Kedi Dostu Bitkiler: Kedili Evde Hangi Bitkiler Yetiştirilir?

Kedi dostu bitkiler hangileridir? Kediniz bitkilerinizi yemeye çalışıyorsa artık endişelenmenize gerek yok. Hazırladığımız rehber sayesinde hem kedinizin sağlığı yerinde olacak hem de bitkilerinizden vazgeçmek zorunda kalmayacaksınız.

Güncellenmiş 23 Mayıs 2022

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kedi ve bitkiler

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Sabah uyandığınızda, kedinizin en sevdiğiniz bitkiden birkaç ısırık aldığını görmüşseniz, kedi dostu bitkiler konusunda araştırma yapmaya başlamak istiyor olabilirsiniz. Evinizdeki bitkilerin minik dostunuzun iştahını kabartması oldukça normal bir şeydir. Çünkü kediler, yediklerini sindirebilmek için çim ya da bazı bitkileri yemeye ihtiyaç duyar. Öncelikle, kedi dostu bitkiler hakkında araştırma yapmaya başlamakla en doğru adımı attınız çünkü bazı bitkiler kedilerin sağlığı için oldukça zararlı olabilir. Ancak evinizi bir kediyle paylaştığınız için bitkilerinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Kedinizin sağlığından endişe etmeden evinizi bitkilerle doldurabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kediler için zararlı bitkiler hangileri tespit etmek ve evdeki bitkileri kedilerden korumak.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Kedili Evde Hangi Bitkiler Yetiştirilir?

    Kedilerin sağlığına zararlı olmayan, kedi dostu bitkiler nelerdir diye merak edenler için küçük bir liste hazırladık. İşte, kediniz yemeyi denediğinde endişelenmeyeceğiniz, kediler için zararlı olmayan bitkiler:

    1. 1

      Kurdele çiçeği

      Evinde kedi besleyen ama bir yandan da kurdele çiçeği bakmak isteyenlere iyi bir haberimiz var. Kurdele çiçeği, kediler için zararsız bitkiler listesinde ilk sırada yer alıyor. Kolay bakımı, şık görüntüsü ve hava temizleyici özelliği sayesinde kurdele çiçeği, en popüler kedi dostu bitkiler arasındadır.

    2. 2

      Sukulent çeşitleri

      Biraz ışık ve az miktarda su ile evinizi bir sukulent cennetine dönüştürebilirsiniz. Sukulentler genel olarak kediler için zararsız bitkiler arasındadır ve kediler sukulentlere fazla ilgi göstermezler. Ancak bazı sukulent çeşitleri kediler için zararlı bitkiler arasındadır. Evinizde güvenle tutabileceğiniz sukulent çeşitleri ise yılbaşı kaktüsü, nolina, zebra haworthia ve eçeveryadır.

    3. 3

      Afrika menekşesi

      Anavatanı Tanzanya olan, mor, pembe ve beyazın her tonunda çiçeklerine rastlayabileceğiniz Afrika menekşesi kedi dostu bitkiler arasındadır. Ayrıca yıl boyunca çiçekli kalabildiği için evinizi gönül rahatlığıyla Afrika menekşesi ile süsleyebilirsiniz.

    4. 4

      Hostes çiçeği

      Kedi dostu bitkiler listemize, yaprakları pembe çillerle dolu hostes çiçeğini de ekleyebiliriz. Halk arasında çilli yaprak çiçeği olarak da bilinen hostes çiçeği, direkt güneş ışığına maruz bırakılmadan kolaylıkla yetiştirilebilir.

    5. 5

      Karpuz begonya

      Güney Amerika’ya ait karpuz begonya çiçeği kediler için zararsız ev bitkileri listemizde yer alabileceklerden biridir. Hem bakımı kolay olan hem de kediler için zararlı olmayan bu bitkiyi rahatlıkla evinizde bulundurabilirsiniz.

    6. 6

      Orkide

      Orkide görüp hayran olmayan var mı? Bu alımlı ve asil çiçeğin kediler için zararsız ev bitkileri arasında olduğunu öğrendiğinde mutluluktan havalara uçacak birçok orkide sever olduğunu biliyoruz. Orkidenin tüm çeşitlerini aklınızda soru işareti kalmadan evinizde bulundurabilirsiniz.

