Köpeğiniz İçin 5 Adımda Doğru Mamayı Seçin

Köpeğiniz için doğru mamayı nasıl seçeceğinizi bilmiyor musunuz? Yazımızı okuyun, köpek beslenmesi ve doğru mama seçimi hakkında detaylı bilgiyi öğrenin!

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Köpekler için doğru mama seçimi

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Köpeklerin en temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme, doğru mama seçimi ile yapılmadığında tüylü dostunuzun karnını doyurmaktan başka bir yarar sağlamayacaktır. Bu yüzden, tüylü dostunuz için iyi bir beslenme planı hazırlamalı, onun için en doğru mamayı tercih etmelisiniz. Unutmayın; iyi bir diyet, köpeğinizin sağlıklı olmasının en önemli yollarından biridir.

Piyasada satılan binlerce köpek maması seçeneği, patili dostunuz için mama seçimi yapmakta zorlanmanıza neden oluyor olabilir. Aynı zamanda, çevrenizde köpek beslenmesi hakkında konuşulanlar, köpek sahibi dostlarınızın önerileri de seçim yapmanızı zorlaştıracaktır. Peki, bunca çeşit ve farklı görüş varken doğru mamayı nasıl seçeceğim diye kara kara düşünüyorsanız, okumaya devam edin, köpeğiniz için doğru mama seçimi nasıl yapılır öğrenin.

Veteriner hekiminize danışın.

Patili dostunuzu sahiplendiğinizde mutlaka veterinere götürerek gerekli bilgileri edinin. Köpeğiniz için doğru mamayı seçerken yaşı, kilosu ve herhangi bir gıdaya alerjisi olup olmadığını bilmek, doğru mama seçimi için ilk kuralları oluşturacaktır. Ayrıca, veteriner hekiminizin önerdiği bir mamayı deneyebilir, hekiminiz ile beslenme sürecini takip edebilirsiniz.

Etiket okumayı alışkanlık haline getirin.

Üzerinde etiket bulunmayan mamaları tercih etmemenizi öneririz.

Köpeğiniz için mama alırken mutlaka etiketini okuyun. Etikette mamanın hangi yaş/kilo aralığı için uygun olduğunu ve içeriğini bulabilirsiniz. Etikette belirtilen içerikte ilk iki ila üç bileşeni et bazlı ürünler olan mamaları seçin. Fazla miktarda buğday, mısır ve soya gibi dolgu malzemesi ve kimyasal koruyucular içeren mamaları tercih etmekten kaçının.

Belirlediğiniz markayı ve mamayı araştırın.

Gelişen teknoloji ile neredeyse her marka ve mama hakkında internette yorum bulmak mümkün. Marka ve mama hakkında bilgi ve yorumları okuyun, tabii bu yorumların her zaman doğru olmadığını unutmayın. Eğer yakınınızda köpek sahibi dostlarınız varsa seçtiğiniz marka ve mamayı daha önce deneyip denemediklerini, yorumlarını sorun.

Her köpek farklıdır, tek bir doğru mama yoktur ancak yine de birkaç yorum dinlemek her zaman için iyi bir seçenektir.

Köpeğinizin beslenmesini takip edin.

İçerik olarak köpeğiniz için en doğru mamayı bulduğunuzdan emin olduktan sonra birkaç gün boyunca eski mamaya biraz yeni mama ekleyerek köpeğinizin diyetini kademeli olarak değiştirin. Yeni mamaya tam olarak geçtiğinizde köpeğinizin yeme sıklığını, mamayı sevip sevmediğini ve tutumunu gözlemleyin. Genel olarak, yeni mamanın etkileri 3-4 haftada belli olsa da farklı bir belirti gözlemlerseniz mamayı bırakın ve veterinerinize gidin. İçeriği ne kadar iyi olursa olsun bazen köpeğinize iyi gelmeyebilir ve tekrar diyet değişikliğine gitmeniz gerekebilir.

Zamanla beslenme programını değiştirmeyi unutmayın.

Birçok uzman, her 2-6 ayda bir değişen diyetler önerir. Bu da demek oluyor ki yapmanız gereken mama seçimi bir kere ile bitmiyor. Köpeğiniz büyüdükçe, kilo aldıkça ya da mevsim değişikliği sebebiyle tüyleri, enerji harcaması değişim gösterdikçe ihtiyaçlar doğrultusunda maması değiştirilmelidir. Köpeğinizin gelişimini takip edin, ihtiyaçlarını tespit edin ve mamasını değiştirmek için hazırlıklara başlayın.

Her yeni mama seçiminde üstteki adımları uygulamayı unutmayın.

Koşulsuz sevgiyle her zaman yanınızda olacak bir dost sahiplendiyseniz, sağlığı için dikkat etmeniz gereken tek şey mama seçimiyle kalmıyor. Bir düşünün; köpeğiniz mama yerken etrafa saçıyor sonra da bu mamaları yemeye çalışıyor mu? Eğer cevabınız evet ise, en az mama seçimi kadar yerleri neyle temizlediğiniz de büyük önem taşıyor. Hatırlayın, köpeğiniz için mama seçerken kimyasal maddelerden uzak olmasına dikkat çekmiştik. İşte, tam da bu noktada yüzey temizleyicinizin de kimyasal maddelerden uzak olması gerekiyor. Boya, paraben, fosfat ve klor içermeyen, doğal pamuk, okaliptüs özleri ve %100 doğal kaynaklı temizlik aktifleriyle evcil hayvan yaşayan evler için özel olarak formüle edilmiş Puffy Love Yüzey Temizleyiciyi tercih edin, hem dostunuz hem de kendiniz için doğru ve etkili temizlik sağlayın. Üstelik Puffy Love Yüzey Temizleyiciyi, evcil hayvanınızın oyun ve yaşam alanlarında, mutfak tezgahı, yiyecek hazırlama alanları, zeminler, tuvalet, küvet, duş, klozet, musluk ve lavabo temizliğinde kullanabilir, evcil hayvan kaynaklı kötü kokuları da kolayca önleyebilirsiniz.

