Evde kalıcı düzen sağlamak için uzun zaman dilimlerine, haftalara hatta aylara ihtiyacınız olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak çoğu zaman iş, okul, hayat koşuşturmacası derken bu uzun zaman dilimlerini yaratmak pek de mümkün olmuyor değil mi? Şöyle bir düşünün; uyandığınızda lavabo doluysa girmek için beklediğiniz süreyi, ocağa koyduğunuz tencerenin kaynamasını, çocukların hazırlanmasını, müşteri hizmetlerine bağlamak için beklediğiniz zamanı ya düzen oluşturmak için kullansaydınız… Muhtemelen çoktan kalıcı bir düzen sağlamış olacaktınız! Gelin, bu kısa süreleri akıllıca kullanalım, hem zamandan tasarruf edelim hem de ev işlerini hafifletelim.
Günlük, haftalık ya da aylık ne kadar 10 dakika ya da daha az zamanınız olduğunu düşünün. Bu zamanlarda gerçekten bir düzenleme yapabileceğinizden emin olun. Bu zamanları önceliklendirin. Örneğin; ilk ay 10 dakikalık zamanlarınız hepsini yatak odanıza ya da daha spesifik olarak giyinme dolabınıza ayırın. Bu, işi daha kolaylaştırırken daha kısa sürede kalıcı düzen sağlamanıza da yardımcı olacaktır.
10 Dakikalık Aralarla Banyo Düzeni
Lavabonun altındaki tüm malzemeleri çıkarın. Tarihi geçmiş, bozulmuş ürünleri çöpe atın. Uzun zamandır kullanmadığınız ve kullanmayı düşünmediğiniz ürünleri hediye edin. Gerekli hijyeni sağladıktan sonra çamaşır, banyo ürünleri ya da kullanma sıklığınıza göre kategorize edip yerleştirin.
Havluları gözden geçirin. Sökülmüş havluları tamir edin. Yıpranmış, eski havluları geri dönüşüm kutusuna atın.
Elektronik eşyalarınızın bulunduğu çekmeceyi düzenleyin. Bozulan, kırılan parçaları atın, kullanmadıklarınızı bağışlayın.
Tarakları temizleyin ve hepsini aynı çekmeceye yerleştirin.
Cımbız, tırnak makası, törpü gibi kişisel eşyaları temizleyin ve evdeki bireyler için farklı kutulara yerleştirin.
Banyoda bulunan makyaj malzemelerini, makyaj temizleme ürünlerini ve kremleri kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş, kullanılamaz hale gelmiş ürünleri çöpe atın. Kullanmadıklarınızı sevdiklerinize hediye edin. Bu ürünleri de kullanım sıklığına göre kategorize ederek bir düzen oluşturun.
10 Dakikalık Aralarla Mutfak Düzeni
Dolap içlerini kontrol edin. Çatlamış bardak ve tabakları, çizilmiş tavaları ayırın. Gerçekten kullanılamayacak durumda olanları atın.
Kuru dolabınızı düzenleyin. Tarihi geçmiş bakliyatları çöpe atın. Cam kavanozlarla şık bir görüntü yakalayabileceğinizi unutmayın.
Buzdolabınızı boşaltın. Tarihi geçmiş ürünleri atın. Üzerinde ne olduğu yazmayan ürünlere etiket yapın. Bu sayede, evin diğer bireyleri de aradığını kolayca bulabilecek!
Dondurucudaki ürünleri gözden geçirin. Bozulanları çöpe atın. Dondurucudaki ürünlerin hepsine ismini ve dondurucuya koyulma tarihini içeren bir etiket yapıştırın. Bundan sonra koyduğunuz her ürün için bu işlemi alışkanlık haline getirin. Bu sayede bozulan ürünleri kolayca ayıklayabilecek, düşünmekle zaman kaybetmeyeceksiniz.