  • Evdeki Bitkileri Kedilerden Korumak İçin Neler Yapılabilir?

    Kedi dostu bitkiler nelerdir öğrendiniz; ancak aklınıza takılan ufak bir sorun var: Evdeki bitkileri kedilerden korumak. Çiçekleri kedilerden korumak hiç de kolay değil. Doğada rahat bir şekilde istedikleri toprağı karıştırıp istedikleri bitkileri yiyebilen kediler, evcilleştikten sonra bazı içgüdüsel hareketlerini sürdürmektedir. Bu yüzden, gerekli bazı önlemleri alarak evdeki bitkileri kedilerden korumak mümkün. Hazırsak başlayalım:

    1. 1

      Çiçeklerinizi güvenli bir yere taşıyın.

      İlaçların, temizlik ve kozmetik malzemelerinin üstünde yer alan “çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın” ibaresini çiçeklerimiz ve kediler için de kullanabiliriz. Çiçeklerinizi korumak için verebileceğimiz ilk tavsiye, onları minik dostlarınızın erişemeyeceği, güvenli bir yere kaldırmanız olacaktır. Kedinizin zıplayamayacağı yükseklikteki raf veya dolap üstleri, kedinizin girmediği balkon ve odalar çiçekleriniz için ayırdığınız bir alan olarak kullanılabilir. 

    2. 2

      Çiçek toprağının üstünü taş ile kaplayın.

      Etrafınızda toprak görüp eşmek, koklamak istemeyen bir kedi oldu mu hiç? Dünyanın en uslu kedisi dahi toprak kokusunu aldığında koklamak, eşmek üzerine oturmak isteyecektir. Her an, elinizde süpürge ile toprak temizlemekten kurtulmak için saksıdaki çiçek toprağının üstünü minik taşlar ile doldurabilirsiniz. Hem böylelikle evdeki çiçekleri kedilerden korumak kolaylaşacak hem de saksınıza şık bir görünüm kazandırmış olacaksınız.

    3. 3

      Kokulardan yararlanın.

      Kimi kokular kedileri sakinleştirirken kimi kokular da kedileri bulunduğu ortamdan uzaklaştırır. Evdeki bitkileri kedilerden korumak için kedilerin sevmediği çam, limon, sirke gibi doğal ürünlerden yapılmış karışımları bitki yapraklarına sıkın. Bu karışımlar dışında kedileri bitkilerden uzak tutacak, kedi uzaklaştırıcı spreylerden satın alarak çiçeklerinizi kedinizden koruyabilirsiniz.

    4. 4

      Kedi çimi satın alın.

      Kediler doğası gereği bazen midelerini rahatlatıp sindirimi kolaylaştırmak bazen de sırf canları istediği için bitki yapraklarını yemekten hoşlanır. Evinizde, kedinizin midesini rahatlatmak için kedi çimi bulundurmayı denediniz mi? Dilerseniz küçük marketlerde dahi satılan bu çimeni satın alıp, kedinizin sevdiği bir köşeye yerleştirin. Kediniz ara ara çimini yiyerek ihtiyacını giderecektir. Bitki yeme ihtiyacını gideren kedinizin daha sonrasında bitkilerinizi daha az ziyaret etmeye başladığını göreceksiniz. Zamanla bitkileri kedilerden korumak gittikçe kolaylaşacak.

    5. 5

      Kedinizin yeterince oyuncağı var mı?

      Kedinizin bitkilerle oynamasının sebebi yeterince oyuncağının olmaması olabilir mi? Kedinizin bitkilerle ne zaman oynamaya başladığını gözlemleyin. Uzunca bir süre hareketsiz kalan kediniz, uykusundan uyanıp bitkilerinize gidiyor ve bitkileriniz ile dakikalarca vakit geçiriyor mu? Bu durumda kedinize kendi başına oynayabileceği oyuncaklar satın almalı, bu oyuncakların yerlerini ara ara değiştirmelisiniz ki kediniz can sıkıntısından bitkiler ile oynamak zorunda kalmasın. Kedinize oyuncağı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Yazımızı okuyun ve evde kedi oyuncağı nasıl yapılır öğrenin.

