Sağlıklı bir hamilelik için yapılması gerekenler doğru ve sıralı bir şekilde uygulandığında hamilelik dönemini rahat geçirmenizi sağlar. Hamilelik dönemi vücudunuzun daha önce karşılaşmadığı yeniliklere gebedir. Bu da hem fiziksel hem de ruhsal olarak hamilelik dönemine hazırlanmanız için en önemli dayanaklardan biridir. Ayak bilekleriniz şiş, her beş dakikada bir tuvalete koşmanız gerekiyor ve en rahat uyku pozisyonunuzda uyumanız gün geçtikçe zorlaşıyor olabilir. Bütün bunların üstüne bir de sağlıklı bir hamilelik için yapılması gerekenler kafanızı kurcalıyor ve büyük ihtimalle kendinizi biraz stresli hissediyorsunuz. Evet, hamilesiniz ve tüm bu endişeler normal!
Kötü haber şu ki, hamilelik sırasındaki stres klasik bir rahatsızlıktan daha fazlasıdır. Stres, sağlıklı gebelik ve sağlıklı bir bebek için nötrlemeniz gerekenler listesinde ilk maddelerden biridir. İyi haber de şu ki, bununla başa çıkmanın yolları var ve sandığınızdan çok daha kolay. Hamileliğe özgü stresin birçok sebebi olabilir: Bulantı, yorgunluk, sık idrara çıkma, şişme ve sırt ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıklar, hormonal değişikliklerin neden olduğu duygusal kırılganlık, doğum korkusu, ebeveynlik ve bebeğin sağlığı için duyulan endişeler bunlardan birkaçıdır.
Basit ve her zaman uygulayabileceğiniz yöntemlerle bu stresi kolaylıkla yönetebilirsiniz. Şimdi, bu endişelerin yerini hamileliğin keyifli ve heyecanlı yolculuğuna bırakması için derin bir nefes alın. Sağlıklı hamilelik için ne yapmalı, bebeğin sakin olması için hamilelikte yapılması gerekenler ve tüm merak ettiklerinizi, gelin birlikte keşfedelim.
İhtiyacın olacak:

Sağlıklı Gebelik için Hamilelikte Yapılması Gerekenler
- 1
Sağlıklı hamilelik dengeli beslenmeyle başlar.
Sağlıklı ve dengeli beslenmek her zaman önemlidir. Ancak hamilelik sırasında önemi biraz daha artar. Sizin sağlığınız, bebeğinizin de sağlığını destekler. İyi beslenmek aynı zamanda stresinizi yönetmek için önemli bir adımdır. Kendinizi hasta veya yorgun hissediyorsanız ve yemek pişirmek için zaman harcamak istemiyorsanız, iyi beslenme düşüncesi “bugün ne yesem” düşüncesine dönüşebilir. Bu durumun sizi daha çok strese sokmasına izin vermeyin. Kendinize çok fazla baskı uygulamayın ve her gün farklı besin gruplarından çeşitli yiyecekler yemeye odaklanın. Dengeli bir beslenme düzenini takip etmek ve daha fazla bilgi edinmek için hamilelikte beslenme nasıl olmalı yazımızı okuyabilirsiniz.
- 2
Hamileyken aktif olmak ve spor yapmak, sağlıklı ve stressiz bir hamileliğin anahtarıdır.
Doktorunuz aksini önermediği sürece, hamileyken spor yapmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça yararlıdır. Hem hamilelik dönemini hem de doğumu daha konforlu ve rahat atlatabilmeniz için egzersizi günlük rutininize eklemeniz gerekir. Yürüyüş, yoga ya da size uygun hafif egzersizlerden istediğinizi seçebilir, endişeleriniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz.
- 3
Stressiz ve sağlıklı bir hamilelik için düzenli doktor kontrolü önemlidir.
