Evlerimiz hepimizin en güvenilir kaleleri… Bu kale, sizi hapşırtıyor, sindirim sorunları ile karşılaştırıyor, özellikle geceleri solunum güçlüğüne neden oluyor, sürekli nedensiz bir şekilde başınızı ağrıtıyor olabilir mi? Maalesef tanısı koyulmuş bir rahatsızlığınız yoksa ve evde bu sorunlarla sık sık karşılaşıyorsanız, temizlemediğiniz şeyler var demektir. Yazımızı okumaya devam edin, evde temizlenmediğinde hastalıklara neden olabilecek şeyleri öğrenin, hijyeni sağlayın!
Klima ve petekler
Soğuk kış günlerinin, yazın yakıcı sıcaklarının kurtarıcısı olan ısıtma sistemleri, sağlığınız için tehdit olabilir! Çünkü, bu ısıtma ve soğutma sistemleri, sıcak havayı evde tutacak, soğuk havayı da eve geçirmeyecek şekilde üretilir. Bu da aslında temiz havadan ne kadar uzak kaldığınızı ve haliyle solunum problemlerinizi açıklayacaktır. Üstelik, klimada kullanılan HVAC sistemi, içerideki havayı filtrelerle geri dönüştürür, temiz havayı içeri çekmez. Klimanızın bakımını düzenli olarak yaptırmaz ve filtreleri sıklıkla temizlemezseniz evinizdeki hava, dışarıdakinden çok daha kirli olabilir! Evdeki hava kalitesini artırmak için her gün pencereleri açın ve temiz havanın içeri girmesine izin verin. Kapalı alanda kimyasal temizleyicileri kullanmayın. Ev içinde tütün kullanımını yasaklayın.
Elektronik eşyalar
Oturma odaları, aile bireylerinin ve konukların ortak kullanım alanıdır. Burada sıklıkla kullanılan ses ve oyun sistemleri, klima ve TV kumandaları, herkesin eline geçen, evdeki en kirli eşyalardır diyebiliriz. Elektronik eşyalarınıza zarar vermeyecek bir temizleyiciyle, içlerine su kaçmamasına özen göstererek temizleyin, hijyen sağlayın. Bu eşyaların düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini unutmayın.
Mutfak araç ve gereçleri
Mutfak, temizliğine en çok dikkat ettiğimiz alanlardan biri. Ancak gerçekten temiz mi? Üzerinde et, tavuk, balık kesmek için kullandığımız kesme tahtaları, mutfakta en çok bakteri barındıran yerlerdir. Burada bakterilerden korunmak için farklı gıdalar ve etler için ayrı kesme tahtaları bulundurmak en mantıklı çözüm olacaktır. En az kesme tahtaları kadar mutfakta kullandığınız temizlik araçlarına da dikkat etmelisiniz. Süngerler, bulaşık bezleri ve telleri, Salmonella gibi bakterileri barındırabilir, üstelik temas ettiği yerleri de bakteri yuvası haline getirebilir. Bu yüzden temizlik araçlarını doğru yöntemlerle sık sık temizlemeli ve hatta yenisiyle değiştirerek hijyeninden emin olmalısınız.
Mutfaktaki yüzeylerde uzun süre hijyen sağlamak için Domestos Hijyenik Köpük Mutfak kullanabilir, kolayca derinlemesine temizlik sağlayabilirsiniz.
Banyo yüzeyleri
Banyolar hepimizin bildiği üzere evin en çok bakteri ve virüs barındıran alanlarıdır ve düzenli olarak temizlenmediğinde her türlü hastalığa neden olabilir. Çünkü banyolar, insan vücudu atıklarını, kişisel bakım için kullanılan ürünlerden arta kalan kimyasalları barındırır ve sürekli ısı ve neme maruz kaldığından küf oluşumuna elverişli yerlerdir. Banyo ve tuvalet temizliğinde maksimum hijyen sağlamak için Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu kullanın, leke, kir ve küfleri ortadan kaldırırken parlaklık da sağlayın. Ayrıca klozete Domestos 5’li Güç Tuvalet Bloğu yerleştirerek her sifon çekişinizde hijyen sağlayın, oluşabilecek kireci önleyin ve kalıcı kokusuyla ferahlığın keyfini çıkarın.
Zemin ve yüzeyler
Dışarıdan eve geldiğinizde ayakkabınızı mutlaka kapının dışında çıkarmalı, evin içine ne olursa olsun basmamalısınız. Bu sayede biraz olsun dışarıdan gelebilecek toz ve bakterileri önleyebilirsiniz. Ancak unutmayın, dışarıda var olan toz ve bakteriler yalnızca ayakkabılarınızda değil kıyafetlerinizde de! Bu yüzden, eve geldiğinizde mutlaka kıyafetlerinizi değiştirmeli, kirlenen giysilerinizi kirli sepetinde muhafaza etmelisiniz. Buna ek olarak, ev içinde giydiğiniz terlik ve ev ayakkabıları da kolayca bakterileri yayabilir. Bu yüzden tüm yüzeylerde tek ürünle maksimum hijyen sağlamak için yoğun kıvamlı Domestos Yüzey Temizleyiciyi kullanın, kokusuyla da tüm eve ferahlık katın.
