Evinize yeni bir köpek yavrusu getirmek hayatınızı sonsuza dek değiştirecektir. Yavru köpek bakımı zordur ve büyük bir sorumluluk gerektirir; ancak aynı zamanda hayatınıza bolca neşe de getirecektir. Kendinizi bir anda yavru köpek nasıl beslenir, yavru köpek nasıl bakılır, yavru köpeğe tuvalet eğitimi nasıl verilir gibi sorularla karşı karşıya bulabilirsiniz. İster ilk yavru köpeğinizi sahipleniyor olun, ister köpeğinizin yetişkinliğe doğru adımlarla ilerlemesini sağlamak için biraz ilham kaynağı arayın. Evde yavru köpek bakımı ile ilgili tüm bilmeniz gerekenler burada.
İhtiyacın olacak:

Evde Yavru Köpek Bakımı: Yavru Köpek Nasıl Bakılır?
Yavru köpeğinizin gelişim aşamasını sağlıklı bir şekilde geçirmesi ve dört ayaklı dostunuzun mutlu ve uyumlu bir köpeğe dönüşmesini sağlamak için bazı yararlı ipuçlarımız var.
- 1
Yavru köpek neyle beslenir? Yavru köpek nasıl beslenir? Mama ve öğün tercihleri.
Yavru köpeğinizin beslenmesi, sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Peki, yavru köpek neyle beslenir? Bir köpek mamasına karar vermeden önce iyice araştırma yapın. Veteriner, diğer evcil hayvan uzmanları ve diğer köpek sahipleri ile konuşun. Unutmayın ki başlangıçta seçtiğiniz mama beklentilerinizi karşılamıyorsa yavaş yavaş başka bir mamaya geçebilirsiniz.
Günümüzün köpek dostu dünyasında, köpekler için beslenme olanakları neredeyse sonsuz görünüyor. Bazı kişiler köpeklerini birinci sınıf gıdalarla beslemeyi severken, birçoğu bütünsel / doğal diyetlerin en iyisi olduğunu düşünüyor. Ev yapımı ve çiğ diyetler de giderek daha popüler hale geliyor. Yavru köpek mamasını araştırırken, malzemelerin kalitesini ve uygun besinlerin dahil edilip edilmediğini göz önünde bulundurun. Yetişkin köpek maması değil büyümekte olan köpekler için bir mama seçtiğinizden emin olun. Mama, yavru köpeğiniz için gerekli besin değerlerini içermeli ve köpeğiniz onu yemekten zevk almalıdır.
Peki yavru köpekler ne sıklıkla beslenmeli? Altı ile on iki haftalık yavrular günde dört öğün, üç ile altı aylık köpekler günde üç öğün, altı ay ve üzeri yaştaki köpekler ise günde iki öğün olarak beslenmelidir.
Tüylü dostlarımızın doğru bir şekilde beslenmesi hem sağlıkları hem de gelişimleri açısından hayati bir öneme sahiptir. Söz konusu yavru köpekler olduğunda ise bu konuda çok daha fazla hassas davranılması gerekir. Yavru köpek besleme rehberimizi okumadan geçmeyin.
Hangi mamayı alacağınızı zaman içinde köpeğinizin verdiği tepkiye göre de anlayabilirsiniz. Örneğin, bazı köpekler tavuklu, bazıları ise somonlu veya kuzulu mamaları çok sever. Deneyerek görün. - 2
Yavru köpek ne zaman yıkanmalı?
Evde yavru köpek bakımı söz konusu olduğunda onların hijyeni ve yıkanma alışkanlıkları önem arz etmektedir. Köpekleri daha yavruyken yavaş yavaş ev hayatının hijyen gereksinimlerine yönlendirmeliyiz. Ancak onları gereğinden önce yıkayarak derisine ve tüylerine zarar vermemeliyiz.
Yavru köpeğinizin cinsi veya tüy uzunluğu ne olursa olsun, tıraş etmek, yıkamak ve taramak köpek sahiplenmenin çok önemli bir parçasıdır. Tırnaklarına ve tüylerine özen göstermek ve iyi hijyene sahip olduklarından emin olmak, genel sağlıklarının anahtarıdır.
Banyo sıklığı, köpeğinizin tüylerine göre değişecektir. Kısa tüylü köpekler kirlendiğinde, uzun tüylü köpeklerin ise en fazla üç ayda bir yıkanması gerekir. Yavru köpekleri yıkamaya 8 haftadan sonra başlanması tavsiye edilmektedir.
Köpeğiniz yüzmeyi seviyorsa, tüyleri daha sonra durulanmalıdır. Tüyleri üzerinde kalan nehir veya deniz suyundan gelen partiküller tahrişe neden olabilir ve dikkatlice durulayarak bunu önleyebilirsiniz.
