Ramazan Ayı İçin Hazırlık Nasıl Yapılır?

Yeme-içme hatta uyku düzeninin değiştiği ramazan ayı yaklaşıyor. Peki, Ramazan ayını kolay geçirmek için ne gibi hazırlıklar yapılmalıdır? Yazımızı okuyun, tüyoları öğrenin!

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Ramazan ayı hazırlığı

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Ramazan ayı yaklaşıyor… Gün içinde oruç tutulan, geceleri sahura kalkılan yeme-içme hatta uyku düzenini de değiştiren ramazan ayında bazen güçsüz düşebilir, günlük yaşantınızdaki enerjiyi bulamayabilirsiniz. İşte bu yüzden, Ramazan öncesi hazırlık yapmak, rahat etmenizi sağlayacak hatta Ramazan sonrası bayram temizliği için büyük kolaylık yaratacaktır.

Peki, Ramazan ayı öncesinde ne gibi hazırlıklar yapılır?

Ramazan ayı öncesi ihtiyaçlarınızı belirleyin ve alışverişlerinizi tamamlayın.

Ay içinde daha az enerjik olabileceğinizi düşünerek ve iş çıkış saatinizin iftar saatine yakın olduğunu hesaba katarak alışveriş işinizi ay öncesinde yaparak kolaylık sağlayabilirsiniz.

Ramazan ayında mutfak işini kolaylaştırmak için dondurucuda muhafaza edebileceğiniz yiyecekleri belirleyip hazırlayın.

Ramazan ayında iftarı ve sahuru kurtarabilecek tarifleri belirleyin. Yufka, mantı, erişte gibi hamur işlerini hazırlayabilir, kuru baklagilleri haşlayıp saklama kaplarına bölebilirsiniz. Yiyecekleri buzluğa koymadan önce üzerine ismini ve koyduğunuz tarihi not etmeyi unutmayın.

Hazırladığınız yiyecekleri buzluğa yerleştirmeden önce buzluktaki yiyeceklerin bozulup bozulmadığını kontrol edin ve buzluğun temizliğinden emin olun.

Temizliği planlayın.

Ramazan ayı öncesinde yapacağınız dip köşe temizlik hem ay boyunca rahat etmenizi sağlar hem de bayram temizliği için ön temizlik görevi görür. Bu yüzden, temizliğinizi planlamakla başlayın. Dip köşe temizlik yapacağınız için günlere, alanlara ve işlere göre bölerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Dip köşe temizlik için kollarınızı sıvayın.

Temizliği eğlenceli hale getirmek için şarkı açın, eşlik etmeyi unutmayın!

Perdelerinizi çıkarın ve Omo Active Sıvı Deterjan gibi kısa programda bile hijyenik temizlik sağlayan bir ürünle yıkayın.

Tavanları kontrol edin ve örümcek ağı, toz gibi birikintileri dikkatlice temizleyin. Eğer tavanda küf oluşumu ile karşılaştıysanız Domestos Çamaşır Suyu ile temizleyin. Temizlenmeyen, ciddi bir küf oluşumu ile karşı karşıyaysanız mutlaka profesyonellerden yardım alın.

Duvarlardaki el ve kalem izlerini, yağ ve yemek lekelerini tespit edin. İçerdiği çamaşır suyu sayesinde birkaç damlasıyla bile hijyenik temizlik sağlayan ferah kokulu Cif Jel Tüm Yüzeyler ile iz ve lekeleri temizleyin.

Bahar temizliğinde dolaplarınızı düzenlemediyseniz şimdi tam sırası! Bazanızı açın, baharlık ve yazlıklarınızı çıkarın. Bazanızın içini Cif Jel Tüm Yüzeyler ile temizleyin, kuruduğunda dolabınızdan çıkardığınız kışlıkları yerleştirip kapatın. Dolabınızı temizleyin temizleyin ve giysilerinizi düzenli bir şekilde yerleştirin.

