Kediler, içgüdüsel olarak hasta olduklarını, iyi hissetmediklerini saklarlar. Bu içgüdü, vahşi doğada kendilerini korumak için gelişmiş, hastalıkları yeni bir durum olarak kabul edip yaşamlarına devam etmelerini sağlamıştır. Bu yüzden, kedilerinizin gelişimini, değişimini her zaman kontrol etmeli, dikkatli olmalısınız. Peki, kedilerin hasta olma belirtileri nelerdir, yavru kedi hastalıkları ve belirtileri neler olabilir? Okumaya devam edin.
Kedi sahiplenmekten çekiniyorsanız, nasıl bakarım diye düşünüyorsanız işte sizin için bir yazı: Evde kedi bakımı! Tıklayın, kedi bakımı hakkında uzman bilgileri öğrenin.
İşte, kedinizin hasta olduğunu gösteren belirtiler…
- ✦
Kusma
Kediler kendilerini yaladıkları ve bol miktarda tüy yuttukları için ara sıra kusmaları normaldir. Kusma sıklığı artarsa ya da kusmaya iştahsızlık, ishal, ateş, halsizlik gibi belirtiler eklenirse kediniz hasta olabilir. Bu durumda belirtileri ciddiye almalı, veterinerinizle görüşmelisiniz.
- ✦
İshal
İshal, çoğunlukla farklı bir mamaya geçilmesi, bağırsak parazitleri gibi nedenlerden ortaya çıkar. Ancak aynı zamanda farklı birçok hastalığın da belirtisi olabilir. Bu yüzden, kedinizin dışkısını kontrol etmeli, değişiklik gördüğünüzde veterinerinize danışmalısınız. Tedavi edilmeyen ishal, dehidrasyon ve bağırsak iltihabı gibi sonuçlar doğurur ve ciddi sorunlara neden olabilir.
- ✦
İştah Artması/Azalması
Kediniz her zaman yediğinden daha az ya da daha fazla yemeye başladıysa dikkat etmeniz gerekir. Çünkü, kedinizin uzun süre iştahının azalması herhangi bir hastalığın belirtisi olabilir. Kedinizin birkaç gün yemek yememesi karaciğer yağlanmasına, özellikle yaşlı kedilerin çok yemesi durumunda ise hipotiroidizm gibi sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yüzden, iştah azalması ya da artması kedinizin hasta olabileceğini belirleyebileceğinden mutlaka veterinerinizle görüşmelisiniz.
- ✦
Fazla Su İçme
Kediniz her zamankinden daha fazla su içiyorsa dikkat kesilmelisiniz. Birkaç gün izleyin ve devam ederse mutlaka veterinere götürün. Çünkü kedilerin çok fazla su içmesi, özellikle böbrek ve idrar yolları ile ilgili sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebilir.
- ✦
İdrar Değişimleri
Fazla su içme, hastalık belirtisi olabilir dedik. Aynı şekilde idrar değişimleri, artışı da böbrek ve idrar yolu hastalıklarına neden olabileceğinden belirti olarak sayılmalıdır. Eğer kedinizin idrar yapma sıklığı ve miktarı değiştiyse ya da idrarında kan varsa zaman kaybetmeden veterinere götürmelisiniz.
- ✦
Kilo Değişimleri
Hasta olan kedi belirtilerinden biri de kilo artması ve azalması olabilir. Ciddi kilo değişimleri, hastalıkların en belirgin göstergesi sayılır. Özellikle ani kilo kayıplarında çok dikkat edilmeli, mutlaka veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz.
- ✦
Ağız Kokusu
Kedi hasta olursa nasıl anlaşılır diye soruyorsanız, kedi hastalığı belirtilerinden biri de ağız kokusudur. Kedilerde ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıklarının belirtileri arasındadır. Kedinizin ağız kokusu arttığında, fazla salya akıtmaya başladığında ve kan gelmesi gibi bir durumda en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Bu belirtiler, diş ve diş eti hastalıkları olabileceği gibi enfeksiyon kaynaklı da olabilir.
- ✦
Davranış Değişiklikleri
Kedinizi sahiplendiğiniz andan itibaren bir kişiliği, karakteri olduğunu anlarsınız. Genellikle sergiledikleri davranışlar, yaş aldıklarında değişebilir ve bu normaldir. Ancak kısa sürede ciddi değişimlerle karşılaşırsanız, örneğin karnını sevdiren kediniz artık karnına dokundurmuyorsa mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Kedi davranışlarındaki değişikliklerden biri de miyavlamanın artması olabilir. Eğer kediniz her zamankinden çok daha fazla miyavlıyorsa ağrı, stres ya da hastalık gibi nedenlerden olabilir. Bu durumda davranışlarını gözlemlemeli, farklı belirtiler eklenirse mutlaka veterinere götürmelisiniz.
