Hamilelikte Grip ve Soğuk Algınlığı Nasıl Atlatılır?

Hamilelikte grip hem sizi hem de doğacak olan bebeğinizi etkileyebilir. Peki hamilelerde grip nasıl geçer? Hamilelerde gribe iyi gelen şeyler nelerdir? Hamilelikte soğuk algınlığı ile ilgili tüm merak ettiklerinize yazımızda değiniyoruz, okumadan geçmeyin.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Hamilelikte grip

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Hamile kaldığınızda, başınıza gelen her şey yalnızca vücudunuzu değil, doğmamış çocuğunuzu da etkileyebilir. Bu farkındalık, hamilelikte grip ile uğraşmayı daha karmaşık hale getirebilir. Geçmişte, nezle veya grip olduysanız, reçetesiz satılan bir burun spreyi veya ağrı kesici almış olabilirsiniz. Ama şimdi bunun güvenli olup olmadığını merak edebilirsiniz. İlaçlar semptomlarınızı hafifletebilse de, ilacın bebek için sorun yaratmasını istemezsiniz. Hamilelik sırasında birçok ilaç alınabilir, bu nedenle hamilelikte soğuk algınlığı veya grip tedavisi stresli bir deneyim olmak zorunda değil. Hamilelikte soğuk algınlığı nasıl geçer, hamilelikte gribe iyi gelen şeyler nelerdir, hamilelikte soğuk algınlığı nasıl atlatılır ve daha birçok sorunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Hamilelerde Grip Nasıl Geçer?

    Soğuk algınlığı; burun, boğaz, sinüsler ve üst solunum yollarının çok yaygın rastlanan, viral bir enfeksiyonudur. Burun tıkanıklığına, ardından burun akıntısına, hapşırmaya, boğaz ağrısına ve öksürüğe, daha ileri boyutlarında ise ateşe neden olabilir. Vücut enfeksiyonla savaşırken soğuk algınlığı genellikle yaklaşık bir hafta sürer. Soğuk algınlığının tedavisi yoktur, ancak genellikle bol sıvı tüketip dinlenerek rahatlayabilirsiniz. Hamileyken grip olmak ise bebeğinizi de etkileyebileceği için daha dikkatli davranmalısınız ve derhal önlem almalısınız. Hamilelikte grip nasıl geçer, bitkisel çözüm var mı gibi sorularınızın cevapları için önerilerimiz şu şekilde:

    1. 1

      Doktorunuzu arayın.

      Ne yazık ki, bağışıklık sisteminizin hamilelik sırasında enfeksiyonlarla savaşması daha zordur. Bu da daha şiddetli bir grip vakasına yakalanma riskiniz daha yüksek olduğu ve hastalıktan kurtulmak için daha çok mücadele etmeniz gerektiği anlamına gelir.

      Hamilelikte grip veya soğuk algınlığı şüphesi yaşıyorsanız yapmanız gereken ilk şey doktorunuzu arayıp onu bilgilendirmek olmalıdır. Böylece herhangi bir komplikasyona karşı profesyonel birinin takibinde olursunuz. Doktorunuz size en uygun tedaviyi ve ilaçları söyleyecektir.

    2. 2

      Hamilelikte grip nasıl geçer: İyice dinlenin.

      Muhtemelen doktorunuzun da önereceği gibi, grip ve soğuk algınlığında en etkili tedavi mümkün olduğunca dinlenmektir. Yapılacaklar listenizi bir kenara bırakın ve dinlenin. Bu süreçte odaklandığınız tek şey, hastalığı yenmek olmalıdır. Ayrıca vücudunuzu sıcak tuttuğunuzdan emin olun.

    3. 3

      Hamilelikte gribe iyi gelen şeyler: Bol bol sıvı tüketmek.

      Genel olarak hamilelik sırasında vücudunuzun susuz kalması daha kolaydır ve hamilelikte soğuk algınlığı geçirirken bu daha da kolaylaşır. Bol sıvı tüketmeye özen gösterin. Doğal, sıcak çaylar yapın, çorba için.

      Öksürüğünüzü gidermek için etkili kolay ve doğal bir çözüm istiyorsanız bir bardak ılık suya limon, bal ve zencefil eklemenizi öneririz.
    4. 4

      Hamilelikte soğuk algınlığı için tavuk suyuna çorba pişirin.

      Tavuk suyuna çorba yalnızca içinizi ısıtmaz, aynı zamanda hamilelikte grip için harika bir doğal ilaçtır. Sıcacık bir tavuk suyuna çorba, göğüs tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, tavuk çorbasının hafif bir antienflamatuar etkiye sahip olabileceğini ve solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

    5. 5

      Gebelikte soğuk algınlığı için iyi gelen bir başka öneri: Tuzlu su ile gargara.

      Bu yöntem çorba gibi lezzetli bir alternatif olmayabilir. Ancak boğaz ağrısı çekiyorsanız, ılık su ve tuzu karıştırarak gargara yapmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

      Burun tıkanıklığı da grip ile ortaya çıkan en yaygın semptomlardan biridir. Neyse ki, reçetesiz satılan tuzlu su spreyleri ve damlaları hamilelikte kullanıma uygundur.
    6. 6

      Havayı nemlendirici bir cihaz alın.

      Evinizdeki hava özellikle kışın kuru olabilir. Göğüsteki tıkanıklığı hafifletmek için odaya biraz nem eklemek iyi gelebilir. Bunun için odanızı nemlendirecek bir cihaz satın alabilirsiniz.

    7. 7

      Hamilelerde grip nasıl geçer: İyi beslenin ve vitamin alın.