Köpeğinizi gezdirdikten sonra patilerini ve kirlenen diğer yerlerini ıslak bebek mendilleri ile veya az köpek şampuanı koyduğunuz ıslak bir bezle iyice silebilirsiniz. - 3
Yavru köpek nasıl yıkanır?
Yeni doğan yavrular, anneleri tarafından yalanmaktan hoşlanırlar, o yüzden anne köpeklerden birkaç ipucu alalım. Öncelikle suyun vücut sıcaklığına kadar ısıtıldığından emin olun (annenin tükürüğü gibi). Anne köpek yavrusuna su sıçratmaz, o yüzden siz de sıçratmamaya dikkat edin.
Gövdeden başlayarak ve ayaklara doğru hareket ederek yavrunun üzerine yavaşça su dökün. Yavrunun gözüne su kaçmadan yüzünü yıkamak için nemli bir bez kullanın. Tahrişten korumak için gözlere evcil hayvanlarda kullanmaya uygun bir oftalmik kayganlaştırıcı uygulayabilirsiniz.
Ardından Puffy Love Hayvan Dostu Köpek Şampuanı kullanın ve yavaş hareketlerle nazikçe köpürtün. Tüm köpüklerin alındığından emin olarak yavruyu ılık suyla durulayın. Unutmayın, banyo yapmak köpeğiniz için rahatlatıcı bir deneyim olmalıdır.
- 4
Evde yavru köpek bakımı: Yavru köpek sosyalleşmeye, gezmeye ve oyuna nasıl alıştırılır?
Ev temizliğinin ötesinde, köpeğinize öğretmek için ihtiyaç duyacağınız daha birçok şey var. Sosyalleşme üzerinde çalışarak başlayın. Daha sonra, tasma eğitimi, otur, gel ve kal gibi temel komutları öğretmek için bir temel oluşturacaktır. Çeşitli temel komutları öğretmek, bazı davranış problemlerini engellemenize yardımcı olabilir.
Yavru köpeklerin meraklı ve hareketli olduğunu ve tıpkı insanlar gibi zamanı geldiğinde diş değiştirdiğini unutmayın. Özellikle diş çıkarma döneminde yavru köpekler, elleriniz dahil her şeyi ağızlarına götürürler. Bu dönemde ısırmanın bir alışkanlığa dönüşmemesine dikkat edin. Bunun için uygun veya güvenli olmayan nesneyi güvenli bir çiğneme oyuncağı ile değiştirerek başlayın. Oyun, yürüyüş veya başka bir aktivite gibi daha hoşuna gidecek şeyler sunarak köpeğinizi yaramaz davranışlarından uzaklaştırın. Yavru köpeğinizi, dikkatini başka yöne çevirdiği için ödül mamaları ile veya güzel övgülerle ödüllendirin.
Unutmayın, köpekler kedilerden farklıdır ve her gün, günde 2 kez dışarıda gezmeye, sosyalleşmeye ve oyun oynamaya ihtiyaç duyarlar. Bu hem sağlıkları için hem de eve tuvaletlerini yapmamaları için bir gereksinimdir. Köpeğinizi bir an önce buna alıştırmaya başlayın. Onunla zaman geçirin, çeşitli oyuncaklar alarak oynayın ve diğer köpeklerle sosyalleşmesine izin verin. Aşağıda yer alan köpeği dışarı tuvalete alıştırmak ile ilgili detaylı bilgileri okumadan geçmeyin.
Köpek eğitimi zor olsa da sonuç, çabalarınızı değerli kılacaktır. Sağlam bir eğitim temeli köpeğinize güven verir. İyi eğitimli köpekler daha mutlu köpeklerdir.
Evde köpek bakımı zamanla belli bir düzene oturacaktır ve köpeğiniz yalnızca belli saatlerde gezmek isteyecektir. Onun güvenini kırmadan ve unuttuğunuzu düşündürmeden ihtiyacı olduğunda yanında olmalısınız.
Görüldüğü gibi evde yavru köpek bakımı sanıldığı kadar zor değildir. Şimdi gelelim yavru köpek bakımı ile ilgili en kritik noktaya: köpeği dışarı tuvalete alıştırmak.
Yavru Köpeğe Tuvalet Eğitimi
Yavru köpek dışarı tuvalet eğitimi nasıl verilir? Uzmanlar, köpek yavrusu 12 ila 16 haftalıkken evde eğitime başlamanızı tavsiye eder. İşte yavru köpeğinizin tuvalet eğitimine yardımcı olacak ipuçlarımız.
- 1
Yavru köpeğe tuvalet eğitimi verirken evde gerekli eşyaların bulunduğundan emin olun.