Kediniz nefes almakta zorlanıyorsa, diş etleri soluklaşmışsa, dengelerini kaybediyor ya da yürüyemiyorsa, ateş, bilinç kaybı gibi belirtiler gösteriyorsa bunlar acil durumdur. Kedinizi dikkatlice taşıma kabına koyun ve hızlıca veteriner hekiminize götürün.
Kedi Hastalıkları
Kedi hastalıkları belirtilerini saydık. Bu belirtileri erken dönemde fark etmek, uygulanacak tedavinin seyrini değiştirebilir, çok kısa sürede sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilir. Bu yüzden, kedinizin bedenini düzenli olarak kontrol etmeli, davranışlarına dikkat etmelisiniz.
Peki, kedi hastalıkları nelerdir?
- ✦
Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu
Kedi hastalıkları belirtileri, çoğunlukla üst dolunum yolundaki enfeksiyon olabilir. Çünkü, üst solunum yolları enfeksiyonu en yaygın kedi hastalıkları arasındadır. Belirtileri hapşırma, burun akıntısı, öksürük, balgam, ateş, iştahta azalma, burun ve ağızda ülser, sık/hızlı nefes alma, ağız açık nefes almaya çalışma ve depresyon olabilir.
Burun, boğaz ve sinüs bölgesi, kedilerin üst solunum yollarını oluşturur ve buradaki çeşitli virüs ve bakteriler nedeniyle enfeksiyonlar görülebilir. Üst solunum yolları enfeksiyonuna %80 oranında virüsler neden olur. Delicine calicivirus ya da feline herpesvirus bulaşıcı üst solunum yollarının %80’ine yol açar. Bu virüs, öksürme, hapşırma, yalama ya da aynı yemeği, aynı tuvaleti paylaşmayla diğer kedilere kolayca geçebilir. Üstelik bu virüse bir kez enfekte olan kediler, ömür boyu taşıyıcı olurlar. Aynı zamanda çeşitli bakteriyel enfeksiyonlarda da meydana gelebilir.
- ✦
İdrar Yolları Enfeksiyonu
İdrar yolları enfeksiyonu, riskli kedi hastalıklarından biri olarak görülür. Kedilere konan tanıların %3’ü idrar yolları enfeksiyonudur. İdrar yolu enfeksiyonu, aşırı kilolu, sürekli kuru mama yiyen ve stresli kedilerde görülmektedir. Birden fazla kedi bulunan evlerde görülme oranı daha fazladır. İdrar yolu enfeksiyonuna birçok şey neden olmaktadır. Tedavisi ise nedenine bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Eğer kediniz fazla su içiyorsa, idrarı kanlıysa, alışılmadık yerlere idrarını yapıyorsa, idrar yaparken ses çıkarıp ağlıyorsa, bölgeyi yalıyorsa, iştah kaybı varsa ve kusuyorsa, depresyondaysa idrar yolu enfeksiyonu olabilir. İdrar yolları enfeksiyonu ölümcül hastalıklar arasındadır. Bu yüzden, belirtilerden biri ya da birkaçını gözlemlediyseniz hemen veteriner hekiminizle görüşün.
- ✦
Diyabet
Diyabet, maalesef kedilerde de görülen bir hastalıktır. İnsülin hormonunun az salgılanmasından ya da insüline yetersiz cevap vermesinden kaynaklanır. Kediniz yemek yedikten sonra sindirim sistemi besini parçalara böler. Parçalara bölünürken glikoz, kana insülin ile taşınır. Yeterince insülin salgılanmadığında ya da bu hormonu kullanamadığında kandaki şeker miktarı artar ve hiperglisemi gerçekleşir. Diyabet, Tip 1 ve Tip 2 olarak iki tür şeklinde görülür. Tip 1’de insülin desteği gerekir, Tip 2 ise doğru bir tedavi ile kolayca iyileşebilir.
Diyabet, çok çabuk fark edilen hastalıklardan biridir. İştahta artış ya da azalış, kilo kaybı, çok su içme, aşırı idrara çıkma, idrarı tuvalet dışına yapma, idrar yolu enfeksiyonu, halsizllik, güzel kokulu nefes gibi belirtileri arasındadır. Kedilerde diyabet, kontrol altına alındığı sürece korkulacak bir hastalık değildir. Veterinerinize danışın, verilen diyet programına ve tedaviye uyun.