Artık köpeğiniz için mama seçimini nasıl yapabileceğinizi öğrendiniz. Adımları izleyin, dostunuz için en iyi mamayı seçin.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Evde Köpek Bakımı

    Evinizi yeni bir bebeğe nasıl hazırlarsanız, yeni bir evcil hayvan için de aynısını yapmalısınız. Unutmayın, yeni bir köpek yavrusuna yapabileceğiniz en kötü şey onu bunaltmaktır; ancak kucaklaşmayı ve onu okşamayı da ihmal etmeyin. Evde küçük çocuklar varsa, onlara köpeğe karşı nazik olmalarını hatırlatın. İşte evde köpek bakımı için yapmanız gerekenler:

    1. 1

      Köpeğinize kendini rahat ve güvende hissedeceği bir yer verin.

      Bir köpek yavrusunu eve getirmeden önce, yeni çevresine uyum sağlaması ve kendisini güvende ve rahat hissetmesi için yavru köpeğinizin ilk birkaç hafta kalabileceği bir oda seçin.

      Köpeğinizi belirli yatak odalarından, banyolardan veya ofisinizden uzak tutmak istiyorsanız bebek kapıları kurun. Köpeğinizin olmasını istemediğiniz her yer bir kapı ile kapatılabilir.

      Köpeğinizi izleyin ve evin herhangi bir yerinde sorun çıkarmakla özellikle ilgilenip ilgilenmediğini gözlemleyin.
    2. 2

      Potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırın.

      Yavru köpekler çok küçük alanlara girebileceğinden, evdeki olası tehlikelerin farkında olmak da çok önemlidir. Potansiyel tehlikelerden kaçınmak için şunları yapabilirsiniz: Mutfak aletlerinin arkasındaki ve gömme dolapların altındaki boşlukları kapatın, açık şömineleri perdeleyin, tüm dış pencereleri ve kapıları kapatın. Evcil hayvanınızın kablolara dolanmaması için elektrik kablolarını erişemeyeceği bir yere koyun, klozet kapaklarını kapatın, kırılabilir süsleri ve yutulabilecek küçük nesneleri kaldırın.

      Bazı bitkilerin tüylü dostlarımız için zararlı olabileceğini unutmamak da önemlidir, bu nedenle hayvanlar için zehirli olabilen zambak, açelya ve nergis zambağından kaçının.
    3. 3

      Evde köpek bakımı için herkesi yeni sorumluluklarına karşı hazırlayın.

      Yeni köpeğinizden kimin sorumlu olduğunu o gelmeden önce konuşmak önemlidir. Köpeğin yalnızca onu yürüyüşe çıkaracak, besleyecek ve onunla oynayacak birine ihtiyacı olmayacak, aynı zamanda evin tüm üyelerinin sevgisine ve kabulüne de ihtiyacı olacaktır. Köpek sahiplenmek gibi büyük bir karardan önce herkesin sizinle aynı düşüncede olduğundan emin olun.

      Sizde veya ailenizde evcil hayvan alerjisi varsa köpek sahiplenmeyin. Sonunda köpeği yeniden iade etmek zor bir süreç olabilir.
    4. 4

      Veteriner bulun.

      Köpeğinizle ilgili yapacağınız öncelikli işler arasında aşılarının tam olduğundan emin olmak ve onu tam bir sağlık kontrolünden geçirmek yer alıyor. Köpeğinizi yıllık kontroller, aşılar vb. için getirmeye başlayacağınız, tercihen yakınlarda yaşayan bir veteriner bulun. Ayrıca en yakın 24 saat açık hayvan hastanesini bulmak ve bu numarayı buzdolabına veya evdeki herkesin ihtiyacı olduğunda kolayca bulabileceği başka yerlere not etmek iyi bir fikirdir.

      Bununla birlikte, eğer köpeğinizin mikroçipi yoksa, bunu erkenden yapın, böylece kaybolmasına karşı ekstra güvenlik önlemlerine sahip olursunuz. Yavrunuzu evlat edindiyseniz ve zaten bir çipi varsa, sizin bilgilerinizle kaydedildiğinden emin olun. Bunları da veterinizle konuşabilirsiniz.

      Köpeğinizi bir barınaktan evlat ediniyorsanız hangi aşılarının yapılmış olduğunu ve hangilerine hâlâ ihtiyacı olabileceğini öğrenin.

    Köpek bakımı zor mu sorusu köpek sahiplenmeyi düşünenlerin en sık sorduğu sorudur. Görüldüğü üzere, evde köpek bakımı sanıldığı kadar zor değil ancak ilgi ve sorumluluk gerektirir. Bunun için köpek sahiplenmeden önce iyice düşünün ve temel sorumluluğu kimin alabileceğini mutlaka kararlaştırın. Köpek sahiplenmek geçici olarak ve yalnızca hevesle yapılmamalıdır.

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?