Kapı Temizliği: Evdeki Kapılar Nasıl Temizlenir?

Kapı temizliği için hızlı ve etkili çözümler arayanlara müjde! Zahmetsiz kapı temizliği sırlarını öğrenmek için kılavuzumuzu takip etmeniz yeterli.

Güncellenmiş 20 Haziran 2022

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kapı temizliği

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Kapı temizliği dekorasyonun bir parçası desek şaşırır mıydınız? Mimarinin en önemli parçalarından biri olan kapılar, mekanlara şık bir dokunuş katarak dekorasyonu tamamlar. Fakat bu şıklığı sürdürmek için kapı temizliğine de dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca, farklı malzemelerden üretilen iç ve dış kapıların kullanım ömrünü uzatabilmemiz de temizlikle doğrudan ilişkilidir. 

Yazımıza göz atarak hem kapılardaki leke ve kirlerden kurtulmanın yollarını hem de daha hijyenik bir eve sahip olmanızı sağlayacak tüm püf noktaları öğrenebilirsiniz. Kapı temizliği ipuçlarını paylaştığımız bu adım adım kılavuz sayesinde, evdeki kapılar nasıl temizlenir sorusu sizin için bir sır olmaktan çıkacak.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Ahşap Kapılar Nasıl Temizlenir?

    Ahşap kapılar, diğer materyallerden üretilmiş kapılara göre daha çabuk kirlenebilir. Özellikle sıkıştırılmış ağaç türevi malzemelerden üretilen kapılar daha fazla kir ve toz tuttuğundan sık sık temizlenmesi gerekir. Ahşap kapı temizliği söz konusu olduğunda kapının hangi ahşap türünden yapıldığı oldukça önemlidir. Lake kapılar şık görünümlüdür; ancak kapı temizliği konusunda dikkat gerektiren ahşap türlerindendir. Tahta yüzeyin zarar görmemesi için güçlü kimyasallardan ve kaplamayı çizebilecek sert maddelerden kaçınılması gerekir.

    Günlük temizlik için nemli bir bez ile silinmesi ve kurulanması yeterli olsa da lekeler ve sararmalar için farklı malzemeler kullanılması gerekir. Ahşap kapı temizliği için etkili bir çözüm arıyorsanız aşağıdaki yöntemleri uygulamanız yeterli.

    1. 1

      Nemli bir bezle kapınızın tozunu alın.

      Can sıkan lekelerin üstesinden gelmeden önce mendile yapışıp tüm kapıya yayılmaması için kapınızın tozunu alın.

      İpucu: Hangi temizlik yöntemini seçerseniz seçin, temizliğe başlamadan önce kapılarınızın tozunu almayı unutmayın. Bunun için nemli bir bez ya da toz bezi kullanmanız yeterli olacaktır.

    2. 2

      Ilık su dolu kovaya bir miktar beyaz sabun rendeleyin.

      Sıkıştırılmış ya da kaplamalı ahşap kapı nasıl silinir sorusunun cevabı, mikrofiber bez, kimyasal olmayan temizlik malzemeleri ve ılık su gibi kaplama dostu malzemeleri içermelidir. Diğer ahşap kapılara göre daha hassas olduklarından sirke ya da temizlik malzemeleri kullanılmaması kapının kullanım ömrünü uzatacaktır.

    3. 3

      Kısıtlı vaktiniz varsa yüzey temizleme mendili kullanın.

      Birçok yüzeyde olduğu gibi ahşap kapılar nasıl temizlenir sorusunun da pratik bir cevabı var! Özellikle temizlik için kısıtlı zaman ve malzemeniz varsa hayat kurtarıcı yöntemlerden biri de dezenfektan özellikli yüzey temizleyicileridir. Yüzey temizleyici mendilleri, önceki maddede söz ettiğimiz sıkıştırılmış ağaçtan üretilen kapıların zarar görmesini engellemek için de kullanabilirsiniz.

      Temizleme işleminden sonra bir bezle kurulayarak su lekesi kalmasını engelleyebilirsiniz.
    4. 4

      Yüzey temizleme mendili ile kapının üstünü, köşelerini ve tüm kıvrımlarını silin.

      Cif Krem Sprey Limon ile kapıları iyice silin. Beziniz kirlendikçe yeni bir mendil kullanarak temizliğinize devam edin. Kapıların yeterince temiz olduğunu düşünene kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Yüzey temizleme mendilleri ile kirli bezlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Üstelik hem daha pratik ve hijyenik bir temizlik sunar hem de özel içeriği sayesinde kapı yüzeyinde daha parlak bir görünüm elde etmenizi sağlar.

    5. 5

      İnatçı lekeler için bulaşık deterjanı kullanın.

      Mendilin tek başına yeterli olmadığı durumlarda kolayca ulaşabileceğiniz bir malzeme olarak bulaşık deterjanından yardım alabilirsiniz. Mendile bir miktar bulaşık deterjanı sıkarak lekeleri nazikçe ovalayabilirsiniz.