- ✦
Saç Mantarı
Kedilerde saç mantarı ya da saçkıran olarak bilinen mantar, cildi, tüyleri ve tırnakları etkiler. Aşırı derecede bulaşıcı ancak çok yaygın değildir. Evdeki diğer hayvanlara ya da insanlara kolayca bulaşabilmektedir. Saç mantarı, baş, kulak, ön ayak bölgesinde meydana gelir ve lezyonlar kendini gösterir. Kızarıklık ve yuvarlak şeklinde kelleşmeler bu haftalığa işaret etmektedir. Kedinizin cildinde, baş ve ayak bölgelerinde kızarıklık, dökülme görürseniz mutlaka veteriner hekiminizle görüşün. Kremler, merhemler, ağız yoluyla alınan ilaçlar ve mantar banyosu ile bu hastalık kontrol altına alınabilir.
- ✦
Kuduz
Kuduz genellikle enfekte olmuş bir hayvanın ısırığından ya da enfekte olan hayvan salyasının açık bir yaraya temas etmesiyle bulaşabilir. Kuduz belirtileri ortaya çıktığında çok dikkat etmelisiniz. Çünkü omuriliği etkileyen bu viral hastalık, kediler, köpekler, insanlar yani tüm memeliler için ölümcül bir hastalıktır.
Kuduzun en sık görülen belirtileri sinir, iştah kaybı, zayıflama, felç, denge sağlayamama ve ani ölümdür. Maalesef belirtiler hemen ortaya çıkmayabilir, ilk belirtinin ortaya çıkması aylar alabilir. Bu yüzden, kedinizin kontrollerini aksatmamalı, kuduz aşısını mutlaka yaptırmalısınız.
- ✦
Kanser
Bir hücrenin kontrol dışı büyümesi, etrafındaki dokulara zarar vermesi ya da diğer bölgelere sıçramasıyla kanser meydana gelir. İnsanlardaki kanser ile çok benzerdir, farklı türleri vardır ve bir bölgede görülebileceği gibi birçok farklı bölgede de görülebilir. Kanserin bilinen bir nedeni bulunmamaktadır. Çoğunlukla genetik nedenler olabileceği gibi çevresel faktörler de kedilerde kanserin görülmesine neden olmaktadır. Örneğin, sürekli olarak güneşe maruz kalan kedilerin göz kapağında, kulağında ve burnunda meydana gelen yassı hücreli kanser çevresel faktördür. Kedilerde en yaygın görülen kanser türünden biri lenfomadır. Kedi lösemisi virüsü genellikle genç kedilerde görülür, dokunma ya da salya yoluyla direkt bulaşabilir. Kedinizin lösemi aşısını yaptırmalı, kontrollere mutlaka gitmelisiniz.
Kanser belirtileri, şişlik, yumru, ciltte enfeksiyon, kilo ve iştah kaybı, kötü kokulu nefes, tembellik, ishal, kusma, zor nefes alma olarak görülebilir.
Kedinizin davranışlarını kontrol ederek herhangi bir değişimde veteriner hekiminizle görüşmek, tanı ve tedaviyi kolaylaştırır. Bu yüzden, belirtilerden birini bile fark ederseniz mutlaka veterinere götürün, aşılarını ve kontrollerini düzenli olarak yaptırın, sağlıkla ve sevgiyle kalın.
Yavru Kedi Hastalıkları
Kedinizin bir yavrusu oldu ya da yavru bir kediyi mi sahiplendiniz? Ne mutlu! Yavru kedi bakımı nasıl olmalıdır diye düşünüyorsanız tıklayın, yavru kedi bakımı hakkında her şeyi öğrenin!
Enerjik ve iştahlı yavru kedilerde de, virüs, bakteri, enfeksiyon, parazitler ve genetik hastalıklar nedeniyle ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Peki, yavru kedi hastalıkları ve belirtileri nelerdir? Gelin, birlikte inceleyelim.
- ✦
Göz ve diş enfeksiyonları
Yavru kedilerde göz ve diş enfeksiyonu çok yaygındır. Göz kenarlarında akıntı, iştah kaybı, ağızda koku kedinizin göz ya da diş enfeksiyonuna yakalandığının göstergesi olabilir. Belirtileri fark ettiğinizde veteriner hekiminize danışın ve uygun tedaviye hemen başlayın. Çünkü bu enfeksiyonlar, kilo kaybına ve kilo kaybının neden olabileceği diğer hastalıklara ya da ilerleyerek kedinizin sinüzit olmasına neden olabilir.

- ✦
Üst Solunum Yolu Hastalıkları
Bazı bakteri ve virüsler nedeniyle üst solunum yolları iltihabı ortaya çıkabilir. Bu hastalık başka bir hayvandan solunum ya da kan yoluyla kolayca bulaşabilir. Üst solunum yolu hastalıklarında hasta yavru kedi belirtileri hapşırma, burun akıntısı, öksürük, ateş, iştahsızlık, ağızdan nefes alma, hızlı nefes alma, gözlerde kızarıklık ve sulanma şeklinde görülebilir. Veteriner hekiminize danışın ve uyguladığı tedaviye uyun. Bu şekilde, kedinizi kolayca sağlığına kavuşturabilirsiniz.