Portmantoyu, konsolu, TV ünitesini ve evinizde bulunan diğer dolapları boşaltın, uzun zamandır kullanmadığınız eşyaları ayırın hediye edin ya da bağışlayın. Dolaplarınızın malzemesine uygun olan Cif Konsantre Zemin Uzmanı ürününü seçin ve içini dışını silin. Güçlü konsantre formülüyle tek kapakta yüzeyleri temizleyen, parlatan ve özel bakım sağlayan Cif Konsantre Zemin Uzmanı ile uzun süreli hijyenik temizlik sağlayın.

Ramazan ayı için yemekler hazırlayıp buzluğa attınız. Peki, mutfak ne durumda? Mutfak temizliği için de yukarıdan aşağı temizlik kuralına uyun ve dolap üstlerini temizlemekle başlayın. Ardından dolaplarınızın içini ve dışını silin. Buzdolabınızı boşaltın, tarihi geçmiş ürünleri atın, uzun zamandır tüketmediğiniz ve tüketmeyeceğinizi düşündüğünüz yiyecekleri dostlarınıza verin ya da sokak hayvanları için uygun hale getirin. Zorlu salça lekelerini, yemek kalıntılarını ve dolap kokusunu yok etmek için Cif Power & Shine Mutfak kullanın. Ocak ve fırınınızdaki yanmış, yapışmış yağ ve yemek kalıntılarını kolayca temizlemek için etkili temizlik sağlayan Cif Power & Shine Mutfak kullanın.  Mutfak evyesini ve tezgahı da güzelce silin. Son olarak, burada kullandığınız tüm temizlik bezlerini de yıkayıp kurutun ve yerlerine yerleştirmeyi unutmayın.

Banyo temizliğine başlarken gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun. Duşakabin ve küvette biriken sabun artıklarını, kireci temizlemek için Cif Power & Shine Banyo spreyinden sıkın, lekeleri ovun ve nemli bezle silerek parlatın. Yine aynı ürünü kullanarak lavaboyu, muslukları ve tezgahları temizleyin. Aynayı mikrofiber bir bezle silin. Evin en kirli yerlerinden biri olan tuvaletler için Domestos Çamaşır Suyu kullanın. Dışına ve içine Domestos Çamaşır Suyu sıkın, 5 dakika beklettikten sonra dışını silin, içini fırça ile ovun, ardından sifonu çekerek maksimum hijyen ve parlaklık sağlayın. Uzun süre hijyen, beyazlık ve ferahlık için Domestos 5’li Güç Tuvalet Bloğunu klozetin kenarına yerleştirin ve 300 sifona kadar tuvaletinizin temiz kalmasını sağlayın.

Temizlik planınız ne olursa olsun son olarak evinizi süpürün ve tüm zeminler için uygun Domestos Yüzey Temizleyici ile hijyenik temizlik sağlayın.

Peki, Ramazan ayında kolay temizlik nasıl yapılır?

Yeme-içme, uyku düzeninin değişmesi nedeniyle enerjiniz azalabilir. Bu gayet normaldir. Bu yüzden, ramazan öncesi temizlik yaparak işinizi kolaylaştırın.

Günlük temizlikte hem ev içinde hem de dış alanlarda kolayca hijyen sağlamak için Domestos Pratik Yüzey Temizleme Mendili kullanın.

Evinizin havasını tazelemek için perde, yatak, koltuk, havlu gibi kumaş yüzeylerin temizliği sırasında Yumoş Extra Yumuşatıcı kullanın. Böylece, temizlediğiniz eviniz her an mis gibi kokmaya devam edecektir.

Temizlik ve bakım işlerinizi iftar sonrasına bırakabilir, yemekten aldığınız enerjiyi kullanabilirsiniz.

Ramazan ayında rahat edebilmeniz için yapabileceğiniz şeyleri sizin için derledik. Siz de tüyoları uygulayın, Ramazan ayını kolay geçirmenin tadını çıkarın.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Bahar Temizliği Ne Zaman Yapılır, Nereden Başlanır?

