Uzman temizlik ipuçları için adresiniz | TemizSözlük

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Her evde kolayca bulunabilen sirke, limon ve tuz kullanarak kesme tahtanızı temizleyebilir, soğan kokusu gibi istenmeyen kokulardan anında kurtulabilirsiniz.

Güncellenmiş 30 Temmuz 2019

Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Besinleri kesme, doğrama ve parçalama gibi işlemler, kesme tahtalarının zaman içinde ağır bir kokuyla kaplanmasına ve zararlı bakterilerle dolu bir yüzey haline gelmesine neden olabilir. Kesme tahtalarını ılık su ve standart bir bulaşık deterjanıyla temizlemek hijyen açısından genellikle kabul edilebilir bir yoldur fakat bununla birlikte tahtanızı sterilize etmek için aşağıdaki temizlik maddelerini de kullanmak isteyebilirsiniz. Kesme tahtasının nasıl temizlenmesi gerektiğini merak ediyorsanız yazımızın devamında bütün cevapları bulacaksınız.

Sirke ve limon, kesme tahtasını sadece dezenfekte etmekle kalmaz aynı zamanda kokuları da giderir. Kesme tahtasındaki soğan ve sarımsak gibi kokulara karşı, sirke veya limon suyu kullanabilirsiniz.
NA

Asetik Asit Kaynağı, Sirke

Sirke birçok açıdan hem doğal hem de etkili bir temizlik malzemesidir. İçerdiği asetik asit ile yiyeceklerden bulaşabilecek Salmonella ve E.coli gibi bakterilere karşı koruma sağlar. Sirkeyi temiz bir beze damlatarak cam ya da bambu kesme tahtası temizliğinde kullanabilirsiniz.

Tüm temizlik aşamalarından sonra, temizlik tahtasını iyice kurulamaya dikkat edin. Islak yüzeyler bakteri gelişimini hızlandırabilir.

Mükemmel Aşındırıcı, Tuz

Kesme tahtasını temizlemek için tuz mükemmel bir çözüm olabilir, çünkü tuz tüm lekeleri ve gıda artıklarını giderecek kadar iyi bir aşındırıcıdır. Kesme tahtanızı sıcak su ve sabunla temizledikten sonra, tuza batırılmış nemli bir bezle ovalayabilirsiniz. Tahtadaki kokuları gidermek için tuzu sirke veya limonla karıştırarak kullanmak da mümkün.

NA

En Ağır Kokular İçin, Limon

Soğan ya da sarımsak doğramak ya da balık parçalamak gibi işlemler kesme tahtasında istenmeyen kokuların oluşmasına neden olabilir. Yarım limonun kesilmiş tarafıyla tahtayı ovalayarak kokuları giderebilirsiniz. Limondaki sitrik asit miktarı sterilizasyon için yetersiz olsa bile kesme tahtasındaki sarımsak kokusu gibi sorunların giderilmesine yardımcı olabilir.

Kir ve Yağlar İçin, Karbonat

Kabartma tozu, toksik olmayan güvenli ve doğal bir üründür. Hafif alkali yapısıyla temizlik maddesi olarak etkilidir ve özellikle yağlı kirleri kolayca çözebilir. Sebze, et ya da ekmek tahtası temizliğinde kabartma tozunu kullanabilirsiniz. 1 kaşık kabartma tozu ve 1 kaşık su ile hazırlayacağınız macunla kesme tahtasını ovalayabilir, temiz bir bezle sildikten sonra temizliği tamamlayabilirsiniz.

  • Temizlik yaparken tahtayı küçük daireler halinde fırçalamaya ve aşındırmanın daha etkili olması için ahşabın su ile doymamasına dikkat edin.
  • Kullanım güvenliği açısından ve doğal malzeme olması nedeniyle ahşap kesme tahtası öneririz. Tahtanızın büyük olması da hareket kabiliyetinizi artıracaktır.
  • Aslen yayınlandı 5 Ağustos 2019