      Vücudunuzu güçlü tutacak, bağışıklık güçlendirici C vitamini içeren gıdalar tüketin. Bunlar arasında portakal, greyfurt, kivi, ananas, böğürtlen, ahududu, domates, lahana, brokoli ve ıspanak. Çinko da bağışıklık sistemini destekleyicidir ve çinko içeriği yüksek gıdalar arasında yağsız kırmızı et, derisiz tavuk göğsü, tahıl, yumurta, nohut, ıspanak, brokoli, lahana ve kabak çekirdeği yer alır.

      Sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu folat, kalsiyum ve diğer besinlere ek olarak hamilelik için güvenli bir C vitamini ve çinko dozu sunan vitaminler almanızı öneririz.

    Hamilelikte grip geçirirken sürenin uzunluğu kişiden kişiye değişir, ancak basit bir grip seyri genellikle üç ile yedi gün sürecektir. Hamile kadınların semptomları daha uzun sürebilir. Hamile kadınların kendi yaşlarındaki hamile olmayan kadınlara göre grip komplikasyonları yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu komplikasyonlar zatürre, bronşit veya sinüs enfeksiyonlarını içerebilir, ki bu da hastalığın süresini uzatır. Bu sebeple erken önlem almak ve doktorunuzla iletişimde olmak önemlidir.

    Doktorlar ve devlet sağlık kurumları, kadınları hamilelik sırasında grip aşısı olmaya teşvik etmektedir. Grip aşısı yaptırmak, enfeksiyon ve komplikasyon riskini azaltır; hamile kadınları ve bebeklerini doğumdan sonra altı aya kadar korumaya yardımcı olur.

  • Hamilelikte Gripten Korunma Yolları

    Grip olmak hiçbir koşulda arzu edilen bir durum değildir ancak hamileyken grip olmak hiç değildir. Bu rahatsızlık, hamileyken daha ağır geçirilebildiği gibi hastalık süresi anne adaylarında biraz daha uzun sürebilir. Hastaneye yatışa yol açabilecek zatürre gibi komplikasyonlara yakalanma olasılığınız da daha yüksek olabilir. İşin iyi tarafı, grip muhtemelen bebeğinize zarar vermez ve hamilelikte gripten korunma yolları mevcuttur.

    1. 1

      Grip aşısı olun.

      Grip aşısı yaptırmak, gripten korunmanın ilk ve en önemli adımıdır. Hamile kadınlar, grip aşısı olmalıdır. Hamilelik sırasında verilen grip aşıları, hem anneyi hem de bebeği gripten korumaya yardımcı olur. Araştırmalar hamilelikte grip aşısı olmanın griple ilişkili akut solunum yolu enfeksiyonu riskini en az yarı yarıya azalttığını göstermiştir.

    2. 2

      Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle görüşmeyin.

      Belki normal bir durumda yalnızca hafif bir nezle olduğunu bildiğiniz biriyle görüşmek sizi etkilemez. Fakat hamileyken kendinizi riske atabilecek durumları en aza indirmek gerekir. Nezle veya grip olduğunu bildiğiniz birisiyle görüşmek kendinizi onlardan gelecek mikroplara karşı savunmasız hale getirmeniz anlamına gelir. Bu yüzden plan yaptığınız kişi iyice iyileşene kadar görüşmenizi erteleyin.

    3. 3

      Ellerinizi sık sık yıkayın.

      Virüsten ve gripten korunmak için ellerimizi nasıl yıkamalıyız? Ellerinizi sık sık yıkamak sizi mikroplardan korumaya yardımcı olacaktır. Sabun ve su olmayan bir yerdeyseniz, kısa süreliğine alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.

    4. 4

      Özellikle kalabalık yerlerde ağız ve burnunuzu kapatın.

      Grip virüsleri, çoğunlukla grip olan kişiler öksürürken, hapşırırken veya konuşurken oluşan damlacıklar yoluyla yayılır. Kalabalık yerlerde mikrop kapma ihtimaliniz çok daha yüksektir. Hamilelikte gripten korunmak için maske takmayı tercih edebilirsiniz.

    5. 5

      Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmaktan kaçının.

      Bir kişi mikrop bulaşmış bir şeye ve ardından gözlerine, burnuna veya ağzına dokunduğunda mikroplar kolayca yayılabilir.

    6. 6

      Sağlıklı bir hayat tarzı seçin.

      Özellikle biri hasta olduğunda evde, işte veya okulda sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin. Bol bol uyuyun, fiziksel olarak aktif olun, stresinizi iyi yönetin, bol sıvı alın ve besleyici yiyecekler yiyin. Evinizi ve yaşam alanınızı sık sık havalandırın. Giysilerinizi sık sık, derinlemesine temizlik sağlayan Omo Hijyen Sıvı Deterjan ile yıkayın.

      Hem kişisel hijyeninizi hem de yaşam alanınızın hijyenine önem verin. Kişisel hijyen kuralları ve çamaşır yıkama rehberi yazılarımızda yararlı püf noktalar bulabilirsiniz.

Hamilelikte grip, öksürük ve hapşırma yoluyla yayılan bulaşıcı bir viral hastalıktır. Bu, hamilelikte soğuk algınlığı ile aynı şey değildir. Grip, farklı bir virüs grubundan kaynaklanır. Semptomlar daha şiddetli olma ve daha uzun sürme eğilimindedir.

Tüm yıl boyunca gribe yakalanabilirsiniz – ancak özellikle kış aylarında bu ihtimal daha da artar. Hamileyseniz ve grip olduğunuzu düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün. Grip olan hamile kadınların, komplikasyon riski çok daha yüksek olduğu için antiviral ilaçlarla tedavi edilmesi gerekebilir.

Hamilelikte Grip: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?