Sizi endişelendiren bir şey varsa, seçenekleriniz ve nereden destek alabileceğiniz konusunu ebeniz veya doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız. Düzenli doktor kontrolleri, kafanızdaki olası soru işaretlerini gidermenizi ve stresinizi daha iyi yönetmenizi sağlar. Daha fazla öneri ve pratik bilgiler için hamilelikte spor ve egzersiz ipuçları yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
- 4
Hamileyken yapılması gerekenler: Sağlıklı uyku ve dinlenme
Kendinize zaman ayırın. Birçok kadın, başkalarının isteklerine hayır demekte zorlanır. Ancak hamilelik döneminde “hayır”ları hayatımıza daha çok dahil etmemiz gerekir çünkü, artık kendinize ve bebeğinize öncelik verme zamanı. Rahatlamanıza yardımcı olacak şeyleri yapmak için kendinize düzenli olarak boş zaman ayırın. Egzersiz, meditasyon, masaj terapisi, derin nefes egzersizleri, kitap okumak veya sakinleştirici müzikler dinlemek rahatlatıcı olabilir. Ayrıca düzenli ve yeterli miktarda uyku, söz konusu hamileyken yapılması gerekenler olduğunda oldukça önemlidir. Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler yazımıza göz atmayı unutmayın.
- 5
Sağlıklı gebelik için rahat kıyafetler tercih edin
Büyüyen göbeğinizi ve büyük bir değişim geçiren vücudunuzu rahatsız kıyafetlerle sıkmamalısınız. Ancak bu konuda stres yapmak da değişim geçiren bedeninizi daha çok strese sokacak rahatsız giysiler kadar olumsuz etki yaratır. Rahatlayın, çünkü çoğu kadın ilk üç aylık dönemin çoğunda normal kıyafetlerini giyebilir. Ancak ikinci dönem dediğimiz, ilk üç ay sonrasına denk gelen dönem başlarken daha büyük bir sütyen veya daha bol giysiler satın almanız, tarzınızı “rahatlık” çerçevesinde yenilemeniz gerekebilir.
- 6
Sağlıklı bir hamilelik için doğru cilt ve saç bakımı ürünleri kullanılmalı.
Hamile dostu ürünleri tercih etmek, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. “Hangi ürünleri kullanmalısınız, hangi maddeleri içeren ürünlerden uzak durmalısınız ve hamileliğinizi boyunca karşılaşabileceğiniz cilt problemlerini azaltmak için neler yapabilirsiniz” sorularının yanıtlarını merak ediyorsanız hamilelikte cilt ve saç bakımı yazımız tam da size göre!
- 7
Sağlıklı gebelik için stresten uzak durulmalı.
“Stres hakkında stres yapmayın,” bu konuda kurabileceğimiz en doğru cümle olabilir. Özellikle bu çalkantılı zamanlarda stresli hissetmek normaldir. Ancak stresinize neyin sebep olduğuna bakın ve kontrol edebileceğiniz şeyleri ele almak için yapabileceğiniz her şeyi yapmaya çalışın. Strese karşı olumsuz tepkilerden kaçının. Stresle başa çıkmak için yaptığımız bazı şeyler sadece sorunu daha da artırır. Stresle baş etmenin sağlıksız yolları, insanlardan uzaklaşmak, sorunlardan kaçmak için uyumak, öğün atlamak veya abur cubur yemek, alkol ve tütün kullanmaktır. Bunlar yerine meditasyon ya da nefes egzersizleri yapabilir, güvendiğiniz insanlarla konuşmayı deneyebilirsiniz. Anlayışlı ve güvenilir bir arkadaş, aile üyesi veya iş arkadaşınızla endişelerinizi gidermek her şeyi değiştirebilir. Profesyonel bir destek almak da bu dönemini daha sakin geçirmenize yardımcı olabilir. Nasıl hissettiğiniz hakkında konuşmaktan çekinmeyin. Uyku, iştah, üzüntü, ağlama, normalde zevkli aktivitelere karşı ilgi kaybı veya aşırı suçluluk duyguları ile ilgili sorunlarınız varsa ve bu belirtiler iki haftadan uzun bir süre boyunca hemen hemen her gün ortaya çıkıyorsa bir profesyonelle konuşmayı tercih edebilirsiniz.
- 8
Sağlıklı hamileliğin vitamini, kendinizi şımartmaktır.
Kahkaha, vücudun en iyi rahatlama yollarından biridir. Bu yüzden arkadaşlarınızla buluşun, komik bir film veya komedi dizisi izleyin, en sevdiğiniz podcast'i dinleyin veya iyi hissettiren bir roman okuyun. Kendinizi sevgi ve destekle kuşatmayı ihmal etmeyin. Arkadaşlarınız ve ailenizden oluşan destek ağınızı genişletin. Düzenli işlerde yardım konusunda ısrar edin. İşvereninizin bilgi ve destek sağlayabilecek doğum öncesi veya çalışan yardım programları sunup sunmadığına bakın.
- 9
Masajla stresten kurtulmak cilt için de faydalıdır.