  • Kediler İçin Zararlı Bitkiler

    Bazı bitkilerin kedilere hiçbir zararı dokunmazken evimizdeki bazı çiçekler kedilere zararlı bitkiler arasında yer alabilir. Ailenizin üyesi, minik dostlarınızın sağlığını tehlikeye atmamak için aşağıda yer alan bitkiler konusunda dikkatli olmalısınız.

    1. 1

      Zambak

      Muhteşem görüntüsü ile bizleri cezbeden zambakların kediler için zararlı ev bitkileri arasında en üst sırada yer aldığını biliyor muydunuz? Zambaklar sadece yaprakları ile değil, çiçekleri, polenleri, gövdeleri ile bir bütün olarak kedilerin sağlığını tehdit etmektedir. Zambaklar, kedilerde akut böbrek yetmezliğine ve çoğunlukla minik dostlarımızın hayatının sona ermesine sebep olabiliyor. Kediniz zambak ile herhangi bir şekilde aynı ortamda bulunduysa veya zambağı yemeye çalıştı ise vakit kaybetmeden veteriner ile iletişime geçmelisiniz. Kedinizin zambak ile teması sonrası vücudundaki toksinlerden kurtulmak için kusma ihtiyacı hissedebileceğini unutmayın.

    2. 2

      Nergis

      Güzelliğiyle şiirlere, mitolojik hikayelere konu olan nergis çiçeği kediler için zararlı bitkiler arasındadır. Nergisler, yapılarında likorin adlı kristalli alkaloid bulundurur ve likorin az miktarda alındığında dahi minik dostlarımız için çok zehirli hatta ölümcül olabilir. Nergis yemeye çalışmış kedinizde bulantı, kusma, karın ağrısı, titreme,uyuşukluk gibi semptomlar gözlemliyorsanız veteriner hekiminiz ile vakit kaybetmeden iletişime geçmelisiniz.

    3. 3

      Sümbül

      Bahar aylarında sümbül kokusuna hayran kalmayan yoktur. Ancak üzülerek söylemeliyiz ki sümbül kediler için zararlı bitkiler arasındadır. Sümbül de, tıpkı nergis gibi likorin ve hatta kalsiyum oksalat raphide içerir.Bu alerjenik yapılar da kedinizin zehirlenmesine sebep olabilir. Kedinizde sümbül ile temasa geçmesinden sonra bulantı, kusma, ishal, nefes almada güçlük gibi semptomlar gözlemliyorsanız, hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız.

    4. 4

      Açelya

      Açelya, içeriğinde barındırdığı grayanotoksin olarak adlandırılan zehir dolayısıyla minik dostlarımızın sağlığına büyük bir tehdit oluşturuyor. Ufak miktarda alınması bile ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Kediniz kedilere zararlı bitkiler arasında yer alan açelya ile temas ettiyse ve bulantı, kusma, kalp ritminde yavaşlama, iştahsızlık gözlemliyorsanız bu belirtileri küçümsemeyin. Hemen veteriner hekiminize başvurun.

    5. 5

      Deve Tabanı

      Deve tabanı karizmatik yaprakları ile salon çiçekleri arasında kendini öne çıkaran bir bitkidir. Dolayısıyla deve tabanı bakmak isteyenlerin sayısı bir hayli yüksektir. Deve tabanı da kedilere zararlı bitkiler arasındadır ve kediniz ile deve tabanı çiçeğini aynı ortamda bulundurmamanız tavsiye edilir.

    6. 6

      Aloe Vera

      Aloe vera kolay bakımı, yaraları, cildi iyileştirici ve nemlendirici özelliği sayesinde özellikle son zamanlarda oldukça popüler olan bir bitkidir. Aloe vera kedilere zararlı mı diye soracak olursanız, yanıtımız evet! Aloe vera içeriğinde glikozidler, antrasen, antrakinon gibi kedilerin sağlığını tehdit eden bileşikler bulundurur. Kediniz az miktarda aloe vera tükettiğinde bulantı, kusma gibi hafif semptomlar gösterebilir. Siz yine de kedinizin olmadığı bir alanda ya da dolabın üzerinde aloe vera yetiştirmek ve kendiniz için kullanmak isteyebilirsiniz.

      Henüz bir kedi sahiplendiyseniz ve detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa evde kedi bakımı rehberimizi okumadan geçmeyin.

Kedi Dostu Bitkiler: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?