Alışveriş ya da taşınma sonrası ne kadar çok atık kutu birikiyor değil mi? Peki, bu atık kutuları ne yapıyorsunuz? İşte, iyi durumda atık kutuları değerlendirebileceğiniz bir kendin yap projesi ile geldik! Hem de piyasada çok pahalıya satılan hasır sepetlerden yapacağız! Hazırsanız başlayalım!
İhtiyacın olacak:
- ✦
Atık karton kutu
- ✦
Makas
- ✦
Halat ip
- ✦
Silikon tabancası ve silikon
- ✦
Kumaş
- ✦
Cetvel
İşte, adım adım atık karton kutudan hasır sepet yapımı:
Karton kutunuzun temiz ve sağlam olduğundan emin olun. Çünkü, elinizdeki kutu çok yıpranmışsa, hayal ettiğiniz gibi dik duran şık bir hasır kutu elde edemeyebilirsiniz.
Kutumuzun kapağı olmayacak. Bu yüzden, kutunun üst kapak kısımlarını dikkatlice kesin.
Silikon ile yapıştıracaksanız silikon tabancanızı fişe takın ve ısınmasını bekleyin. Eğer yapıştırıcı kullanacaksanız halat ipi yapıştıracak güçte bir yapıştırıcı tercih ettiğinizden emin olun. Tercih ettiğiniz yapıştırıcı hazır olduktan sonra kutunun bir kenarının altından yapıştırıcı sürmeye başlayın. Halat ipin bir ucundan başlayarak yapıştırıcıyı takip edin.
Halat ipi aralık bırakmadan kutunun tamamına yapıştırın. Karton kutu tamamen hasır ip ile kaplandığında bir köşede durun ve hasır ipin ucunu makasla kesin. Yapıştırıcı sürün ve kutuya yapıştırın.
Hasır kutuya şıklık katacak kumaş için kutunuzu ölçün. Kumaş, kutunun dış kenarlarını da kaplayacağı için kutunun yüksekliğine 10cm – 30cm yükseklik ekleyin. Elde ettiğiniz yüksekliğe göre kumaşı kesin.
Kutunun içine yapıştırıcı sıkın ve kumaşı yapıştırmaya başlayın. Kumaşın bir kısmını kutunun dışına sarkıtmayı unutmayın.
Kutunun dışına sarkıttığınız kumaş parçalarını birleştirmek için birbirine yapıştırın.
İçini dilediğiniz şekilde doldurun.
İşte, atık karton kutudan birkaç malzemeyle pahalı hasır sepetlerden yapmak bu kadar kolay!
Küçük atık kutuları değerlendirmek isterseniz atık kutudan takı kutusu yapımı yazımızı okuyabilir, daha fazla sürdürülebilirlik projesi için buraya tıklayabilirsiniz.

Yaratıcı İleri Dönüşüm Projeleri
Geri dönüşüm, malzemeleri değer katacak şekilde tamir eder ve onlara yeniden kullanım amacı katar. Bu nedenle pek çok ürünün geri dönüştürülme potansiyeli vardır. Pek çok sektörden amatör ve profesyoneller, sürdürülebilirliği artırmak ve maliyetleri azaltmak amacıyla eski ürünlerden yeni ürünler yaratıyor. Evinizdeki malzemeleri kullanarak çevreyi daha az kirletmek de cabası! Yaratıcı ileri dönüşüm projeleri, evinizde atık muamelesi gören ama birazcık çabayla evinizi güzelleştirebilecek ürünleri daha iyi tanımanıza yardımcı olacak. İşte onlardan birkaçı:
- 1
Deterjan şişelerini telefon tutacağına dönüştürün.
Hepimizin başına gelmiştir, telefonumuzu şarj etmemiz gerektiğinde prizin etrafında telefonunuzu koyacak bir yer olmaz. Şarj kablosu da yeterince uzun olmadığından prizden aşağı sarkan telefonunuza bakakalırsınız. Ancak artık bu yeni ileri dönüşüm fikriyle kullanıp bitirdiğiniz deterjan şişeleri yardımınıza koşacak.
Her şeyden önce, evinize bir göz atın. Yuvarlak bir şişe yerine daha düz bir deterjan şişesi tercih edin. Düz bir şişe şekli, içine bir cep telefonu yerleştirildiğinde şişeyi duvara daha yakın ve sabit tutacaktır. Yumoş giysi spreyleri, şişe tasarımıyla istediğiniz sonucu elde etmenizi sağlayabilir. Dilediğiniz şekli şişeye çizin. Bir makas yardımıyla şişeyi kesin ve ona şekil verin. Maket bıçağı kullanarak adaptörün geçeceği deliği de kesmelisiniz. Bu tutamaç aynı zamanda telefonunuzu adaptöre asacağınız yer olacak. Kenarlar keskin kalırsa zımparalamayı ihmal etmeyin. Son olarak şişenin dışını zevkinize göre boyayın ya da atık kumaşlarla kaplayın.