Yavru köpeğinizin evde istenmeyen yerlere tuvaletini yapma ihtimalini önlemek için ped alabilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin pedin üzerine tuvaletini yapmasını teşvik edecek koku spreyleri bulunmaktadır, bunları deneyebilirsiniz. Güvenlik açısından köpeğinizi dışarı çıkarmaya başlamadan önce boyuna uygun, konforlu bir tasma almayı düşünebilirsiniz.
- 2
Köpeği dışarı tuvalete alıştırmak ne kadar sürer?
Köpeğinizin tuvaletini yalnızca dışarıya yapmaya alışması 2-3 ay zaman alacaktır. Ancak bazı yavrular için bu süre bir yıla kadar sürebilir. Köpeğin boyutu bu zaman dilimini belirleyen etkenlerden biridir. Örneğin, daha küçük ırkların daha küçük mesaneleri ve daha hızlı çalışan metabolizmaları vardır ve daha sık dışarı çıkmaları gerekir. Yavru köpeğinizin önceki yaşam koşulları ise başka bir belirleyicidir.
- 3
Köpeğinizin yalnızca belli alanlarda dolaşmasına izin verin.
Uzmanlar, köpeğin evin belirli alanlarında dolaşması için sınırlandırılmasını tavsiye etmektedir. Yavru köpeğiniz, tuvaletini yapmak için dışarı çıkması gerektiğini öğrendiğinde, yavaş yavaş ona evde dolaşmak için daha fazla özgürlük verebilirsiniz.
Bu eğitim döneminde her zaman sabırlı olmayı, sakin kalmayı ve tutarlı olmayı unutmayın. Pozitif kalırsanız ve bu adımları takip ederseniz, tuvalet eğitimi basit bir süreç olabilir. - 4
Köpeğinizin tuvalete ihtiyacı olduğuna dair işaretlere bakın.
Herhangi bir tuvalet kazası olmadan önce köpeğinizi gözlemleyin. Eğer hızlı nefes alıyorsa, etrafında daireler çiziyorsa, havlıyor ve inliyorsa, genel olarak huzursuzsa, yerleri kokluyor ve kapıya gidiyorsa köpeğinizi dışarı çıkarmalısınız. Bunları fark etmeden bir kaza gerçekleşirse sakin olun ve bölgeyi temizleyin. Enzimli bir temizleyici kullanmanızı öneririz. Mobilyalardaki evcil hayvan idrarı kokusu nasıl giderilir ve evde hayvan kokusunu nasıl yok ederim diyorsanız, sizin için derlediğimiz ipuçlarını okumadan geçmeyin. Amonyak içeren dezenfektanları, köpeğinizi aynı bölgeye tekrar tuvaletini yapmaya teşvik edebileceğinden önermeyiz.
Unutmayın, köpeğinizi bu gibi kazalar için asla cezalandırmamalısınız. Bu onları strese sokabilir ve sizden korkabilirler. Hatta tuvalete gitmekten korkabilir ve bunun yerine bunu gizlemeye çalışabilirler. - 5
Tuvalet ihtiyacı geldiğinde gitmeyi tercih ettiği yerleri belirleyin.
Yavru köpek dışarı tuvalet eğitimi almadan önce, onun tuvalete gitmeyi tercih ettiği yüzey türünü bilmek, ev eğitimine gerçekten yardımcı olacaktır. Böylece siz onu tamamen dışarıya tuvaletini yapmaya alıştırana kadar bazı önlemler alabilirsiniz. Bunu, yeni evcil hayvanınızı aldığınız kurtarma merkezinden veya yetiştiriciden öğrenebilmelisiniz. Kağıt, beton, taş, köpek pedleri, havlu veya çim, köpeğinizin tuvaletini yapmak isteyeceği farklı yüzeyler arasında olabilir.
Bazı köpekler veya köpek yavruları yere ya da yatak takımlarına alışkın olabilir. Bu nedenle, tuvalet eğitimi verirken bir kilim almak veya mümkünse halı kaplı alanlara erişimini engellemek iyi bir fikir olabilir. Aynı şekilde, bazı köpekler tuvaletini yalnızca yürüyüş esnasında yapmayı tercih edebilir. Bu nedenle hem siz hem de köpeğiniz yeni rutine alışırken, ilk birkaç hafta boyunca sık sık dışarıda tuvalet molası verdiğinizden emin olun.
- 6
Bir rutin oluşturun.