- ✦
Lösemi
Kedi lösemisi, genetik olabilir ya da başka bir kedinin ısırığıyla, ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla kolayca bulaşabilir. Bir yaşın altındaki kedilerde görülme sıklığı daha fazladır. Lösemiden korunmak için bilinen en yaygın yöntem, lösemi aşısı yaptırmaktır. Löseminin belirtileri iştah kaybı, tüylerde dökülme, ateş, üst solunum rahatsızlıkları, kusma, diş eti iltihabı, vücutta belli bölgelerde şişlik, davranışlarda değişiklik olarak görülebilmektedir. Lösemi ciddi bir sağlık sorunu olduğundan, aşısı yaptırılmalı, düzenli kontrollere gidilmeli ve belirtilerden biri bile fark edildiğinde veteriner hekimin uygulayacağı tedaviye başlamalısınız.
- ✦
Kuduz
Kuduz, kuduz virüsü taşıyan bir hayvanın ısırığı ya da salyasının açık bir yaraya temasıyla bulaşır. Beyni etkileyen bir virüstür ve maalesef %100 ölümcüldür. Belirtileri salyalanma, agresiflik, artan miyavlama, iştah kaybı ve ciddi zayıflama, dengesizlik/koordinasyon bozukluğu, felç ve nöbetler şekline görülebilir. Kedinizi kuduzdan korumak için kuduz aşılarını mutlaka yaptırmalısınız!
- ✦
Bağırsak solucanları ve mantarlar
Bağırsak solucanları, bağırsağı tıkayarak toksik zehirlenmeye neden olur. Bağırsak solucanını önlemek için kedinizin düzenli olarak iç parazit aşısını yaptırmanız gerekir. Parazitler, yavru kedinizin yeterince beslenmesine rağmen gıdayı alamamasından ve gelişimini sürdürememesi gibi birçok soruna neden olabilir.
Mantarlar da parazittir. Kedinin kanıyla beslenirler ve kediye, köpeğe ve hatta insana bulaşabilirler. Kusma, kilo kaybı, ishal veya kabızlık, kanama ve öksürük belirtileri olabilir. Kedinizi bağırsak solucanları ve mantarlardan korumak için düzenli olarak iç ve dış parazit aşılarını yaptırmalı, herhangi bir belirti ile karşılaştığınızda mutlaka veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz.
- ✦
Kanser
Kanser, insanlarda olduğu gibi kedilerde de birçok farklı çeşidi ile ortaya çıkabilir. Genetik ve çevresel faktörler nedeniyle kendini gösterir. Kedilerde cilt, kulak, mide ve göğüs kanserleri en yaygın kanser türlerindendir. En bilinen belirtisi vücutta yumru veya kitle oluşumudur. İyileşmeyen yaralar, kusma, ishal, solunum yetersizliği, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler de kanserin habercisi olabilir. Belirtilerden biri ya da birkaçını fark ettiğinizde hemen veteriner hekiminizle görüşün ve verdiği tedaviyi eksiksiz olarak uygulayın.
- ✦
FIV
Kedilerde yaygın şekilde görülen hastalıklardan biri FIV yani coronadır. Bu hastalık, kedinizin bağışıklık sistemini çökerten hastalıklara neden olur. Uzun yıllar belirti göstermeyebilir. Ateş, kansızlık, iştah kaybı, kilo kaybı, tüydeki kalitesizlik, davranışlardaki değişiklikler, anormal fiziksel belirtiler, hapşırma, burun akıntısı, idrarı/dışkıyı tutamama ya da yapamama, tansiyon gibi birçok belirti ve hastalıkla ortaya çıkabilir. Kediler arasında yiyecek ve kum paylaşımı ya da virüslü kediyle temas yoluyla kolayca bulaşabilir. Eğer kedinin annesi FIV virüsü taşıyorsa yavru da mutlaka bu virüsü taşıyacak demektir. FIV virüsü insana bulaşır mı diye merak ediyorsanız cevap, kesinlikle hayırdır.
Yavru kedi hastalıkları ve belirtilerini sizin için sıraladık. Kedilerinizin aşılarını düzenli olarak yaptırın, beslenmesine dikkat edin, gerekiyorsa gıda desteği sağlayın, onlar için hijyenik bir ev yarattığınızdan emin olun, düzenli olarak tarayın, diş ve kulak kontrollerini yapın, mama ve kum kabının hijyeninden emin olun, su kabını her gün temizleyin ve taze su koyduğunuzdan emin olun.
Evde kedi veya köpek nasıl beslenir diye düşünüyorsanız tıklayın, detaylı bilgiyi öğrenin!