Mutfaklarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri mutfaktan gelen kötü kokulardır. Biriken çöpler, artık yemekler, bulaşıklar, nemli kalan plastik kaplar, iyi yıkanmayan kesme tahtaları, pişen balık, bozulan yiyecekler, kirli aspiratör filtresi ve kızartma gibi birçok neden mutfaklar için koku giderme arayışına neden olur. Başta zor görünse de tüm bu sorunların çözümü var. Siz de koku gidermenin püf noktalarını öğrenerek en zorlu kokuları bile hızla mutfağınızdan arındırabilirsiniz.
Kötü Koku Nasıl Gider?
- Öncelikle pis koku kaynağını bulmalısınız. Elbette her koku için farklı öneriler mevcut olsa da, genel oda atmosferini iyileştirmek için öneriler de vardır. Örneğin, mutfağınızı ferah kokulu bitkilerle donatarak tüm kokulara karşı önlem alabilirsiniz. Taze kekik, fesleğen ve lavanta saksılarını tercih edebilirsiniz.
- Buzdolabından gelen kötü kokunun sebebi bozuk yemek, meyve veya sebze olabilir. Her şey taze olsa da, buzdolabını uzun süredir temizlememeniz veya temizledikten sonra nemli bırakmanız da koku oluşturur. Bozuk ürünleri attıktan sonra, buzdolabına bir kase içinde biraz karbonat koyabilir, ilk fırsatta buzdolabını limonla ovarak temizleyebilirsiniz.
- Kızartma kokuları mutfak perdelerine veya aspiratör filtreleri üzerine yapışabilir. Kızartma kokusunu gidermek için odayı iyice havalandırabilir, tekstil ürünlerini yıkayabilir, filtreyi Cif yağ çözücü ile temizleyebilirsiniz. Bir tavada vanilya kavurmak kokuyu yok etmenize yardım edebilir. Kızartma kokusu ile baş etmenin daha ayrıntılı yöntemlerini öğrenmek için "Kızartma Kokusu Nasıl Giderilir?" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
- Balık kokusu her evin kabusudur. Balık pişirirken mutfakta bir cezve içinde sirkeli su kaynatabilirsiniz.
Koku Giderici Pratik ve Doğal Yöntemler
- Ahşap kesme tahtalarını; sirke, limon ve karbonatla ovarak temizleyebilirsiniz. Böylelikle kötü kokudan eser kalmayacaktır.
- Küçük tealight mumların üzerinde ısınan demlikleriniz varsa demliklerin içine biraz su ve doğal aromatik yağlardan damlatabilirsiniz. Mum ısısında yavaş yavaş, yanmadan yayılacak kokular için kan portakalı yağı ve lavanta yağı tercih edilebilir.
- Ocak, fırın içi, tezgah gibi yüzeyleri düzenli aralıklarla Cif yüzey temizleyici ile temizlemelisiniz. Özellikle fırın içerisinde biriken yağ ısı ile yemeklerinize damlayabilir. Koku ve hijyen sorunu yaratabilir.
Mutfaktaki kötü kokuların belki de en önemli kaynağı olan çöp kovalarının temizliği ve bakımı ile ilgili püf noktalarını bilmek ister misiniz? O zaman "Çöp Kovası Kokusu Nasıl Giderilir?" başlıklı yazımız tam size göre!
Aslen yayınlandı