Uzman temizlik ipuçları için adresiniz | TemizSözlük
Reklam
Domestos

Mutfak Bezlerinin Temizliği Hangi Sıklıkta Yapılmalı?

Mutfak hijyeni için havlu ve bezler hangi sıklıkta temizlenmeli? Hem kendiniz hem de ailenizin sağlığı için bilmeniz gereken her şey bu yazıda.

Güncellenmiş

Mutfak Tezgahı Nasıl Silinir?

Mutfak bezleri, mutfaklarımızın olmazsa olmazıdır. Tezgah üstü temizliğinden bulaşık kurulamaya kadar birçok farklı şekilde kullandığımız (ve bazen kimseler bakmadığında mutfak zeminindeki ufak lekeleri bile sildiğimiz) mutfak havluları ve bezleri, sandığımızdan daha fazla bakteri barındırıyor.

Mutfakta kullandığımız bezlerin doğru şekilde temizlenip steril hale getirilmesi çok önemlidir fakat ne kadar dezenfekte edilirse edilsin, mutfak lavabosu gibi evin en kirli yerlerine yakın durdukları için özel ilgi görmeleri şarttır. Araştırmalar, mutfak lavabolarının evlerimizdeki en kirli bölgelerden biri olduğunu gösteriyor. İnanması belki zor ama, mutfak lavaboları bakteri oluşumuna klozetlerden çok daha fazla zemin hazırlıyor. Bu nedenle mutfak bezlerinin temizliği ve dezenfeksiyonunu hangi sıklıkta yaptığınız, evinizin hijyeni ve ev halkının sağlığının korunmasında önemli rol oynar.

Mutfak bezlerinin temizlik ve hijyeni için bezleri, en az 60 derece ısıda yıkayın ve iyice kurutmadan kullanmayın. Mutfak bezlerinizi alırken pamuklulardan ziyade mikrofiber kumaşla yapılmış olanları tercih edin.

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

Mutfak Hijyeni  ve Mutfak Bezlerinin Temizliği

Uzmanlar uzun süre kullanılan mutfak havluları ve bezlerinin birçok patojen taşıdığını ve başta gıda zehirlenmesi gibi bakteriyel hastalıklara neden olabileceğini söylüyor. Ciddi enfeksiyonlara sebep olmaması için mutfak bezlerinin temizliği ve hijyenine son derece önem verilmesi gerekiyor.

Özellikle mutfak kurulama havlusu gibi çoğu zaman nemli kalan bezlerin üstünde daha çok bakteri üremektedir. Ayrıca kalabalık ve küçük çocuğu olan ailelerin hijyen açısından mutfak bezi temizliğinde daha titiz davranmaları beklenir. Bez ve havlular için hijyenik temizlik yöntemlerinden daha sonra bahsedeceğiz; ancak ilk önce mutfak bezlerinin temizliği ve dezenfeksiyonunun hangi sıklıkta yapılması gerektiğinden bahsedelim.

Reklam

Domestos

Mutfak Havluları ve Bezleri Hangi Sıklıkta Değiştirilmeli?

Uzmanlar ideal sıklığın her gün olduğunu belirtiyor. Ancak elimizde yeterli sayıda mutfak bezimiz olmayabilir ve gündelik hayatın koşuşturmacası içinde her gün mutfak bezlerimizi yıkamamız zor olabilir. Birazdan paylaşacağımız yöntemler mutfak bezlerini değiştiremediğiniz durumlarda hijyen açısından size etkili çözümler sunacak. 

Mutfak Havluları ve Bezleri Hangi Sıklıkta Yıkanmalı?

Mutfak havluları ve bezlerinde hijyenik temizlik sağlamak için en az üç günde bir yıkanmalı. Yıkama sırasında sıcak su ve dezenfektan maddeler kullanılmalı. Su sıcaklığının en az 60 derece olduğundan emin olunmalı. Bezler sık sık yıkanamıyorsa gün aşırı yeni temiz bir bez kullanmaya özen gösterilmeli. Özellikle mutfak havluları, pamuklu yapıları gereği bakterileri daha çok hapsedeceğinden ne kadar sık yıkanırsa o kadar hijyenik olacaktır. 

Mutfak Havluları Nasıl Yıkanır?

Herkesin merak ettiği konulardan biri de “mutfak bezleri çamaşır makinesinde yıkanır mı?” Aslında mutfak bezlerinin temizliği için en hızlı ve hijyenik temizlik yöntemi, bezlerinizi çamaşır makinesinde yüksek ısıda yıkamaktır. Çamaşır makinesinde Omo Hijyen sıvı kullanarak mutfak bezlerinin temizliği kolayca sağlanabilir ve mutfağınızda aradığınız hijyen seviyesini yakalamış olursunuz. 

Çamaşır makinesi kullanamayacak durumdaysanız ama mutfak hijyenini de elden bırakmak istemiyorsanız yine oldukça etkili bir yöntemimiz var. Bezlerinizin sığabileceği büyüklükte bir kaba sıcak su doldurun ve içine bir kapak Domestos ekleyin. Mutfak bezlerini çamaşır suyu dolu kabın içinde bir gece bekletin. Ertesi gün yine sıcak su ile durulayın ve iyice kurutup kullanın. 

Mutfak Bezlerinin Temizliği ve Hijyeni için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Nemli bezler bakteri üremesine karşı daha açık hale geldiği için, mutfak bezlerinin temizliği ve dezenfeksiyonunda önemli noktalardan biri de bezlerin kurutulmasıdır. Tam olarak bu nedenle de bezleri daha sık yıkamamız, mutfak hijyeni sağlanması açısından büyük önem arz ediyor. Buna ek olarak, temizlenen bezlerin iyice kurutulmadan kullanılmaması ve uzun süre ıslak bırakılmaması gerekiyor. Hatta kurutucu makine yardımıyla bezlerinizi yıkadıktan sonra kurutmak daha hijyenik olmalarını sağlayacaktır.

Mutfak bezlerini diğer kıyafetlerle birlikte yıkamak hijyen açısındn doğru değildir. Kirli bezler yıkandıktan sonra çamaşır makinesi için çamaşır suyu ile dezenfeksiyon yöntemi tercih edilebilir. Bunun için tambur kısmına bir kapak Domestos dökerek makinenizi boş bir şekilde çalıştırabilir ya da deterjan bölümüne makineniz su almaya başladığında bir ölçek Domestos ekleyebilirsiniz.

Aslen yayınlandı