Uzman temizlik ipuçları için adresiniz | TemizSözlük
Reklam
Omo: Çamaşirlarda Hijyen Sağlar

Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Yeni yıla sevdiklerinizle birlikte lezzetli ve şık bir sofra eşliğinde girmek aslında sandığınızdan çok daha kolay. Bilmeniz gereken bütün püf noktalarını yazımızda bulacaksınız.

Güncellenmiş

Yılbaşı Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Yılbaşı, tüm detaylarda olduğu gibi sofrada da özel bir ilgi gerektiriyor. Yeni yıla girerken hem sizi hem sevdiklerinizi mutlu eden bir sofra, belki de tüm yıla yayılacak şanslı ve bereketli bir dönemin başlangıcını simgeliyordur. Yılbaşında konuklarınıza sunacağınız yemeklerden sunum şeklinize kadar her şeyi o güne özel yapabilir, böylece seneler geçse de hatırlanacak özel anların altına imzanızı atabilirsiniz. Yılbaşı sofrası için tercih edebileceğiniz yemeklerden süslemelere kadar tüm ilgi çekici detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Sofraya koyacağınız peçeteleri üçgen şeklinde katlayıp, üstlerine bir yıldız figürü yerleştirebilirsiniz. Böylece ince detaylarla da yılbaşı ruhunu yansıtabilirsiniz.

Yılbaşı Sofranızda Bulunması Gereken Lezzetler

Özellikle "evde yılbaşı sofrası" dendiğinde akla gelen çeşitli lezzetler bulunur ve şüphesiz bu lezzetlerin başında ise hindi dolması gelir. Hindi dolmasının ekürisi iç pilav, hepsinden önce sıcak bir balkabağı çorbası, bu güzel yemeklere eşlik eden havuç tarator, çerkes tavuğu ya da deniz börülcesi gibi birbirinden lezzetli mezelerin yanında, unutulmaz bir kapanış için kabak tatlısı oldukça yeterli bir menü olacaktır. Yalnız, tüm bu tatları daha lezzetli hâle getirmek için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunuyor. 

Reklam

Omo: Çamaşirlarda Hijyen Sağlar
Yeni Yıl Sofrası
Yılbaşı sofranız için koyu yeşil, kırmızı ve beyaz tonlarındaki aksesuar ile farklı renk ve boyuttaki biblolardan faydalanabilirsiniz. Kokina ve çam yapraklarını da yılbaşına özel hem sofranızda hem evinizin farklı köşelerinde değerlendirmeniz mümkün. Çeşitli nedenlerden dolayı hindi tüketmiyorsanız onun yerine tavuk da lezzetli bir sofra için işinizi görecektir.

Lezzetli Bir Hindi Dolma İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Genel olarak yılbaşı masası düşünüldüğünde her zaman masanın yıldızı olan hindi dolma için 6 ile 8 kilo arasında bir hindi seçebilirsiniz. Bu ağırlıkta bir hindi yaklaşık 10 - 12 kişi için yeterli olacaktır. Dişi hindiler daha yağlı oldukları için aynı zamanda daha da lezzetli olurlar. Özellikle yılbaşında hindinin tercih ediliyor olmasının ise yaygın düşüncenin aksine herhangi bir kültürel ya da dinî sebebi bulunmaz. En lezzetli hâlini ekim ve şubat ayları arasında alan hindi, aynı zamanda ekonomik ve besleyici bir gıda olduğu için yılbaşlarında bu kadar yaygın şekilde tüketiliyor. Ek olarak, hindinizi pişirmeden önce limonla her yerini ovun ve yaklaşık 3 saat streç filme sarılı şekilde buzdolabında bekletin. Böylece sonuç çok daha çıtır çıtır ve lezzetli olacak. 

İç Pilav İçin de Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar Bulunuyor

Hindi dolmanın tamamlayıcısı olarak tanımlanan iç pilavı, kestaneli ve ciğerli yapmanız gerekiyor. Hindi ya da tavuk ciğerle kestane eşliğinde pişireceğiniz iç pilavın tane tane ve baharatlarının dengeli olmasına da özen göstermelisiniz. Pilavınızı baldo, basmati ya da yasmin gibi farklı pirinçlerden yapabileceğiniz gibi bulgurdan da yapabilirsiniz.

Mezelerle Yılbaşı Sofranıza Renk ve Lezzet Katın

Yılbaşı sofrası hazırlama sürecinde mezeler, ana menünüze mükemmel birer destek oluşturabiliyorlar. Özellikle yılbaşı sofrasında farklı lezzetler arayanlar için harika bir kurtarıcıya dönüşen mezeler konusunda birbirinden farklı seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Kış aylarına oldukça yakışan havuç tarator ve çerkez tavuğunun yanı sıra biraz daha sıra dışı tatlar için masaya deniz börülcesi ve kereviz salatası da koyabilirsiniz. Onlarca farklı çeşit içeren çerezler ise kuşkusuz yılbaşı akşamlarının diğer bir demirbaşını oluşturuyor. 