Yavru köpeğinizi eve alıştırırken ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamaya çalışırken tutarlılık çok önemlidir. Net bir rutin, köpeğinizin özgüven içinde büyümesine ve daha güvende hissetmesine yardımcı olur. Bu da onları daha az endişeli hale getirir ve dolayısıyla yanlış yerde tuvaletini yapma olasılıklarını azaltır. Köpeğinize tuvaletini kontrol etmesi gerektiğini öğretirken, onu belirli aralıklarla dışarı çıkarmanızı öneririz. Örneğin, uyandıklarında, yemek yedikten ve su içtikten sonra, oyun oynadıktan sonra ve gece yatmadan önce.
Bunun yanı sıra, doğru yerde tuvalete gitme şansını en üst düzeye çıkarmak için yavru köpeğinize gün boyunca dışarı çıkması için bolca fırsat tanıyın. Özellikle yavru köpekler, gün boyunca yetişkin bir köpeğe göre çok daha fazla tuvalet molasına ihtiyaç duyacaktır. Onlara doğru yerde tuvalete gitme fırsatı verdiğinizden emin olmak için bir süre onları yaklaşık her saat başı dışarı çıkarmanızı tavsiye ederiz.
- 7
Oluşturduğunuz rutine sadık kalın.
Köpeği dışarı tuvalete alıştırmak zaman alır. Bu süre içerisinde oluşturduğunuz rutine sadık kalmak hem köpeğinize alışkanlık kazandırmak hem de onun size olan güvenini sağlamak için çok önemlidir. Başlangıçta, köpeğiniz bahçede veya dışarıda olmayı tuvalete gitmekle ilişkilendirmeyebilir. Hemen tuvaletini yapmazsa oturun ve onunla ilgilenmeyin, bir süre görmezden gelin. Köpeğiniz muhtemelen sıkılacak ve etrafı koklamaya başlayacaktır, bu da tuvaletini yapma ihtimalini artıracaktır. 10-15 dakika sonra hiçbir şey yapmamışsa, onu içeri alın ve tekrar çıkması gerekirse diye dikkatlice izleyin.
Dışarıda tuvaletini yaptıysa, onu ödüllendirin. Ancak ödül mamalarını kullanmanızı önermeyiz. Aksi takdirde her tuvalet yaptıktan sonra bunu bekleyebilirler.
Köpeğiniz sözlü ipuçlarına iyi tepki veriyorsa, "çiş yapalım mı" gibi ifadeleri kullanmayı deneyebilir ve zamanla bunu öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sandığınızdan kolay olacaktır. Tuvalete gitmek isteyebileceğini düşündüğünüzde bu ve benzeri bir söz ile onunla iletişim kurabilirsiniz. Sonunda köpeğiniz bu ifadeyi tuvalete gitmekle ilişkilendirecek ve bu da süreci hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
Köpeğinizin temel ihtiyaçlarını öncelendirmek ve önemsemek onların size olan güvenini sarsmamak için çok önemlidir.
Unutmayın, evde yavru köpek bakımı veya yavru köpeğe tuvalet eğitimi, bir deneme yanılma zamanıdır; ancak zaman ve çaba harcayarak, doğru alışkanlıkları oluşturmalarına yardımcı olmalısınız. Endişeleniyorsanız veya kazalar devam ediyorsa, size yardımcı olabilecek bir veterinerle iletişime geçmenizi öneririz.
Yavru Köpek Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular
Yavru Köpekler Ne Sıklıkla Beslenmeli?
Altı ile on iki haftalık yavrular günde dört öğün, üç ile altı aylık köpekler günde üç öğün, altı ay ve üzeri yaştaki köpekler ise günde iki öğün olarak beslenmelidir. Yavru köpekler için beslenme çok önemli olduğundan yeterli öğün verdiğinizden emin olmalısınız.Yavru Köpek Neyle Beslenir?
Yavru köpekler için geliştirilmiş kaliteli mamalar, yavru köpeğinizi beslemek için en iyi alternatiftir. Bu, yavru köpeğinizin büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerine ulaşmasını sağlar. Pişmiş et ve sebze ya da pilav da ekleyebilirsiniz; ancak ana beslenme kaynağının yavru köpekler için satılan mamalar olması gerekir.Yavru Köpek Ne Zaman Yıkanmalı?
Yavrular en az dört haftalık olana kadar yıkanmamalıdır; ancak sekiz haftalık olana kadar yıkanmaması en sağlıklısıdır. Küçük yavrular o yaşta vücut ısılarını düzenlemekte güçlük çeker ve üşüyebilirler. Ayrıca sonrasında ishal olabilirler ve bu da banyodan korkmasına sebep olabilir.Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?
Uzmanlar, yavru köpeklere 12 ile 16 haftalık olduklarında tuvalet eğitimi vermeye başlamanızı tavsiye ediyor. Bu zamana kadar mesane ve bağırsak hareketlerini kontrol etmeyi öğreneceklerdir.