Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı sorusunun cevabını bilmiyorsanız ve bebeğiniz için en doğrusunu öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bebeklerin deri altı dokuları ve deri üstündeki keratin tabakası gelişmemiştir. Bu da bebek cildini dış etkenlere karşı savunmasız kılar. Bu nedenle bebek kıyafetleri yıkama yöntemi ve kullanılan temizlik ürünleri, bebeğinizin cilt sağlığı açısından çok önemlidir.
Bebek Kıyafetleri Yıkama Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- ✦
Yeni giysiler
Yeni alınmış bebek giysilerinin temiz görünümleri sizi yanıltmasın. Kıyafetler, üretim ve nakliye sürecinde çeşitli kimyasallara ve bakterilere maruz kalmaktadır. Bu nedenle yeni aldığınız kıyafeti alır almaz, bebeğinize giydirmeden yıkamalısınız.
- ✦
Diğer çamaşırlar
Bebek kıyafetleri ne zamana kadar ayrı yıkanmalı diyorsanız, bebeğinizin kıyafetlerini en az 6 ay, tercihen 1 yıl süreyle evdeki diğer tüm çamaşırlardan ayrı yıkamak gerekir. Diğer çamaşırlarda olduğu gibi renklerin daha canlı kalması için beyaz ve renkliler birbirinden ayrılmalıdır.
- ✦
Etiketi kontrol edin
Bebek kıyafetlerini yıkamadan evvel etiketlerini kontrol ederek doğru talimatı uyguladığınızdan emin olun. Çok yüksek sıcaklıklar, sadece bebeğinizin kıyafetlerinin erkenden yıpranmasına sebep olur.
- ✦
Deterjan seçimi
Bebek kıyafeti temizliği konusunda dikkat etmeniz gereken asıl nokta, seçtiğiniz deterjan ile lekelere erken müdahale etmek olacaktır. Omo Bebek bu gibi durumlarda kurtarıcınız olabilir.

Bebek Kıyafetleri Kaç Derecede Yıkanır?
Birçok ebeveyn, bebek kıyafetlerinin yüksek sıcaklıkta yıkanması gerektiğini düşünür. Bebek kıyafetleri nasıl yıkanır, kaç derecede yıkanmalıdır diye merak ediyorsanız, bebek kıyafetlerinin daha temiz olacağını düşünerek çok yüksek sıcaklıklarda yıkamamalısınız. Çoğu ebeveyn bunun daha sağlıklı olduğunu düşünerek, 60 ila 90 derece gibi yüksek sıcaklıklarda yıkamayı tercih etse de düşünülenin aksine, bebek kıyafetleri yetişkinlerin kıyafetleri gibi kirlenmediği için en yüksek sıcaklıklarda yıkamaya gerek yoktur. Bu durumda bebeğinizin beyaz çamaşırlarını 40 derecede, renkli ve hassas çamaşırlarını 30 derecede yıkayarak doğru hijyeni sağlayabilirsiniz.
Bebek Kıyafetleri Hangi Programda Yıkanır?
Yeni alınan bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı, lekeli ve sararmış bebek kıyafetleri hangi programda yıkanır diyorsanız, yeni üretilen çamaşır makinelerinin çoğunda bebek kıyafetleri için ayrı yıkama programları bulunmaktadır. Bu programlar, normalde kendi çamaşırlarınız için seçtiğiniz programlardan farklı olarak size ekstra durulama süresi sunar. Bebek çamaşırlarını yıkamak için özel programı olmayan bir çamaşır makineniz varsa, seçtiğiniz programda yıkadıktan sonra yeniden durulayarak bebeğiniz için arzu ettiğiniz hijyeni sağlayabilirsiniz.
Bebek Kıyafetleri Hangi Deterjanla Yıkanmalı?
Bebeğinizin cildinin deterjanların içerdiği çeşitli kimyasallar nedeniyle tahrip olmaması adına, mutlaka ona uygun temizlik malzemelerini kullanmanız gerekmektedir. Yalnızca bebek kıyafetleri değil, bebek oyuncakları ve peluş oyuncakları yıkarken de buna dikkat etmelisiniz.
- ✦
Bebek deterjanı seçimi
Bebek giysilerini, bebeğinizin hassas cildine özel tasarlanmış, boya, paraben, parfüm içermeyen deterjanlarla yıkamalısınız. Omo Bebek Parfümsüz Sıvı Deterjan ile bebeğinizin kıyafetlerinde hijyen sağlarken hassas cildini zararlı kimyasallardan korumuş olursunuz. Yetişkinlerin kıyafetleri için uygun olan deterjanlar kimyasal içeriğe sahip olup paraben gibi maddeler içerebilmektedir. Bu maddeler bebeklerin cildinde, kaşıntı, kızarıklık ve benzeri yan etkilere sebep olabilir.
