Kediler Nasıl Beslenmeli?

Kediler nasıl beslenmeli? Yazımızda, kedi sahiplerinin kedi maması ve beslenmesi hakkındaki tüm sorularını cevaplıyoruz. Püf noktaları öğrenin, yılın kedi sahibi ödülünü kucaklayın.

Güncellenmiş 16 Haziran 2022

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kediler nasıl beslenmeli

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Kediler nasıl beslenmeli diye düşünürken, kedilerin doğasında avlanmak, çiğ et tüketmek ya da süt ürünleri ile beslenmek olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak insanlar için üretilmiş olan yiyecekler, kedilerde başta sindirim sisteminde olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabilir. Çoğu kedi en başta alıştığı beslenme şekline uyum sağlamakta bir sorun yaşamaz; ancak bazı kediler için biraz vakit harcamak gerekebilir. Kediler nasıl beslenmeli öğrenmek, kedilerin yememesi gereken yiyecekler hakkında daha fazla bilgi edinmek  ve kediler ne sıklıkla beslenmeli, yavru kedi nasıl beslenir, yeni doğmuş kedi nasıl beslenir gibi soruların cevabı için ipuçlarımızı takip edin.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Doğru Kedi Maması Seçimi ile Kediler Nasıl Beslenmeli?

    1. 1

      Kedinizi ıslak ve kuru mama ile besleyin.

      Kedilerin beslenmesi söz konusu olduğunda yaş mama, kuru mama farkı nedir bilmek önemlidir. Hem konserve hem de kuru mama, kedinize ihtiyaç duyduğu beslenmeyi sağlar; ancak kuru mama aynı zamanda dişlerini temizlemeye de yardımcı olur. Kuru ve konserve kedi maması arasındaki temel fark, mamanın içerdiği su miktarıdır. Kuru kedi maması yaklaşık %10 oranında su içerir ve diğer %90'ı karbonhidratlar, yağlar, protein ve vitaminler gibi kuru maddelerden oluşur. Konserve yiyecekler, kuru maddeye kıyasla çok daha fazla (yaklaşık %70 oranında) su içerir. Veterineriniz aksini belirtmiyorsa ıslak ve kuru mamayı birlikte kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kediler yaş mamayı daha fazla sevdiği için bir süre sonra kuru mamayı istemeyebilirler. Bu konuda ısrarcı olun ve özellikle diş sağlığı için kedinizin yeterli miktarda kuru mama tükettiğinden emin olun.

    2. 2

      Hangi mama türünün ve markasının kediniz için en iyisi olduğunu veterinerinize danışın.

      Yaş mama mı kuru mama mı? İşte bütün mesele bu! Kuru kedi maması, ıslak kedi mamasına göre daha hesaplı olduğu için popüler bir seçimdir. Ancak kuru kedi mamaları, ıslak kedi mamalarından daha fazla karbonhidrat içerebilir. Bu durum, aktif bir kedinin karbonhidratları bir enerji kaynağı olarak kullanabilmesini sağlar. Fakat hareketsiz ve sürekli evde olan bir kedi, ekstra karbonhidratları yağ olarak depolayacaktır. Kuru gıda uygun maliyetlidir, kokusuzdur ve bozulmadan uzun süre saklanabilir. Islak mama biraz daha fazla çaba gerektirir ve daha pahalıdır. Kutu veya poşet açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmesi gerekir. Ama aynı zamanda kedilerin diyetlerinde daha fazla su almasına yardımcı olabilir ve iştah açan kokusu, mama seçen bir kediyi yemeye ikna edebilir. Tüm bunları göz önünde bulundurmalı ve yavru kedi beslenmesi, hamile kedi beslenmesi, yaşlı kedi beslenmesi gibi özel durumlarda en doğru mamayı seçmek için mutlaka veterinerinize danışmalısınız.

    3. 3

      Kedinizi günde iki kez besleyin.