Mutfak çöpünü çıkarın. Çöp kovasını temizleyin ve yeni bir poşet geçirmeden önce birkaç pamuğa esansiyel yağ damlatarak kovanın altına yerleştirin. Bu, çöp kovanızın her zaman güzel kokmasını sağlayacaktır.
Yemek saklama kutularınızı kontrol edin. Kötü kokan, kenarı, köşesi erimiş olanların sağlık için tehlike oluşturabileceğini unutmayın. Kullanılamayacak durumda olanları çöpe atın.
Kaşıklığınızı çıkarın, temizleyin ve tekrar yerleştirin. Kırılmış, eskimiş tahta, plastik kaşıkları çöpe atın.
10 Dakikalık Aralarla Yatak Odası Düzeni
Komodinlerinizi düzenleyin. Yatağın kenarında yer alan komodinlerin üzerine birçok eşya bırakıp sonrasında burada unuttuğunuzu biliyoruz! İşte bu yüzden şimdi komodinin üzerinde bulunan eşyaları yerlerine yerleştirin. Komodini temizleyin ve gerçekten üzerinde/çekmecede durması gereken eşyaları yerleştirin.
Şifonyerinizi gözden geçirin ve düzenlemek için bir çekmece seçin. Her 10 dakikalık ara için bir çekmece seçerek ilerlemek kolayca düzen sağlamanıza yardımcı olacaktır. Çekmecenin içindeki her şeyi çıkarın, içindekileri tekrar katlayın ve düzgün bir şekilde yerleştirin.
Şifonyerinizi kategorilere ayırarak yerleştirin. Örneğin; spor taytlarınızı, spor üstlerinizi aynı çekmeceye, pijamalarınızı ve uyku bantlarınızı aynı çekmeceye yerleştirin.
Çekmecelerinizi düzenlerken kullanmadığınız, artık size küçük olan giysiler için kutu belirleyin. Bu kutu dolduğunda bağışlayın ya da geri dönüşüm kutusuna atın.
Giysi dolabınızı açın ve kontrole başlayın. Kırılan askıları çöpe atın. Yırtılmış, sökülmüş giysilerinizi bir kenara ayırın. Kategorilere ayırarak tekrar bir düzen yaratın.
Yırtılmış, sökülmüş giysilerinizi tamir edin.
Nevresim takımlarınızı, yastıklarınızı, yorganlarınızı ve battaniyelerinizi kontrol edin. Kullanılamayacak durumda olanları atın ya da dönüştürün. Hepsini aynı yerde, düzenli bir şekilde istiflemeyi unutmayın.
Takı kutunuzu kontrol edin. Kırılan, rengi değişen takılarınıza elveda deyin. Tamir edilebilecek olanları ayırın ve yolunuzun üzerindeki takıcıya uğramak için kendinize söz verin. Yüzüklerinizi, kolyelerinizi, küpelerinizi zarar görmeyecekleri şekilde kutuya tekrar yerleştirin.
Saç bantlarınızı, tokalarınızı gözden geçirin. Kullanılamayacak olanları atın ya da dönüştürün. Hepsini aynı kutuda toparlayın.
10 Dakikalık Aralarla Salon Düzeni
Salonun ortasına oturun ve dağınık yaratan eşyaları belirleyin. Ne gibi çözümler üretebileceğinizi düşünün.
Dağınık bir görüntü yaratan dergi, gazete gibi eşyaları bir araya toplayın ve bir kutuya ya da kitaplığınıza yerleştirin.
Kumandalar için bir çekmece belirleyin ve her zaman burada muhafaza edin.
10 Dakikalık Aralarla Telefon Düzeni
Sosyal medya platformlarını tek bir klasöre ya da sayfaya taşıyın.
Facebook, Instagram gibi platformlardaki profillerinizi ve ayarlarınızı gözden geçirin.
İzlemek istediğiniz filmleri, dizileri ya da okumak istediğiniz kitapları unutmamak için notlar kısmında sayfalar oluşturun.