- 2
Kullanılmayan merdiven ve sandalyeleri raf ya da kitaplığa dönüştürün.
Evde kullanmadığınız bir ahşap merdiven ya da eski bir ahşap sandalye mi var? Depoda çürüyen bu eşyaları hem kullanışlı hem de şık aksesuarlara dönüştürebilirsiniz. Merdiveni yatay olarak duvarınıza monte edip kitaplık olarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz merdiveni boyayıp ev dekorasyonunuzla uyumlu hale getirmeniz de mümkün. Ahşap sandalyeyse çok şık bir mutfak ya da banyo rafı olabilir. Sandalyenin sırt kısmını ayırarak kalan parçalarla minik bir raf oluşturabilirsiniz. Dilediğiniz gibi süslediğiniz rafı duvara dayayarak ya da asarak kullanabilirsiniz. Krem ve losyonlarınızı, süs mumları ve diğer aksesuarları ve misafir havlularını sandalyenin uygun bölümlerine asabilirsiniz.
- 3
Eski kazaklardan ev patiği yapın.
Kullanmadığınız kazaklardan ev patiği ve botu yapma zamanı! İhtiyacınız olan şeyler: Makas, iğne, iplik ve tabii ki kazak. Kazağın kol kısmını ayağınıza geçirin ve ev botunuzun olmasını istediğiniz boya karar verip kolları bu boyda kesin. Ardından ayağınızın ölçüsünü kazağın üstüne çıkarın ve her bölgeden 2 parmak fazla ölçü alarak kesin. Parçaları birleştirin ve kalın, uygun renk bir iplikle dikin. Ev botunuzun kaymaması için tabanına kaydırmaz silikonlardan da yapıştırabilirsiniz.
- 4
Emekliye ayrılan tişörtlerden alışveriş çantası yapın.
Biliyorsunuz ki plastik poşet kullanmamak da geri dönüşümün bir parçası. Bu harekete şık ve pratik bir ileri dönüşüm projesiyle siz de destek olabilirsiniz. Küçük gelen tişörtlerinizi atmak yerine alışverişte kullanabileceğiniz bez çantalar yapabilirsiniz. Tişörtten alışveriş çantası yapmak oldukça kolay. Yani kullanmadığınız her tişört sizin için aslında yeni bir çanta! Öncelikle tişörtü ters çevirin ve kol kısımlarını sıfır kol olacak şekilde kesin. Yaka kısmını da yuvarlak bir şekilde kestikten sonra tişörtün alt kısmını püskül püskül olacak şekilde yaklaşık 10 cm uzunluğunda kesin. Püsküllere düğüm atın ve düğüm attığınız her püskülü bir yanındakiyle bağlayın. Daha güvende hissetmek için bu parçaları elinizle ya da makine yardımıyla dikebilirsiniz. Böylece bir eşyanızın yeni çantanızdan düşme ihtimali olmayacak. Ardından oluşturduğunuz çantayı tişörtün ön kısmı görünecek şekilde çevirin.
- 5
Eski süzgeçleri ileri dönüştürüp saksı olarak kullanın.
Eski süzgeçlerden saksı yapmak da oldukça kolay. Dilediğiniz renge boyadığınız süzgecin içini peyzaj kumaşıyla kaplayın. Peyzaj kumaşı, genellikle çiçekçilerden satın alınan çiçeklerin etrafına sarılır. Kumaşla kapladığınız süzgecin içine dilediğiniz çiçeği ekin. Tebrikler! İster yerde, isterseniz jüt halatlar bağlayıp asarak kullanabileceğiniz harika bir saksıya sahip oldunuz.
Birçok moda markası, ayakkabı ve kıyafetlerinde okyanuslardan çıkarılan plastik atıkları kullanıyor. Giyim, ileri dönüşümün popüler bir konusu olsa da zanaatkarlar görünüşte sıradan nesnelerden mücevher ve işlevsel sanat da yaratıyor. Şirketler, geri dönüştürülmüş plastik su şişelerinden yararlanıyor. Dahası birçok deterjan markası geri dönüştürülebilir şişeli ürünler üretiyor. %100 geri dönüştürülebilen ambalajıyla Omo Bio Sensitive Sıvı Deterjan bunlardan biri. Hayatınızın her alanında geri dönüşüm hareketlerine destek vererek doğayı korumanız mümkün. İşi bir adım ileriye taşımak içinse ileri dönüşüm projeleri yaparak daha az atık yaratabilirsiniz.