      Kedinizin canı istediğinde yiyebilmesi için tüm gün kuru mama bırakılabilir. Yavru kedi ve yaşlı kedilerin daha küçük ama daha sık öğünlere ihtiyacı vardır. Eğer kediniz çok yiyorsa ve kilo kontrolü gerekliyse, günde iki kere olmak üzere küçük porsiyonlarda mama verebilirsiniz.

    4. 4

      Tutarlı olun.

      Kediniz en çok hangi markayı ve tatları sevdiklerini size bildirecek ve çoğu zaman başka hiçbir şeye dokunmayacaktır. Kedinizin mamasını ve yeme alışkanlıklarını sık sık değiştirmemeye çalışın çünkü bu durum mide rahatsızlığına neden olabilir.

    5. 5

      Yaş, hamilelik ve hastalıklarını göz önünde bulundurun ve buna uygun mamalar tercih edin.

      Kedi maması söz konusu olduğunda, kediler kabaca yavru, yetişkin ve yaşlı olmak üzere üç yaş grubuna ayrılır. Yavru kedilerin, proteinler ve yağlar gibi daha fazla enerji üreten besinlere ve yetişkin kedilere göre daha fazla vitamin, mineral ve suya ihtiyacı vardır. Yavru kediler için özel olarak hazırlanmış formüller, bu besinleri doğru miktarlarda sağlar. Çoğu kedi, ilk yaşına girerken yavru kedi mamasından yetişkin mamasına geçer. Kedi arkadaşınızın midesini bozmamak için bir hafta boyunca kademeli olarak yeni yiyecekler üzerinde çalışmak önemlidir. Bu nedenle yavru ve yetişkin kedi mamasını karıştırarak verebilirsiniz. Yetişkin kedi maması muhtemelen yavru kedi ürünlerinden daha az kaloriye sahipken, yaşlı kediler için üretilen mamalar (genellikle on yaş civarındaki kediler için) çiğneme sorunları ve tüm sağlık problemlerine uygun olarak geliştirilir. Ayrıca kedinizi kısırlaştırdıktan sonra ya da kediniz tüy dökme problemi yaşıyorsa veterinere danışarak uygun mamalara kademeli olarak geçiş yapabilirsiniz.

  • Kedilerin Yememesi Gereken Yiyecekler Nelerdir?

    Kedilerimiz ailenin üyeleri, yoldaşlarımız ve ev arkadaşlarımızdır. Onlara bakım sağlayan kişiler olarak onları şımartmak istememiz çok doğal. Ancak bazı yiyecekler ve ufak ödüller sağlıkları için ciddi riskler oluşturabilir. İşte kedinizi beslemekten kaçınmanız gereken 7 yiyecek:

    1. 1

      Süt, peynir ve diğer süt ürünleri

      Birçoğumuz çizgi filmlerde veya resimli kitaplarda süt içen kedi yavruları görüntüsüyle büyüdük. Ancak kedilerin çoğu doğal olarak laktoz intoleransıdır; yani süt, peynir veya krema gibi süt ve süt ürünleri midelerini bozarak kusma ve ishale neden olabilir. Peki ya yavru kediler? Aynı kural geçerlidir. Yavru kediler sadece kendi annelerinin sütünü içmeli ve diğer bütün hayvansal süt ve süt ürünlerinden kaçınılmalıdır. Veteriner hekimler, katı yiyecekler yiyemeyecek kadar küçük olan ve anne sütü kaynağına sahip olmayan yavru kediler için yavrulara özel süt formülleriyle beslenmelerini önermektedir.

    2. 2

      Çikolata ve şekerli ürünler

      Çikolata çoğumuz için vazgeçilmezdir; ancak kediler için toksik olan iki bileşen içerir: Teobromin ve kafein. Hem sütlü çikolata hem de bitter çikolata; kusma, i̇shal, artan vücut ısısı, hızlı nefes alma veya hızlı kalp atışı gibi semptomlara sebebiyet verebilir. Ayrıca çikolatanın içerdiği şeker de kediler için oldukça zararlıdır. Şekerli gıdalarla kedilerinizi ödüllendirmekten kaçınmalısınız.