    6. 6

      Temizlediğiniz kapıyı kurulayın.

      Temizlik işleminiz bittikten sonra temiz kuru bir bez yardımıyla kapınızı kurulayın. Kapı üstleri ve tüm girinti çıkıntıları silerek nemli kalmadıklarından emin olun.

  • Beyaz Kapılar Nasıl Temizlenir?

    Sararan beyaz kapılar nasıl beyazlatılır, zamanla kirlenen ve lekelenen kapılara sahip olan herkesin çözüm aradığı bir sorudur. Lekelerin yerleşmemesi için düzenli temizlik yapmak önemlidir. Aynı zamanda, yeni oluşan lekelere erken müdahale etmek, lekeleri temizleme başarınızı olumlu etkileyecektir. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak hem var olan lekelerden kurtulabilir hem de yeni lekeler oluşmasının önüne geçebilirsiniz.

    Arap sabunu, ev temizliğinde en sık kullanılan temizlik malzemelerinden biridir. Sararan beyaz kapı temizliği ya da beyaz kapıların sararmasını önlemek için tercih edebileceğiniz bir seçenektir.

    1. 1

      Bir kova suya 2 ölçek arap sabunu ekleyin.

      Aynı işlemi nemli bir beze az miktarda sıkacağınız Vim Arap Sabunu Sprey ile de yapabilirsiniz.

    2. 2

      Arap sabunu ve su karışımıyla kapınızın her yerini silin.

      Derinlemesine sildiğiniz kapılarınız eski beyazlığına kavuşturacaktır.

    3. 3

      İnatçı lekeler için bulaşık makinesi deterjanı kullanın.

      İnatçı lekelerden kurtulmak için bulaşık makinesi deterjanını biraz su ile ıslatın. Lekeli bölgelere sürerek lekelerin solmasını ve yumuşamasını sağlayabilirsiniz. İşlemi uygularken temizlik eldiveni kullanmayı unutmayın. Sonrasında nemli temiz bir bez yardımıyla deterjan kalıntılarını silin.

    4. 4

      Arap sabunu bulunmuyorsa bulaşık deterjanı kullanın.

      Beyaz kapı temizliği için tercih edilebilecek malzemelerden biri de bulaşık deterjanıdır. Evde arap sabununu olmadığı durumlarda aynı etkili temizlik sonucunu elde etmek için bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz.

    5. 5

      Bulaşık deterjanını mikrofiber bezin üzerine sıkın ya da bir miktar suya 2 ölçek bulaşık deterjanı ekleyin.

      Kullanacağınız deterjanın renklendirici içermediğinden emin olarak olası kazaların önüne geçebilirsiniz.

    6. 6

      Kapınızı derinlemesine silin.

      Hazırladığınız deterjanlı su karışımı ile sararmış kapıları silin. Lekeli bölgeleri birkaç defa silebilirsiniz.

    7. 7

      Temiz ve nemli bir bez yardımıyla durulayın.

      Kapınızı deterjanlı karışımla sildikten sonra su ile ıslattığınız temiz bir bezle kalıntıları durulayın.

  • Çelik Kapı Nasıl Temizlenir?

    Kapı temizliği yaparken çelik kapıların parmak izi ve toz gibi kirleri ahşap kapılara göre daha çok gösterdiğini fark edeceksiniz. Tıpkı ahşap kapılar gibi çizilmelere karşı hassas yapıda olan çelik kapıları temizlerken güçlü kimyasallardan ve sert malzemelerden kaçınmalısınız. Ayrıca, çelik kapının ahşap aksamları bulunuyorsa ahşap kapılarda izlenen metotları izleyerek temizliğinizi tamamlayabilirsiniz. Aşağıdaki basit yöntemle çelik kapınızı eski temizliğine ve parlaklığına kavuşturmak çok kolay!

    1. 1

      Ilık su dolu bir kovaya bir miktar yüzey temizleyici dökerek bezinizi ıslatın.

      Cif Perfect Power Paslanmaz Çelik eklediğiniz suda bez ya da süngerinizi ıslatın. Eğer mikrofiber bez yerine sünger kullanmayı tercih ederseniz, yüzeyi çizmemesi için yumuşak bir sünger tercih etmeyi unutmayın.

    2. 2

      Bezi sıkarak fazla ıslak bırakmadığınızdan emin olun.

      Kapı yüzeyinde su lekeleri kalmaması için ıslak bezi iyice sıkarak nemli hale getirin.

    3. 3

      Kapıyı silin.

      Kapı üstleri, tüm köşeler ve varsa girintileri es geçmeden kapınızı silin. Dilerseniz, temizlik işlemi bittikten sonra kuru bir bez yardımıyla kurulayarak daha parlak bir görünüm elde edebilirsiniz.

Kapı Temizliği: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?