Pratik ve Lezzetli Bir Tatlıyla Kapanışı Yapın

Kışın simge meyvelerinden balkabağının, çorbasıyla birlikte tatlısı da diğer bir enfes yılbaşı lezzetini oluşturur. Hele ki rendelenmiş ceviz ile bir araya geldiğinde mükemmel bir ikiliye dönüşen balkabağı tatlısı, aynı zamanda yılbaşı sofranızın en pratik tarifi de olabilir. Yeni yıla girerken farklı bir tatlı çeşidini denemek istiyorsanız marlenka yapmayı da düşünebilirsiniz.

Yılbaşı Süsleri

Bunlara Dikkat

Güzel hazırlanmış bir sofra kadar, sevdiklerinizi ağırladığınız masanın temizliği ve düzeni de büyük önem taşır. Eğer yılbaşı akşamı örtülerinizde oluşacak kirlerden çekiniyorsanız, Omo Active Sıvı gibi lekelere karşı etkili bir deterjan ile sorunlarınızın kolayca çözülebileceğini unutmayın.

Birbirinden Şık ve Yaratıcı Yılbaşı Sofrası Süsleme Yöntemleri

Yemekleriniz hazır ancak sofranızın bir de yılbaşına uygun şekilde süslenmesi gerekiyor. Neyse ki hem hazır ürünler hem de -Kendin Yap- tarzı alternatifler ile "Yılbaşı sofrası nasıl hazırlanır?" sorusuna onlarca farklı cevap vermek mümkün. Doğanın bir armağanı olan kokina çiçeklerinden kozalaklara, dekorasyonun vazgeçilmezleri arasında yer alan mumlardan vazolara kadar pek çok nesneyi yılbaşı sofranıza özel süsleme amaçlı kullanabilirsiniz. İşte ilham alabileceğiniz birbirinden ilginç yılbaşı sofrası fikirleri...

Mükemmel İkili: Kokina Çiçekleri ve Mumlar

Yeşil ve kırmızı tonları ile yılbaşı gecesinin simgelerinden biri olan kokina çiçekleri, benzer şekilde kışın soğuk ayları ile özdeşleşmiş mumlarla bir araya geldiğinde harika görüntüler oluşturur. Bunun için yayvan bir mum altlığına kokina tanelerini ve yapraklarını koyarak aralarına mumları yerleştirirseniz oldukça pratik yılbaşı sofrası süsünüzü yaratmış olursunuz.

Mumları Bir de Kış Meyveleriyle Deneyin

Büyük bir meyve tabağına portakal, mandalina, greyfurt gibi kış meyvelerini dizebilir; tam ortalarına da bir mum yerleştirerek turunç kokuları eşliğinde bir yılbaşı yemeği yiyebilirsiniz. Benzer şekilde birbirinden farklı meyveleri piramit şeklinde üst üste yerleştirebilir; ardından en üst noktalarına kürdana geçirdiğiniz yıldız şeklindeki elma dilimini koyarak meyvelerden lezzetli ve minyatür bir yılbaşı ağacı yapabilirsiniz.

Doğal ve Hoş Bir Koku Kaynağı: Portakal ile Karanfil

Karanfil tanelerini, portakallara dilediğiniz şekillerde saplayarak birbirinden farklı motifler yaratabilir; diğer yandan kozalak, çam yaprakları gibi farklı malzemelerle destekleyerek hem dekoratif hem aromatik bir süsleme yaratabilirsiniz. "Yılbaşı masası nasıl hazırlanır?" sorusuna verilebilecek en özgün cevaplardan biri olan portakal ve karanfil, sizinle birlikte sevdiklerinizin de hoşuna gidebilecek yılbaşı detayları arasında yer alıyor. 

Su Dolu Kavanozlarla Kış Bitkilerini Bir Araya Getirin

Fanus şeklindeki vazo, kavanoz ve benzeri şeffaf cam ürünlerin içerisine su doldurabilir, ardından bu suyun içerisine çam yaprakları, kokina çiçekleri veya kozalaklar yerleştirerek oldukça şık bir görüntü elde edebilirsiniz. Hatta bu dekorasyon fikrini yalnızca yılbaşı için değil; dilerseniz tüm kış için de kullanabilirsiniz. Benzer amaçlar için vazo veya kavanoz yerine büyük şarap kadehlerinden de faydalanmak mümkün.

Aslen yayınlandı