    Bahar temizliği için özellikle nisan ya da mayıs aylarından birini değerlendirebileceğiniz gibi ideal zaman dilimi için gardırobunuzu yenileme döneminizi seçebilirsiniz. Sıcakların daha erken artmaya başladığı bölgelerde nisan ayını, diğer bölgelerde ise mayıs ayını tercih edebilirsiniz. Bahar temizliğinde sırasıyla izlemeniz gereken gereken adımları listeledik, siz kendi öncelik sıranızı belirleyip temizlik rutininizi oluşturabilirsiniz.

    1. Mutfak temizliği

    2. Banyo Temizliği

    3. Oda Temizliği

    4. Çamaşır Temizliği

    5. Cam Temizliği

    6. Zemin Temizliği

    1. 1

      İlk Durak Mutfak Temizliği

      İşe mutfak dolaplarını boşaltarak başlayabilirsiniz. Bir sonraki adımda ise bulaşıklarınızı gruplara ayırarak yıkama işlemine geçebilirsiniz. Bulaşıklarınızı bardaklar, çatal bıçak takımları, tabaklar ve tencereler olarak sıralayıp sizin için en uygun olan gruptan yıkamaya başlayabilirsiniz. Bulaşıkların temizliğini tamamladıktan sonra da boşalttığınız dolaplara geçerek rafları ve kapakları silebilir, ardından yıkadığınız bulaşıkları tekrar yerlerine yerleştirebilirsiniz.

      Ocak Temizliği Nasıl Yapılır? Mutfak tezgahı ve ocak, mutfağın en çok kullanılan bölümlerini oluşturduğu için sürekli kirlenebilir. Burada önemli olan en az zamanda en etkili temizliği yapabilmek. Mutfak duvarlarındaki kurumuş yağı ve kiri, sprey formundaki çok yönlü çamaşır suyu Domestos Hijyenik Köpük Mutfak ile rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz. Duvarlardan sonra mutfak tezgahını da aynı ürünle temizleyip ardından ocağa geçebilirsiniz. Ocak temizliğinde bizi en çok kurumuş yağ ve yemek artıkları zorlar. Bu inatçı kirler için de Cif Krem Sprey'i deneyerek kısa sürede uğraşmadan etkili sonuçlar alabilirsiniz.

      Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılır? Buzdolapları metal, cam ve plastik gibi birbirinden farklı materyallerden oluştuğu ve hassas yüzeylere sahip olduğu için yumuşak bir bez ve çok amaçlı bir temizlik ürünü gerektirir. Bu yüzden buzdolabınızın dış ve iç kısımlarını mikrofiber bez ve benzeri yüzeylere zarar vermeyen bir temizlik malzemesinin yanı sıra Cif Sprey Ultra Hijyen gibi tüm yüzeylerde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir temizlik ürünü ile temizlemeniz gerekir.

      Döküm Ocak
    2. 2

      Banyoda Bahar Temizliği

      Banyoyu kirli gösteren başlıca yerler lavabo, küvet ve banyo duvarlarıdır. Bu yüzden işe en çok uğraştıran banyodaki küf lekeleri ve duvarlardan başlayabilirsiniz. Banyo duvarlarını temizlerken harcayacağınız enerjiyi ve zamanı azaltmak için Domestos Hijyenik Köpük Banyo ile Cif Sprey Power & Shine Banyo’yu tercih edebilirsiniz. Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu, lavabo ve tuvaletinizdeki lekeler için etkili olacaktır. Ardından aynanızı iz bırakmayan bir bezle silerek banyo zeminlerinin temizliğini de en sona bırakabilirsiniz.

      Duşakabin Temizliği: Eğer banyonuzda duşakabin varsa ve temiz bir görünüm elde etmek istiyorsanız ilk olarak köpük ve kireç lekelerinden kurtulmanız gerekir. Özellikle silikondaki siyah lekeler, rutin duşakabin temizliği esnasında temizlenmediği için inatçı ve uğraştırıcı olabilir. Duşakabindeki bu inatçı lekeleri çıkarmak amacıyla temizlik bezi ile birlikte çok fonksiyonlu temizlik fırçalarını da kullanabilirsiniz. Cif Krem Amonyaklı ise tek başına tüm duşakabin temizliği için yeterlidir.

