam arası temizliğinin evde yapılması mümkün değildir. Camı sökmek veya arasına ulaşmak için parçalamak, hem camın kırılmasına, hem de kullanılamaz bir hale gelmesine sebep olabilir.
Eğer çift cam arası kirliyse veya buharlandıysa, pvc işiyle uğraşan uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Uzman kişiler, metal delikteki sızıntının neyden kaynaklandığını bularak hava geçişini engeller. İçeride kalan buhar kuruduktan sonra camınız tekrardan temiz olacaktır.
Buzlu Cam Nasıl Temizlenir?
Cam temizliği nasıl yapılır sorusu buzlu camlar için de geçerlidir. Buzlu camı temizlemek için, su ve bulaşık makinesi parlatıcısını karıştırın. Hazırladığınız karışıma sünger batırın ve yumuşak tarafıyla camın her köşesini ovalayın. Nemli bezle camdaki lekeleri silin ve mikrofiber bezle kurulayın.
Cam nasıl parlatılır diye merak ediyorsanız, buzlu camı parlatmak için bulaşık deterjanı ve suyu karıştırın. Bezi bu suya batırın ve fazlasını sıkın. Ardından camı yukarıdan aşağı silin. Ardından kurulama beziyle kurulayın. Camınız tertemiz ve parlamış olacaktır.
Cam ile benzer bir yapıya sahip olan aynalar, her hafta temizlenmelidir. Aksi takdirde üzerinde leke ve parmak izi oluşabilir. Ayna nasıl temizlenir yazımızdan hem temizlik, hem de parlaklık için ipuçlarını öğrenebilirsiniz.
Lekesiz Cam İçin Püf Noktalar Nelerdir?
- ✦
Cam silme kimi zaman yorucu bir işlem gibi gözükse de, haftada bir veya iki haftada bir cam temizliği yapmak işinizi kolaylaştırabilir.
- ✦
Camları silmeye pervazlardan başlayın. Cam kenarlarının tozunu ise 4-5 günde bir alın. Camı silmeseniz bile kenarındaki tozları almak lekelenmeleri önleyecektir.
- ✦
Cam silme ve kurulama işlemini, her zaman yukarıdan aşağıya doğru yapın. Camları silerken dairesel hareketler kullanın. Bu lekeleri giderecektir.
- ✦
Camları kuruladığınızdan emin olun. Hafif nemli kalan camlar, iz oluşumunu artırır.
- ✦
Cam temizliğini yağmurlu günlerde yapmayın. Yağmur damlaları camda su izi kalmasına yol açar.
- ✦
Güneşli ve çok sıcak havalarda cam temizliği yapmak, cam silme suyunun hızla kurumasına ve lekelenmelere yol açar.
- ✦
Lekelenme oluşumunu önlemek için panjur ve sineklik kullanın. Sineklik, dışarıdan gelen tozları azaltacaktır.
- ✦
Camda leke kalmasını önlemek için mutlaka mikrofiber bez veya cam silme bezi kullanın.
Sıkça Sorulan Sorular
Cam En Güzel Nasıl Silinir?
Camın tertemiz olması için, su ve bulaşık deterjanı karışımını kullanabilirsiniz. Su ve deterjan camdaki lekeleri kısa sürede yok eder ve parlamasına yardımcı olur.
Camlar Kaç Ayda Bir Silinir?
Cam temizliği ayda bir kez yapılabilir. Ancak tozlanmayı önlemek için, her hafta cam kenarında oluşan tozlar alınmalıdır. Vakit bulamadıysanız, camları en fazla 2 ayda bir silmeye özen gösterin. Aksi takdirde, temizleme işlemi giderek zorlaşacaktır.
Camlarda Parmak İzi Oluşması Nasıl Önlenir?
Cam silme esnasında bulaşık eldiveni veya tek kullanımlık eldiven takarak camda parmak izi oluşmasını engelleyebilirsiniz.