    3. 3

      Çiğ yumurta, et veya balık

      Kediniz avlanmayı seviyorsa, onu çiğ yumurta, et veya balıkla beslemenin güvenli olduğunu varsayabilirsiniz. Ancak bu çiğ gıdalar, kedilerde ishal, kusma ve uyuşukluğa neden olabilen tehlikeli E. coli ve salmonella bakterileri içerebilir. Kedinizi bu patojenlere maruz bırakmak ölümcül bile olabilir. Çiğ yumurta akı ayrıca avidin adı verilen bir protein içerir. Avidin, kedinizin B vitaminini düzgün bir şekilde tüketmesini engelleyebilir ve potansiyel olarak cilt ve tüy sorunlarına neden olabilir.

    4. 4

      Köpek maması

      Kedinizin yanında bir de köpeğiniz varsa, kediniz zaman zaman onun mamasını tatmış olabilir. Birkaç ufak kaçamak kedinize zarar vermeyecek olsa da kedi maması yerine düzenli bir köpek maması diyeti yetersiz beslenmeye neden olabilir. Kedilerin A vitamini, taurin ve araşidonik aside ihtiyacı vardır ve köpek mamaları buna uygun üretilmemiştir. Kediniz yalnızca köpek maması yerse, bazı vitaminlerin eksikliği cilt ve tüy sorunlarına, kas dejenerasyonuna veya gece körlüğüne neden olabilir.

      Taurin eksikliği görme bozukluğuna, kalp hastalığına, sağlıksız tüy veya deriye ve uyuşukluğa neden olabilir. Araşidonik asit eksikliği karaciğer ve böbrek sorunlarına neden olabilir.

    5. 5

      Ekmek ve maya

      Kediler ara sıra ekmek yiyebilir, ancak ekmeğin onlar için hiçbir besin değeri olmadığını (neredeyse hiç yağ veya protein içermediğini) unutmayın. Bu nedenle ekmek, normal kedi maması diyetlerinin yerini almamalıdır. Maya ve çiğ ekmek hamuru kediler için güvenli değildir ve sindirim sorunlarına sebep olabilir.

    6. 6

      Ton balığı

      Hangi kedi ton balığı sevmez? Bu balık, kediniz için ara sıra ödül maması olarak hizmet edebilir; ancak onları ton balığı ağırlıklı bir diyetle beslemekten kaçınmalısınız. Ton balığı, kedilerin sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu birkaç besinden yoksundur ve çok fazla orkinos civa zehirlenmesine yol açabilir. Ayrıca daha önce belirtildiği gibi, kedinize asla çiğ ton balığı da vermemelisiniz.

    7. 7

      Soğan ve sarımsak

      Soğan, sarımsak, frenk soğanı ve pırasa kedilerde kansızlığa neden olabilir. Çiğ, pişmiş, toz veya kurutulmuş sarımsak ve soğan kedinin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir ve ayrıca mide bulantısı, karın ağrısı, kusma ve ishale neden olabilir.

    Çoğu kedinin meraklı yaratıklar olduğunu ve tezgahlarda veya lavabolarda bırakılan yiyecekleri araştırmayı sevdiğini unutmayın. Kediniz bir masanın veya tezgahın üzerine kolayca atlayabiliyorsa, tehlikeli veya zehirli olabilecek yiyecekleri erişemeyeceği bir yerde, kapalı veya yüksek bir dolapta sakladığınızdan emin olun. Ayrıca hem size hem de dört ayaklı dostunuza daha temiz bir ev sunmak için kedi tüyü nasıl temizlenir yazımıza mutlaka göz atın. Bir diğer istenmeyen kaza da kedi yatağının malzemeleri olabilir. Onun zararlı maddeleri yutmasının önüne geçmek için kedi yatağı nasıl olmalı öğrenmeli ve hijyeni için düzenli ve doğru kedi kumu temizliği yapmalısınız.

Sıkça Sorular Sorular: Kediler Nasıl Beslenmeli?

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?