      Küvet Temizliği: Tıpkı duşakabin temizliğinde olduğu gibi aynı işlemleri ve ürünleri küvetinizdeki köpük, kireç ve pas lekeleri için de rahatlıkla tekrarlayabilirsiniz. Küvetinizin temizliğini bitirdikten sonra banyo zeminlerinin temizliğine geçebilir ve tüm bu süreçte kullandığınız temizlik malzemelerini ve ürünlerini banyo zeminlerinde de değerlendirebilirsiniz.

      Gri-beyaz renklerin hakim olduğu temiz ve düzenli bir banyo
    3. 3

      Odalar için Bahar Temizliği

      Öncelikle temizlik konusunda sizi en çok zorlayacak odadan başlayabilir, böylece enerjinizi ve zamanınızı çok daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu oda, genellikle büyüklüğü nedeniyle salon olsa da daha küçük ancak daha fazla eşya barındıran odalar da yine evlerin en zorlayıcı odaları olabilir. Oda temizliğinde ilk olarak tozları almanız, ardından zeminleri süpürmeniz ve silmeniz gerekir. Tersini yaptığınızda tozlar, temizlediğiniz zeminleri tekrar kirletecektir. Bu yüzden önce eşyalar üzerindeki tozları alabilir, ardından zemin temizliğine geçebilirsiniz. Ayrıca tüm odaları tek tek nasıl temizleyebileceğinizi öğrenmek için Ev Temizliğinde Pratik Bilgiler içeriğine göz atabilirsiniz.

      Yatak Temizliği: Yataklarda oluşan lekeleri basit yöntemler ve kumaş temizleyicilerle çıkarabilseniz de bahar temizliğinde çok daha kapsamlı düşünmeli, ilk olarak yatağınızı havalandırmalısınız. Bu yüzden, mümkünse yatağınızı güneş gören bir yerde en az 6 saat bekletmeli, ardından uygun bir kumaş temizleyici ve hafif nemli bir bez ile silmelisiniz. Böylece zaman içinde yatağınızda oluşan bakteri ve virüs gibi zararlı organizmaların varlığını en aza indirebilirsiniz. Yatak ve yorgan temizliği ile ilgili tüm detayları öğrenmek amacıyla Yatak Nasıl Dezenfekte Edilir ve Yorgan Nasıl Yıkanır içeriklerini de okumanızda fayda var.

      Dağınık beyaz çarşaflar ve yorgan üzerinde turuncu havlu
    4. 4

      Çamaşırlarda Bahar Temizliği

      Bahar temizliğinde gardırop yenilendiği için farklı türlerde, fazla çamaşırın temizlenmesi gerekebilir. Bu noktada çamaşır makinenizi kullanmak dışında çeşitli kıyafetler için elde yıkama işlemi de uygulamalısınız. Karışıklığı önlemek ve adım adım ilerlemek için her şeyden önce çamaşırlarınızı beyazlar, renkliler ve hassaslar olmak üzere üç temel gruba ayırmalısınız. Ardından bu çamaşır grupları için farklı başlıklar altında topladığımız ilgili yöntemleri deneyebilirsiniz.

      Beyaz Çamaşırlar: Beyaz çamaşırlarınızın tümünü etkili bir deterjan kullanarak elde yıkamaya gerek kalmadan yüksek dereceli bir yıkama programıyla makinede temizleyebilirsiniz. Bunun için kısa yıkama programında dahi üstün leke çıkarma performansına sahip olan Omo Active Fresh çamaşır deterjanını kullanmanız yeterli.