Spor gibi, masaj da hamilelik sırasında kaslarınızı gevşetmenin ve stresi azaltmanın harika bir yoludur. Stresli hissetmeye başlıyorsanız, kendinize masaj yapabilirsiniz. Masaj yaparken sürtünmeyi azaltmak ve olası çatlakları önlemek için cildi nemlendiren ve besleyen bir yağ kullanabilirsiniz. Böylelikle stresinizi giderirken basit bir cilt bakımı da yapmış olacaksınız. Gergin kaslarınıza yumuşak, yoğurma hareketleriyle hafifçe masaj yapın. Aynı anda nefesinize odaklanın ve stresinizin yavaşça nasıl yok olduğunu hissedin.
- 10
Rahat bir hamilelik döneminin en önemli adımı bilinçli olmaktır.
Hamilelikte bebeğin sağlıklı olması için ne yapılmalı? Bu konuda lk adım daha önce de belirttiğimiz gibi “sağlıklı anne olmak”. Fakat birkaç önemli önerimiz daha var. Doğum esnasında ve sonrasında yaşanacaklar hakkında bilgi edinmek kusursuz bir hazırlığın en önemli aşamasıdır. Bunun için doktorunuzun tavsiyelerini dinlemekte ve güvenilir kaynaklardan bol bol araştırma yapılmakta yarar var. Yaşanacak gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak, doğum öncesi ve sonrası kişisel bakım için yapılabilecekleri öğrenmek, heyecanınızı yatıştırarak psikolojik olarak rahatlamanızı sağlar.
Bunun dışındaki tüm zorlukları birçok hamile kadınla paylaştığınızı unutmayın. Hamile arkadaşlarınızla hislerinizi ve yaşadığınız sıkıntıları paylaşmak zorlu zamanları daha kolay atlatmanızı sağlayabilir. Pratik öneriler için fikir almaktan ve objektif bilgiler edinmekten çekinmeyin. Son olarak hiçbir konuda kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın. Her anne ve bebeğin süreci biricik ve özeldir. Umarız önerilerimiz size fikir vermeye yetmiştir. Son birkaç tatlı tekmenin ve bebeğinizin içinizde büyümesinin hissinin tadını çıkarın!
Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Yapılması Gerekenler: Sıkça Sorulan Sorular
Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Beslenme Planı Nasıl Oluşturulur?
Doktorunuza ya da diyetisyeninize danışarak dengeli bir beslenme planı oluşturmalısınız. Doğru beslenmek tamamen denge ile ilgilidir. Sağlıklı yiyecekler ve bol su tüketmek en iyi kişisel bakım biçimlerinden biridir. Arada bir kendinizi şımartmaktan korkmayın. Ancak vücudunuzu sağlıklı seçimlerle beslemenin, sizin ve bebeğinizin fiziksel ve zihinsel olarak iyi ve güçlü hissetmek için ihtiyaç duyduğunuz besinleri almasını sağlayacağını unutmayın.Hamileyken Klasik Müzik Dinlemek Bebek İçin Faydalı mıdır?
Müziğin doğumdan önce beyin gelişiminde rolü olduğu kanıtlanmıştır. Hamileyken klasik müzik dinlemek, anne üzerinde sadece yatıştırıcı ve moral verici bir etki yaratmasının yanı sıra anne karnındaki bebek üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca araştırmacılar, bebeklerin anne karnındayken dışarıdaki sesleri duyabildiğine inanıyor. Bu nedenle bebeğe klasik müzik dinletmek, kitap okumak, şarkı söylemek veya en sevdiğiniz müziği çalmak bebeğinize daha yakın hissetmenize yardımcı olabilir. Ancak bunun bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey olmadığını da unutmayın.Sağlıklı Hamilelik İçin Hamile Yogası Yapmalı Mıyım?
Araştırmalar, doğum öncesi yoganın güvenli olduğunu ve hamile kadınlar ve bebekleri için birçok faydası olabileceğini gösteriyor. Doktorunuz aksini önermediği sürece hamileyken nefes kontrolü ve gerinme hareketleri içeren sporlar, hamilelik ve doğum için oldukça yararlıdır. Dahası, bu etkinlikleri toplu bir şekilde yapabilir ve orada hamile arkadaşlar edinebilirsiniz. Bu dönemi aynı süreçleri yaşayan kişilerle çok daha kolay ve eğlenceli bir şekilde geçirebilirsiniz.