E-postanızı ve mesaj kutunuzu kontrol edin. Silmediğiniz postaları ve mesajları silin, önemli olanlar için bir klasör oluşturun.
Artık okumadığınız/ilgilenmediğiniz blogların, mağazaların e-posta aboneliğini iptal edin.
Web tarayıcınızdaki yer imlerini düzenleyin.
Fotoğraflarınızı ayıklayın ve yenilerine yer açın.
10 Dakikalık Aralarla Ivız-Zıvır Eşyaların Düzeni
Hepimizin evinde yer alan ıvız-zıvır olarak nitelendirdiğimiz, çok kullanmasak da fazlasıyla yer kaplayan ve dağınıklık yaratan eşyalar vardır. Bu eşyaları düzenlemek, aslında kalıcı bir düzen yaratmak için en önemli adım olabilir. Hadi başlayalım!
Evde dolaşın, kenarda köşede yer alan ampulleri ve pilleri toparlayın. İhtiyaç duyduğunuzda hemen bulabilmek ve fazlasını satın almamak için bu eşyaları aynı yerde muhafaza edin.
Eski kağıtları, dosyaları, gelen fatura kağıtları toplayın ve geri dönüşüm kutusuna atın.
Kenarda biriken bozuk paraları toplayın. Bu paraları evin her kenarına yaymamak için bir kutu belirleyin.
Etrafta karışık görünen kablolar için çözüm yolları düşünün. Örneğin; TV sehpasının arkasına gizleyebilir ya da duvara sabitleyebilirsiniz.
Tüm şemsiyeleri kontrol edin. Kullanılabilir durumda olanları aynı yerde muhafaza edin.
Anahtarlarınız sürekli kayıp mı oluyor? Eve girdiğinizde bırakmak için bir kutu ya da askı belirleyin.
Evin her köşesindeki poşetleri ortaya dökün, kullanılabilir olanları katlayın ve hepsini aynı yere kaldırın.
Her 10 dakika ya da daha kısa süreli bir boşlukta bu maddelerden biriye başlayabilir, evinizde düzen oluşturmak için bir adım atabilirsiniz. Attığınız bu küçük adımlarla kalıcı bir düzen yaratabilir, düzenli bir evin keyfini çıkarabilirsiniz.
Siz de deneyin ve kısa sürede ne kadar çok şey başarabileceğinizi görün!

Araba Temizliği İçin Pratik Bilgiler
Arabamıza ne kadar özen göstersek de kirlenmesine ve tozlanmasına engel olamayız. Düzenli yapılmayan araba temizliği sürüş kalitesini düşürdüğü gibi sağlık açısından da zararlıdır.
Araba temizliğinde genel olarak tercih edilen araba yıkama servisleridir fakat arabasıyla ilgilenmeyi seven biri bu temizlik rutinini kendisi de kolaylıkla uygulayabilir. Öncelikle dikkat edilmesi gereken husus, her temizlik malzemesinin araba temizliğinde kullanılmaması gerektiğidir:
- 1
Ev ve araba ürünleri farklıdır.
Araba neyle yıkanır diye merak ediyorsanız ev ve araba için farklı temizlik malzemelerini kullanmanız gerektiğini unutmayın. Ev için üretilen temizlik malzemeleri genellikle fayans, mermer gibi yüzeyler içindir ve arabanın iç yüzeyinde kullanıldığında zarar verir.
- 2
Araba genel olarak susuz temizlenir.
Araba temizliği genel olarak su kullanılmadan yapılır fakat ev temizlik malzemelerinin su ile durulanması gerekmektedir.
- 3
Arabanın içi ev ürünleri için fazla küçüktür.
Ev temizliği için üretilen maddelerin solunması zararlıdır ve araba gibi havalandırması kısıtlı yerlerde kullanımı sağlığa zarar verir.