      Renkli Çamaşırlar: Beyaz çamaşırlarda olduğu gibi tüm renkli çamaşırları da hem etkili bir şekilde temizleyen hem de hoş bir kokuya sahip olan deterjan çeşitleriyle makinede yıkayabilirsiniz. Yalnızca renklilere zarar vermemek için yüksek sıcaklıkları tercih etmemeniz gerekiyor. Bunun için de düşük sıcaklıklarda dahi iyi sonuç veren ve kumaş bakımı yapan Yumoş Deterjan Renkliler gibi bir sıvı deterjanı değerlendirebilirsiniz.

      Hassas Çamaşırlar: Bahar temizliğindeki en zorlayıcı kısımlardan birini hassas çamaşırların temizliği oluşturuyor çünkü diğer çamaşırlardan farklı olarak hassas çamaşırları elde yıkamak gerekiyor. Elde yıkama işlemi için çamaşırlarınızı yaklaşık yarım saat deterjanlı ılık suda bekletebilir ve ardından durulayabilirsiniz. Daha yumuşak ve hoş kokulu çamaşırlar için durulama işleminden önce Yumoş Extra Amber Çamaşır Yumuşatıcısı'nı da suya ekleyebilirsiniz.

      Siyah ve Koyu Renk Çamaşırlar
    5. 5

      Perde Temizliği

      Perde Temizliğini tül perde ve stor perde şeklinde ikiye ayırmak mümkün. Çamaşır makinesinde yıkayabileceğiniz tül perde ve güneşlik gibi ev tekstil ürünlerinde Omo Active Sıvı çamaşır deterjanını kullanabilir ve düşük sıcaklıktaki yıkama programlarında bile hijyen sağlayabilirsiniz. Stor perdeleri ise uygun bir zemin üzerine serebilir, bulaşık süngeri ya da diş fırçası ve deterjanlı su ile ovarak temizleyebilirsiniz.

      Ağaçlara bakan bir pencerede asılı jaluzi perde
    6. 6

      Cam Temizliği

      Farklı yüzeylerde işe yarayan temizleyicilerin cam yüzeylerde işe yaramadığına, leke ve buğu yaptığına siz de defalarca tanıklık etmiş olabilirsiniz. Bu yüzden camlarda özel temizlik yöntemlerine ve malzemelerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Vim Silikonlu Sprey, camları leke bırakmadan temizleyebilmeniz için ideal bir seçenek. Klasik bir temizlik bezi ve Vim Silikonlu Sprey ile pimapen dahil tüm camlarınızı temizledikten sonra camlarınız neredeyse yokmuş gibi görünecek!

      Evi temizleyen baba ve küçük kızı
    7. 7

      Zemin Temizliği

      Günlük ve haftalık temizliklerin başrol oyuncusu olan zeminler, bahar temizliğinde de önemli bir yer kaplar. Her zaman olduğu gibi bahar temizliği yaparken de zemin malzemesine uygun temizlik malzemeleri ve ürünleri kullanmak gerekir. Bu yüzden “Ahşap Nasıl Temizlenir?” veya “Mermer Nasıl Temizlenir?” gibi soruların cevaplarını çok iyi bilmelisiniz. Aksi takdirde evinizdeki zeminlerde ton farklılıklarına, çizilmelere ve solmalara yol açabilirsiniz.

      Seramik Temizliği: Oldukça hassas bir yapıya sahip olan seramik yüzeylerde kusursuz bir hijyen ve parlaklık sağlamak için klasik bir temizlik bezi ya da mopla beraber saatlerce hoş koku sağlayan Cif Konsantre Zemin Uzmanı'nı kullanabilirsiniz.

      Ahşap Temizliği: Kolayca zarar görebildiği için özenle temizlenmesi ve bakılması gereken ahşap yüzeylerde yumuşak bir temizlik bezi veya mopla birlikte baharı evinize taşıyan portakal çiçeği kokusuyla Cif Konsantre Zemin Uzmanı Ahşap'tan faydalanabilirsiniz.

      Mermer Temizliği: Her zaman göz alıcı bir görüntüye sahip olan mermerlerin bu parlak yapısını korumak için Cif Konsantre Zemin Uzmanı Mermer’den yararlanabilirsiniz.

      Laminat Parke

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?