Bebek deterjanı satın alırken, dermatolojik olarak test edilmiş ürünleri tercih edin. Bebeğiniz için doğru çamaşır deterjanından nasıl emin olacağınızı bilmiyorsanız, size birkaç tüyo verelim: Bebek kıyafetleri yıkama için seçtiğiniz deterjanın çok fazla köpürmemesi, yoğun bir parfüm kokusuna sahip olmaması gerekmektedir. Bebeğiniz için doğru deterjan; sadece sağlıklı, etkili ve zararsız bir temizlik vadetmelidir.
- ✦
Çamaşır suyu kullanmayın
Çamaşır suyu veya içeriğinde çamaşır suyu olan deterjanlar kullanmayın.
- ✦
Doğal yöntemler
Hiçbir deterjanı kullanmamakta kararlıysanız, yazımızın devamında bulacağınız doğal temizlik yöntemlerini tavsiye ederiz.
Bebek Kıyafetleri Yıkama İçin Doğal Yöntemler
Bebeğinizin cildi için en zararsız yöntemi araştırıyor ve deterjan kullanmak dışında yenidoğan kıyafetleri yıkama için kullanılabilecek doğal yöntemleri merak ediyorsanız bütün evlerde bulunan karbonat veya beyaz sabun yardımınıza koşacak.
Beyaz sabunla bebek çamaşırları yıkamak için, ılık suyun içerisine sabunu rendeleyin ve kirli bebek kıyafetlerini bir süre içerisinde bekletin. Eğer kıyafetlerde lekeler mevcutsa elinizle iyice yıkayıp duruladıktan sonra kurumaya bırakabilirsiniz. Karbonatla bebek kıyafetlerini yıkamak için, bir bardak suyun içerisine bir fincan karbonat ekleyerek karıştırın ve makinenin deterjan gözüne koyun. Bebeğinizin çamaşırlarını makineye atarak yıkayın.

Bebek Kıyafetleri Nasıl Kurutulmalı?
Bebek kıyafetleri kurutmak için en ideal yöntem, açık havada ve güneşte kurutmaktır. Sabahın erken saatlerinde çamaşırları dışarı asmanız, çamaşırların hem sabah güneşi alarak mikroplarını öldürmeye yardımcı olur hem de henüz kirlenmemiş havayla kurumasını sağlar. Fakat yağmur, kirli hava, toz ve is olması durumlarında, kurutma makinesini düşük ısı derecelerine ayarlayarak kurutabilirsiniz. Kurutma makineniz yoksa çamaşır askılığında ve evde kurutmakta bir sakınca yoktur.
Bebek Kıyafetleri Nasıl Ütülenir?
Bebek çamaşırlarını ütülemek, kıyafetlerdeki mikropların kırılmasında önemli bir yardımcıdır. Bu nedenle bebeğinizin kıyafetlerini yıkadıktan sonra hijyen açısından ütülemeyi ihmal etmeyin. Giysileri ütülerken fazla buharlı ütülerseniz kıyafetler nemlenecektir ve yerine kaldırmadan asarak bekletmeniz gerekebilir. Bunun yerine daha az buharla ütülemeyi tercih edebilirsiniz.
Bebek Kıyafetleri Yıkama Konusunda Birkaç Basit Püf Nokta
- ✦
Lekeyi bekletmeyin
Bebeğinizin giysilerinde leke oluştuğunda, leke kurumadan temizlemeyi seçerseniz yıkama işleminiz daha kolay olacak ve daha az deterjan kullanmanız yeterli olacaktır. Bebek giysilerinde bakteri oluşumunu engellemek için giysileri kirliyken uzun süre bekletmekten kaçının.
- ✦
Basit lekeler
Süt gibi basit lekeleri bir süre soğuk suda bekletmek ya da soğuk suyun altında elde yıkamak yeterli olabilir. Böylelikle çamaşır yükünü de azaltmış olursunuz.
- ✦
Yıkama
Bebek kıyafetleri yıkama esnasında, çamaşır makinesini çok fazla doldurmayın; böylelikle kıyafetlerde deterjan kalıntısı kalmadan iyice yıkandığından, temizlendiğinden ve durulandığından emin olabilirsiniz.
- ✦
Deterjan miktarı
Mümkün olduğunca az deterjan kullanın. Daha fazla deterjan, daha fazla hijyen demek değildir.
- ✦
Yumuşatıcı
Bebek kıyafetleri için yetişkinlere göre olan deterjanları kullanmadığınız gibi herhangi bir yumuşatıcıyı da kullanmamalısınız. Bebekler için özel olarak üretilen Yumoş Doğal Özler yumuşatıcıyı tercih edebileceğiniz gibi yumuşatıcı eklemeden de bebek kıyafetlerini yıkayabilirsiniz.