Yatak odası
Yatak odası, kaliteli ve sağlıklı bir uyku için çok önemlidir. Ancak yatak odanız sağlığınızı tehlikeye atıyor, uykunuzun kalitesini bozuyor olabilir! Sağlık açısından en çok tehlike yaratan yerlerden biri nevresim takımlarıdır. Sık sık değiştirilmeyen ve hijyenik olarak temizlenmeyen nevresimler, cildinizden dökülen ölü deriler ve maytlarla dolar. Bu durumda, alerjik reaksiyonlara ve hapşırmaya, solunum güçlüğüne ve enfeksiyona neden olabilir. Bu yüzden, her sabah yatağınızı kapatmadan önce pencereyi açıp nevresiminizi havalandırmayı, eğer evcil hayvan besliyorsanız hayvan tüylerinden arındırmayı ve düzenli olarak hijyenik şekilde yıkamayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
Artık evinizde sizi hasta edebilecek alanları, doğru temizlik yöntemlerini ve püf noktalarını biliyorsunuz. Siz de evinizin temizliğine dikkat edin, sağlığınızı koruyun!

Evde Dip Köşe Temizlik Nasıl Yapılır?
Dip köşe ev temizliği zamanı geldiğini genelde hissederiz; ancak işler gözümüze oldukça karışık görünür. Oysa biraz planlama ve sırayla gitmeyi tercih edersek dip köşe ev temizliği o kadar da zor değil.
- 1
Temizliğe nereden başladığınız önemlidir.
Dip köşe ev temizliği zamanı geldi ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Evin her bölümünü ayrı ayrı temizlemeye ve sonradan kirlenebilecek alanları en sona bırakmaya özen gösterin. Örneğin koridor, banyo, tuvalet, mutfak gibi alanları en sona bırakıp temizliğe odalardan başlayabilir ve işiniz bittikçe temiz alanın kapısını kapatabilirsiniz. Odalar ve salonda ise temizliğe dağınıklığı toplayarak başlamanızı tavsiye ederiz. Daha planlı ilerlemek istiyorsanız ev işleri planı hazırlayarak iş yükünüzü azaltabilirsiniz.
- 2
Yastık yüzleri, örtüler ve perdeler gibi yıkanacak eşyaları çıkarın ve yıkayın.
Siz evi temizlerken perdelerin, yastık yüzlerinin, koltuk kılıflarının yıkanmaya başlaması önemlidir. Yıkanacakları banyoya veya koridora koyup sırayla makineye atarak yıkamaya başlayabilirsiniz. Hijyenik temizlik için çok sık temizlenmeyen eşyaların temizliği önemlidir. Dilerseniz yastıkları da üzerindeki yıkama talimatına uygun biçimde yıkayabilirsiniz. Siz evin temizliği ile ilgilenirken yıkanacak eşyalar da temizlenip kullanıma hazır hale gelecektir.
- 3
Camları silerek işe başlayın.
Ev temizliğine cam silerek başlarsanız hem işin büyük kısmını halletmiş olacaksınız hem de yıkanan perdeleri asarak ortadan kaldırma şansınız olacak.
- 4
Yatak odasını ve buradaki büyük eşyaları temizleyin.
Yatak odası ve varsa çocuk odası temizlik ve hijyen sağlamak açısından çok önemlidir. Çarşafları yıkanacaklar arasına ayırıp yastık ve yorganları havalandırarak başlayabilirsiniz. Ardından baza temizliği, dolapların arkası, çekmecelerin içi gibi çoğunlukla unutulan ya da görmezden gelinen alanları temizleyerek devam edin. Yatak odası nasıl temizlenir, detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
- 5
Oturma odasındaki koltuklar ve büyük eşyalarla temizliğe devam edin.
Oturma odanızdaki koltuklar ve büyük eşyaları temizleyin. Koltuğunuzun türüne ve kumaşının yapısına göre koltuk yüzünü makinede de yıkayabilirsiniz. Yıkamaya uygun değilse koltuğu silin. Dolap, vitrin gibi eşyalarınız varsa onların içini de temizlemeyi unutmayın.
- 6
Önce toz alın ardından evi süpürün ve silin.
Temizlik konusunda toz alma, süpürme ve silme sıralamasını uygularsanız temizlediğiniz alanları yeniden kirletmemiş olursunuz. Bütün evi bu sıralama ile temizleyebilirsiniz.
- 7
Mutfak temizliğini hijyenik temizlik için ilk sıralarda tutun.
En hızlı kirlenen yerlerden biri olan mutfağı, her yemek ve bulaşık yıkamanın ardından temizleyerek iş yükünüzü azaltabilirsiniz. Başınız yağ kirleriyle beladaysa, dip köşe ev temizliği esnasında Domestos Mutfak Sprey gibi etkili bir temizleyici kullanmayı ihmal etmeyin. Domestos ile davlumbaz, mutfak fayansları ve duvar gibi zorlu yüzey temizliğinde kısa zamanda maksimum hijyen sağlayabilirsiniz. Detaylı mutfak temizliği için yazımızı inceleyebilirsiniz.
- 8
Banyo ve tuvalet temizliği ile dip köşe temizliği tamamlayın.
Banyo ve tuvalet, evde hijyenine en fazla özen göstermemiz gereken yerlerdendir. Düzenli olarak temizliyor olsak da, dip köşe ev temizliği esnasında klozet, lavabo, lavabo altı, küvet, duşakabin, fayanslar, dolapların içi gibi alanların dikkatlice temizlenmesi gerekir. Banyo ve tuvaletlerde etkin temizlik için Cif Power & Shine ve Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu tercih edebilirsiniz. Banyoda hijyenik temizlik için ipuçlarımızı muhakkak okuyun.